Dom/garaż/ogród - Ogródki przydomowe
Tomek - 25-06-2013, 11:06
maniax86 napisał/a: | ale mam wiatrówke wiem że wielkiej krzywdy nie zrobie tym sarnie |
jak trafisz w oko, to i zabić możesz
maniax86 - 25-06-2013, 11:21
tomek84 napisał/a: | jak trafisz w oko, to i zabić możesz |
teoretycznie istnieje taka możliwość ale w praktyce to mogę się "majtnąć"
Krzyzak - 25-06-2013, 13:07
maniax86 napisał/a: | wiem że wielkiej krzywdy nie zrobie tym sarnie | mylisz się - te zwierzaki (sarny, daniele, jelenie, łosie itd.) mają BARDZO cieniutką skórę
niezwykle łatwo je uszkodzić o czym mogli się przekonać np. właściciele małych psów, które nagle w lesie oliwskim poczuły zew natury i zaczęły sarny gonić - wystarczy lekkie draśnięcie a sarna jest rozpruta na całości i zdycha w męczarniach
wierz mi
ja się czasem stoi w lesie z remingtonem to nawet żal strzelać - takie to ładne
a bywa, że sarny potrafią przejść obok myśliwego na wyciągnięcie ręki
Marcino - 26-06-2013, 00:44
Wynik mojego pojedynku z kretami jest w tej chwili 2-0. Zadziałała kretołapka precyzyjnie zastawiona.
Pozdrowienia z Kaziemierza nas wisła:P
Marcin-Krak - 26-06-2013, 07:26
Marcino napisał/a: | Wynik mojego pojedynku z kretami jest w tej chwili 2-0. Zadziałała kretołapka precyzyjnie zastawiona.
Pozdrowienia z Kaziemierza nas wisła:P |
Aż tak daleko krety wywozisz
Marcino - 01-07-2013, 23:34
Wynik mojego meczu w ogórdku z kretami to już 3-0..:)
Pozdrawiam
Krzyzak - 02-07-2013, 07:55
cóż - podziwiam
u mnie kreta nie widziałem od roku - był 1, tylko w warzywniaku 6x6m, nie zapuszczał się dalej i zjadał rzodkiewki i tyle
a czytałem gdzieś, jak gościu postanowił zrobić porządek z kretami
kupił 4-pak, wziął taboret, siekierę i poszedł o 22 na ogródek
przy kopcu sobie usiadł, otworzył piwo i tak sączył
o 4 rano otworzył 4 piwo i w końcu zobaczył kreta - ale wydał mu się taki śliczny, milusiński i misiowy, że nie miał serca go zabić i polubił
Marcino - 02-07-2013, 12:14
To gryzonie i tyle, w koncu mam spokoj, wszytko pieknie rośnie bo nikt już korzonków nie podkopuje. Przypuszczam że u mnie spodobało sie im to że były robaki bo ja np pod pomidorki daje sporo komostu który nie jest do konca przerobiony na próchnicę. Pięknie rozną bez nawozów... efekt uboczny to krety które lubią np dzdzownice:)
bastek - 15-08-2013, 07:30
jak tam prace?
u mnie w tym roku plan realizowany systematycznie
trawy ozdobne rosną,
rabaty z krzewami też
podlewanie w te susze codzienne 3 godz... więc się przemogłęm, od tyg. jest linia kroplująca pod trawy - najtańsza. działa dobrze, odpoadło podlewanie (berberysy i jałowce nie podlewam już - się ukorzeniły)
poszła chemnia (niestety) na perz tam, gdzie ma być trawa i sad. pod trawę tu już minęło 5 tyg od oprysku, także teraz przekopanie i sianie
i zakup kosiarki.... z jednej strony areał duży, więc spalinowe. z drugiej - nie jest reg. kształt, więc łatwiej manewrować elektryczną. za elektryczną jeszcze cena przemawia, no i to, że tata mój lubi kosić, więc by mi przyjeżdżał, ale on tylko elektryczną - za głośna spalinowa.......
pod sadek opryskam na dniach, przełom września/paxdziernika sadzenie. jabłka, śliwki, gruszki, czereśnie - jakie odmiany jeszcze nie wiem. plus krzewy - czarna porzeczka, malina(malinojeżynoagrest? jakieś takie mieszańce są dostępne) borówki. plus w kącie pigwa i dereń na nalewki. razem jest jakieś 200 m2
tyle na ten rok - to jakieś 1/3 działki zagospodarowana. ale potu trzeba w to wlać sporo...
i temat pies - jak będzie biegał po całóości, to zdepcze i "podleje" chyba, że .....(tu proszę o porady ( jakiś malutki? pies czy suka? zrobić "zagon" dla psa?)
Marcino - 13-09-2013, 12:03
bastek napisał/a: | zakup kosiarki.... z jednej strony areał duży, więc spalinowe. z drugiej - nie jest reg. kształt, więc łatwiej manewrować elektryczną. za elektryczną jeszcze cena przemawia, no i to, że tata mój lubi kosić, więc by mi przyjeżdżał, ale on tylko elektryczną - za głośna spalinowa....... |
Żadnje elektrycznej.... dla mnie nawet taka Makita z napędem to porażka bo ciągnie się kabel i miedzy krzewami przeszkadza, trzeba uważać, zatrzymywac się...
I nie uważam ze spoalinowa bardzo głosna, elektryczna też szumi..:)
A u mnie kret wrócił, ale nie do ogródka tylko na trawnik.... wrrr
stary alfer - 13-09-2013, 13:52
bastek napisał/a: | trawy ozdobne rosną, |
bastek, powiedz coś więcej.
Interesują mnie trawy wysokie.
Macie jakieś źródło? Doświadczenia?
Marcino - 13-09-2013, 15:38
stary alfer napisał/a: | bastek napisał/a: | trawy ozdobne rosną, |
bastek, powiedz coś więcej.
Interesują mnie trawy wysokie.
Macie jakieś źródło? Doświadczenia? |
Czy chodzi o takie coś co rośnie w kępie tak wysoko i nie koniecznie jest zielone a może być srebrne??? Mam takie coś chyba
gulgulq - 28-10-2013, 10:37
w sobotę posadziłem: dereń i głóg czerwony w wersjach jadanych - na nalewki :0
bez czarny na soki
oraz na próbę krzaczek goji
Marcino - 28-10-2013, 10:52
W sobote.. wyrzuciłem ostatnie zechniete pomidory, rozypałem kompost czyli trawę zebieraną od wiosny, przekopałem wszytko.
Zastanawiam się czy maliny całoroczne przycinać czy nie... jeszcze owocują:)
Krzyzak - 28-10-2013, 11:22
gulgulq napisał/a: | na próbę krzaczek goji | mam te jagody - dosyć cierpkie, ale smaczne Marcino napisał/a: | czy maliny całoroczne przycinać czy nie... jeszcze owocują:) | póki owocują to nie
Marcino napisał/a: | ostatnie zechniete pomidory | :) - u mnie folii już od miesiąca nie ma
|
|
|