To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Wybory Samorządowe 2006-11-12

akbi - 27-11-2006, 13:47

JCH napisał/a:
akbi napisał/a:
JCH napisał/a:
akbi - a kto w Bytomiu wygrał :?: :wink: :lol:
Nie podali :roll:
Nie podali bo u nas dogrywka dopiero za 2 tygodnie. Pan Paczocha (znany być może jako Prezes GUC) "obraził się" i wycofał z kandydowania.

Fakt, zapomniałem - Podobno jest takich 6 miast w Polsce

szczeslaw napisał/a:
akbi napisał/a:
Po części się z Tobą zgadzam, niemniej jednak w tym wypadku to mi mocno dyktaturą zalatuje.
„ … wraca stare i temu musimy się przeciwstawić …”
… i co teraz JK zamierza zrobić??? Ukrócić możliwości prezydentów miast – bo Pis ma ich mnie ???

Jeszcze nic nie zrobił ani nie zapowiedział jednoznacznie, że zrobi. Dlatego nazywanie go "debilem" tylko dlatego, że skomentował wybory jest moim zdaniem nieuprawnione i tyle.

Przecież powiedział, że "muszą"; się temu przeciwstawić .... poza tym cały ten ton wypowiedzi ....

szczeslaw napisał/a:

akbi napisał/a:
nie mam dla tego człowieka najmniejszego szacunku. Pcha się do rządzenia, ale poza samą ideą rządzenia narodem to chyba nie ma żadnego na to pomysłu.

Wskaż mi jednego polityka z prawdziwym pomysłem na rządzenie tym krajem, spośród polityków "głównego nurtu". WSZYSCY obiecują tak samo a potem i tak "wychodzi jak zawsze". PO? Proszę bardzo - sztandarowa postać polityki gospodarczej PO p. Zyta Gilowska (jakoś po jej odejściu nie słyszę o większych planach PO w zakresie polityki gospodarczej).

Szczesław, nie lubię odpowiedzi w tym stylu, ale tak napiszę – PO chociaż miał Gilewską, a PIS chyba nie miał nic, skoro wziął ją do swego rządu (czemu ja nie mam nic przeciwko, a nawet się cieszę)

szczeslaw napisał/a:

Polityka PO nie opiera się na żadnym programie a jedynie na negacji posunięć PiSu. CAŁY obecny program PO zamyka się w zdaniu "trzeba odsunąć PiS od władzy". To jest racjonalny pomysł na rządzenie? Tych właśnie ludzi darzysz szacunkiem?

??? a jaki oni mają teraz komukolwiek program demonstrować, skoro są w opozycji i nie ma żadnych szans na realizowanie jakiegokolwiek programu poza programem PiS

szczeslaw napisał/a:

Do Tuska straciłem resztki szacunku jakie miałem, po jego ataku na Rokitę. Rokita poparł w wyborach w Krakowie Terleckiego, żeby tylko odsunąć od władzy lewaka Majchrowskiego, który nie robi w tym mieście nic dobrego, sobie przypisuje wszelkie zasługi poprzedniej ekipy, podpina się pod wszystko (przy KAŻDEJ imprezie organizowanej przez miasto pojawia się gęba Majchrowskiego i tekst "Zaprasza prezydent Krakowa Jacek Majchrowski" - NIGDY wcześniej takiego czegoś nie widziałem), realizuje inwestycje w mieście POD WŁASNE INTERESY (np. budowa pętli autobusowej przy uczelni której jest współwłaścicielem). Ale Tusk tego nie rozumie - dla niego ważniejsze jest to, że NIE WOLNO za nic w świecie poprzeć kandydata PiSu, choćby miał wygrać kandytat lewicy rozwalający miasto.

Hm.. tutaj nie będę z Tobą polemizował, Ty jako Krakowianin, na pewno masz znacznie większą wiedzę o tych ludziach aniżeli ja, w tym konkretnym przypadku zgadzam się z Tobą całkowicie. Ja też byłem po stronie Rokity, który chciał poprzeć kandydata PIS.
Druga sprawa, która mnie bardzo wkurza w PO, to dogadywanie się z „czerwonymi” chociażby w minimalnym zakresie.

szczeslaw - 27-11-2006, 14:16

akbi napisał/a:
Przecież powiedział, że "muszą"; się temu przeciwstawić ....

A czy powiedział w jaki sposób? Czy powiedział, że zabierze uprawnienia samorządom? Jeśli tak to zwracam honor - masz rację. Jeśli nie to poczekajmy i zobaczmy na czym będzie się opierać ich sprzeciw.
akbi napisał/a:
Szczesław, nie lubię odpowiedzi w tym stylu

Ale w jakim stylu? Ja po prostu postawiłem znak równości pomiędzy głównymi partiami - żadna z nich nie ma prawdziwego pomysłu na rządzenie. No chyba, że nie głosowałeś na nikogo i żadnego z głownych polityków nie obdarzasz szacunkiem bo nie mają pomysłu na rządzenie - to co innego...
akbi napisał/a:
??? a jaki oni mają teraz komukolwiek program demonstrować, skoro są w opozycji i nie ma żadnych szans na realizowanie jakiegokolwiek programu poza programem PiS

Opozycja może być konstruktywna. Może popierać rząd tam, gdzie uważa, że jest to właściwe. Może również przedstawiać wyborcom swój program i kontrpropozycje do działań rządu z którymi się nie zgadza. Może składać projekty ustaw (NAWET jeżeli projekt taki nie ma szans przejść w sejmie czy senacie) - wtedy przynajmniej mogliby powiedzieć, że próbują coś robić zamiast tylko krytykować.
Niestety - nasza opozycja nie jest konstruktywna. PO jest przeciw rządowi nawet wtedy, gdy ten robi coś, co PO sama obiecywała przed wyborami. Jedyna rzecz w której poparli PiS to weto w sprawie rosyjskiej. Ale zobacz w jakim stylu - "popieramy, ALE tylko dlatego, że skoro już rząd zawetował to należy go poprzeć". Rozumiem, że gdyby PO była przy władzy to płaszczyłaby się przed Putinem?

Anonymous - 27-11-2006, 14:32

szczeslaw napisał/a:

Opozycja może być konstruktywna. Może popierać rząd tam, gdzie uważa, że jest to właściwe. Może również przedstawiać wyborcom swój program i kontrpropozycje do działań rządu z którymi się nie zgadza. Może składać projekty ustaw (NAWET jeżeli projekt taki nie ma szans przejść w sejmie czy senacie) - wtedy przynajmniej mogliby powiedzieć, że próbują coś robić zamiast tylko krytykować.
Niestety - nasza opozycja nie jest konstruktywna. PO jest przeciw rządowi nawet wtedy, gdy ten robi coś, co PO sama obiecywała przed wyborami. Jedyna rzecz w której poparli PiS to weto w sprawie rosyjskiej. Ale zobacz w jakim stylu - "popieramy, ALE tylko dlatego, że skoro już rząd zawetował to należy go poprzeć". Rozumiem, że gdyby PO była przy władzy to płaszczyłaby się przed Putinem?

szczeslaw, niestety ale nie masz racji. Opozycja co chwila składa swoje projekty ustaw, które są systematycznie uwalane przez koalicję. Z założenia. Zajrzyj sobie do statystyk sejmowych. Poza tym opozycja poparła rząd w kwestii konfliktu mięsnego z rosją. Nie wymagajmy od opozycji aby lizała pupę (hehe) koalicji. Opozycja jest od krytykowania.

PO nie jest doskonałe w opozycji. W ogóle coraz bardziej brakuje wyrazistości tej partii z prostej przyczyny braku charyzmatycznych liderów. Tusk żyje cały czas swoją przegraną w wyborach prezydenckich. Ale w chwili obecnej PO jest jedyną przeciwwagą dla zakusów PiS-u, żeby posiadać absolutnie wszystko.

JCH - 27-11-2006, 15:02
Temat postu: Wybory
akbi napisał/a:
Druga sprawa, która mnie bardzo wkurza w PO, to dogadywanie się z „czerwonymi” chociażby w minimalnym zakresie.
Wydaje mi się, że jest to nieuniknione. Inaczej cały czas będzie "targanie" tym krajem to w jedną, to w drugą stronę. PO i PIS się nigdy nie dogada.
Spójrz na programy obydwu partii - są po prostu najbliżej, mają najwięcej cech wspólnych. Tylko chyba musi dokonać się zmiana pokoleniowa na stanowiskach w tych partiach. Nie wiem czy Olejniczak to już jest ta zmiana ale chyba jeszcze nie.

akbi - 27-11-2006, 15:05

szczeslaw napisał/a:
akbi napisał/a:
Przecież powiedział, że "muszą"; się temu przeciwstawić ....

A czy powiedział w jaki sposób? Czy powiedział, że zabierze uprawnienia samorządom? Jeśli tak to zwracam honor - masz rację. Jeśli nie to poczekajmy i zobaczmy na czym będzie się opierać ich sprzeciw.

Złożyli już projekt ustawy o ograniczeniu możliwości sejmikom samorządowym - po przegranych 2 tygodnie temu wyborach.
Moje słowa o ograniczeniu możliwości prezydentom miast - to wówczas była pewna „ironia” w stosunku do powyższego.

szczeslaw napisał/a:
akbi napisał/a:
Szczesław, nie lubię odpowiedzi w tym stylu

Ale w jakim stylu? Ja po prostu postawiłem znak równości pomiędzy głównymi partiami - żadna z nich nie ma prawdziwego pomysłu na rządzenie. No chyba, że nie głosowałeś na nikogo i żadnego z głownych polityków nie obdarzasz szacunkiem bo nie mają pomysłu na rządzenie - to co innego...

Miałem wówczas na myśli swoją odpowiedź na Twoje argumenty :wink:

W kwestii ostatniej częsci zgadzam się z Fido, więc nie będę powtarzał.

[ Dodano: 27-11-2006, 15:08 ]
JCH napisał/a:
akbi napisał/a:
Wydaje mi się, że jest to nieuniknione. Inaczej cały czas będzie "targanie" tym krajem to w jedną, to w drugą stronę. PO i PIS się nigdy nie dogada.
Spójrz na programy obydwu partii - są po prostu najbliżej, mają najwięcej cech wspólnych. Tylko chyba musi dokonać się zmiana pokoleniowa na stanowiskach w tych partiach. Nie wiem czy Olejniczak to już jest ta zmiana ale chyba jeszcze nie.

Ja nadal jestem za koalicją PO-PIS czy PISPO – obojętnie mi to, ale …. Jedyny sens jej istnienia, to wywaleenie z PIS Kaczyńskich i oszołoma Kurskiego.

SLD - mówię stanowczo NIE :!: :evil: bez względu ile kto ma tam lat – wywodzą się ze złodziei i morderców, a jak nie to po prostu ich popierają.

Anonymous - 27-11-2006, 17:53

akbi napisał/a:
Najlepszym przykładem takiej postawy jest niejaki Marcinkiewicz Kazimnierz, który po pierwszej turze wyborów samorządowych rzucił hasło "hajże na liberałów!", przekonywał że programy PiS i LSD są sobie bardzo bliskie, że warszawscy wyborcy lewicy na niego właśnie powinny głosować. A teraz okazuje się że to nie PiS, a PO wabiło komuchów.
Anonymous - 28-11-2006, 17:02

Gdańsk-Adamowicz , czyli ciąg dalszy tej farsy, a PO i tak dogada się z czerwonymi i wtedy dopiero wyborcom będzie głupio!!!

[ Dodano: 28-11-2006, 17:04 ]
a z PO trza wywalić Rokitę i Tuska wtedy będzie koalicja!!!

cns80 - 29-11-2006, 16:28

Bastek napisał/a:

A dlaczego chcesz wywalać ludzi (zwłaszcza liderów) z partii która Ci nie odpowiada ?
Pogrzeb może w swoim ugrupowaniu i tam kogoś wywal. Oni zostali wybrani przez członków tej partii demokratycznie. Jak im się nie podoba to mogą odejść i założyć własną partię, albo obalić tuska podczas wyborów na przewodniczącego. Naród ma gorzej, bo nie może odejść, aby nie musieć patrzeć na PiS, ale członkowie partii mogą zrezygnować z członkostwa jeśli im się nie podoba.
Nie mieszaj w cudzym kotle. Jak PO będzie chciała (większościowo) to się Tuska i Rokity pozbędzie. Na razie chyba nie chce skoro tam są.

Anonymous - 29-11-2006, 18:41

wła

[ Dodano: 29-11-2006, 18:47 ]
właśnie i tu zaczynają się schody, jak slucham obraźliwych wypowiedzi na temat PIS nikt nie ma pretensji, ale jak juz na PO wypowie sie ktos negatywnie nożyce się otwierają, dla informacji nie jestem fanem ani PO ani PISU ani POPISU, tylko Demokracji i wolniości słowa !

cns80 - 30-11-2006, 08:00

Ja nie mówię: usuńcie Gosiewskiego i Kaczyńskich to będzie dobrze. Ja poprostu nie chcę PiS-u i już, więc wyśmiewam ich błędy (nie mówię że np. PO ich nie robi). Obrażam PiS, bo wyzywa innych od ZOMO, więc ja też mogę ich obrazić (nie muszę, ale mogę i w tym akurat przypadku chcę). O PO też mówi się źle i obraźliwie, ale mnie to nie dotyczy, natomiast dziwi mnie gdy ktoś tak jak ty zagląda do cudzego garnka. Niech sobie Platforma radzi jak umie, a jak mnie Tusk wkurzy to zagłosuję na kogo innego (np. JKM :wink: ).
sruba - 02-12-2006, 18:20

Bastek napisał/a:
Gdańsk-Adamowicz , czyli ciąg dalszy tej farsy, a PO i tak dogada się z czerwonymi i wtedy dopiero wyborcom będzie głupio!!!

[ Dodano: 28-11-2006, 17:04 ]

Bastek, a jaka to krzywde zrobil Ci nasz urzedujacy prezydent, ze piszesz o farsie ?

co do wywalania Tuska i Rokity - mozna to zrobic (mozna tez wyrzucic Kaczynskich, Giertycha, Gosiewskiego, Wierzejskiego, i Pitbula, a najlepiej wysadzic caly sejm w powietrze, a tych ktorzy przezyja wyslac razem z pedalami, ksiezmi i policja na Madagaskar - to bylaby dopiero rewolucja !), tylko po co, skoro koalicja juz przeciez istnieje... PIS-SO-LPR...

nowy pomysl LPR:
Cytat:

Wkrótce na obowiązkowym wyposażeniu każdego samochodu może znaleźć się alkomat. Chce tego LPR. Zdaniem partii, dzięki temu rozwiązaniu mniej pijanych kierowców zdecyduje się zasiąść za kółkiem - informuje "Życie Warszawy".
- Wśród wielu kierowców wciąż panuje, niestety, błędne przekonanie, że jeśli np. piło się wieczorem, to rano jest się już trzeźwym, albo iż po małym piwie można bez ryzyka zasiąść za kierownicą - mówi poseł LPR Arnold Masin.

- Gdyby na wyposażeniu każdego samochodu znajdował się alkomat, wielu tak myślących kierowców przekonałoby się, że jest w błędzie. Nie usiedliby za kółkiem, obawiając się, że spowodują wypadek lub stracą samochód za jazdę po pijanemu. Poza tym przed sądem nie mogliby się już tłumaczyć, że nie wiedzieli, iż są pijani - dodaje rozmówca "ŻW".

Poseł zapowiada, że zwróci się do ministra transportu z sugestią, by ten wpisał alkomat na listę obowiązkowego wyposażenia pojazdów. - Problem pijanych kierowców trzeba kategorycznie rozwiązać. Inicjatywa mojego partyjnego kolegi to jeden z pomysłów w dobrym kierunku - dodaje wiceprezes LPR Sylwester Chruszcz.

a chwilke pozniej kaza instalowac w samochodzi oltarzyki z jezuskami :lol:

akbi - 04-12-2006, 08:52

Sruba napisał/a:
nowy pomysl LPR:

Przypuszczam, że któryś z LPRowców ma firmę produkującą alkomaty.
Sruba napisał/a:
a chwilke pozniej kaza instalowac w samochodzi oltarzyki z jezuskami

Jak wymyśli coś Wierzejski (oficjalnie praktykujący katolik / nieoficjalnie …. niewiadomo czym on tam jest) to mogą być to jeszcze opaski z fastyką.

Krzyzak - 04-12-2006, 08:55

akbi napisał/a:
opaski z fastyką.

a co to takiego?

Anonymous - 04-12-2006, 09:14

Pewnie miało być o "opaskach z FASTRYGĄ", a może "z FOTYGĄ". Trudno dociec o co może biegać Wierzejskiemu....
sruba - 04-12-2006, 09:31

a ja mysle sobie "opaski ze swastyka" :mrgreen: