Outlander I GEN Techniczne - Kolektor z Evo do Outlandera Turbo.
Tiamat - 26-07-2023, 11:50
Nie wdając się w dyskusje na temat termiki, termodynamiki czy termomodernizacji , czy pęknięty kolektor wydechowy odzywa się na zimnym czy to w zasadzie rozmiar i sposób pęknięcia decyduje kiedy? Czy może być tak, że nieszczelność wynika z uszkodzonej / wydmuchanej uszczelki pod wydechowym?
Rafik83 - 26-07-2023, 12:04
Tiamat napisał/a: | Nie wdając się w dyskusje na temat termiki, termodynamiki czy termomodernizacji , czy pęknięty kolektor wydechowy odzywa się na zimnym czy to w zasadzie rozmiar i sposób pęknięcia decyduje kiedy? Czy może być tak, że nieszczelność wynika z uszkodzonej / wydmuchanej uszczelki pod wydechowym? |
Zależy od ilości i wielkości pęknięcia, wiadomo że jak zimny będzie nieco gorzej. Zależy jakie masz objawy
Tiamat - 26-07-2023, 12:09
Na zimnym nie słychać nieszczelności. W zasadzie na ciepłym podczas jazdy też nie. Występuje tylko jak trochę przestygnie po jeździe, ale nie jest zimny jak po nocy. Ciekawy pacjent.
Rafik83 - 26-07-2023, 12:18
Tiamat napisał/a: | Na zimnym nie słychać nieszczelności. W zasadzie na ciepłym podczas jazdy też nie. Występuje tylko jak trochę przestygnie po jeździe, ale nie jest zimny jak po nocy. Ciekawy pacjent. |
Dosyć ciekawe fakt a w jaki sposób objawia się ta nieszczelbosć
Tiamat - 26-07-2023, 12:24
Jest głośniej, dźwięk w mojej ocenie właściwy dla lekko dziurawego wydechu, tyle, że dochodzi z okolic kolektora wydechowego/turbo/wydechu za turbo.
Bizi78 - 26-07-2023, 12:58
Dziura w wydechu czy łączniku elastycznym dawała by znać cały czas, więc to bym wykluczył.
Musisz zdjąć osłonę termiczną kolektora i szukać okopceń.
Rafik83 - 26-07-2023, 15:59
Sam miałem taki przypadek że wymieniłem pęknięty kolektor OEM na Castom i dowiedziałem się że Castom też popękał jak go zmieniałem na OEM EVO więc zaczął bym od kolektora może być pęknięty na dole lub górze ale przeważnie między 1 a 2 cylindrem
Bzyk_R1 - 26-07-2023, 18:27
Co tu gdybać, 4 śruby trzeba spróbować odkręcić które trzymają osłonę termiczną i będzie widać w jakim stanie jest kolektor. Outlander turbo nie ma łączników elastycznych fabrycznie.
Chabrowy06 - 13-09-2023, 15:44
Witam, pęknięty kolektor wydechowy. Juz raz spawany wytrzymał 40kkm. Co zrobić, spawać ponownie czy może jakaś alternatywa.
Rafik83 - 13-09-2023, 15:56
Chabrowy06 napisał/a: | Witam, pęknięty kolektor wydechowy. Juz raz spawany wytrzymał 40kkm. Co zrobić, spawać ponownie czy może jakaś alternatywa. |
ASO, Castom albo SWAP turbo I kolektora z EVO
Chabrowy06 - 13-09-2023, 16:46
Posiada ktoś kwasiaka na sprzedaż.
|
|
|