Nasze Miśki - Yellow Galant Kanarek by mirex94
Bzyk_R1 - 15-02-2019, 15:17
A cóż to się stanęło? miała być dożywotka, TVN, "bo marzeń się nie sprzedaje"
Może Blackbear, chociaż coś więcej będziesz prowadzić temat.
Blackbear - 29-10-2019, 22:17
Elo Miśki! Nie wszyscy mają FB tam ludzie z tematem są na bieżąco. Pora coś napisać.
Mianowicie Kanarek aktualnie stoi w garażu i nie jeździ. Ale od początku.
Zakupiony w lutym ze znanymi dolegliwościami. Skrzynia biegów do zrobienia, luzy w ukł. kierowniczym i trudności z rozruchem i pare pierdół. Jeździłem do momentu, aż najpierw słychać było łożysko, a później dopiero widać było nadjeżdzające auto .
Wstawione zostało do garażu. Demontaż i montaż skrzyni wykonałem we własnym zakresie, a ona z kolei została kompleksowo zregenerowana. W międzyczasie wleciał nowy Aku, opony, pokrywa z uszczelkami, świece i kilka innych pierdół. Nareszcie jeździł prawie jak złoto...

Blackbear - 29-10-2019, 22:29
... Prawie, gdyż nim przejechałem tysiąc km po naprawie pewnego dnia zaczął poklepywać. Aż zamarł i już nie odpalił bez pomocy holu. Diagnoza okazała się smutna. Panewki poszły się [Edit]
Przystąpiłem do rozbiórki silnika. Już jego los przesądzony był. Miska pełna syfu, stopione panewki, wał zatarty włącznie z głowicą. Sądziłem iż to awaria pompy oleju, jednak jej demontaż i pomiary wskazują na to, że jest sprawna. To natomiast wskazuje najprawdopodobniej na fuszerkę przy remoncie kapitalnym silnika. Objawy rychłej śmierci były już wcześniej okazuje się lecz z niewiedzy zostały zbagatelizowane.
Nie zrozumcie mnie źle. Nie chcę pokazywać palcem czy bić piany, ani pociągać po takim czasie teraz do odpowiedzialności kogokolwiek. Stało się i to życia mu nie wróci...
Ręce opadły...
Ciąg dalszy może jutro...

Marcino - 30-10-2019, 00:37
Czasem warto dobra używkę wstawić.
Wiem kto ma zdrowiutki silnik 2,0
Blackbear - 30-10-2019, 06:05
Marcino napisał/a: | Czasem warto dobra używkę wstawić.
Wiem kto ma zdrowiutki silnik 2,0 |
Nie ma potrzeby. 2.0 nie jest już obiektem mojego zainteresowania. Używka to chyba najlepsze rozwiązanie. Jak japoński inżynier złożył tak już żaden Gienek ani Staszek nie złoży.
mkm - 30-10-2019, 06:19
Blackbear napisał/a: | Nie zrozumcie mnie źle. Nie chcę pokazywać palcem czy bić piany, ani pociągać po takim czasie teraz do odpowiedzialności kogokolwiek. |
Sorry - będę brutalny, ale cała Polska się dowiedziała, że ten egzemplarz nie nadaje się do niczego, więc i tak wielkie brawa, że coś tam z nim walczysz
eremita - 30-10-2019, 08:55
Bzyk_R1 napisał/a: | miała być dożywotka, TVN, "bo marzeń się nie sprzedaje" |
mkm napisał/a: | Sorry - będę brutalny, ale cała Polska się dowiedziała, że ten egzemplarz nie nadaje się do niczego, więc i tak wielkie brawa, że coś tam z nim walczysz |
To właśnie pomyślałem
Hugo - 30-10-2019, 13:00
Ogarniemy SWAPA niedługo.
Blackbear - 30-10-2019, 15:09
Hugo napisał/a: | Ogarniemy SWAPA niedługo. |
Tak jak piszesz Hubcio
Były już myśli o utylizacji dziada i rozebraniu na części. Jednak jak to mówią upór nie zna granic... Albo głupota? Nieważne. Dostanie trzecią szansę. Zorganizowałem sobie z kolegą drugiego galanta. Aktualnie nim jeżdżę i organizuję sobie wszystko powoli

Krzyzak - 30-10-2019, 15:46
A tam ktoś nie dał panewek 0.25 nadwymiar? - bo wszystko tak powycierane, że wał do szlifu się nadaje... Może bez szlifu ktoś dał nadwymiar i stało się co się stało.
Bo faktem jest, że w 2.0 awarie pompy były dosyć częste, sam jeden taki silnik reanimowałem - kolegi z tego forum, jakieś 10 lat temu. Tak wyglądała panewka 2 cylindra (pozostałe były OK).
Blackbear - 30-10-2019, 16:26
Krzyzak napisał/a: | A tam ktoś nie dał panewek 0.25 nadwymiar? - | Jest to wysoce prawdopodobne, że takie coś miało miejsce. Za ciasno spasowane. Korbowody, tłoki, wał i panewki przegrzane, aż sino-czarne. I pełno czerwonego silikonu. Szkoda. Strach oddać komuś auto.
robertdg - 30-10-2019, 18:25
Blackbear napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | A tam ktoś nie dał panewek 0.25 nadwymiar? - | Jest to wysoce prawdopodobne, że takie coś miało miejsce. Za ciasno spasowane. Korbowody, tłoki, wał i panewki przegrzane, aż sino-czarne. I pełno czerwonego silikonu. Szkoda. Strach oddać komuś auto. |
Jakby ktoś założył nadwymiarowe panewki do nieprzygtowanego wału, to ten silnik by nawet 100km nie dobił
Krzyzak - 30-10-2019, 20:49
właściwie racja Robert... jeśli by w ogóle ruszył
ale pamiętam jak kiedyś kolega "zakładał" nadwymiar to docierał je wałem - w sensie dokręcał na bieżąco i robił parę obrotów
to na zlocie miało miejsce - w Strykowie się działo jeszcze Japaneze w niedzielę części dostarczał
Blackbear - 30-10-2019, 22:05
Nie wiem. Ekspertyzy przez rzeczoznawcę robić nie będę. Dwa patyki, skrzynka pożyczonych części, tydzień własnej pracy i mam sprawnego jeżdżącego dawcę. O padlinie zdążyłem już zapomnieć. Z 4g63 będzie ładny stolik
Krzyzak - 31-10-2019, 10:32
Blackbear napisał/a: | Z 4g63 będzie ładny stolik | z 6A13 byłby ładniejszy - postawa szersza
|
|
|