[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Geometria kół - problemy ze zbieżnością - Lancer CYxA
tomek.a - 12-06-2012, 20:57
zawieszenie servis sprawdzał trzykrotnie , piastę też sprawdzali i wszystkie mocowania i nie mają pojęcia co to może być. Podsunąłem im że to jest maglownica stwierdzili że jest to niemożliwe , dźwięk uderzenia jest taki jakby uderzyć mocno młotkiem w metal a przejeżdżając przez tą samom dziurę w ten sam sposób delikatnie hamując prędkością ok.20 kilometrów na godz.zdarza się 1/50 .A servis potrzebuje czasu ok tygodnia na ustalenia co to może być i na decyzje bo nie potrafię im udowodnić auto jest roczne i już po samym początku zdarzały się te uderzenia na zakrętach lecz nie przestawiała się kierownica
Karwoś - 12-06-2012, 22:54
Ja bym pojechal do nich niech zapiszą polożenie kierownicy a jak sie zdaży że sie przestawi - powolutku 20km/h pojechal do serwisu - moze jak kierownica bedzie przestawiona to jakos dojda co i jak.
A wogóle kierownica sie zawsze w tą samą stronę przestawia i o ten sam kąt??
tomek.a - 13-06-2012, 20:56
Na początku przestawiała się w prawo a po ostatnim ustawieniu zbieżności przestawia się w lewo ,bywa czasami że jak ruszam kierownica jest prosto to auto jedzie prosto a po chwili zjeżdża w prawo , wyłączenie kontroli trakcji nic nie daje
DjQuest - 14-06-2012, 18:39
Jezeli zbieznosc masz ustawiona dobrze czyli na wykresach wszystko na zielono , to zostaja opony. Zamien miejscami prawa z lewa przód i zobacz czy sie przeniesie efekt.
berladi - 14-06-2012, 20:53
Witaj tomek.a, miałem swego czasu podobnie.Przyczyną była opona.Po przełożeniu na tył było trochę lepiej,ale do momentu gdy nie zabierałem pasażerów.W tym roku kupiłem dwa stare kapcie i mam spokój ze ściąganiem,ząbkowaniem(ta wadliwa opona wyraźnie była wyząbkowana) a co za tym idzie hałas wyraźnie się zmniejszył.
tomek.a - 25-06-2012, 21:51
Opony są ok.Auto idzie do servisu na początku lipca ,będą rozbierać całe zawieszenie i układ kierowniczy jak znajdą przyczynę to dam znać.
BARTIG - 25-06-2012, 23:00
Ja mam taki sam przypadek ze ściąganiem samochodu. Wiem, że mam ściętą oponę od zewnątrz. Założona jest teraz na tyle i ściąga dalej. Zbieżność była robiona i niby wszystko jest ok. Poczekam do zimy i okaże się po zmianie opon czy to była jej wina
krzychu - 26-06-2012, 07:24
BARTIG - zobacz czy masz symetryczne albo asymetryczne. Jeśli tak to po prostu je zamień stronami prawo - lewo jeśli to ich wina ściąganie powinno być w drugą stronę...
BARTIG - 26-06-2012, 08:09
Już przy robieniu zbieżności tak przekładali i dalej ściąga w lewo
tomala - 27-06-2012, 20:06 Temat postu: [CY3A 1.8] Tylne koła Witam. Czy to jest normalne, żeby koła tylne były nachylone do samochodu, a nie w pionie?
Zawsze mi się wydawało, że powinny być jeśli już to nachylone na zewnątrz. Jak jest obciążenie, to wtedy się prostują, czy jakoś tak. Ale żeby do środka? Miał ktoś takie cudo? A może to fabrycznie poprawnie. Zbieżność sprawdzana - idealna. Pozdrawiam Tomek
tomekrvf - 28-06-2012, 22:06
Chyba tylko w maluchu i Tatrze jest tak jak piszesz. Tylne koła, przy takim zawieszeniu jak ma Lancer, mają zawsze ujemne pochylenie.
tomek.a - 16-07-2012, 20:19
Witam. Auto było w servisie szukali sprawdzali i nic nie znaleźli uderzenia występują nadal a ja mam dość tego samochodu ,miałem przedtem honde civic z 99r. i tam praktycznie nic się nie działo a w tym wciąż coś
Zbigi - 16-07-2012, 20:30
tomek.a napisał/a: | Witam. Auto było w servisie szukali sprawdzali i nic nie znaleźli uderzenia występują nadal a ja mam dość tego samochodu |
Mi też stukało, waliło w zawieszeniu. Serwis twierdził, że O.K a było coraz gorzej. Stuki w maglownicy coraz głośniejsze a serwis, że wszystko dobrze itd.... . Miałem też go dość.
tomek.a - 16-07-2012, 20:59
A jak do tego doszedłeś
Zbigi - 16-07-2012, 21:57
tomek.a napisał/a: | A jak do tego doszedłeś |
Sprecyzuj
|
|
|