To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Techniczne od 2006r - L200 chip

namotore - 30-10-2008, 14:09

może warto zdejmować chipa na zimę :?
Romek1910 - 18-11-2008, 11:24

Axer, mam podobny przypadek i nie wiem jak to do końca naprawić
lordkubus - 12-12-2008, 17:31

witam szanownych kolegów właśnie też przymierzam się do zakupu l200 po odwiedzeniu forum navary :P hehe

Teraz wracając do tematu napisze to "BOX TO ZŁO" taką opinie ma każda szanująca się firma tuningowa nie mówię tu tylko o chip tunerach itp.
Dla ciekawostki podam link do innego forum master tuning którzy przetestowali super box'a rallyarta wsadzanego do outlandera : http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=4320

A teraz wyraźcie swoje opinie pozdrawiam

Anonymous - 12-12-2008, 18:28

lordkubus napisał/a:
witam szanownych kolegów właśnie też przymierzam się do zakupu l200 po odwiedzeniu forum navary :P hehe

Teraz wracając do tematu napisze to "BOX TO ZŁO" taką opinie ma każda szanująca się firma tuningowa nie mówię tu tylko o chip tunerach itp.
Dla ciekawostki podam link do innego forum master tuning którzy przetestowali super box'a rallyarta wsadzanego do outlandera : http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=4320

A teraz wyraźcie swoje opinie pozdrawiam

My Cię też :D witamy na forum.

Twój link przewinął się w dziale Outlandera gdzieś z rok temu.

Posiadacze eLek różnie się wypowiadają, jak zapewne wiesz po przeczytaniu całego tego tematu :P
Moje odczucie jest w sumie takie: jeżeli ktoś nie narzeka na jakość chipu to jest z niego zadowolony :badgrin:
Nie mam chipa i nie narzekam.

lordkubus - 12-12-2008, 18:32

ja właśnie wczoraj byłem na jeździe próbnej l200 dakar no fajnie to jeździ itd ale nie jeździłem seria :/ Musze zagłębić się bardziej w temat i popytać dobrych chip tunerów jakie są szanse na wykrycie chipa przez aso bo nie ukrywam ze wolał bym mape :) zamiast box'a
Anonymous - 12-12-2008, 18:38

lordkubus,

Witam na forum MitsuManiaków :D .

Ja w Pajero II nie miałem, nie mam, nie będę miał i nawet nie chce mieć możliwości montażu "chipka" - 125km wystarcza :wink: , musi wystarczyć... :D

P.S nissan "nawala" się nie spodobał... I dobrze 8)

lordkubus - 12-12-2008, 19:24

nie no jak sobie poczytalem troche na forum nissana to mi sie odechcialo :/
a propo chipa to nic nie szkodzi silnikowi. Każdy silnik ma bardzo duże rezerwy przykład na przykład 1.9tdi kiedys mialy po 90,110km a w ostatnich latach 150 i ciagle ten sam silnik nic nie modyfikowane
Po prawdziwym chipie moc wzrasta znacznie i różnica jest bardzo duża jak i odczucia w rodzinie mam pare samochodów zachipowanych mój obecny bmw 330d moc na hamowni 225km zero problemów (jeżdzę dużo) ojca namowiłem i w volvo xc90 zrobili mu na 200km przejechal na tym 100tys i nic... i jeszcze moze mam z 10 osob co tez maja i nikt nie narzeka.... a box to zlo :P

Anonymous - 12-12-2008, 19:43

W 1.9 TDi o mocy 90km była turbina normalna.
W mocniejszych były ze zmienną geometrią łopatek.

tomekrvf - 12-12-2008, 22:26

lordkubus napisał/a:
1.9tdi kiedys mialy po 90,110km a w ostatnich latach 150 i ciagle ten sam silnik nic nie modyfikowane

Masz złe dane. Zmieniła się pojemność silnika, głowica, system zasialnia itp itd. To nie są takie same silniki.

Anonymous - 13-12-2008, 12:28

tomekrvf napisał/a:
lordkubus napisał/a:
1.9tdi kiedys mialy po 90,110km a w ostatnich latach 150 i ciagle ten sam silnik nic nie modyfikowane

Masz złe dane. Zmieniła się pojemność silnika, głowica, system zasialnia itp itd. To nie są takie same silniki.

Została pojemnosc a zmienila sie glowica, system zasilania itd itp:P

Co do tematu nie mam zadnych problemow z chipem, samochod jezdzi, nic sie jeszcze nie zepsulo poza zsunieta rura od sprezarki. Nie jezdzilem wersja 136KM wiec nie mam porownania ale na deklarowane wartoci 170KM i 403Nm mi to nie wyglada. Wiem ze na oko sie nie mierzy ale jakos nie chce mi sie wybierac na chamownie... wole myslec ze te 4 tysiace zlotych jednak wykonuja powierzone im zadanie:P:P

Anonymous - 28-12-2008, 00:16

Ostatnio miałem spotkanie na trasie z eLką z chipem(ja mam 136KM) i zgadaliśmy się z kolegą przez radio(pozdrowienia dla kolegi z czarnej L nr. rej WPR XXXX
:partyman: ) Jechaliśmy razem przez ok. 100-150 kilometrów wiec była okazja do pogadania,porównania eLek i wymiany poglądów :P
Pierwszy szok to spalanie :shock: (szkoda,że nie zzerowaliśmy równocześnie kompów) ale ja przy średniej prędkości 98 km/h miałem spalanie 11,2 l/100 a kolega przy średniej 100km/h mówił,że ma 9,5 l/100 - pewnie duży wpływ na to miał fakt,że kolega miał hardtopa i letnie laczki, ja natomiast gołą pakę i zimówki.
Jeśli chodzi o dynamikę poruszaliśmy się dosyć sprawnie, jednak żeby iść równo ze zchipowaną eLką musiałem jechać o jeden bieg niżej co na pewno odbiło się na spalaniu-tam gdzie on wyprzedzał na V biegu ja musiałem piłować IV żeby dotrzymac kroku. :?
Pytałem się też jak wypadają osiągi w porównaniu z Navarą i kolega mówił,że dwa razy ustawiał się przez radio na start z rollowanego z Nissanem i że za pierwszym razem Navara dostała baty na każdym biegu (jest cięższa) a z drugim razem facet sam się skillował bo wykręcił obera na mokrym :shock: :lol:

namotore - 28-12-2008, 00:24

bez chipa eLka chodzi slabiej ale pewnie bedzie trwalsza, navary sa szybkie ale na ciasnych lukach i mokrym asfalcie szybko wysiadaja. Moj wynik wg sygnalu GPS na suchym, letnie opony, ruszanie z 2tys obr/min (sprzeglo dym :biggrin: ) to 11.5 s do stowy, moze mozna i szybciej :?: ale po co :wink:
p.s. przy sredniej predkosci 100km/h i malej amplitudzie spalanie kolo 8.5 wcale nie jest problemem (manual&chip)

Anonymous - 28-12-2008, 00:28

W sumie bardziej zależy mi na trwałości i niezawodności,od szybkiej jazdy są inne samochody a za 4k PLN można kupić ponad 1000 litrów ON. :roll:
Nie wiem czy pisząc "średnia 100km/h" piszesz o poruszaniu sie w przedziale prędkości 90-100km/h czy wykręcenie średniej prędkości 100km/h na 400 kilometrowej trasie :wink:

namotore - 28-12-2008, 00:40

pisze o predkosci sredniej z "komputera pokladowego" eLki 100km/h srednie spalanie od 8 do 10.5
Anonymous - 28-12-2008, 01:09

A to teraz mam jasność 8) Dużo zależy od stylu jazdy i warunków na trasie,czy silnik rozgrzany itd.