Nasze Miśki - Patrykowa Sigma
angelos - 22-12-2013, 14:43
Z tego co zauważylem po zmianie z Valvolina 10W40 na Total Quartz 9000 5W40 to mniejszcze spalanie przy Totalu i chyba nieco lepsza kultura(może to tylko subiektywne odczucie). Na dniach będe wymianiał także na Totala + plukanka Liqui Moly Engine flush 2640
szpala85 - 22-12-2013, 23:42
hmmm dobra jutro kolega ma mi załatwić tani olej na płukanie ... i zapytam o tego valvolina ... jaka cena
bo szczerze galant na castrolu jeżdzi elegancko
szpala85 - 25-12-2013, 15:59
Panowie .... SIGMA żyje ...!!!!!
dzisiaj poskładałem rozrząd i odpaliła bez najmniejszego problemu !!!
jak ja się cieszę
mało tego ... komp od ECS też żyje .. mogę przełącznikiem włączać trzy tryby zawiechy ... sprężarka pompuje
zdjęcie głowic przed założeniem .... :
Piwor - 26-12-2013, 10:53
Pogratulować.
szpala85 - 26-12-2013, 19:01
Podzienkował ....
btw. zastanawia mnie jedna rzecz... mianowicie pasek rozrządu napięty jest idealnie ładnie siedzi ..... po odpaleniu widzę że równiutko chodzi .... po dodaniu gazu i przy większych obrotach widzę że na tej fałce znaczy tam gdzie pasek zchodzi z wałka idzie do pompy wody i wraca na wałek .... pasek tak jak by dostawał wibracji ? luzował się ? ale tylko przy mocnych obrotach ..
to jest normalne ?
bo napiąć mocniej już nie mogę
po zgaszeniu silnika pasek w okolicy pompy wody jest sztywny ....
szpala85 - 26-12-2013, 19:24
tutaj filmik :
robertdg - 26-12-2013, 21:37
Po to jest hydrauliczny napinacz aby kompensował naciag paska zębatego, pasek za mocno nie może być napięty, manual okresla w jaki sposób ma być ustawiony naciąg na hydraulicznym napinaczu, jest to odległośc rzędu 3.8-4.5mm pomiędzy łapka napinającą rolke a obudową hydraulicznego napinacza.
Nie wiem czy dobrze widze, ale chyba założyłes pasek tyłem na przód (z zasady zakłada się czytelnie do kierunku obrotu wału korbowego)
szpala85 - 26-12-2013, 23:11
hehe nie wiem czy to ma znaczenie czy napisami w tą czy tamtą
btw. dowiedziałem się ze to jest normalne ... bo napinacz hydrauliczny w tym miejscu akurat nic nie da ... jest na dole ... tak ma być ..a napinacz pozwala napiąć pasek później ewentualnie jak pasek sie rozciągnie ...
btw ...... podobno jak sinik będzie pod obciążeniem ten efekt się zmniejszy
bo teraz pracował sam z siebie bez alter . i wspomagania ....
jkrzysztof80 - 27-12-2013, 11:32
szpala85 napisał/a: |
Panowie .... SIGMA żyje ...!!!!! |
Gratulacje!
szpala85 - 31-12-2013, 16:25
no i wysypały się panewki ... dokładnie na drugim cylindrze ... obróciło ją i zaczeło tłuc ...
na szczęście stało się to w garażu jak jeszcze nie jeździłem ....
do wymiany wszystkie panewki
tak się zaczyna mój nowy rok z sigmą
zastanawia mnie tylko to jak ja wróciłem ze śląska tym autem ....
szczęście chyba miałem
jacek11 - 31-12-2013, 16:50
Często się tak zdarza,że jak zrobisz górę,to dół padnie.Ale za to będziesz miał silnik po remoncie cały
Galant nadal w Twoim posiadaniu
szpala85 - 31-12-2013, 17:16
Galant dalej dzielnie służy .. wozi części do sigmy hehe
wyderka - 31-12-2013, 18:14
szpala85 napisał/a: | no i wysypały się panewki ... |
jak to się u nas mówi "jak nie urok to sracka"
przynajmniej teraz silnik będziesz miał pewny
GóR3K - 31-12-2013, 18:57
szpala85 napisał/a: | no i wysypały się panewki ... dokładnie na drugim cylindrze ... obróciło ją i zaczeło tłuc ...
na szczęście stało się to w garażu jak jeszcze nie jeździłem ....
do wymiany wszystkie panewki
tak się zaczyna mój nowy rok z sigmą
zastanawia mnie tylko to jak ja wróciłem ze śląska tym autem ....
szczęście chyba miałem |
kumpel jak kupil sigme miał tak samo,trase po kupnie do domu zrobił a i kilka dni później odpalił i silnik zgasła okazało sie ze zawory spotkały sie z tłokami i panewki tez szlag trafił ":) może one robią to specjalnie żeby okazać im miłości i je dopieścić
wojtas - 31-12-2013, 18:58
jacek11 napisał/a: | Często się tak zdarza,że jak zrobisz górę,to dół padnie. |
Pytanie dlaczego tak się dzieje. Bo moim zdaniem nie powinno mieć to nic z sobą wspólnego.
Oby Nowy rok był bardziej życzliwy dla Twojej sigmy.
|
|
|