Outlander III Ogólne - Outlander PHEV
rajan - 26-04-2018, 12:22
W zeszły weekend i tak byłem niedostępny
Chciałem wrzucić swojego na te 3 rolki
vavoom - 26-04-2018, 12:28
@rajan:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1558198#1558198
mazt - 28-04-2018, 06:20
wit napisał/a: | vavoom napisał/a: | @wit, w Krakowie też będą testy, jesteś zainteresowany? |
a na te testy to mam przyjechać w fabrycznym ustawieniu czy stuningowany?
troszkę swojego podrasowałem. Silnik spalinowy jest fabrycznie ograniczony do 120 KM choć ma ponad 155 KM, no i box - chip tuning V-Techa... więc już całkiem taki normalny nie jest
A gdzie te testy będą i bezpłatne? |
Jakie efekty tego chiptuningu? Chodzi mi o zmiane mocy ? Jest toi zauwazalne w codzinnej jezdzie? Czy to bezpieczne ?
vavoom - 29-04-2018, 17:09
Hybrydowe AWD w Toyocie działa tak:
https://youtu.be/so8JLIYc1yU
I kosztuje to 10 tys. zł...
Jeszcze raz zwracam się do właścicieli PHEV z propozycją przeprowadzenia takiego testu.
arokub - 29-04-2018, 21:28
Działa, to chyba źle słowo...
Co mnie zdziwiło po obejrzeniu Waszych kolejnych filmów, testu 3 rolek (przyczepna tylna) nie przechodzi też cx5, tiguan.
mazt - 08-05-2018, 17:05
vavoom napisał/a: | Hybrydowe AWD w Toyocie działa tak:
https://youtu.be/so8JLIYc1yU
I kosztuje to 10 tys. zł...
Jeszcze raz zwracam się do właścicieli PHEV z propozycją przeprowadzenia takiego testu. |
Niestety mieszkam zagranicą, ale chętnie bym udostępnił auto dla tego testu. Będę śledził ten temat, może ktoś się zgłosi i zobaczymy.
thegentleman - 12-05-2018, 17:58
Panowie a jak z LPG w PHEV?
Sprzedałem sporo instalacji dla Priusa głównie taxi Londynie i okolicach.
W UK większość Priusów to Taxi i 80% z nich to LPG (sprzedałem jakieś 120 instalacji do Priusa a sporo jest jeszcze na BRC i innych).
Przerobiłem na LPG naszego Miśka Lancera 1.6 90KM i chodził pięknie ale żona miała dzwon i skasowali go
Palił 8.5lpgna 100km.
Teraz mam Accord 2.4 na gaz ale chcę auto na firmę EV albo PHEV.
Miałem niedawno okazję Outlander 2015 PHEV za 4200 funtów. Nie ukrywam że w 15tys. złoty zmieściłbym się z wymianą 2 drzwi i pomalowaniem otarcia.
Prócz tego auto idealne.
Tylko czy można przerobić na LPG? Zwykłe tak ale czy PHEV?
Pomijam kwestię zbiornika, na to sobie miejsce znajdę. 30 litrów wystarczy ale robię 30000km rocznie i 2 trasy PL-UK więc po drodze LPG byłoby idealnym rozwiązaniem (wyciągnięcie zbiórNika to 20 minut pracy max. Jeśli odpowiednio założony jest (końcówki na szybkie złącza zbiornik na pasach i klamrach).
Pozdrawiam
mazt - 14-05-2018, 01:59
thegentleman napisał/a: | Tylko czy można przerobić na LPG? Zwykłe tak ale czy PHEV? |
Nie znam nikogo, a jestem rowniez na angielskim forum od dawna, kto przerobil by PHEV na gaz. Natomiast mysle, ze tylko Polak moze sie podjac tego zadania, wiec mozesz byc pionierem
Myjk - 16-05-2018, 12:55
krzychu napisał/a: | wit napisał/a: | Silnik spalinowy jest fabrycznie ograniczony do 120 KM choć ma ponad 155 KM, no i box - chip tuning V-Techa... więc już całkiem taki normalny nie jest
|
Z tego co wiem to nie ma bezpośredniego przełożenia silnika spalinowego na koła więc co to dało? A ten chip to miał podnieść do tych 155KM czy coś innego jeszcze zrobić? No i jak sprawdzić tą moc bez wyciągana silnika? |
Właśnie testuję PHEV przed zakupem. Jest przełożenie silnika na przód, zarówno jak prądu zabraknie, jak i przy większych prędkościach 140+, a także przy kickdown. Także temat mnie zaciekawił, wit, możesz się wypruć co to za chip? Bo na V-techa też już się zapiąłem i to będzie pierwszy zakup do OL jak transakcja dojdzie do skutku (a tylko jakaś wielka katastrofa może to zmienić).
mazt napisał/a: | thegentleman napisał/a: | Tylko czy można przerobić na LPG? Zwykłe tak ale czy PHEV? |
Nie znam nikogo, a jestem rowniez na angielskim forum od dawna, kto przerobil by PHEV na gaz. Natomiast mysle, ze tylko Polak moze sie podjac tego zadania, wiec mozesz byc pionierem |
Tylko gdzie tam poupychać kolejny "wlew" (skoro oryginalnie są już 3), i butlę...
michalsiak - 11-06-2018, 12:00
cześć
a czy ktoś zmierzył ile kwh pobiera auto przy ładowaniu od zera?
iwi - 15-06-2018, 10:14
michalsiak napisał/a: |
a czy ktoś zmierzył ile kwh pobiera auto przy ładowaniu od zera? |
Cały czas mierzę. Próbuję to wrzucić do internetu, ale coś LanKontroler (tinycontrol) mnie nie słucha i nie wiem jak to poustawiać, żeby pokazywał ilość kwh a nie 1.
CHodzi o to że za każdym razem licznik który mam podpięty do Lankontrolera wysyła jedynkę jak zliczy impuls. Impuls to 1/1000 kwh.
O ile sam program w Lankontrolerze zlicza poprawnie te impulsy to już thingspeak który je odbiera nie. Ale jak to poustawiam to link do online wykresu podrzucę.
Codziennie wyjeżdżam na miasto i praktycznie do zera rozładowuje akumulatory.
Na razie przez 4 dni zużyłem 23,348kWh z tym, że wczoraj nie ładowałem od zera
[ Dodano: 17-06-2018, 23:13 ]
No i się chyba udało.
Nie jest to co prawda to co idealnie chciałem zrobić, ale na początek wystarczy.
Jeden mierzy narastająco od początku miesiąca a drugi dziennie
Wykres dzienny
Wykres narastający
jacekk - 18-06-2018, 15:37
A to ciekawe. Bateria ma pojemność 12 kWh, a do jej naładowania od zera (lub tez niemal zera) do pełna potrzebujesz średnio 6 kWh? Nawet jeśli policzyć 3 dni to wychodzi 8 kWh - 2/3 pojemności baterii.
iwi - 18-06-2018, 15:55
Jak widzisz - być może coś źle wskazuje licznik i nie do końca jest rozładowany, ale to są dane rzeczywiste bez mojej obróbki (Licznik -> thingspeak.
Dzisiaj już wyjeździłem 50km i jeszcze mi zostało 15km do domu więc na pewno będzie rozładowany do zera więc zobaczymy jutro ile się pokaże (ile władował) wczoraj i przedwczoraj tylko doładowywałem bo w weekend mało jeździłem.
[ Dodano: 19-06-2018, 09:04 ]
coś ten dzienny wykres nie działa dobrze.
jeśli ładuje raz dziennie to podlicza dobrze, ale jeśli tak jak wczoraj 2 razy doładowywałem to pokazuje bzdury. Niemniej ten narastający jest rzeczywistym odzwierciedleniem licznika trójfazowego.
Te 12kWh to chyba tylko w teorii albo połowę energii udostępnia dla użytkownika a drugą połowę ma do swoich celów
Wczoraj wyjeździłem do zera, naładowałem do połowy, znowu wyjeździłem do zera i naładowałem do pełna i łącznie jest 11,261kWh
Ładowanie od zera do pełna to jest około 7,2kWh
Drugi mój samochód Renault ZOE niewiele lżejszy na 22kWh przejeżdża teraz około 180km - coś w tym jest.
Muszę pogadać z firmą VTech - oferują spesjalne moduły do jazdy na elektryku - może dzięki temu modułowi da się więcej z PHEV wycisnąć.
jacekk - 19-06-2018, 10:25
iwi napisał/a: |
Te 12kWh to chyba tylko w teorii albo połowę energii udostępnia dla użytkownika a drugą połowę ma do swoich celów
Wczoraj wyjeździłem do zera, naładowałem do połowy, znowu wyjeździłem do zera i naładowałem do pełna i łącznie jest 11,261kWh
Ładowanie od zera do pełna to jest około 7,2kWh
|
Zapewne sterowanie nie dopuszcza do całkowitego rozładowania (baterie tego nie lubią).
Po drugie prawdopodobnie gdy poziom ładowania spadnie do połowy przestaje działać jak samochód elektryczny a zaczyna działać jak hybryda (tylko wspomagając silnik benzynowy).
'wyjechanie do zera' to na podstawie jakiegoś wskaźnika baterii czy na podstawie tego, że jeździ na silniku spalinowym?
iwi - 19-06-2018, 11:28
Jest wskaźnik poziomu naładowania akumulatorów. Jeśli spadnie do zera to nie pokazuje zasięgu na elektryku.
W trybie Econo przy delikatnej jeździe silnik ani generator się nie włączają jeśli wskaźnik pokazuje choćby 1km. Jeśli wyświetla kreseczki to po pewnym czasie uruchamia się albo generator albo silnik. Można to obserwować na ekranie LCD (Info->pojazd)
|
|
|