Dom/garaż/ogród - Kosiarka do trawy
Bizi78 - 17-05-2020, 11:14
We wtorek podjadę do znajomego co serwisuje kosiarki spalinowe i podpytam, może coś doradzi lub ostrzeże żeby czegoś nie brać .
Krzyzak - 17-05-2020, 13:33
Ja mam kosiarkę Viking, to dział kosiarkowy Stihla - juz zdaje się 13 rok jej leci i zawsze bez problemu.
Raz sprawdzałem luzy zaworów i były OK, poza tym parę lat temu rozkręciłem silnik - nie wiem po co...
A już wiem - bo myślałem, że zawory są sterowane od okolicy wału, jak w silnikach OHV - a okazało się, że wałek rozrządu co prawda tam jest, ale luzy się sprawdza w takiej skrytce pod tłumikiem...
Ponadto parę lat temu zmieniłem membranę w gaźniku i filtr powietrza - poza tym przez te lata ze 3 świece i 5-6x olej.
Odpala jak wasze - od pierwszego razu.
Na zimę zawsze wlewam 5ml oleju do komory spalania i parę razy obrót wału. Silnik wykręcam i zimuje w garażu - pozwala to też lepiej umyć obudowę, którą myję... raz w roku, w listopadzie, po ostatnich koszeniu.
HUGIO - 17-05-2020, 16:02
Marcino napisał/a: | Mam Favoryta z Brigsem. 9lat bez awarii. Po zimie zapalił od pierwszego na paliwie z zeszłego roku. Olej zmieniam .... |
Też mam Faworyta z Briggs & Stratton 190cc. Według naklejki 2008 rok. O jej stanie trochę wstyd pisać, ale... Olej miała wymieniony chyba tylko z 3 razy (ostatnio na LM 5w30 top tec 4600), a świeca jest jeszcze fabryczna . Do 2016 w prawie co każdą sobotę kosiła po około 0,5ha. Teraz tylko już z 1a. Po zimie pali na drugie pociągnięcie (parę lat temu kupiłem od niej cały kanister 25l paliwa i tylko to ciągle zalewam, jeszcze z 2 litry zostało ), jedyna usterka, która się pojawiła, to puścił spaw trzymający blaszkę, do której jest zamontowana rączka. Kiedyś też przywaliło ostrze w kamień i chyba jest wał lekko ugięty(na niskich obrotach troszkę chodzi nierówno), ale nadal działa wzorowo i bezproblemowo . Także osobiście pociłbym, ale nie wiem jak z ich jakością w nowych egzemplarzach.
Bzyk_R1 - 17-05-2020, 21:02
Na każdym B&S jest kodowe oznaczenie rocznika. Ogólnie te silniki to twarde sztuki. Dużo ich przechodzi mi przez ręce. Ostatnio miałem taki z mojego rocznika i pracował super. Nie bójcie się nalać im centymetr więcej oleju.
Marcino - 18-05-2020, 09:06
Krzyzak napisał/a: | Ponadto parę lat temu zmieniłem membranę w gaźniku i filtr powietrza - poza tym przez te lata ze 3 świece i 5-6x olej. |
Po co zmieniasz świece ? MOj tata w pilarce stihl zmienił po 25latch jak zaczeła na ciepły gorzej palić:)
Powietrze i olej to rozumie.
HUGIO napisał/a: | Olej miała wymieniony chyba tylko z 3 razy (ostatnio na LM 5w30 top tec 4600), a świeca jest jeszcze fabryczn |
Też mam Brigsa 190ccm z easy start, zadnej pompki. Ja olej wymieniam też na jakiś 10w40 samochodowy coś co mam pod reką. Ostatnio chyna kupiłem coś kosiarkowego. Ale aby wymienic korek jest pod spodem wiec uzywam postoletu do konserwacji i wysysam olej przez miarkę.
U mnie z awari to zerwana linka gazu i teraz zerwała się własnie linka od napędu.
Krzyzak - 18-05-2020, 10:25
Marcino napisał/a: | Po co zmieniasz świece ? | A tak jakoś - był czas, że kiepsko odpalała i myślałem, że to świeca. A chodziło o fakt, że ręczną pompką paliwa dawałem go zbyt dużo - od czasu, gdy stosuję 3 naciśnięcia (jak to jest pokazane na zbiorniku) to odpala za 1 razem. A ja pompowałem więcej i pewnie zalewałem gadzinę...
Tomek - 21-05-2020, 16:51
Krzyzak napisał/a: | Marcino napisał/a: | Po co zmieniasz świece ? | A tak jakoś - był czas, że kiepsko odpalała i myślałem, że to świeca. A chodziło o fakt, że ręczną pompką paliwa dawałem go zbyt dużo - od czasu, gdy stosuję 3 naciśnięcia (jak to jest pokazane na zbiorniku) to odpala za 1 razem. A ja pompowałem więcej i pewnie zalewałem gadzinę... |
to raczej nie to
zaobserwuj (jeżeli masz wężyki przezroczyste), że juz po 2-3 naciścięciach wężyki są pełne paliwa, jak naciściesz 10 razy to po prostu paliwo sobie krąży w układzie
w Twoim przypadku puszcza Ci gaźnik, czy coś w tym stylu
tam w ogóle to na którymś sprzęcie mam instrukcje, żeby 10 razy pompować (chyba na dmuchawie do liści)
Krzyzak - 21-05-2020, 23:12
nie ma wężyka - ale właśnie czuć w tej gumce pompki, że trzecie naciśnięcie to już jest pełna paliwa
Marcino - 22-05-2020, 14:56
Krzyzak napisał/a: | nie ma wężyka - ale właśnie czuć w tej gumce pompki, że trzecie naciśnięcie to już jest pełna paliwa |
Musi być przelew bo gdzieś powietrze musi uchodzić
Tomek - 22-05-2020, 19:41
Krzyzak napisał/a: | nie ma wężyka - ale właśnie czuć w tej gumce pompki, że trzecie naciśnięcie to już jest pełna paliwa |
Miałem tak raz w pile łańcuchowej. Wtedy chyba źle złożyłem wężyki, na odwrót
Marcino - 22-05-2020, 21:05
Ważne ze mu pali na wszytkie gary
Bizi78 - 26-07-2020, 10:59
Kosiareczka zakupiona, wybór padł na: Krysiak Handy Prime SHD53BS750N-4W1.
Kosiarka, olej 2x0.6l + odsysacz 1250zł .
Dane techniczne:
-silnik: Briggs&Stratton DOV 750EX
-pojemność: 161 cm3
-moc: 2,68 kW (2800obr/min)
-szerokość robocza: 53 cm
-regulacja wysokości koszenia: centralna 8 stopniowa 25-75 mm
-kosz: 62 l
-koła łożyskowane: 20/27,5 cm
-regulowany uchwyt
-funkcja mielenia
-funkcja mycia obudowy
-boczny wyrzut
-waga: 36.5kg.
Zobaczymy jak długo polata, starej raczej nie pobije bo siadła jakoś po 12-15 latach .
Marcino - 27-07-2020, 08:47
No mój Faworyt od Krysiaka pracuje juz 9 sezon. Dużo pewnie zależy od tego ile jest do koszenia.
Silnik igła. Jedynie poszycie kosz sie zestarzało i linki od napedu i gazu się urwały.
Marcino - 28-06-2022, 12:01
A ja chce kupić podkaszarke na akumulator. I właśnie myśle ze moja domowa wkretarka Bosh ma inna serie nie to All In - 18V. Pojdę chyba w Makite bo w razie czego jakiś klucz lub zakretarke udawrową kupie, sa dostpene duze aku bez elektroniki za dobre pieniadzę.
No chyba że zaproponujecie coś innego.
Bzyk_R1 - 28-06-2022, 12:47
Używam Yato i daje radę. Bateria kompatybilna z resztą narzędzi typu wkrętarka, klucz udarowy itp.
|
|
|