To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Ceny paliw

szczeslaw - 26-04-2006, 11:15

Igi:
Ten artykuł jest mało pocieszający :(
W dodatku i tak nie powiedzieli do końca prawdy odnośnie podwyżki akcyzy. Podniesienie akcyzy na benzynę o 25gr nie spowoduje, ze ceny wzrosną o 25gr - będzie to wzrost minimum o ok. 30gr. Przecież w Polsce mamy podwójne opodatkowanie - akcyza jest jeszcze ovatowana!!

igi - 26-04-2006, 11:21

szczeslaw,
szczeslaw napisał/a:
Igi:
Ten artykuł jest mało pocieszający

Wiem wiem sam się zdenerwowałem.

szczeslaw napisał/a:
Podniesienie akcyzy na benzynę o 25gr nie spowoduje, ze ceny wzrosną o 25gr - będzie to wzrost minimum o ok. 30gr

No minimum bo ludki (właściciele stacji benzynowych) też swoje jeszcze dodatkowo dorzucą. A wszystko my oddczujemy. I niedługo już zostanie trzymanie misia tylko w garażu bo paliwko będzie cholernie drogie. :evil:

Cezar - 26-04-2006, 12:03

Misie w garazu, a My na rowerkach bedziemy jezdzic :wink: :|

Pb 95 - 4,24 zl

kochajj - 26-04-2006, 16:48

ja jutro do pracy rowerem jade :roll:
Anonymous - 26-04-2006, 16:54

U mnie gaz 1,85 i nie mogę nażekać na jego jakość.

Ale i tak od września idzie w górę :evil:

Hubeeert - 26-04-2006, 17:19

ON wczoraj A4 orlen - 3,99
Karwoś - 26-04-2006, 21:00

No niestety jak tak dalej pójdzie to zerwę znaczek z mitsu i przykleję go na rower i będę ekologicznym MitsuManiakiem :)
Cezar - 27-04-2006, 00:35

jeden dzien roznicy i co ...

ku*wa cena o 10gr w gore

Pb 95 - 4,35 zl :evil:

kochajj - 27-04-2006, 00:46

Ten kraj to jedno wielkie bagno... po prostu ręce opadają... kroją nas na kazdym kroku... :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
akbi - 27-04-2006, 08:53

OPOLE -PB95
Esso (obecnie już podobno Rafineria Gdańska) - 4,15 (-4gr z kartą)
BP - 4,09

Koton - 27-04-2006, 16:48

A ja uważam że nie ma się co gorączkować, tracić nerwy bo to i tak to nic nie daje, no może wcześniejszy zawał seca albo nerwice. Robią nas w tym kraju jak chcą i kiedy chcą i gdzie chcą więć jedno małe paliwko przecież w skali całości to jest mały miki.
To że cena paliwa wzrośnie na litrze o 20 groszy to przecież nie powoduje jakiejś tragedii, no chyba że się jest właścicielem firmy tranzytowej albo podobnej.
Niebawem paliwo będzie kosztować 4,5 PLN a dalszej perspektywie cena będzie rosnąć bo będzie rosnąć cena baryłki na giełdach bo coś kombinują z Iranem bo obecnie nie ma wysokiej marży koncernów a będzie wyższa z uwagi na zmniejszony popyt na paliwo->mniejsze obroty firm paliwowych(koncerny,stacje), mniejsze obroty->mniejsze zyski, mniejsze zyski->konieczniość poprawy sytuacji finansowej->zwiększenia zysków->zwiększenie marży->zwiększenie ceny :|

Jeśli ktoś wydaje miesięcznie 300PLN na paliwo to przy założeniu że paliwo kosztuje 4 a cena wzrośnie do 4,5 to po podwyżce będzie wydawał 337,5. Odpowiednio przy 900 po podwyżce ~1013PLN Jak ceny paliwa wzrośna do 5 plnów to ludzie i tak będą musieli to zaakceptować płacąc więcej albo przestać jeździć.

Tak by nie było jakiś niedomówień. Nie mam zamiaru tym postem nikomu ubliżyć, ani nic z tych rzeczy, nie jest to kij w szprychy

Po prostu uważam że nie warto się denerwować czymś na co się i tak nie ma wpływu.

Pozdrawiam

piwkotom - 27-04-2006, 19:02

Koton, zeby to bylo takie proste ;) zwroc jednak uwage na to, ze cena paliwa ma niebagatelny wplyw na ceny wszystkiego innego, poczynajac od kila pyrow na cenie tv konczac. No jest niestety samonapedzajaca sie machina. I to, jak slusznie zwrociles uwage, ze sam fakt wzrostu ceny paliwa w takiej skali, dla przecietnego uzytkownika jest do przelkniecia jest prawda ale tylko na tym niestety sie nie konczy. Cala gospodarka, nawet polska, niestety zalezna jest od ropy. A jak ceny wzrosna, a caly wic polega na tym ze nie musza bardziej niz musza ;) , to poleci wszystko. Wnarwiajace jest w tym wszystkim to, ze nasz kochany prywatny rzad braci k. musi zedrzec ze wszystkich zeby dac wybranym, czytaj: becikowe, senioralne, doplaty do paliwa rolniczego (tu dopiero beda przewaly), komisje etyki mediow, komisje wychowania i inne nikomu do niczego nie potrzebne pierdoly. Po to tylko zeby napedzic sobie klientow przy urnach a wlasciwie odebrac ich innym partiom pokroju pisuaru, bo ci ludzie ktorzy na codzien wypruwaja sobie zyly, to znaczy ci ktorych te zmiany najbardziej dotkna i tak glosuja na normalnych, i na takie zakompleksione narodowo/neofaszystowsko/kryminalne partyjki i tak nigdy nie zaglasuja. Do tego dolicz jeszcze proponowane przez kochana pania Zyte przesuniecia w obciazeniach, ktore czytajac miedzy wierszami dodatkowo obciaza grupe ludzi ciezko pracujacych zeby dac nierobom, ale za to slusznym ideologicznie.
I to wlasnie mnie najbardziej w tym wszystkim wkurwia i mnie zajebiscie rozpierdala.
Trzeba spierdalac z tego pieknego i kochanego kraju, bo w chwili obecnej nie ma juz dla niego ratunku, chyba ze ludzie wyjda na ulice, w co jednak nie wierze. O ile gornik, czy rolnik stosuje tego rodaju metody nacisku to raczej sobie jednak nie wyobrazam wlasciciela firmy czy biznesmena, czy po prostu rzemieslnika wychodzacego na ulice z lomem, workiem srub i innych takich. Taki czlowiek pojedzie tam gdzie mozna pracowac i zyc jak czlowiek.

igi - 27-04-2006, 19:55

piwkotom, mądrze mówisz :)
stanik - 28-04-2006, 09:32

dzisiaj na Shell w Legionowie:

Pb95 - 4,29 PLN (jakis dramat normalnie, w wawie jest tansza....)
LPB - 1,99 PLN (mogloby jeszcze troche spasc...)

Pozdrawiam

Hubeeert - 28-04-2006, 10:42

ON Warszawa wczoraj - 3,99PLNx56,31l=224,68PLN :shock:

dziś kolejne tankowanie...