Nasze Miśki - Mitsubishi Galant z Ostródy
Tomek - 03-04-2013, 13:10
weźcie pod uwagę, że Sunderland86 nie ma jeszcze pewnie 26 lat, o ile 86 w nicku to rok urodzenia i urodzony później niż dzisiaj w kalendarzu
do tego kwestia zniżek, szkód i miejsca zamieszkania i robi się taka cena
pojemność mam tutaj najmniejsze znaczenie
inq - 03-04-2013, 13:33
Nie ma 26, ale ma 25. Większość TU do 25 robi zwyżki. Zniżki to kwestia agenta. Jak się poszuka i znajdzie dobrego to można coś zawsze napisać. Składowych ceny OC jest wiele, ale 920 zł to i tak dużo. Fakt, że chłopak, który wjechał mi w Mondeo za Corsę 1.0 lub 1.2 płacił w Lublinie 1100 zł, ale to było PZU. Kupując samo OC trzeba szukać jak najtaniej (Directy, MTU, Proama itp). AC to inna kwestia. Stawiam, że ubezpieczał w PZU, Warcie albo innym Allianzu.
Albo szukać czegoś takiego jak: http://marketubezpieczen.eu/
Sunderland86 - 03-04-2013, 16:06
Niebawem kończę 27 lat. Zniżki 40%, ubezpieczenie w Liberty Direct.
W zeszłym roku płaciłem też ok 920 zł w Inter Risk, w tym roku przysłali mi list z proponowaną kwotą ubezpieczenia 977 zł czyli więcej niż w poprzednim roku
Nie rozumiem logiki, z roku na rok wypracowuję sobie zniżki a i tak nie przekłada się to na końcową cenę ubezpieczenia.
W 2008 roku za Corsę 1.0 płaciłem ok 950 zł za OC, tyle, że nie miałem żadnych zniżek, do tego miałem wyższą kwotę za wiek i czas posiadania prawka.
sveno - 03-04-2013, 16:38
Sunderland86 napisał/a: | z proponowaną kwotą ubezpieczenia 977 zł czyli więcej niż w poprzednim roku | to dlatego, że OC z roku na rok drożeje.
Ja jak kupiłem Galanta to agent wyliczył mi ubezpieczenie na kwotę około 1400zł za wiek (nie miałem 25 lat) pojemność itp. dlatego auto zarejestrowałem na ojca (60% zniżek i kilka aut ma na siebie) i tak z roku na rok płacę coraz więcej:
2010: 420zł
2011: 470zł
2012: 490zł
to ostatnie OC było bardziej przemyślane-szukałem długo gdzie będzie najtaniej, a i tak pozostałem w IR bo jakieś tam zniżki doszły za inne auta i za ubezpieczenie budynków, a zmierzam do tego, że nie wiem jakim cudem inq, zapłaciłeś tylko 430zł? Gdzie mają tak tanio?
inq - 03-04-2013, 16:52
Właśnie dzwoniłem do znajomego agenta i mówi, że w Axa by wyszło 400 zł max. Liberty Direct ma taką politykę wznowień OC, że dają wysokie stawki, a podobno Inter Risk od 3 lat jest coraz droższy. Za rok daj znać to będzie taniej.
sveno napisał/a: | to dlatego, że OC z roku na rok drożeje. |
Może i drożeje, ale ja w poprzednim aucie z roku na rok (przez 5 lat) nigdy nie miałem drożej. Kwestia TU i ich polityki.
sveno napisał/a: | nie wiem jakim cudem inq, zapłaciłeś tylko 430zł? Gdzie mają tak tanio? |
To nie cud. Te kilkadziesiat zł to różnica w miejscu zamieszkania może być. Mam OC w Uniqua. Tak na przyszłość to jak ma się skończone te 25 lat to warto trochę oszukać agenta i powiedzieć, że w poprzednim miało się 60% zniżek.
robertdg - 03-04-2013, 18:44
inq napisał/a: | warto trochę oszukać agenta i powiedzieć, że w poprzednim miało się 60% zniżek. | Agent ma prawo weryfikacji tego stanu, więc nawet jezeli by Ci się udało "oszukać" to później pewnie nie chciałbyś znac kwoty dopłaty zgodnie z owym poświadczeniem.
inq - 03-04-2013, 20:08
Nie słyszałem, żeby agent sprawdzał takie rzeczy. Najczęściej wychodzi to w przypadku stłuczki i likwidacji szkody z OC, ale wtedy przecież dopłasz do właściwej wartości składki, a nie więcej.
Tomek - 03-04-2013, 20:18
inq napisał/a: | Nie słyszałem, żeby agent sprawdzał takie rzeczy. Najczęściej wychodzi to w przypadku stłuczki i likwidacji szkody z OC, ale wtedy przecież dopłasz do właściwej wartości składki, a nie więcej. |
mylisz sie bardzo
agent tego nie sprawdza, to fakt
ale TU potem to weryfikuje w CEPiKu
i potem przyśle Ci re-kalkulację składki, a to będzie kwota wyższa niż byś od razu podał prawdziwe dane
to samo z zatajeniem szkód
Cytat: | Właśnie dzwoniłem do znajomego agenta i mówi, że w Axa by wyszło 400 zł max. Liberty Direct ma taką politykę wznowień OC, że dają wysokie stawki, a podobno Inter Risk od 3 lat jest coraz droższy. Za rok daj znać to będzie taniej. |
ja też mam AXA, bo dla mnie najtaniej
ale AXA tak jak w Liberty na drugi rok ma drożej, bo nie masz już zniżki 14% za nową umowę
generalnie teraz to OC to loteria i dziś jedno jest najtańsze, jutro co innego
inq - 03-04-2013, 22:58
tomek84 napisał/a: | ale TU potem to weryfikuje w CEPiKu
i potem przyśle Ci re-kalkulację składki, a to będzie kwota wyższa niż byś od razu podał prawdziwe dane |
W CEPiKu nie masz danych o zniżkach w OC. Jeśli chodzi o stłuczki to też jest to bardzo dziurawy system. W tamtym roku miałem stłuczkę z mojej winy i nie ma po tym śladu. Kiedyś zrezstą rozmawiałem o tym ze znajomym, który "naście" lat w tym już siedzi i nie spotkał się z rekalkulacją składki bez stłuczki. Po stłuczce też nie zawsze to wychodzi. tomek84 napisał/a: | generalnie teraz to OC to loteria i dziś jedno jest najtańsze, jutro co innego |
Dokładnie, dlatego warto chodzić do multiagencji to wtedy większy wybór.
Tomek - 04-04-2013, 08:28
inq napisał/a: |
W CEPiKu nie masz danych o zniżkach w OC. |
sorry, chodziło mi o UFG, czy jakąś taką instytucję
w każdym razie gdzieś te stłuczki i historia OC jest
Sunderland86 - 04-04-2013, 15:02
inq napisał/a: | Tak na przyszłość to jak ma się skończone te 25 lat to warto trochę oszukać agenta i powiedzieć, że w poprzednim miało się 60% zniżek. |
Wolę jednak nie kombinować
Dziś zaliczony przegląd. Cytując diagnostę "wszystko gicior".
m6riano - 05-04-2013, 18:13
Sunderland86, zmień na chociażby mbank,LD jest cholernie drogi..
danino88 - 05-04-2013, 23:16
ja w mbanku nie oszukuje, jestem ja i tata i place 560zł za 2.5V6, w tym roku myślę że już będzie taniej przez skończone 25lat
major - 05-04-2013, 23:20
danino88 napisał/a: | ja w mbanku nie oszukuje, jestem ja i tata i place 560zł |
ja tak samo
Sunderland86 - 02-06-2013, 13:27
Wreszcie zmieniłem opony na letnie , wybór padł na Vredestein Sportrac 5. Puki co jestem zadowolony
|
|
|