To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Nareszcie jest Avance !!!:D:D

KamilR10 - 24-06-2011, 20:55

Pisalem ten post w dziale klimatyzacja ale nikt nie odpisal, moze tutaj bedzie jakis odzew bo sytuacja jest dla mnie dziwna.
Jakis czas temu nabijalem i odgrzybialem klimatyzacje, dokladnie chyba miesiac temu, gosc ktory to robil powiedzial ze bardzo dobrze spreza i jest dobre cisnienie, a na koniec ze bedzie zima w aucie i rzeczwiscie byla caly czas. Ale ostatnio tak jakbym stracil czynnik bo klima praktycznie juz nie chlodzi, nie wiem jak to sie stalo, kilka dni temu dziala normalnie, a od dwoch dni jakby wcale. Nie mam teraz jak pojechac na serwis bo aktualnie jestem w DE a tutaj do mitsubishi raczej sie nie wybiore.

Dodam rowniez ze ostatnio stalem w miejsu gdzie sa te dziwne gryzonie ktore czesto przegryzaja jakies kable, mialem nawet slady na masce i dwa kable nadgryzine od sond lamda. Musialem zmienic miejsce parkingowe.

Czy sa jakies przewody od kilmy albo rurki ktory moglby przegryzc te gryzonie, juz sam nie mam pomyslu bo klima partycznie przestala chlodzic z dnia na dzien i to wlasnie zaraz po przyjezdzie do Niemiec, wczesniej cala trase bez zarzutu. Macie jakies pomysly, co i gdzie sprawdzic? Po kilku dniach wydaje mi sie jakby kompresor sie nawet nie wlaczal...

Matejko - 24-06-2011, 21:01

albo gdzies nieszczelnosc - moze cos dojrzysz - jesli dodali uv do czynnika, czy jak przycisk wcisniesz to slychac stukniecie sprzegla od kompresora??
no i z klima juz tak jest, ze to ze jest szczelna dzis, nie znaczy ze jutro tez bedzie

KamilR10 - 24-06-2011, 21:38

ponoc dodawali czynnika UV, musze dokladnie poszukac, ostatnio jak juz kilma slabiej chlodzila bylo slychac cykniecie a teraz tak jakby nie. Ale pamietam ze przed nabiciem klimy tez nie slyszalem tego cykniecia a mimo tego po nabiciu bylo wszystko ok i slyszalem ,,cyk''
Matejko - 25-06-2011, 09:56

wcisnij lekko zaworek od klimy ten grubszy i zobacz jak poleci cos czego nie zobaczysz, tzn ze nie ma gazu, a jak poleci mgla tzn ze gaz jest,
KamilR10 - 27-06-2011, 20:27

Matejko napisał/a:
wcisnij lekko zaworek od klimy ten grubszy i zobacz jak poleci cos czego nie zobaczysz, tzn ze nie ma gazu, a jak poleci mgla tzn ze gaz jest,

Gaz jest, po wcisniecíu zaworka leci, wiec co moze byc przyczyna, czyzby sprezarka?

Matejko - 28-06-2011, 00:41

albo zawalony osuszacz
radek79 - 28-06-2011, 06:52

wypnij wtyczkę z osuszacza i odpal klimę ja tak miałem że klima działała tylko z wyjętą wtyczką
Owczar - 28-06-2011, 09:56

radek79 napisał/a:
wypnij wtyczkę z osuszacza i odpal klimę ja tak miałem że klima działała tylko z wyjętą wtyczką

A to ciekawe... Czujnik działa gdy jest zwarty.

Kamil przede wszystkim sprawdź czy ona działa cały czas, czy się wyłącza.

Ustaw 17 stopni, nawiew na szybę i dmuchawa na maks. Otwórz maskę i obserwując koło pasowe sprężarki zobacz czy cały czas jest w ruchu jego zewnętrzna część. Jęsli się włącza i wyłącza, to wypnij podepnij pod przewody osuszacza miernik i obserwuj napięcie. Jeśli będzie się zmieniało (rośnie gdy klima wyłączona) tzn, że coś jest nie tak z ciśnieniami. Będziesz musiał podjechać na serwis i sprawdzić jakie są ciśnienia podczas pracy sprężarki.

Jeśli będzie chłodziła cały czas, ale mało wydajnie, to do sprawdzenia też ciśnienie i ilość czynnika, bo może być go wystarczająco by klima pracowała, ale za mało by chłodziła wydajnie. Czynnika wchodzi 670-710g według manuala.

KamilR10 - 02-07-2011, 19:13

Owczar napisał/a:

Ustaw 17 stopni, nawiew na szybę i dmuchawa na maks. Otwórz maskę i obserwując koło pasowe sprężarki zobacz czy cały czas jest w ruchu jego zewnętrzna część.

Zrobilem tak jak pisales, wyglada na to ze zewnetrzna czesc wcale nie jest w ruchu:
http://www.youtube.com/watch?v=TNdNuENWOaE

robertdg - 02-07-2011, 19:22

Kompresor stoi
Owczar - 02-07-2011, 23:50

Dokładnie. Zdejmij wtyczkę z osuszacza i na sekundę zrób zworkę. Jeśli zastartuje to masz coś z ciśnieniem w układzie, a prawdopodobnie brak czynnika.
KamilR10 - 08-07-2011, 15:14

Owczar napisał/a:
Zdejmij wtyczkę z osuszacza i na sekundę zrób zworkę

Przy zwarciu kompresor dziala, czynnik jest w ukladzie, jak wcisne zaworek to leci mgla no chyba ze jest go zbyt malo, w co watpie.
Wynika z tego ze cos nie tak z cisnieniem ?

Owczar - 08-07-2011, 17:28

Może być za mało czynnika. Musisz zmierzyć ciśnienie.

Jeśli jest w normie, a czujnik dwuciśnieniowy nie działa to jest do wymiany. Jeśli nie jest w normie to masz nieszczelność.

KamilR10 - 08-07-2011, 17:55

Dopiero za 2 tygodnie bede mogl to zrobic, wtedy wracam do PL. Mam nadzieje ze nie bedzie goraco, bez klimatyzacji w trasie latem moze byc nieciekawie. Dzieki za pomoc :wink:
Anonymous - 08-07-2011, 19:28

KamilR10, właśnie wróciłem z trasy i jest nieciekawie kleić się do fotela bez klimy :P ehh człowiek za szybko się przyzwyczaja do dobrego :P