L200 Techniczne od 2006r - L200 chip
namotore - 30-10-2008, 14:09
może warto zdejmować chipa na zimę
Romek1910 - 18-11-2008, 11:24
Axer, mam podobny przypadek i nie wiem jak to do końca naprawić
lordkubus - 12-12-2008, 17:31
witam szanownych kolegów właśnie też przymierzam się do zakupu l200 po odwiedzeniu forum navary hehe
Teraz wracając do tematu napisze to "BOX TO ZŁO" taką opinie ma każda szanująca się firma tuningowa nie mówię tu tylko o chip tunerach itp.
Dla ciekawostki podam link do innego forum master tuning którzy przetestowali super box'a rallyarta wsadzanego do outlandera : http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=4320
A teraz wyraźcie swoje opinie pozdrawiam
Anonymous - 12-12-2008, 18:28
lordkubus napisał/a: | witam szanownych kolegów właśnie też przymierzam się do zakupu l200 po odwiedzeniu forum navary hehe
Teraz wracając do tematu napisze to "BOX TO ZŁO" taką opinie ma każda szanująca się firma tuningowa nie mówię tu tylko o chip tunerach itp.
Dla ciekawostki podam link do innego forum master tuning którzy przetestowali super box'a rallyarta wsadzanego do outlandera : http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=4320
A teraz wyraźcie swoje opinie pozdrawiam |
My Cię też witamy na forum.
Twój link przewinął się w dziale Outlandera gdzieś z rok temu.
Posiadacze eLek różnie się wypowiadają, jak zapewne wiesz po przeczytaniu całego tego tematu
Moje odczucie jest w sumie takie: jeżeli ktoś nie narzeka na jakość chipu to jest z niego zadowolony
Nie mam chipa i nie narzekam.
lordkubus - 12-12-2008, 18:32
ja właśnie wczoraj byłem na jeździe próbnej l200 dakar no fajnie to jeździ itd ale nie jeździłem seria :/ Musze zagłębić się bardziej w temat i popytać dobrych chip tunerów jakie są szanse na wykrycie chipa przez aso bo nie ukrywam ze wolał bym mape zamiast box'a
Anonymous - 12-12-2008, 18:38
lordkubus,
Witam na forum MitsuManiaków .
Ja w Pajero II nie miałem, nie mam, nie będę miał i nawet nie chce mieć możliwości montażu "chipka" - 125km wystarcza , musi wystarczyć...
P.S nissan "nawala" się nie spodobał... I dobrze
lordkubus - 12-12-2008, 19:24
nie no jak sobie poczytalem troche na forum nissana to mi sie odechcialo :/
a propo chipa to nic nie szkodzi silnikowi. Każdy silnik ma bardzo duże rezerwy przykład na przykład 1.9tdi kiedys mialy po 90,110km a w ostatnich latach 150 i ciagle ten sam silnik nic nie modyfikowane
Po prawdziwym chipie moc wzrasta znacznie i różnica jest bardzo duża jak i odczucia w rodzinie mam pare samochodów zachipowanych mój obecny bmw 330d moc na hamowni 225km zero problemów (jeżdzę dużo) ojca namowiłem i w volvo xc90 zrobili mu na 200km przejechal na tym 100tys i nic... i jeszcze moze mam z 10 osob co tez maja i nikt nie narzeka.... a box to zlo
Anonymous - 12-12-2008, 19:43
W 1.9 TDi o mocy 90km była turbina normalna.
W mocniejszych były ze zmienną geometrią łopatek.
tomekrvf - 12-12-2008, 22:26
lordkubus napisał/a: | 1.9tdi kiedys mialy po 90,110km a w ostatnich latach 150 i ciagle ten sam silnik nic nie modyfikowane |
Masz złe dane. Zmieniła się pojemność silnika, głowica, system zasialnia itp itd. To nie są takie same silniki.
Anonymous - 13-12-2008, 12:28
tomekrvf napisał/a: | lordkubus napisał/a: | 1.9tdi kiedys mialy po 90,110km a w ostatnich latach 150 i ciagle ten sam silnik nic nie modyfikowane |
Masz złe dane. Zmieniła się pojemność silnika, głowica, system zasialnia itp itd. To nie są takie same silniki. |
Została pojemnosc a zmienila sie glowica, system zasilania itd itp:P
Co do tematu nie mam zadnych problemow z chipem, samochod jezdzi, nic sie jeszcze nie zepsulo poza zsunieta rura od sprezarki. Nie jezdzilem wersja 136KM wiec nie mam porownania ale na deklarowane wartoci 170KM i 403Nm mi to nie wyglada. Wiem ze na oko sie nie mierzy ale jakos nie chce mi sie wybierac na chamownie... wole myslec ze te 4 tysiace zlotych jednak wykonuja powierzone im zadanie:P:P
Anonymous - 28-12-2008, 00:16
Ostatnio miałem spotkanie na trasie z eLką z chipem(ja mam 136KM) i zgadaliśmy się z kolegą przez radio(pozdrowienia dla kolegi z czarnej L nr. rej WPR XXXX
) Jechaliśmy razem przez ok. 100-150 kilometrów wiec była okazja do pogadania,porównania eLek i wymiany poglądów
Pierwszy szok to spalanie (szkoda,że nie zzerowaliśmy równocześnie kompów) ale ja przy średniej prędkości 98 km/h miałem spalanie 11,2 l/100 a kolega przy średniej 100km/h mówił,że ma 9,5 l/100 - pewnie duży wpływ na to miał fakt,że kolega miał hardtopa i letnie laczki, ja natomiast gołą pakę i zimówki.
Jeśli chodzi o dynamikę poruszaliśmy się dosyć sprawnie, jednak żeby iść równo ze zchipowaną eLką musiałem jechać o jeden bieg niżej co na pewno odbiło się na spalaniu-tam gdzie on wyprzedzał na V biegu ja musiałem piłować IV żeby dotrzymac kroku.
Pytałem się też jak wypadają osiągi w porównaniu z Navarą i kolega mówił,że dwa razy ustawiał się przez radio na start z rollowanego z Nissanem i że za pierwszym razem Navara dostała baty na każdym biegu (jest cięższa) a z drugim razem facet sam się skillował bo wykręcił obera na mokrym
namotore - 28-12-2008, 00:24
bez chipa eLka chodzi slabiej ale pewnie bedzie trwalsza, navary sa szybkie ale na ciasnych lukach i mokrym asfalcie szybko wysiadaja. Moj wynik wg sygnalu GPS na suchym, letnie opony, ruszanie z 2tys obr/min (sprzeglo dym ) to 11.5 s do stowy, moze mozna i szybciej ale po co
p.s. przy sredniej predkosci 100km/h i malej amplitudzie spalanie kolo 8.5 wcale nie jest problemem (manual&chip)
Anonymous - 28-12-2008, 00:28
W sumie bardziej zależy mi na trwałości i niezawodności,od szybkiej jazdy są inne samochody a za 4k PLN można kupić ponad 1000 litrów ON.
Nie wiem czy pisząc "średnia 100km/h" piszesz o poruszaniu sie w przedziale prędkości 90-100km/h czy wykręcenie średniej prędkości 100km/h na 400 kilometrowej trasie
namotore - 28-12-2008, 00:40
pisze o predkosci sredniej z "komputera pokladowego" eLki 100km/h srednie spalanie od 8 do 10.5
Anonymous - 28-12-2008, 01:09
A to teraz mam jasność Dużo zależy od stylu jazdy i warunków na trasie,czy silnik rozgrzany itd.
|
|
|