To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant z Ostródy

Tomek - 03-04-2013, 13:10

weźcie pod uwagę, że Sunderland86 nie ma jeszcze pewnie 26 lat, o ile 86 w nicku to rok urodzenia i urodzony później niż dzisiaj w kalendarzu
do tego kwestia zniżek, szkód i miejsca zamieszkania i robi się taka cena
pojemność mam tutaj najmniejsze znaczenie

inq - 03-04-2013, 13:33

Nie ma 26, ale ma 25. Większość TU do 25 robi zwyżki. Zniżki to kwestia agenta. Jak się poszuka i znajdzie dobrego to można coś zawsze napisać. Składowych ceny OC jest wiele, ale 920 zł to i tak dużo. Fakt, że chłopak, który wjechał mi w Mondeo za Corsę 1.0 lub 1.2 płacił w Lublinie 1100 zł, ale to było PZU. Kupując samo OC trzeba szukać jak najtaniej (Directy, MTU, Proama itp). AC to inna kwestia. Stawiam, że ubezpieczał w PZU, Warcie albo innym Allianzu.

Albo szukać czegoś takiego jak: http://marketubezpieczen.eu/

Sunderland86 - 03-04-2013, 16:06

Niebawem kończę 27 lat. Zniżki 40%, ubezpieczenie w Liberty Direct.
W zeszłym roku płaciłem też ok 920 zł w Inter Risk, w tym roku przysłali mi list z proponowaną kwotą ubezpieczenia 977 zł czyli więcej niż w poprzednim roku :evil:
Nie rozumiem logiki, z roku na rok wypracowuję sobie zniżki a i tak nie przekłada się to na końcową cenę ubezpieczenia.

W 2008 roku za Corsę 1.0 płaciłem ok 950 zł za OC, tyle, że nie miałem żadnych zniżek, do tego miałem wyższą kwotę za wiek i czas posiadania prawka.

sveno - 03-04-2013, 16:38

Sunderland86 napisał/a:
z proponowaną kwotą ubezpieczenia 977 zł czyli więcej niż w poprzednim roku :evil:
to dlatego, że OC z roku na rok drożeje.
Ja jak kupiłem Galanta to agent wyliczył mi ubezpieczenie na kwotę około 1400zł :shock: za wiek (nie miałem 25 lat) pojemność itp. dlatego auto zarejestrowałem na ojca (60% zniżek i kilka aut ma na siebie) i tak z roku na rok płacę coraz więcej:
2010: 420zł
2011: 470zł
2012: 490zł
to ostatnie OC było bardziej przemyślane-szukałem długo gdzie będzie najtaniej, a i tak pozostałem w IR bo jakieś tam zniżki doszły za inne auta i za ubezpieczenie budynków, a zmierzam do tego, że nie wiem jakim cudem inq, zapłaciłeś tylko 430zł? Gdzie mają tak tanio?

inq - 03-04-2013, 16:52

Właśnie dzwoniłem do znajomego agenta i mówi, że w Axa by wyszło 400 zł max. Liberty Direct ma taką politykę wznowień OC, że dają wysokie stawki, a podobno Inter Risk od 3 lat jest coraz droższy. Za rok daj znać to będzie taniej.

sveno napisał/a:
to dlatego, że OC z roku na rok drożeje.

Może i drożeje, ale ja w poprzednim aucie z roku na rok (przez 5 lat) nigdy nie miałem drożej. Kwestia TU i ich polityki.

sveno napisał/a:
nie wiem jakim cudem inq, zapłaciłeś tylko 430zł? Gdzie mają tak tanio?

To nie cud. Te kilkadziesiat zł to różnica w miejscu zamieszkania może być. Mam OC w Uniqua. Tak na przyszłość to jak ma się skończone te 25 lat to warto trochę oszukać agenta i powiedzieć, że w poprzednim miało się 60% zniżek.

robertdg - 03-04-2013, 18:44

inq napisał/a:
warto trochę oszukać agenta i powiedzieć, że w poprzednim miało się 60% zniżek.
Agent ma prawo weryfikacji tego stanu, więc nawet jezeli by Ci się udało "oszukać" to później pewnie nie chciałbyś znac kwoty dopłaty zgodnie z owym poświadczeniem.
inq - 03-04-2013, 20:08

Nie słyszałem, żeby agent sprawdzał takie rzeczy. Najczęściej wychodzi to w przypadku stłuczki i likwidacji szkody z OC, ale wtedy przecież dopłasz do właściwej wartości składki, a nie więcej.
Tomek - 03-04-2013, 20:18

inq napisał/a:
Nie słyszałem, żeby agent sprawdzał takie rzeczy. Najczęściej wychodzi to w przypadku stłuczki i likwidacji szkody z OC, ale wtedy przecież dopłasz do właściwej wartości składki, a nie więcej.

mylisz sie bardzo
agent tego nie sprawdza, to fakt
ale TU potem to weryfikuje w CEPiKu
i potem przyśle Ci re-kalkulację składki, a to będzie kwota wyższa niż byś od razu podał prawdziwe dane
to samo z zatajeniem szkód

Cytat:
Właśnie dzwoniłem do znajomego agenta i mówi, że w Axa by wyszło 400 zł max. Liberty Direct ma taką politykę wznowień OC, że dają wysokie stawki, a podobno Inter Risk od 3 lat jest coraz droższy. Za rok daj znać to będzie taniej.

ja też mam AXA, bo dla mnie najtaniej
ale AXA tak jak w Liberty na drugi rok ma drożej, bo nie masz już zniżki 14% za nową umowę

generalnie teraz to OC to loteria i dziś jedno jest najtańsze, jutro co innego

inq - 03-04-2013, 22:58

tomek84 napisał/a:
ale TU potem to weryfikuje w CEPiKu
i potem przyśle Ci re-kalkulację składki, a to będzie kwota wyższa niż byś od razu podał prawdziwe dane

W CEPiKu nie masz danych o zniżkach w OC. Jeśli chodzi o stłuczki to też jest to bardzo dziurawy system. W tamtym roku miałem stłuczkę z mojej winy i nie ma po tym śladu. Kiedyś zrezstą rozmawiałem o tym ze znajomym, który "naście" lat w tym już siedzi i nie spotkał się z rekalkulacją składki bez stłuczki. Po stłuczce też nie zawsze to wychodzi.
tomek84 napisał/a:
generalnie teraz to OC to loteria i dziś jedno jest najtańsze, jutro co innego

Dokładnie, dlatego warto chodzić do multiagencji to wtedy większy wybór.

Tomek - 04-04-2013, 08:28

inq napisał/a:

W CEPiKu nie masz danych o zniżkach w OC.

sorry, chodziło mi o UFG, czy jakąś taką instytucję
w każdym razie gdzieś te stłuczki i historia OC jest

Sunderland86 - 04-04-2013, 15:02

inq napisał/a:
Tak na przyszłość to jak ma się skończone te 25 lat to warto trochę oszukać agenta i powiedzieć, że w poprzednim miało się 60% zniżek.

Wolę jednak nie kombinować ;)

Dziś zaliczony przegląd. Cytując diagnostę "wszystko gicior".

m6riano - 05-04-2013, 18:13

Sunderland86, zmień na chociażby mbank,LD jest cholernie drogi..
danino88 - 05-04-2013, 23:16

ja w mbanku nie oszukuje, jestem ja i tata i place 560zł za 2.5V6, w tym roku myślę że już będzie taniej przez skończone 25lat :)
major - 05-04-2013, 23:20

danino88 napisał/a:
ja w mbanku nie oszukuje, jestem ja i tata i place 560zł

ja tak samo :D

Sunderland86 - 02-06-2013, 13:27

Wreszcie zmieniłem opony na letnie :mrgreen: , wybór padł na Vredestein Sportrac 5. Puki co jestem zadowolony :)