Forum ogólne - Ceny paliw
szczeslaw - 26-04-2006, 11:15
Igi:
Ten artykuł jest mało pocieszający
W dodatku i tak nie powiedzieli do końca prawdy odnośnie podwyżki akcyzy. Podniesienie akcyzy na benzynę o 25gr nie spowoduje, ze ceny wzrosną o 25gr - będzie to wzrost minimum o ok. 30gr. Przecież w Polsce mamy podwójne opodatkowanie - akcyza jest jeszcze ovatowana!!
igi - 26-04-2006, 11:21
szczeslaw, szczeslaw napisał/a: | Igi:
Ten artykuł jest mało pocieszający |
Wiem wiem sam się zdenerwowałem.
szczeslaw napisał/a: | Podniesienie akcyzy na benzynę o 25gr nie spowoduje, ze ceny wzrosną o 25gr - będzie to wzrost minimum o ok. 30gr |
No minimum bo ludki (właściciele stacji benzynowych) też swoje jeszcze dodatkowo dorzucą. A wszystko my oddczujemy. I niedługo już zostanie trzymanie misia tylko w garażu bo paliwko będzie cholernie drogie.
Cezar - 26-04-2006, 12:03
Misie w garazu, a My na rowerkach bedziemy jezdzic
Pb 95 - 4,24 zl
kochajj - 26-04-2006, 16:48
ja jutro do pracy rowerem jade
Anonymous - 26-04-2006, 16:54
U mnie gaz 1,85 i nie mogę nażekać na jego jakość.
Ale i tak od września idzie w górę
Hubeeert - 26-04-2006, 17:19
ON wczoraj A4 orlen - 3,99
Karwoś - 26-04-2006, 21:00
No niestety jak tak dalej pójdzie to zerwę znaczek z mitsu i przykleję go na rower i będę ekologicznym MitsuManiakiem
Cezar - 27-04-2006, 00:35
jeden dzien roznicy i co ...
ku*wa cena o 10gr w gore
Pb 95 - 4,35 zl
kochajj - 27-04-2006, 00:46
Ten kraj to jedno wielkie bagno... po prostu ręce opadają... kroją nas na kazdym kroku...
akbi - 27-04-2006, 08:53
OPOLE -PB95
Esso (obecnie już podobno Rafineria Gdańska) - 4,15 (-4gr z kartą)
BP - 4,09
Koton - 27-04-2006, 16:48
A ja uważam że nie ma się co gorączkować, tracić nerwy bo to i tak to nic nie daje, no może wcześniejszy zawał seca albo nerwice. Robią nas w tym kraju jak chcą i kiedy chcą i gdzie chcą więć jedno małe paliwko przecież w skali całości to jest mały miki.
To że cena paliwa wzrośnie na litrze o 20 groszy to przecież nie powoduje jakiejś tragedii, no chyba że się jest właścicielem firmy tranzytowej albo podobnej.
Niebawem paliwo będzie kosztować 4,5 PLN a dalszej perspektywie cena będzie rosnąć bo będzie rosnąć cena baryłki na giełdach bo coś kombinują z Iranem bo obecnie nie ma wysokiej marży koncernów a będzie wyższa z uwagi na zmniejszony popyt na paliwo->mniejsze obroty firm paliwowych(koncerny,stacje), mniejsze obroty->mniejsze zyski, mniejsze zyski->konieczniość poprawy sytuacji finansowej->zwiększenia zysków->zwiększenie marży->zwiększenie ceny
Jeśli ktoś wydaje miesięcznie 300PLN na paliwo to przy założeniu że paliwo kosztuje 4 a cena wzrośnie do 4,5 to po podwyżce będzie wydawał 337,5. Odpowiednio przy 900 po podwyżce ~1013PLN Jak ceny paliwa wzrośna do 5 plnów to ludzie i tak będą musieli to zaakceptować płacąc więcej albo przestać jeździć.
Tak by nie było jakiś niedomówień. Nie mam zamiaru tym postem nikomu ubliżyć, ani nic z tych rzeczy, nie jest to kij w szprychy
Po prostu uważam że nie warto się denerwować czymś na co się i tak nie ma wpływu.
Pozdrawiam
piwkotom - 27-04-2006, 19:02
Koton, zeby to bylo takie proste zwroc jednak uwage na to, ze cena paliwa ma niebagatelny wplyw na ceny wszystkiego innego, poczynajac od kila pyrow na cenie tv konczac. No jest niestety samonapedzajaca sie machina. I to, jak slusznie zwrociles uwage, ze sam fakt wzrostu ceny paliwa w takiej skali, dla przecietnego uzytkownika jest do przelkniecia jest prawda ale tylko na tym niestety sie nie konczy. Cala gospodarka, nawet polska, niestety zalezna jest od ropy. A jak ceny wzrosna, a caly wic polega na tym ze nie musza bardziej niz musza , to poleci wszystko. Wnarwiajace jest w tym wszystkim to, ze nasz kochany prywatny rzad braci k. musi zedrzec ze wszystkich zeby dac wybranym, czytaj: becikowe, senioralne, doplaty do paliwa rolniczego (tu dopiero beda przewaly), komisje etyki mediow, komisje wychowania i inne nikomu do niczego nie potrzebne pierdoly. Po to tylko zeby napedzic sobie klientow przy urnach a wlasciwie odebrac ich innym partiom pokroju pisuaru, bo ci ludzie ktorzy na codzien wypruwaja sobie zyly, to znaczy ci ktorych te zmiany najbardziej dotkna i tak glosuja na normalnych, i na takie zakompleksione narodowo/neofaszystowsko/kryminalne partyjki i tak nigdy nie zaglasuja. Do tego dolicz jeszcze proponowane przez kochana pania Zyte przesuniecia w obciazeniach, ktore czytajac miedzy wierszami dodatkowo obciaza grupe ludzi ciezko pracujacych zeby dac nierobom, ale za to slusznym ideologicznie.
I to wlasnie mnie najbardziej w tym wszystkim wkurwia i mnie zajebiscie rozpierdala.
Trzeba spierdalac z tego pieknego i kochanego kraju, bo w chwili obecnej nie ma juz dla niego ratunku, chyba ze ludzie wyjda na ulice, w co jednak nie wierze. O ile gornik, czy rolnik stosuje tego rodaju metody nacisku to raczej sobie jednak nie wyobrazam wlasciciela firmy czy biznesmena, czy po prostu rzemieslnika wychodzacego na ulice z lomem, workiem srub i innych takich. Taki czlowiek pojedzie tam gdzie mozna pracowac i zyc jak czlowiek.
igi - 27-04-2006, 19:55
piwkotom, mądrze mówisz
stanik - 28-04-2006, 09:32
dzisiaj na Shell w Legionowie:
Pb95 - 4,29 PLN (jakis dramat normalnie, w wawie jest tansza....)
LPB - 1,99 PLN (mogloby jeszcze troche spasc...)
Pozdrawiam
Hubeeert - 28-04-2006, 10:42
ON Warszawa wczoraj - 3,99PLNx56,31l=224,68PLN
dziś kolejne tankowanie...
|
|
|