Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
Tomek - 22-05-2012, 21:30
Derpin napisał/a: |
ło boże, to że takiego nigdy nie widziałeś nie znaczy że jest źle. |
no masz racje, nie widziałem jeszcze przewodów, które by miały na oko z 60 cm
do tego mogą mieć różne długości, czego nie widać
pieron wie jakie tam ciśnienia na poszczególnych wtryskach
Anonymous - 22-05-2012, 21:44
ten filtr FL ma dodatkowy czujnik ciśnienia, do tego przewody mają prawie równe odstępy między poszczególnymi, tym bardziej nie robi to różnicy bo to zasilanie wtrysku a nie przewód od wtrysku do wkrętki w kolektorze.
pomyliło Ci się, że jest tak jak było u Ciebie, że były długie węże od listw do wkrętek w kolektorze.
zresztą niech wypowie się KaWu albo Owczar bo to oni są forumowymi specami od gazu.
MKV - 22-05-2012, 22:04
Derpin napisał/a: | ten filtr FL ma dodatkowy czujnik ciśnienia, do tego przewody mają prawie równe odstępy między poszczególnymi, tym bardziej nie robi to różnicy bo to zasilanie wtrysku a nie przewód od wtrysku do wkrętki w kolektorze. |
A to dość znaczna różnica bo jeśli by była szyna to właśnie było by nie za fajnie z tą długością a tak silnik działa bez problemu - może co najwyżej reduktor nie wyrabia na 1 biegu czasami tak jak pisałem. Może właśnie ten czujnik filtrze wtedy daje info o zbyt małym ciśnieniu?
wyderka - 22-05-2012, 22:07
w filtrze jest czujnik temperatury
MKV - 22-05-2012, 22:09
wyderka napisał/a: | w filtrze jest czujnik temperatury |
To może czujnik wykrywa zbyt niską temperaturę, czyli tym samym i zbyt niskie ciśnienie co oznacza, że reduktor nie nagrzał odpowiednio LPG ?
Anonymous - 22-05-2012, 22:13
wyderka napisał/a: | w filtrze jest czujnik temperatury |
racja mój błąd.
wyderka - 22-05-2012, 22:13
jest jeszcze inny czujnik od ciśnienia, ale prawdopodobnie reduktor nie wyrabia, mi dziś przyszedł KME GOLD w czwartek montuje i zobaczę jak będzie hulał
MKV - 22-05-2012, 22:25
wyderka napisał/a: | jest jeszcze inny czujnik od ciśnienia, ale prawdopodobnie reduktor nie wyrabia, mi dziś przyszedł KME GOLD w czwartek montuje i zobaczę jak będzie hulał |
Daj znać to i ja u siebie może go zamontuję bo tak jak pisałem na Allegro po 350zł widzę, że chodzi a jak góra będzie wyraźnie lepsza niż teraz... to warto
Owczar - 23-05-2012, 00:22
Akurat długość tych przewodów nie ma aż takiego znaczenia.
Ale... Ja bym przebudował to gruntownie. Zanim wydasz kasę na KME Golda, można z tego wycisnąć sporo więcej. Może nawet dociągać do końca na tej miedzi 8mm.
Po pierwsze wszystko od reduktora do wtryskiwaczy do kosza.
I potem po kolei.
Przewód 12mm z reduktora do filtra fazy lotnej FL02 z jednym wejściem i dwoma wyjściami.
Od strony wtryskiwaczy 2 listwy z wężykami spięte ze sobą i z każdego końca po przewodzie z filtra. Między filtrem a listwą mapsensor z zestawu stag.
Filtr FL z czujnikiem to nie jest najlepsze rozwiązanie. M.in. jeśli chodzi o przepływ, wymianę itd.
Tylko musisz rozważyć czy ryzykować czy od razu robić na goldzie. Do golda i tak będziesz musiał to zrobić po ludzku. Jeśli teraz zrobisz tak jak napisałem to potem niewiele byłoby do zmiany. W zależności czy zdecydujesz się an 2 filtry fazy lotnej czy na jeden.
Przy jednym filtrze będziesz miał do wymiany podstawę filtra FL02 i do dołożenia drugi przewód od reduktora (gold ma 2 wyjścia).
Drugie rozwiązanie z dwoma FL02 wymagać będzie drugi filtr i do wymiany podstawa filtra w istniejącym.
Aczkolwiek na jednym FL02 też będzie śmigało, bo ma wydajność 2 małych filtrów.
Jeśli chodzi o samego golda to ostatnio z temenem jeździłem. Ciśnieniowo super, termicznie też bez zastrzeżeń.
Anonymous - 23-05-2012, 00:47
żeby to przebudować dochodzi jedna ważna rzecz, trzeba zrzucić kolektor, inaczej MKV nie dostanie się do wtrysków pod spodem, dlatego ja póki co bym nie dłubał, a poczekał aż skończą się wtryski (teoretycznie 20 - 30 tys) i przy wymianie wtrysków na jakieś Hany (przy okazji można będzie zmienić i świeczki bo też będą miały nalatane wtedy jakoś z 60 tysi) zrobił tak jak pisze Owczar, co prawda co do samego golda miałem info, że termicznie lubi przymarznąć przy długich trasach i prędkościach autostradowych w zimę ale może to były jeszcze wcześniejsze wersje Golda.
Można by wtedy zrobić mu już duży serwis i ogarnąć sprawę kompletnie nawet i z wymianą reduktora zamiast bawić się w czyszczenie, bo chyba po 60 tys to już się będzie nadawał do czyszczenia ? chociaż u mnie filtry co 10 tys jak wymieniałem to wyglądały na ledwo używane pewnie zasługa tego, że latał po trasie większość czasu, to nie wiem czy reduktor będzie do tego czasu zabrudzony czy nie...
Tomek - 23-05-2012, 07:13
Derpin napisał/a: | pomyliło Ci się, że jest tak jak było u Ciebie, że były długie węże od listw do wkrętek w kolektorze. |
nie pomyliło mi się, przecież wiem co widzę
i nie były długie węże, a nadal są, bo inaczej się nie da
poza tym nie rozmawiamy o moim aucie, które to nawet na tych długich przewodach i słabym reduktorze wypluwa na hamowni 151 KM, czyli 4% mniej jak na PB i nie łamie krzywej i nie przełącza na PB
no, ale jeśli:
Cytat: |
Akurat długość tych przewodów nie ma aż takiego znaczenia. |
to mu wierzę, i zwracam honor gaziarzowi - jest OK
Owczar - 23-05-2012, 09:32
Derpin, zrzucenie kolektora to maks pół godziny roboty. A 30tys to dla niektórych 2 lata jazdy MKV musi już zdecydować.
Derpin napisał/a: | że termicznie lubi przymarznąć przy długich trasach i prędkościach autostradowych w zimę ale może to były jeszcze wcześniejsze wersje Golda. |
Dlatego warto go dać przy grodzi. Poza tym on termicznie jest wydajniejszy od Silvera. Optymalnie jest na 2 reduktorach od 0 do 200 z gazem w podłodze temp gazu spada o 2 stopnie
Anonymous - 23-05-2012, 12:21
Owczar, a ten filtr FL magicjeta jest tu aż tak wąskim gardłem ? może wystarczy Twoja pomocna dłoń i wiedza w strojeniu instalki ?
Owczar - 23-05-2012, 12:35
Według mnie tak. Dystrybucja gazu w tym filtrze nie jest za dobra.
Samo strojenie niewiele pomoże, ale niewielkim kosztem można to poprawić i możliwe, że silver to uciągnie. No i wymiana FL02 to 5 minut, a w przypadku tego magica jest sporo zabawy. No i jeszcze nie wiadomo jakie są dysze i ciśnienie. To też ma spore znaczenie.
Źle zapięty GOLD w 2.0T spadał do min już przy 5k rpm. Po prawidłowym podpięciu na dwóch filtrach FL01 ma spadki maks 0,15 z nogą w podłodze. Jak widać, na powyższym, sam reduktor może różnie pracować w różnych warunkach. Trzeba mu zapewnić łatwy przepływ gazu z butli i do wtryskiwaczy.
W strojeniu mogę pomóc, ale mechanicznie się nie bawię. Takie prace tylko w swoim robię
MKV - 23-05-2012, 14:50
Hugo napisał/a: | MKV "druciki" doszły. |
Niestety nie doszły jeszcze...
|
|
|