To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Outlandera - Zakup Otlandera 1 Prośba o pomoc

Bzyk_R1 - 12-12-2016, 18:51

Wracając do tematu, turek61, znowu oglądasz tego czarnego od Mirasa? Dostałeś już te duńskie numery żeby potwierdzić czy dalej ukrywa ? A ta książka jak pisałem bez wartości jak dla mnie... FV będzie czy na duńczyka?
turek61 - 12-12-2016, 18:55

Fack... nie dostałem na umówiony wtorek czyli jutro wolnego dnia w pracy. Podział kasy(podwyżki zaszeregowania) i przełożony nie wyraził zgody. Dałem już im znać poczta że nie dojadę. Planuje w czwartek jak będzie jeszcze aktualne.
Pozostaje jeszcze tylko sprawa zamontowanej instalacji LPG. Jest to instalacja Torterini i w moim zaprzyjanionym zakładzie Dretan powiedzieli że jeżeli instalacja była robiona pod sterowniki typowo niemieckie to może być problem z jej serwisem bo po podłączeniu u nich komputera mogą nie nawiązać komunikacji z komputerem LPG (brak kompatybilności)
Kupić auto z instalką LPG, której nie można w kraju serwisować i diagnozować usterek ?
Będę jutro dzwonił do sprzedawcy aby to sprawdził. Są dwa zakłady montażu LPG w Starogardzie więc niech to sprawdzą zanim ja wbiję sie na minę i będę musiał ją wymieniać.Niezależnie od ich działań ja też będę dzwonił do tych serwisów czy moga to sprawdzić.
Instalacja ma 8 lat więc nie jest najmłodsza więc np. wtryski mogą już zacząć lać. Legalizacja zamontowanej butli co dwa lata natomiast przy nowej instalacji z nową butlą legalizacja na 10 lat, gwarancja i ful serwis.
W razie gdyby sprzedawca nie chciał tego sprawdzić pozostaje zakup innego auta zamieszczonego już przeze mnie wcześniej w tym poście tez w automacie i montaż instalacji BRC w Dretanie.
A pro po smarowania zaworów czyli lubryfikacji to już się tego nie stosuje. Teraz podczas pracy silnika na LPG podawana jest w cylindry jednocześnie niewielka dawka benzyny.
Czyli to co ja mam w Carii w LPI. Ok 8-10% benzyny.

Bzyk_R1 - 12-12-2016, 20:03

turek61, Nie myl pojęć jeżeli masz LPI to masz wtrysk gazu w fazie ciekłej. Co innego jest dotrysk benzyny w pewnych zakresach obrotów co również można ustawić w instalacji LPG sekwencyjnej takiej jak np moja :) Co do lubryfikacji nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania, dotrysku benzyny też (ekonomia jazdy spada) za to jestem gorącym zwolennikiem strojenia z AFR jak już chcesz chronić silnik. Oczywiście w 2,4 można rozważyć sens lubry i dotrysku z racji konstrukcji głowicy ale to już niech się wypowiedzą praktycy.

Dobrze zbadaj ten samochód, w 8 lat można ładny przebieg zrobić na LPG, nie wiem czy nie mógłbyś zmienić sterownika na jakiś polski, ceny nie są wygórowane. Zapytaj użytkownika Owczar on wie bardzo dużo o gazie.

Bizi78 - 12-12-2016, 20:23

Floyd napisał/a:
Moja wiedza motoryzacyjna jest na poziomie blondynki , wiec sama moge sie okrzyknac.

Prosty sposób na szybkie sprawdzenie czy masz 2WD czy 4WD bez podnoszenia auta na mrozie :wink: .
Jeśli w polu 1 masz literkę Z to masz 4WD :D .

Ewentualnie można to też sprawdzić po vinie 8) .

Floyd - 13-12-2016, 10:35

Dzieki wielkie , jest 4x4 , maz sie nade mna zlitowal i zajrzal pod samochod . Literka Z tez jest . :D
turek61 - 14-12-2016, 11:36

Bzyk_R1 napisał/a:
Wracając do tematu, turek61, znowu oglądasz tego czarnego od Mirasa? Dostałeś już te duńskie numery żeby potwierdzić czy dalej ukrywa ? A ta książka jak pisałem bez wartości jak dla mnie... FV będzie czy na duńczyka?

Nie rozumiem... O którym piszesz ?

Niestety wszystkie zakłady montażu LPG potwierdzają że może być problem z Tartarini ale nie na 100 % Zaryzykować czy szukać bez i montować nową oto jest pytanie....

PABLO998 - 14-12-2016, 14:33

turek61 napisał/a:
Zaryzykować czy szukać bez i montować nową oto jest pytanie....

Ja bym szukał bez, wiesz wtedy że masz wszystko nowe i na gwarancji. A tak to nie wiadomo, czy instalacja była odpowiednio wyregulowana i czy (co bardzo ważne) regulowane były zawory...

Bzyk_R1 - 14-12-2016, 18:08

turek61 napisał/a:
Jak dzwoniłem to Mirek miał jakis problem z podaniem mi VIN-u.Pytam czy kolega moze podjechać w sobote albo w niedzielę obejrzeć samochód to okazuje sie że maja zamknięte w sobotę i w niedzielę, pomimo że na stronie komisu mają sobotę pracującą (?).
Pytałem też czy posiada nr rej. duński to twierdził, że blachy zostawił w Danii i nie pamieta numeru. I tak wogóle po co mi VIN i te numery. Samochód jest miód-malina a on wszystko co bede chciał mi o nim powie. Ciekawe ???

http://autohouse_brzezie.otomoto.pl/

Wiekszośc z tego co zauważyłem to sa samochody z Danii.
Jednym ze zdjęc tego Outka jest:

Na stronie 6 tego tematu pytasz o czarnego i przytaczasz zdjęcie książki od czarnego outlandera z dwiema pieczątkami...potem napaliłeś się na srebrnego omawiamy dyskutujemy umawiasz się na oglądanie, higieniczna komora...a na stronie 9 tego tematu pytasz Floyd czy ma daleko do czarnego i czy to wyposażenie Miras trochę koloryzuje??? Nie nadążam. Jak zapytasz o coś co Cię interesuje konkretnie to spróbuje pomóc ale póki co wracasz do tego samego co już omawialiśmy w kółko.

W@sio - 14-12-2016, 19:03

Cytat:
regulowane były zawory

Zawory w O1 są hydraulicznie regulowane

PABLO998 - 14-12-2016, 19:47

W@sio napisał/a:

W@sio i tu muszę Cię ,,zagiąć" , na pewno nie w mivecu :)

apollo99 - 14-12-2016, 19:48

W@sio napisał/a:
Cytat:
regulowane były zawory

Może chodziło o 2.4 a nie o 2.0

PABLO998 - 14-12-2016, 20:00

apollo99 napisał/a:
Może chodziło o 2.4 a nie o 2.0

No właśnie chodzi o 2,4 mivec

turek61 - 14-12-2016, 21:36

Bzyk_R1, rozumiem Cię doskonale, że jesteś już poirytowany. Zdaje sobie sprawę że wygląda to tak jak bym nie wiedział czego chcę. Wiem doskonale, że strasznie marudzę jak moje wnuki kiedy je spytam w sklepie z zabawkami co im kupić.
Tylko, że one widzą, dotykają a płaci dziadek.
Ja na odległość nie pomacam a zdjęcie można podpicować.
Po ten ze Starogardu gdańskiego miałem już jechać ale jak pisałem ta instalacja LPG.... Tartarini (?)
Jutro jadę oglądać tego:
http://otomoto.pl/oferta/...y-ID6yyMIZ.html

A po drodze tego nie wiem dlaczego tak drogiego:
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDfMq6P.html

Tu jakaś wersja turbo ale tego już chyba nie obejrzę bo za daleko A szkoda bo tę instalacje znam B.dobrze...

https://www.olx.pl/oferta...D5-IDhBTzF.html

:

PABLO998 - 14-12-2016, 21:55

turek61, pierwszy i drugi link to to samo auto...
Bzyk_R1 - 15-12-2016, 18:36

turek61 napisał/a:
Jutro jadę oglądać tego:
http://otomoto.pl/oferta/...y-ID6yyMIZ.html

Już pytałeś o niego. Właściciel podobno nie chciał podać vin ani numerów rejestracyjnych z Danii??

turek61 napisał/a:
A po drodze tego nie wiem dlaczego tak drogiego:
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDfMq6P.html

Nieaktualne.

turek61 napisał/a:
Tu jakaś wersja turbo ale tego już chyba nie obejrzę bo za daleko A szkoda bo tę instalacje znam B.dobrze...

https://www.olx.pl/oferta...D5-IDhBTzF.html

Cena plus 1500zł za sprzęgło co najmniej...

PABLO998 napisał/a:
turek61, pierwszy i drugi link to to samo auto...

Nie prawda :)