To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

Owczar - 25-03-2012, 23:20

milo napisał/a:
Mam taki wyświetlacz biegów w motocyklu bardzo przydatne urządzenie

Hmm, biorąc pod uwagę, że na motocyklu nie jeździ się na sprzęgle i luzie to taki wyświetlacz jest potrzebny do czego?

Ktoś na forum montował już czujnik biegów. Z tego co pamiętam czujniki przy lewarku.

milo - 25-03-2012, 23:40

Owczar napisał/a:
Hmm, biorąc pod uwagę, że na motocyklu nie jeździ się na sprzęgle i luzie to taki wyświetlacz jest potrzebny do czego?

Jak wachlujesz biegami to często szukasz jeszcze 7 biegu i jak zrzucasz to wiesz kiedy masz 1 a kiedy luz
Owczar napisał/a:
Ktoś na forum montował już czujnik biegów. Z tego co pamiętam czujniki przy lewarku.

Nie lepiej jest przy skrzyni biegów ?

swinks_UK - 26-03-2012, 00:00

adaxo napisał/a:
swinks_UK napisał/a:
Adam, masz tutaj:
http://www.clubvr4.com/fo...puter-FAQ/page9
post nr 179.

Cytując NJ: "Search IS your friend"! :D

Hehe, OK OK

czyli jesteśmy 'skazani; na używanie starszej wersji softu??,a co będzie z tym nowym wyświetlaczem?? jak będziemy go podpinać to musi być już ten nowszy soft żeby działał??

Musisz jeszcze przesłać do Artura swój UKP do flashu, wtedy będzie hulać jak gitara.

Bartek - 26-03-2012, 10:20

tws napisał/a:
pomysł ciekawy, wysłałem do gościa zapytanie o możliwości montażu czujników w skrzyni w aucie osobowym - ja na razie tego "nie widzę"

W aucie osobowym, zwłaszcza w manualu bieg wyliczany na podstawie czujnika prędkości i obrotów silnika (oba sygnały masz i tak w swoim urządzeniu) wystarczy w 99.999% (nie pokaże biegu tylko na postoju - co przy niesekwencyjnej skrzyni jest osiągalne przez popatrzenie na drążek ;) )

PS. Jak się tylko pojawią oledy na magazynie poproszę o info, cobym spełnił swoją obietnicę :)

mackbeth - 26-03-2012, 10:48

Czujnik biegów ja montowałem u siebie, w połączeniu z diodami od 5 biegowego automatu w moich zegarach VR-4:

Można tez tak zrobić:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic586433.html

marianoooo - 26-03-2012, 18:23

Ten wyświetlacz to fajna sprawa. Założyłem taki u siebie co opisane jest tutaj:http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=345
Tomek - 26-03-2012, 22:34

swinks_UK napisał/a:

Będę miał 2 na zbyciu, ale jak Artur przyspieszy tego OLED'a :wink:

to ja bym wziął 1 sztukę
pewnie na zlocie, jak wszystko

Owczar - 28-03-2012, 01:17

marianoooo napisał/a:
Ten wyświetlacz to fajna sprawa. Założyłem taki u siebie co opisane jest tutaj:http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=345

Właśnie tego nie mogłem znaleźć :)

tws - 29-03-2012, 11:12

wyświetlacze OLED już dostępne
swinks_UK - 29-03-2012, 11:59

Artur, aktualizacja firmware wymaga podesłania UKP z powrotem, tak?
Czy upgrade do wersji 2.0.4 obejmuje wszystkie poprzednie 2.0?

Bartek - 29-03-2012, 13:46

tws, zamówienie złożone zdążyłem?
tws - 29-03-2012, 14:40

dla OLED wymagana aktualizacja firmware (musi być 2.0.4), z 2.0.x do 2.0.4 bezpłatna przy zachowanej gwarancji, z 1.1.x do 2.0.4 koszt 50zł (trzeba robić modyfikacje sprzętowe).

Przy 2.0.x można podjechać z wyprowadzonym przewodem USB, zaktualizuje od ręki. Przy 1.1.x trzeba zostawić moduł na jeden dzień. Jak ktoś spoza Warszawy to tylko wysyłka.

mar111cin - 29-03-2012, 20:58

ile wyświetlacz
ile wyświetlacz +wgranie softu
ile wyświetlacz +nowy komputer

muszę się zastanowić co zrobić, bo chyba będę drugi UKP zakupywał ;)

tws - 29-03-2012, 21:11

oled z adapterem -> 135
oled z adapterem + aktualizacja z 2.0.X -> 135
oled z adapterem + aktualizacja z 1.1.X -> 185
oled z adapterem + sam moduł -> 325

Do tego dochodzą ewentualne wysyłki. Aktualizacja wychodzi najrozsądniej, nic się nie traci na funkcjonalności przecież.

jAZZMAN - 30-03-2012, 17:42

Wtrącę pytanie...

Jutro zakładam UKP. Instrukcja jest napisana bardzo czytelnie. Dodatkowo po przeczytaniu 91 stron tematu brakuje mi jednej informacji a mianowicie:
W którym miejscu znajduje się w silniku miejsce na wkręcenie dodatkowy czujnik temperatury płynu chłodzącego?

Przejrzałem w serwisówce dział 14, "Engine cooling" i nie potrafiłem odnaleźć takiej informacji.

Proszę o pomoc w zlokalizowaniu miejsca wkręcenia dodatkowego czujnika temperatury płynu chłodzącego.