[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - SWAP hamulców z Outlandera II/Lancer X Ralliart do Lancera X
HUGIO - 19-08-2018, 18:28
U mnie będą tarcze do wymiany (czyli też klocki), więc chyba zrobię ten swap, ale mam jedno pytanie. Poradnik opiera się na przykładzie Outlandera II 2.0 w benzynie i z niego można kupić całe zwrotnice do przeszczepu, a od jakiegoś czasu już przeglądam popularniejsze portale aukcyjne i nie mogę jakoś dopatrzeć benzyny, same diesle. Po nr części według sklepów jarzma są takie same dla OI, OII, OIII od 2002 bez sprecyzowania dla jakiego silnika (o zaciskach już było wspomniane, że mogą być z dowolnego), więc dla pewności wolałbym zapytać, czy przy zakupie całej zwrotnicy z OII silnik (benzyna/diesel) ma znaczenie, czy kupić dowolną, byle zaciski były dwutłoczkowe?
grzesiopol - 20-08-2018, 00:23
Chłopaki jeżeli ma dwa tłoczki to obojetnie czy diesel czy benzyna, zaciski mogą być też z OUT I.
Nie trzeba wymieniać kompletu, wystarczy zaciski z jarzmami.
matiudgk - 27-08-2018, 13:48
Ja po zmianie zacisków wrzucam fotki jak to wygląda. Lepiej późno niż wcale, SWAP robiłem w lutym. Jakie odczucia? Na pierwszy rzut oka wizualne - na plus. Hamowanie, także na plus. W końcu wiem, że auto hamuje. Nie obyło się bez małych problemów przy wymianie przewodów. Stare śruby były masakrycznie zapieczone i nie chciały puścić - trzeba było nacinać. Problem też miałem z prowadnicami, nie chciały wejść górne Ale suma sumarum wszystko udało się złożyć do kupy
Setzer Lancer - 31-08-2018, 15:10
Jakiej firmy kupowaliście zestaw naprawczy - MB857840 ? Czy to bez różnicy w sumie ?
matiudgk - 01-09-2018, 17:57
Ja kupiłem marki Autofren. Tylko takie były w sklepie.
HUGIO - 18-09-2018, 19:51
Również jestem po wymianie:
Z ciekawości zważyłem oba zestawy i stary komplet (jarzmo, klocki, cały zacisk, tacza, przewód) waży ok. 12.2 kg, a nowy ok. 14.3 kg. Same tarcze (obie oryginalne Mitsubishi) różnią się o ok. 1.5 kg.
[ Dodano: 17-03-2019, 18:40 ]
Mam pytanie dla osób, które zdecydowały się na zestaw EBC-Mikoda, a mianowicie chodzi mi o potwierdzenie numerów części (mam na myśli oczywiście zestaw po SWAP-ie)
Mikoda: Numer ATM: 0931
EBC Green Stuff Indeks: DP2954
Co do samych tarcz nie jestem jeszcze w pełni zdecydowany (czy są odpowiednie do tych klocków?).
ravpraca - 02-04-2019, 19:33
Witam,
Kupiłem zestaw do swapu. Bardzo dobrze wyglądają tarcze jaki i klocki (cały zestaw to oryginalne Mitsubishi).
Przymierzam się do wymiany i mam kilka pytań. Z góry dziękuję za odpowiedź:
- jak hamuje taki oryginalny zestaw z Outlandera? Zakładać oryginał w całości czy od razu wymienić klocki?
- jakie dobre klocki do oryginalnych tarcz polecalibyście kupić?
- śruby trzymające zacisk posiadają oznaczenia "G" i "L" Takie same oznaczenia są na zaciskach. W moim zestawie zarówno z jednej jaki i drugiej strony były wkręcone odwrotnie niż oznaczenia. Rozumiem, że powinny być wkręcona jak oznaczenia? (śruby różnią się tym, że jedna z nich ma kawałek gumy na końcu).
Grzesiopol - dzięki za opis. Bez niego i Twojej pomocy bym się nie zdecydował na przeróbkę.
Pozdrawiam,
grzesiopol - 03-04-2019, 21:05
- w temacie jest opisane, że lepiej, jeżeli są nowe możesz założyć ale na 100 proponowałbym nowe klocki z tarczami to różnie bywa u mnie okazało się potem, że biły więc założyłem nowe.
- jakie uważasz jakupowałem Brembo i było wystarczające.
- G to guide a L to lock te z gumką, po staremu L na górze G na dole, po nowemu L na dole G na górze. Lock tylko luzujesz, guide wykręcasz całkowicie i odchylasz zacisk do wymiany klocków. Tylko nie wiem dlaczego zamieniali te śruby bo ja i tak zawsze do wymiany klocków luzuje śrubę górną a wykręcam dolną całkowicie. Tak prawde mówiąc nie wiem po co ta gumka, być może do łatwiejszego przekręcania zacisku.
HUGIO - 03-04-2019, 21:24
Kiedyś zasłyszałem, że ona jest w celu zniwelowania naprężeń, wibracji i umożliwieniu "pracy" zacisku
ravpraca - 03-04-2019, 22:51
O tarcze i klocki zapytałem, ponieważ za drugim razem udało mi się kupić zestaw "optycznie" w świetnym stanie. Ale pewnie jakiś powód musiał być, że ktoś to wymontował. Pewnie też tarcze. Klocki dam nowe, ale założę na początek do sprawdzenia tarcz, komplet który kupiłem. Szkoda mi "układać" nowe klocki, do krzywych tarcz.
Co do gumki to tutaj tak od 19.30, krajan z moich stron wytłumaczy:
https://www.youtube.com/watch?v=xfye1xn1vfU
Tylko nie wiem, czy te prowadnice nie trzeba smarować Plastilube a nie Bremszylinder? Smar ten nie powinien rozpuścić akurat tych elementów gumowych.
krzychu - 04-04-2019, 08:32
grzesiopol napisał/a: | Tylko nie wiem dlaczego zamieniali te śruby bo ja i tak zawsze do wymiany klocków luzuje śrubę górną a wykręcam dolną całkowicie. Tak prawde mówiąc nie wiem po co ta gumka, być może do łatwiejszego przekręcania zacisku. |
Kiedyś była nota serwisowa żeby zamienić miejscami te śruby bo zaciski stukały na dziurach.
Te prowadnice smarowałem delikatnie plastilube. Ale ogólnie z plastilube trzeba uważać, tam gdzie nie ma uszczelnień będzie ładnie łapał kurz (np. na blaszkach prowadzących klocek) i klinował. Więc te blaszki najlepiej chyba działają na sucho po prostu.
HUGIO - 04-04-2019, 11:01
krzychu napisał/a: | ładnie łapał kurz (np. na blaszkach prowadzących klocek) |
Ja posmarowałem tam i po tygodniu były całe czarne od pyłu hamulcowego ;(
mlody016 - 14-05-2019, 19:55
A czy to wszystko co opisujecie pasuje do diesla 2.0 DID?
U mnie ta sama sytuacja, tarcze pokrzywione prze kilku mocniejszych hamowaniach.
krzychu - 14-05-2019, 22:31
Pewnie pasuje do diesla. A nikt nie korzysta z hamulców ASX-a? Po tylu latach pewnie też jest coraz więcej do rozbiórki.
Wystarczy przecież dostać samo jarzmo. Klocek ten sam tylko tarcza większa. Wymiana jarzma nawet bez rozszczelniania układu... 4 śrubki + tarcza gotowe...
HUGIO - 14-05-2019, 22:36
krzychu,
Skoro klocek ten sam, to jaki jest zysk na większej tarczy? Lepsze chłodzenie tarczy?
|
|
|