Carisma - Ogólne - [Carisma] Przyciski sterowania szybami
apg2312 - 10-08-2014, 15:10
Do Cari przedliftowej za cały panel w ASO w Katowicach zaśpiewano mi 600 zł. Do poliftowej się nie pytałem, bo i po co ?
W Łodzi masz dwa salony, ale to jest jeden dealer.
http://www.mitsubishi.pl/dealer/53
http://www.mitsubishi.pl/dealer/36
Najprościej zadzwonić i się zapytać, ewentualnie podjechać.
jurekschroda - 25-08-2014, 13:19
No to po robocie.
Przyciski wymienione - obyło się bez kupowania całego panelu.
Koszt - ok 75 zł za 3 przyciski - w ASO.
Taka ciekawostka - przy rozbieraniu panela okazało się, że na płytce są dwie diody, a nie jedna ( odpowiadająca za podświetlenie przycisku szyb kierowcy). W sumie przycisk na panelu głównym do szyby pasażer-przód również mógłby być podświetlany. Potrzebny będzie tylko taki sam przycisk jak do sterowania szybą kierowcy i kawałek przezroczystego plastiku do doprowadzenia światła z diody do wierzchu przycisku.
Jeszcze jedna sprawa.
Zaczęło się jeszcze przed wymianą przycisków, a mianowicie - nie działa podnoszenie szyby pasażer-przód. Opuścić ją można - zarówno pasażer swoim przyciskiem, jak i ja z panelu kierowcy. Natomiast ani ja ani pasażer nie może jej podnieść. Można to zrobić tylko jednym sposobem - włączyć i wyłączyć "window lock" , wtedy ta szyba się zamyka. Na pracę innych szyb taki manewr nie ma wpływu, tzn. przycisk działa tak jak działać powinien.
Ktoś wie o co tu chodzi
eramus - 25-08-2014, 16:04
jurekschroda napisał/a: | No to po robocie.
Przyciski wymienione - obyło się bez kupowania całego panelu.
Koszt - ok 75 zł za 3 przyciski - w ASO.
Taka ciekawostka - przy rozbieraniu panela okazało się, że na płytce są dwie diody, a nie jedna ( odpowiadająca za podświetlenie przycisku szyb kierowcy). W sumie przycisk na panelu głównym do szyby pasażer-przód również mógłby być podświetlany. Potrzebny będzie tylko taki sam przycisk jak do sterowania szybą kierowcy i kawałek przezroczystego plastiku do doprowadzenia światła z diody do wierzchu przycisku.
Jeszcze jedna sprawa.
Zaczęło się jeszcze przed wymianą przycisków, a mianowicie - nie działa podnoszenie szyby pasażer-przód. Opuścić ją można - zarówno pasażer swoim przyciskiem, jak i ja z panelu kierowcy. Natomiast ani ja ani pasażer nie może jej podnieść. Można to zrobić tylko jednym sposobem - włączyć i wyłączyć "window lock" , wtedy ta szyba się zamyka. Na pracę innych szyb taki manewr nie ma wpływu, tzn. przycisk działa tak jak działać powinien.
Ktoś wie o co tu chodzi |
Miałem tak samo, rozebrałem skrecilem ponownie i wszystko ok
MichuGdy - 01-09-2014, 13:24
Hej, czy ma ktoś z Was możliwość zakupu tych przycisków. W mojej okolicy ASO nie ma takich przycisków. Chodzi mi o przyciski bez podświetlenia w rozsądnej cenie czyli w granicach 30 zł szt.
Pozdrawiam.
jurekschroda - 01-09-2014, 13:59
Jak moje ASO mogło takie zamówić to Twoje też może. Biorą z tego samego magazynu .
Nawet jak na początku ktoś z działu części powie ci, że: nie ma/ nie da się/ nie są dostępne, to nie daj się zbyć tylko podaj te numery katalogowe :
podświetlane FIELD066 i bez podświetlenia FIELD067
Po ich podaniu ktoś z działu części może ci jeszcze próbować wmówić, że to nie są numery katalogowe tylko jakieś inne ( bo większość części ma numery zaczynające się od MZ lub MR).
Twardo obstawiaj przy swoim, że ma zamówić wg tych numerów - koniec kropka.
p.s i nie daj sobie wcisnąć, że dostępne są tylko całe panele za 800 zł.
.
Kris1980_147 - 01-09-2014, 20:05
Na popularnym portalu aukcyjnym, nowy ok. 50 zł za sztukę + przesyłka.
Taniej chyba nie kupisz.
Bizi78 - 01-09-2014, 20:16
Kris1980_147 napisał/a: | Na popularnym portalu aukcyjnym, nowy ok. 50 zł za sztukę + przesyłka. |
Podświetlany:
http://mitcar.eparts.pl/01/Mitsubishi_FIELD066.php
Bez podświetlenie brak :
http://mitcar.eparts.pl/01/Mitsubishi_FIELD067.php
Zawsze można zapytać mailowo czy będą mieć.
Tylko nie wiem jaki mają koszt dostawy bo na stronce nie widzę.
jurekschroda - 02-09-2014, 14:48
Kris1980_147 napisał/a: | Na popularnym portalu aukcyjnym, nowy ok. 50 zł za sztukę + przesyłka.
Taniej chyba nie kupisz. |
Taniej to jest w ASO Mitsubishi.
I chyba jest to jedyna sytuacja, w której ASO jest tańsze niż alledrogo
siwy1908chojny - 06-09-2014, 21:51
A czy można zamontować przycisk podświetlany zamiast niepodświetlanego??
apg2312 - 06-09-2014, 22:11
Można. Poza białym punktem są takie same.
siwy1908chojny - 06-09-2014, 22:20
apg2312 napisał/a: | Można. Poza białym punktem są takie same. |
dzięki
robert78 - 13-12-2014, 11:57
panowie czy ktos wie z
jak zaprogramowac panel sterowania tak zeby dzialal prawidlowo bo nie podnosi mi ciaglym tylko przerywanymi a powinien i tak i tak
Bizi78 - 13-12-2014, 15:50
Opuść szybę i przytrzymaj parę sekund w tej pozycji przycisk, następnie podnieś szybę i przytrzymaj parę sekund przycisk w tej pozycji.
To wszystko .
robert78 - 13-12-2014, 19:36
Bizi78, dzieki sprawdze i zobacze w sumie nie bylo by problemu tyle ze nie domyka mi szyb centralny niektore szyby zatrzymuja sie w polowie
[ Dodano: 13-12-2014, 19:58 ]
zrobilem tak i nic dalej tak samo chyba ze trzeba rozlaczyc aku???????
[ Dodano: 13-12-2014, 19:59 ]
a dodam ze szyba kierowcy dziala ok tylko trzy pozostale nie
Bizi78 - 13-12-2014, 23:33
Info z instrukcji obsługi carismy.
|
|
|