To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Co dziś zrobiliśmy przy naszych Misiach ?

Centosz - 26-03-2013, 17:56

Wymiana akumulatora na nowy przez moje niedopatrzenie.Zostawiłem cari na postojówkach.Brzęczek nie zadziałał. :-X
Jaco_ - 26-03-2013, 17:58

O! nawet nmie wiedziałem ze jest takie miejsce na forum.! W takim razie dopisuje sie ze wlasnie skończyłem malowanie grilla ;) jak wyszedl zobaczy sie :)
sebkin - 26-03-2013, 20:33

Wymieniłem opaskę od rury wychodzącej z dolnej części chłodnicy, a moja Dziewczyna dolała mi płynu do chłodnicy po wycieku i auto znowu grzeje ;)
Przed:

Po:

Dodge - 09-04-2013, 10:10

W kupionym 1,8 GDI z powodu braku plastikowych tulejek w wybieraku musiałem szukać każdego biegu. Koszt jednej tulejki w aso około 120 pln, koszt kompletnego używanego wybieraka na allegro 120 pln z przesyłką, więc wybór oczywisty (wymiana samej tulejki nic by nie dała, metalowe elementy były "trochę" wyszlifowane od mielenia w biegach. Czas na wymianę 20 min a efekt nieporównywalny. No i satysfakcja, że zrobiło się coś samemu :)
sebkin - 09-04-2013, 10:42

Dodge, czy możesz opisać jak to zrobiłeś i jakieś fotki?
Dodge - 09-04-2013, 12:10

Z fotami będzie ciężko, ale jeśli potrzebujesz to mogę trochę rozebrać i zrobić.
Mam 1,8 GDI po lifcie a nie wiem jak to wygląda w innych modelach.
Robota nawet prosta, trzeba zdjąć plastiki (cały tunel żeby było łatwo kluczem dojść i zdemontować). Stelaż wybieraka był przykręcony na cztery śruby, klucz 12. Zdjęcie dwóch cięgien polegało na wypięciu ich z całej obudowy (zatrzask) i i odpięciu końców cięgien od samego drążka wybieraka, jeden na dole wybieraka, drugi po prawej stronie (mocowane za pomocą zawleczek). Przy składaniu trzeba sprawdzić zawleczki, żeby na trasie nie zostać bez biegów ;p

Jeśli fotki będą potrzebne i szczegółowy opis daj znać.

[ Dodano: 09-04-2013, 12:17 ]
Z tego co teraz znalazłem na fotkach allegro to DiD ma podobną konstrukcję do GDI tylko lustrzane odbicie a wersja przed liftem jest chyba podobna do tej z DiDa. Robota Prosta, zepsuć się nie da, tylko trzeba dobre części kupić model no i stan.

joe86 - 11-04-2013, 16:00

Korzystając z okazji że robi się ciepło mam zamiar w końcu wyczyścić i pomalować na złoto zaciski, nawet farbę kupiłem :) Oprócz tego jesienią oczyściłem i zamalowałem rdzawe punkty na masce od kamieni powstałe i trzeba je teraz ładnie spolerować. Spolerowałem ostatnio także reflektory - polecam dodają trochę blasku.

Może nie do końca zgodne z tematem ale znalazłem coś ciekawego:

http://www.ebay.com/bhp/4g93-turbo-kit

Ktoś może montował albo jest w trakcie :) taką modyfikacją wypadałoby się tutaj pochwalić :)

Wg wiki był silnik 4G93 DOHC 16 Valve GDI Turbo czyli odmiana naszego GDI z turbo.

SHARK1979 - 11-04-2013, 21:13

Oczyszczenie z lekkiej rdzy nadkoli od środka i konserwacja oraz powrót wreszcie do łapci letnich :wink:

[ Dodano: 11-04-2013, 21:17 ]
joe86,
Fajne turbieńko ale raczej nie do GDI :wink:

Centosz - 13-04-2013, 16:22

Wymiana kapci na letnie. :D
nashkarol - 13-04-2013, 17:20

U mnie też zmiana kapci na letnie i nowa pieczątka w dowodzie rejestracyjnym ;)
volve - 13-04-2013, 17:24

Centosz napisał/a:

Dodajmy, że nie tylko u Ciebie ;)

saszkowa - 13-04-2013, 20:58

-wymieniony kompletny rozrzad

-wymieniony olej z filtrem

-wymieniona chlodnica wody(wreszcie udalo sie kupic odpowiednia)

-zmieniony lewy blotnik a miejsce skorodowane od poprzedniego zostalo dokladnie oczyszczone, potraktowane preparatem antykorozyjnym a nastepnie bitexem.

-wymieniona pompka spryskiwacza ale niestety tylko jedna- nie wiedzialam, ze sa dwie oddzielne.

-zdjeta wiesniacka nalepka poprzedniego wlasciciela.

I to chyba tyle. prace zaczely sie wczoraj o 10 a skonczyly dzis o 14... co gorsza to chyba niestety nie koniec, bo prawdopodobnie mam do wymiany lozysko oporowe sprzegla. :( ehhh...

jakies rady?

Centosz - 14-04-2013, 14:57

volve napisał/a:
Centosz napisał/a:

Dodajmy, że nie tylko u Ciebie ;)

Zależy jak na to spojrzeć. :mrgreen:

Szymuś - 15-04-2013, 17:04

Wyjąłem akumulator do ładowania bo zapomniałem wyłączyć świateł...
Greg89 - 16-04-2013, 17:19

wymiana Felg + opony letnie :)