To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Patrykowa Sigma

angelos - 22-12-2013, 14:43

Z tego co zauważylem po zmianie z Valvolina 10W40 na Total Quartz 9000 5W40 to mniejszcze spalanie przy Totalu i chyba nieco lepsza kultura(może to tylko subiektywne odczucie). Na dniach będe wymianiał także na Totala + plukanka Liqui Moly Engine flush 2640
szpala85 - 22-12-2013, 23:42

hmmm dobra jutro kolega ma mi załatwić tani olej na płukanie ... i zapytam o tego valvolina ... jaka cena

bo szczerze galant na castrolu jeżdzi elegancko :wink:

szpala85 - 25-12-2013, 15:59

Panowie .... SIGMA żyje :mrgreen: ...!!!!!
dzisiaj poskładałem rozrząd i odpaliła bez najmniejszego problemu !!!
jak ja się cieszę :mrgreen:

mało tego ... komp od ECS też żyje .. mogę przełącznikiem włączać trzy tryby zawiechy ... sprężarka pompuje :mrgreen:

zdjęcie głowic przed założeniem .... :

Piwor - 26-12-2013, 10:53

Pogratulować. ;)
szpala85 - 26-12-2013, 19:01

Podzienkował ....
btw. zastanawia mnie jedna rzecz... mianowicie pasek rozrządu napięty jest idealnie ładnie siedzi ..... po odpaleniu widzę że równiutko chodzi .... po dodaniu gazu i przy większych obrotach widzę że na tej fałce znaczy tam gdzie pasek zchodzi z wałka idzie do pompy wody i wraca na wałek .... pasek tak jak by dostawał wibracji ? luzował się ? ale tylko przy mocnych obrotach ..

to jest normalne ?
bo napiąć mocniej już nie mogę :roll:

po zgaszeniu silnika pasek w okolicy pompy wody jest sztywny ....

szpala85 - 26-12-2013, 19:24

tutaj filmik :

robertdg - 26-12-2013, 21:37

Po to jest hydrauliczny napinacz aby kompensował naciag paska zębatego, pasek za mocno nie może być napięty, manual okresla w jaki sposób ma być ustawiony naciąg na hydraulicznym napinaczu, jest to odległośc rzędu 3.8-4.5mm pomiędzy łapka napinającą rolke a obudową hydraulicznego napinacza.
Nie wiem czy dobrze widze, ale chyba założyłes pasek tyłem na przód (z zasady zakłada się czytelnie do kierunku obrotu wału korbowego)

szpala85 - 26-12-2013, 23:11

hehe nie wiem czy to ma znaczenie czy napisami w tą czy tamtą :mrgreen:

btw. dowiedziałem się ze to jest normalne :wink: ... bo napinacz hydrauliczny w tym miejscu akurat nic nie da ... jest na dole ... tak ma być ..a napinacz pozwala napiąć pasek później ewentualnie jak pasek sie rozciągnie ... :wink:

btw ...... podobno jak sinik będzie pod obciążeniem ten efekt się zmniejszy :wink:
bo teraz pracował sam z siebie bez alter . i wspomagania .... :wink:

jkrzysztof80 - 27-12-2013, 11:32

szpala85 napisał/a:

Panowie .... SIGMA żyje :mrgreen: ...!!!!!

Gratulacje!

szpala85 - 31-12-2013, 16:25

no i wysypały się panewki ... dokładnie na drugim cylindrze ... obróciło ją i zaczeło tłuc ...
na szczęście stało się to w garażu jak jeszcze nie jeździłem ....

do wymiany wszystkie panewki :wink:
tak się zaczyna mój nowy rok z sigmą :wink:
zastanawia mnie tylko to jak ja wróciłem ze śląska tym autem .... :wink:
szczęście chyba miałem

jacek11 - 31-12-2013, 16:50

Często się tak zdarza,że jak zrobisz górę,to dół padnie.Ale za to będziesz miał silnik po remoncie cały :)
Galant nadal w Twoim posiadaniu :?:

szpala85 - 31-12-2013, 17:16

Galant dalej dzielnie służy :wink: .. wozi części do sigmy hehe
wyderka - 31-12-2013, 18:14

szpala85 napisał/a:
no i wysypały się panewki ...

jak to się u nas mówi "jak nie urok to sracka" :mrgreen:

przynajmniej teraz silnik będziesz miał pewny

GóR3K - 31-12-2013, 18:57

szpala85 napisał/a:
no i wysypały się panewki ... dokładnie na drugim cylindrze ... obróciło ją i zaczeło tłuc ...
na szczęście stało się to w garażu jak jeszcze nie jeździłem ....

do wymiany wszystkie panewki :wink:
tak się zaczyna mój nowy rok z sigmą :wink:
zastanawia mnie tylko to jak ja wróciłem ze śląska tym autem .... :wink:
szczęście chyba miałem

kumpel jak kupil sigme miał tak samo,trase po kupnie do domu zrobił a i kilka dni później odpalił i silnik zgasła okazało sie ze zawory spotkały sie z tłokami i panewki tez szlag trafił ":) może one robią to specjalnie żeby okazać im miłości i je dopieścić :D

wojtas - 31-12-2013, 18:58

jacek11 napisał/a:
Często się tak zdarza,że jak zrobisz górę,to dół padnie.

Pytanie dlaczego tak się dzieje. Bo moim zdaniem nie powinno mieć to nic z sobą wspólnego.

Oby Nowy rok był bardziej życzliwy dla Twojej sigmy.