To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Yellow Galant Kanarek by mirex94

Bzyk_R1 - 15-02-2019, 15:17

A cóż to się stanęło? :shock: miała być dożywotka, TVN, "bo marzeń się nie sprzedaje"

Może Blackbear, chociaż coś więcej będziesz prowadzić temat.

Blackbear - 29-10-2019, 22:17

Elo Miśki! Nie wszyscy mają FB tam ludzie z tematem są na bieżąco. Pora coś napisać.
Mianowicie Kanarek aktualnie stoi w garażu i nie jeździ. Ale od początku.

Zakupiony w lutym ze znanymi dolegliwościami. Skrzynia biegów do zrobienia, luzy w ukł. kierowniczym i trudności z rozruchem i pare pierdół. Jeździłem do momentu, aż najpierw słychać było łożysko, a później dopiero widać było nadjeżdzające auto :biggrin: .
Wstawione zostało do garażu. Demontaż i montaż skrzyni wykonałem we własnym zakresie, a ona z kolei została kompleksowo zregenerowana. W międzyczasie wleciał nowy Aku, opony, pokrywa z uszczelkami, świece i kilka innych pierdół. Nareszcie jeździł prawie jak złoto...

Blackbear - 29-10-2019, 22:29

... Prawie, gdyż nim przejechałem tysiąc km po naprawie pewnego dnia zaczął poklepywać. Aż zamarł i już nie odpalił bez pomocy holu. Diagnoza okazała się smutna. Panewki poszły się [Edit] :-X
Przystąpiłem do rozbiórki silnika. Już jego los przesądzony był. Miska pełna syfu, stopione panewki, wał zatarty włącznie z głowicą. Sądziłem iż to awaria pompy oleju, jednak jej demontaż i pomiary wskazują na to, że jest sprawna. To natomiast wskazuje najprawdopodobniej na fuszerkę przy remoncie kapitalnym silnika. Objawy rychłej śmierci były już wcześniej okazuje się lecz z niewiedzy zostały zbagatelizowane.
Nie zrozumcie mnie źle. Nie chcę pokazywać palcem czy bić piany, ani pociągać po takim czasie teraz do odpowiedzialności kogokolwiek. Stało się i to życia mu nie wróci... :cry:
Ręce opadły...
:butthead:
Ciąg dalszy może jutro...

Marcino - 30-10-2019, 00:37

Czasem warto dobra używkę wstawić.
Wiem kto ma zdrowiutki silnik 2,0

Blackbear - 30-10-2019, 06:05

Marcino napisał/a:
Czasem warto dobra używkę wstawić.
Wiem kto ma zdrowiutki silnik 2,0

Nie ma potrzeby. 2.0 nie jest już obiektem mojego zainteresowania. Używka to chyba najlepsze rozwiązanie. Jak japoński inżynier złożył tak już żaden Gienek ani Staszek nie złoży. :p

mkm - 30-10-2019, 06:19

Blackbear napisał/a:
Nie zrozumcie mnie źle. Nie chcę pokazywać palcem czy bić piany, ani pociągać po takim czasie teraz do odpowiedzialności kogokolwiek.

Sorry - będę brutalny, ale cała Polska się dowiedziała, że ten egzemplarz nie nadaje się do niczego, więc i tak wielkie brawa, że coś tam z nim walczysz :wink:

eremita - 30-10-2019, 08:55

Bzyk_R1 napisał/a:
miała być dożywotka, TVN, "bo marzeń się nie sprzedaje"

mkm napisał/a:
Sorry - będę brutalny, ale cała Polska się dowiedziała, że ten egzemplarz nie nadaje się do niczego, więc i tak wielkie brawa, że coś tam z nim walczysz

To właśnie pomyślałem :|

Hugo - 30-10-2019, 13:00

Ogarniemy SWAPA niedługo.
Blackbear - 30-10-2019, 15:09

Hugo napisał/a:
Ogarniemy SWAPA niedługo.

Tak jak piszesz Hubcio :D

Były już myśli o utylizacji dziada i rozebraniu na części. Jednak jak to mówią upór nie zna granic... Albo głupota? Nieważne. Dostanie trzecią szansę. Zorganizowałem sobie z kolegą drugiego galanta. Aktualnie nim jeżdżę i organizuję sobie wszystko powoli :wink:

Krzyzak - 30-10-2019, 15:46

A tam ktoś nie dał panewek 0.25 nadwymiar? - bo wszystko tak powycierane, że wał do szlifu się nadaje... Może bez szlifu ktoś dał nadwymiar i stało się co się stało.
Bo faktem jest, że w 2.0 awarie pompy były dosyć częste, sam jeden taki silnik reanimowałem - kolegi z tego forum, jakieś 10 lat temu. Tak wyglądała panewka 2 cylindra (pozostałe były OK).

Blackbear - 30-10-2019, 16:26

Krzyzak napisał/a:
A tam ktoś nie dał panewek 0.25 nadwymiar? -
Jest to wysoce prawdopodobne, że takie coś miało miejsce. Za ciasno spasowane. Korbowody, tłoki, wał i panewki przegrzane, aż sino-czarne. I pełno czerwonego silikonu. Szkoda. Strach oddać komuś auto.
robertdg - 30-10-2019, 18:25

Blackbear napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
A tam ktoś nie dał panewek 0.25 nadwymiar? -
Jest to wysoce prawdopodobne, że takie coś miało miejsce. Za ciasno spasowane. Korbowody, tłoki, wał i panewki przegrzane, aż sino-czarne. I pełno czerwonego silikonu. Szkoda. Strach oddać komuś auto.

Jakby ktoś założył nadwymiarowe panewki do nieprzygtowanego wału, to ten silnik by nawet 100km nie dobił

Krzyzak - 30-10-2019, 20:49

właściwie racja Robert... jeśli by w ogóle ruszył :)
ale pamiętam jak kiedyś kolega "zakładał" nadwymiar to docierał je wałem - w sensie dokręcał na bieżąco i robił parę obrotów
to na zlocie miało miejsce - w Strykowie się działo :) jeszcze Japaneze w niedzielę części dostarczał

Blackbear - 30-10-2019, 22:05

Nie wiem. Ekspertyzy przez rzeczoznawcę robić nie będę. Dwa patyki, skrzynka pożyczonych części, tydzień własnej pracy i mam sprawnego jeżdżącego dawcę. O padlinie zdążyłem już zapomnieć. Z 4g63 będzie ładny stolik :biggrin:
Krzyzak - 31-10-2019, 10:32

Blackbear napisał/a:
Z 4g63 będzie ładny stolik
z 6A13 byłby ładniejszy - postawa szersza :)