To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Superb 2 Kombi 1.8 TSI 4x4

rezon - 19-01-2013, 16:15

Student napisał/a:
W tej całej szkodzie to powala na kolana lista rzeczy którą trzeba dokupić i za co Szkoda sobie życzy kasę :badgrin: ta lista jest dłuższa niż papier toaletowy a np. dopłata za przygotowanie to "tego czy srego" w kwocie 700/1000zł to szok.
Szkoda że Szkoda nie życzy sobie za powietrze w kołach :finga:
Najlepiej tak jak w Mitsubishi zażądać kasy za niedostarczony towar i jeszcze zarzucić klientowi, że rzekomo nie zapłacił za fakturę - przerabiałem w Sądzie, musiałem pokazać dowód zapłaty za fakturę na której widnieje wiązka haka, której nigdy nie dostałem.
Zamiast dopłacać za listę rzeczy kupujesz po prostu wersję Platinum i masz niemal wszystko w cenie. Przygotowanie pod telefon GSM II obejmuje np. montaż modułu BT o jakim posiadacze Mitsu mogą co najwyżej pomarzyć - synchronizacja kontaktów, wybieranie głosowe, wybór z ostatnio odebranych/wybieranych/nieodebranych, itd.... GSM III - to antena zewnętrzna, możliwość czytania SMS'ów na głos, itd... niestety iPhone nie obsługuje standardu rSAP więc brałem II. Wszystko oczywiście sterowane z kierownicy. Rozumiem kompleksy - ale odrobina obiektywizmu nie szkodzi. Jak ktoś nie potrafi czytać listy opcjonalnego wyposażenia, to zawsze pozostają inne marki, które nie dają możliwości wyboru. Ford T był tylko w jednej opcji wyposażenia i kolorze, niestety wersji nadwozia było dużo.
W Outlanderze za jedyne 800zł można było dokupić wejście AV do systemu RF. ASO wierciło otworek, dokładało gniazdko do istniejącej wiązki. Szkoda, że nie kazali sobie płacić za powietrze w kołach.

Krzyzak - 19-01-2013, 22:40

rezon napisał/a:
Przygotowanie pod telefon GSM II obejmuje np. montaż modułu BT o jakim posiadacze Mitsu mogą co najwyżej pomarzyć - synchronizacja kontaktów, wybieranie głosowe, wybór z ostatnio odebranych/wybieranych/nieodebranych, itd.... GSM III - to antena zewnętrzna, możliwość czytania SMS'ów na głos, itd...
ile toto kosztuje? tak pytam, bo mój Gal z 1997 już to ma - smsy też czyta (gsm automatycznie się włącza, jak wykryje że wsiadam i wyłączę zduplikowaną kartę w telefonie), dodatkowo jest przeglądarka internetu i nawigacja GPS...
niestety - nie mam sterowania w kierownicy

jak dla mnie octavia jest spoko autem - na pewno za tą kasę
tyle że w środku bardzo mała i ma potwornie niewygodne fotele (nie wiem, jak O III, bo nie jechałem) - więc nigdy nie kupiłbym auta, którym jazda jest katorgą

Anonymous - 19-01-2013, 23:49

Krzyzak napisał/a:
ile toto kosztuje?

500 albo 1200 zł zależnie wg aktualnego cennika, zależnie od tego czy dokładane do radia z navi czy bez, jak do radia bez navi to ta tańsza opcja.

Krzyzak napisał/a:
jak dla mnie octavia jest spoko autem - na pewno za tą kasę
tyle że w środku bardzo mała

Darku ale tu jest opisywany SuperB gdzie z tyłu mała cygańska rodzina mogłaby zamieszkać :P ;)

matraks - 20-01-2013, 06:49

Derpin napisał/a:

a Tymi co się masturbują tutaj nad 3diamentami się nie przejmuj, kiedyś chłopaki przejrzą na oczy, że ta marka obecnie nie oferuje nic ciekawego/innowacyjnego w praktycznie żadnej klasie, niestety rozwój zakończył sie na galancie ea... :?

No niestety racja. Nie tylko w Europie Mitsubishi zamyka fabryki. W Stanach tez koniec. W moim stanie czyli Illinois własnie dogorywa wielka fabryka gdzie produkowali Galanty i Endeavory. Oba modele zakończyły żywot odpowiednio w 2012 i 2011 roku. To co oferuje w tej chwili Mitsubishi w USA to śmiech na sali!!! Został jedynie ASX( nazywa się tutaj Outlander Sport), Lancer i Outlander II (nie ma jeszcze OIII - o zgrozo!).Jesli ktoś poległ w USA to marny jego los... Panowie, to chyba początek końca tej marki. Góra 5 lat i skończy się to jak w przypadku Saab-a. Mitsubishi ma to na własne życzenie. Przestarzała technologia, nieciekawy wygład modeli i powolne wycofywanie się z kolejnych segmentów. Pól roku temu sam byłem na etapie poszukiwań nowego samochodu. I powiem szczerze, że Mitsubishi nie wchodziło w grę. Bo niby co miałem wybrać? Przestarzałego Lancera?? Konkurencja wyprzedziła ich o lata świetlne! Byłem mocno zdecydowany na Kia Optime ale w ostateczności zdecydowałem się na danie ostatniej szansy Mitsubishi i kupiłem używanego Endeavora. Jedyna rzecz, która mnie przekonała do tego to tylko cena. Jednym słowem Mitsubishi sobie drwi z klientów i nie ma co liczyć na to, że ludzie będą lojalni wobec tej marki jak są np. lojalni dla Toyoty czy VW.

rezon - 20-01-2013, 07:43

Krzyzak napisał/a:
tak pytam, bo mój Gal z 1997 już to ma - smsy też czyta
to gratuluję, bo Outek miał najgorszy zestaw BT, jaki kiedykolwiek używałem.
rezon - 20-01-2013, 20:51

Wczoraj i dzisiaj trochę nasypało świeżego śniegu to miałem okazję przetestować napęd 4x4 i zachowanie na zasypanej drodze. Niestety Outek zachowywał się znacznie gorzej - działająca z opóźnieniem elektronika załączająca tył powodowała nadsterowność. Superb jedzie gładko, trzyma poprawnie kierunek, jedynie przy dynamicznej jeździe potrafi też zarzucić tyłem ;) . Jest znacznie mniej "nerwowy" w trudnych warunkach - bardziej stabilny, taki trochę kanapowóz. Outka trzeba było zdecydowanie mocniej pilnować - miał większe tendencje do "myszkowania" po zasypanej śniegiem drodze. Przy dużej ilości śniegu wychodzi przewaga kilku cm prześwitu Outka - Superb to nie SUV i potrafi zaszurać osłonami po śniegu, nawet z podniesionym nadwoziem.
Krzyzak - 20-01-2013, 22:45

Derpin napisał/a:
Darku ale tu jest opisywany SuperB
oj sory - moje niedopatrzenie :)
Derpin napisał/a:
500 albo 1200 zł
to tanio, u mnie kosztowało 2000 €
rezon - 21-01-2013, 08:03

2000EUR kosztuje dołożenie Columbusa czyli stacji multimedialnej z navi. Też do tego idzie antena zewn. . Ale spokojnie po za siecią ASO można go dołożyć za 1000EUR z gwarancją - bezpośredni import z Czech.
Krzyzak - 21-01-2013, 08:35

rezon napisał/a:
czyli stacji multimedialnej z navi
jak pisałem - to moje ma nawigację i przeglądarkę internetu jeszcze
telefon jest dopinany osobnym modułem - tak jest łatwiej, żeby włożyć SIM
BT nie ma, bo w tych czasach jeszcze nie istniał :)

edit - być może teraz też byłoby to tańsze

rezon - 21-01-2013, 09:02

Jeżeli to jest oryginalne Mitsu - to zrobili wieki krok wstecz. MMCS nie ma takich funkcji.
Anonymous - 21-01-2013, 13:25

Krzyzak napisał/a:
przeglądarkę internetu jeszcze

Krzyzak napisał/a:
BT nie ma, bo w tych czasach jeszcze nie istniał :)

przeglądarkę internetu ma a BT nie ma? to ten internet się monochromatycznie przegląda czy jak wap? :?

Fragu - 21-01-2013, 14:34

Derpin napisał/a:
przeglądarkę internetu ma a BT nie ma? to ten internet się monochromatycznie przegląda czy jak wap? :?

a moze telegazete ? ;)

Krzyzak - 21-01-2013, 14:39

Derpin napisał/a:
to ten internet się monochromatycznie przegląda czy jak wap?
prawdę mówiąc nigdy tego nie odpalałem - nie wiem, jakie protokoły obsługuje, mogę poczytać, bo instrukcja gruba jest...
na pewno dane ciągnie przez GPRS na karcie

rezon - 21-01-2013, 15:56

Krzyzak napisał/a:
telefon jest dopinany osobnym modułem - tak jest łatwiej, żeby włożyć SIM
czyli nie masz zestawu głośnomówiącego o jakim jest mowa tylko telefon mobilny i raczej ttylko wyświetlający SMS'y. Ja pisałem o urządzeniu, które korzysta z karty SIM w telefonie, przejmuje komunikację telefonu na siebie, wykorzystuje do połączeń antenę zewnętrzną, CZYTA SMS'y na głos - a nie tylko wyświetla. I nie podobno działa - tylko rzeczywiście.
Krzyzak - 21-01-2013, 20:05

rezon napisał/a:
czyli nie masz zestawu głośnomówiącego
mam, ale wkłada się drugą kartę w osobny moduł dopinany do głównej jednostki a nie przez BT
bez tego modułu działa tylko GPS + radio (także na karty SD)
rezon napisał/a:
CZYTA SMS'y na głos - a nie tylko wyświetla
dokładnie tak - niestety ze względu na wiek (czyli brak wtedy polskiego) syntezer ma odpowiedni akcent :)
ten sprzęt ma więcej niż 10 lat, więc trzeba brać poprawkę

mogę dać jakieś skany instrukcji na dowód, bo niestety nie korzystam z tych "dobrodziejstw" na codzień