To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Nadszedl czas na GALANTA!!!

sveno - 15-01-2012, 18:43

wicek napisał/a:
Zadowolono jesteś z nich?
nie narzekam, najlepszy stosunek jakość/cena no i 2 lata gwarancji (albo nawet 3-nie pamiętamn) więc jest ok.
m6riano napisał/a:
wicek napisał/a:
Znajomy mechanik powiedział ze to wyje łożysko alternatora

A nie łożysko wałka sprzęgłowego?
odpal auto, wciśnij sprzęgło i powoli zwiększaj obroty. Szumi? Jak nie to puść sprzęgło i już będziesz wiedział czy to skrzynia. Alternator jest z drugiej strony, więc chyba słychać skąd szumi.
m6riano - 15-01-2012, 18:49

Jaki przebieg?
ps. być może niedługo nagram filmik jak to u mnie wygląda to sobie porównasz...
ale możesz sobie już teraz to zdiagnozować..alternator wyłby nawet (na postoju) na luzie przy dodawaniu gazu..natomiast łożysko wałka sprzęgłowego w skrzyni wyje tylko podczas jazdy na biegach, w momencie kiedy wciskasz sprzęgło te huczenie zanika..
tak samo jest na odpalonym silniku na postoju:
wciskasz sprzęgło-cisza, puszczasz=lekkie szurumburum..;-)

wicek - 15-01-2012, 18:54

Byłem sprawdzić i nie ma różnicy czy wciśnięte czy nie. Sorki złe opisałem problem czyli jak odpalę to od razu szumi i narasta z obrotami cały czas szum nie przestaje.... hmm to znaczy po 100km/h już nie słyszę ale to chyba dlatego ze jest już głośniej w samochodzie, przebieg 235tyś
m6riano - 15-01-2012, 19:20

To teraz zajrzyj pod maske w okolice altka i dodawaj gazu(albo cięgnem albo druga osoba w kabinie) wtedy będziesz słyszał czy to altek czy może jeszcze któreś łożysko lub wałek/koło pasowe...
wicek - 15-01-2012, 19:22

Jutro sprawdzę ale wydaje mi się ze to lepiej w kabinie słychać.
Anonymous - 15-01-2012, 22:10

m6riano napisał/a:
natomiast łożysko wałka sprzęgłowego w skrzyni wyje tylko podczas jazdy na biegach

a mi się wydawało że wałka sprzęgłowego wyje właśnie na postoju na luzie bez wciśniętego sprzęgła, a jak wciśniesz to ustaje :P

m6riano - 16-01-2012, 04:46

No tak...ale jak jedziesz też wyje tyle że głośniej...przejedź sie moim to będziesz wiedział ock...;-)
Anonymous - 16-01-2012, 13:23

m6riano, w trakcie jazdy to chyba inne łożysko w skrzyni jeszcze, u mnie jak jadę to spokój, na postoju słychać mielenie :P
m6riano - 16-01-2012, 16:54

U mnie i tak i tak słychać(chyba nagram jednak filmik dla potomnych;-)
wicek - 16-01-2012, 18:02

m6riano nagraj nagraj przyda się ;) ten szum tego łożyska to się chyba nasila i to z okolic alternatora... Dzisiaj jak jeździłem na śniegu to się włączał TCL, później parkowałem do garażu a tu cyk TCL OFF i kontrola ABS zaczął się palić... Zgasiłem zapaliłem to samo... przejechałem się 10m i zgasły... Dziwne czy nie?
KaWu - 17-01-2012, 15:26

wicek napisał/a:
przejechałem się 10m i zgasły... Dziwne czy nie?

Nie dziwne.
Jeżeli wszystko ok to kontrolka ABS powinna po kilku metrach jazdy zgasnąć.

wicek - 18-01-2012, 17:21

To mnie ucieszyłeś KaWu ;) mam już co robić moim miśku i jeszcze by coś doszło to bym się załamał ;p
wicek - 23-01-2012, 18:30

Gadałem ze znajomym wycenił mi amortyzatory 320zl 2szt
Dryga sprawa mówił o łożysko ze one jest z czymś tam(nie pamiętam) i kosztuje około 370zl możecie coś na ten temat powiedzieć? Jak mu zaprowadzę na warsztat to zobaczy te łożysko jak by co ma ktoś z kolegów alternator na sell jak tak to za ile?

sveno - 23-01-2012, 19:15

wicek napisał/a:
kosztuje około 370zl możecie coś na ten temat powiedzieć?
o jakim łożysku mówisz? Do alternatora?
Cały alternator kupiłem za 50zł od jednego z userów na forum :)

wicek - 23-01-2012, 19:20

Ajc sorki ze nie podałem chodzi o przednie lewe łożysko za te około 370zł, a łożysko od alternatora mi wysiada wiec lepiej chyba cały alternator wymienić ;) zobaczę co kolega powie jak to obada i dlatego pytam czy miał by ktoś alternator ;)