Chcę Kupić Outlandera - chcę kupić nowego Outlandera 2011 benzyna-proszę o rady
Muciek - 12-01-2011, 20:53
Tylko, że auta na Stany są inne, tzn. podzespoły (tańsze itp.), gorsze, słabsza jakość wykonania. Mówili o tym w Wiadomościach i nawet w TVN Turbo.
mitsu00 - 12-01-2011, 20:55
Muciek napisał/a: | Tylko, że auta na Stany są inne, tzn. podzespoły (tańsze itp.), gorsze, słabsza jakość wykonania. Mówili o tym w Wiadomościach i nawet w TVN Turbo. | Nie uogólniaj. Niektóre wersje się różnią, ale nie marki z wyższej półki cenowej jak BMW, Audi i MB. Kupując takie X5, X6, ML czy GL to gdzie myślisz one są składane? Za oceanem w Spartanburgu w Alabamie
-WALDOR- - 12-01-2011, 21:00
może i mówili..ja jeździłem jeepem grandem 4,7 prawei 5 lat...chryslerem voyagerem 3,3 i 3,5...sporo...i za 40 tys dolarów bym brał w ciemno( w Polszy niestety jeep 230-240 tysi zł)...a i proponuje wsłuchać się w bulgot hevy...v8...albo poczuć jak się zbiera od dołu...no i wyposażenie...dosłownie pełne...troszkę czasem pochleją...jak się ma kopytko to 25 litrów pożreć potrafiło...ale wrażenia..niezapomniane..
a i mitsu ma racje...X5 czy Ml właśnie w USA powstają..
mitsu00 - 12-01-2011, 21:03
-WALDOR- napisał/a: | może i mówili..ja jeździłem jeepem grandem 4,7 prawei 5 lat...chryslerem voyagerem 3,3 i 3,5...sporo...i za 40 tys dolarów bym brał w ciemno...a i proponuje wsłuchać się w bulgot hevy...v8...albo poczuć jak się zbiera od dołu...no i wyposażenie...dosłownie pełne...troszkę czasem pochleją...jak się ma kopytko to 25 litrów pożreć potrafiło...ale wrażenia..niezapomniane..
a i mitsu ma racje...X5 czy Ml właśnie w USA powstają.. | Jak to sie mówiło.....? Kup amerykańca V8 do jazdy na wprost, a do zakrętów i do hamowania mocnego europejczyka z V6.....
13zbyszek13 - 14-01-2011, 18:05
-WALDOR- napisał/a: | mitsu ma racje...X5 czy Ml właśnie w USA powstają.. |
X6 również
Muciek - 14-01-2011, 18:09
No i stąd też cena. Tam są tańsze, bo produkowane u siebie, a do nas zanim przepłyną trzeba jeszcze wiele rzeczy zrobić (czyt. opłacić).
mitsu00 - 14-01-2011, 19:02
Muciek napisał/a: | No i stąd też cena. Tam są tańsze, bo produkowane u siebie, a do nas zanim przepłyną trzeba jeszcze wiele rzeczy zrobić (czyt. opłacić). | To że sa produkowane w USA ma swoje uzasadnienie w tym, że rynek amerykański jest glównym targetem zbytu dla tych aut. A koszt transportu auta do Europy nie ma kolego prawie żadnego wpływu zwyżkowego na jego cenę u dilera w PL czy w DE. Dla przykładu transport 1 auta w kontenerze z NY do Rotterdamu czy do Hamburga to okolo 1200 papiera. A jak BMW czy MB wynajmuje cały statek na transport do Europy to cena transportu 1 auta jest juz znikoma.... Auta w USA są tańsze bo i konkurencja na tym ponad 300 milionowym rynku jest mordercza.
Muciek - 14-01-2011, 19:20
mitsu00 napisał/a: | Muciek napisał/a: | No i stąd też cena. Tam są tańsze, bo produkowane u siebie, a do nas zanim przepłyną trzeba jeszcze wiele rzeczy zrobić (czyt. opłacić). | To że sa produkowane w USA ma swoje uzasadnienie w tym, że rynek amerykański jest glównym targetem zbytu dla tych aut. A koszt transportu auta do Europy nie ma kolego prawie żadnego wpływu zwyżkowego na jego cenę u dilera w PL czy w DE. Dla przykładu transport 1 auta w kontenerze z NY do Rotterdamu czy do Hamburga to okolo 1200 papiera. A jak BMW czy MB wynajmuje cały statek na transport do Europy to cena transportu 1 auta jest juz znikoma.... Auta w USA są tańsze bo i konkurencja na tym ponad 300 milionowym rynku jest mordercza. |
Chyba kolego zapomniałeś o akcyzie? Powyżej dwóch litrów prawie 19%
mitsu00 - 14-01-2011, 19:35
Muciek napisał/a: |
Chyba kolego zapomniałeś o akcyzie? Powyżej dwóch litrów prawie 19% | Zdecyduj się zatem co w/g ciebie powoduje że nektóre auta sa drogie? To że produkowane sa poza Europa, czy to ze maja duże silniki? Bo teraz mieszasz oba te pojęcia.
Muciek - 14-01-2011, 19:38
Hhaha nie mieszam żadnych pojęć, to że są produkowana poza Europą sprawia, żę mamy akcyzę wyższą ( w sumie nawet poza Polską), a przy mniejszych silnikach akcyza i tak jest, i tak jest, może nie tak wysoka ale zawsze.
mitsu00 - 14-01-2011, 19:43
Muciek napisał/a: | to że są produkowana poza Europą sprawia, żę mamy akcyzę wyższą ( w sumie nawet poza Polską), | Oj cos ci sie chłopaku ta akcyza chyba z cłem i VAT-em pomieszała...... A fakt ze BMW, MB produkuje niektore modele w USA niekoniecznie powoduje że są one obłozone cłem przy wjeździe do Europy, bo siedziba obu społek jest w Europie. Musze to jednak jeszcze sprawdzić.
Muciek - 14-01-2011, 19:47
Nie wiem jak jest dokładnie z samochodami zza oceanu, w tym wypadku BMW, MB, ale np. dlaczego Outlander 2.2 HDI jest DUŻO droższy od 2.0 TDI? Bo już ma silnik powyżej dwóch litrów, większa akcyza, przez to, że jest zza granicy. W Polsce mało auto jest produkowanym dlatego i tak nie ma się co łudzić, że będzie taniej, choć inne kraje nie mają tego problemu, a np. na samym kliknięciu w konfiguratorze niemieckim na stronie BMW, za to że się klika BMW X5 jeśteśmy do przodu +/- 20 tys. zł.
mitsu00 - 14-01-2011, 19:59
Cytat: |
Nie wiem jak jest dokładnie z samochodami zza oceanu, w tym wypadku BMW, MB, ale np. dlaczego Outlander 2.2 HDI jest DUŻO droższy od 2.0 TDI? Bo już ma silnik powyżej dwóch litrów, większa akcyza, przez to, że jest zza granicy. W Polsce mało auto jest produkowanym dlatego i tak nie ma się co łudzić, że będzie taniej, choć inne kraje nie mają tego problemu, a np. na samym kliknięciu w konfiguratorze niemieckim na stronie BMW, za to że się klika BMW X5 jeśteśmy do przodu +/- 20 tys. zł. | Miotasz się strasznie. Najpierw piszesz że auta sa drogie bo produkowane za oceanem, potem że dochodzi akcyza etc. ceny modeli na poszczególnych rynkach ustalane sa przez fabrykę, ale głównie przez importera. Im bardziej pazerny ten ostatni, tym gorzej dla końcowego konsumenta. A to ze poszczegolne rynki maja rożne ustawodastwa podatkowe, co tez wpływa na cene danego modelu, to juz zupełnie inna broszka. Dlatego właśnie auta z większymi silnikami w PL, Hollandii, Grecji, Włoszech sa droższe niz w takiej Szwecji czy Niemczech, które to kraje nie karzą dodatkowym podatkiem za jezdżenie z dużymi silnikami.
Muciek - 14-01-2011, 20:05
mitsu00 napisał/a: | Cytat: |
Nie wiem jak jest dokładnie z samochodami zza oceanu, w tym wypadku BMW, MB, ale np. dlaczego Outlander 2.2 HDI jest DUŻO droższy od 2.0 TDI? Bo już ma silnik powyżej dwóch litrów, większa akcyza, przez to, że jest zza granicy. W Polsce mało auto jest produkowanym dlatego i tak nie ma się co łudzić, że będzie taniej, choć inne kraje nie mają tego problemu, a np. na samym kliknięciu w konfiguratorze niemieckim na stronie BMW, za to że się klika BMW X5 jeśteśmy do przodu +/- 20 tys. zł. | Miotasz się strasznie. Najpierw piszesz że auta sa drogie bo produkowane za oceanem, potem że dochodzi akcyza etc. ceny modeli naposzczególnych rynkach ustalane sa przez fabrykę, ale głównie przez importera. Im bardziej pazerny ten ostatni, tym gorzej dla końcowego konsumenta. A to ze poszczegołne rynki maja rożne ustawodastwa podatkowe, co tez wpływa na cene danego modelu, to juz zupełnie inna broszka. Dlatego właśnie auta z większymi silnikami w PL, Hollandii, Grecji, Włoszech sa droższe niz w takiej Szwecji czy Niemczech, które to kraje nie karzą dodatkowym podatkiem za jezdżenie z durzymi silnikami. |
Wszystko prawda to co mówisz, dlatego też przedstawiam te fakty wpływające na cenę nowych aut w Polsce, dodając, że to iż produkowane są za oceanem w pewnym stopniu wpływa na ich cenę, być może nawet nieznacznie, ale zawsze. Ceny są jakie są i nie ma co nad tym dywagować
Pozdrawiam.
13zbyszek13 - 15-01-2011, 08:23
Muciek napisał/a: | Wszystko prawda to co mówisz, dlatego też przedstawiam te fakty wpływające na cenę nowych aut w Polsce, dodając, że to iż produkowane są za oceanem w pewnym stopniu wpływa na ich cenę, być może nawet nieznacznie, ale zawsze. Ceny są jakie są i nie ma co nad tym dywagować
Pozdrawiam. |
Jest tak jak jest i nie mamy żadnego wpływu na ta sytuację.
|
|
|