To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

deejay - 25-10-2015, 10:54

Hugo napisał/a:
Sprawdzisz wielkość serwa u siebie?

Raczej mam te małe .

Stówa - 25-10-2015, 16:06

Kurcze temat obszerny i skakałem po stronach żeby znaleźć jakieś zdjęcia twojego Miśka, ale większość fotek powygasała. Może odświeżysz sobie tą pierwszą stronę, nie ukrywam, że twój Misiek to chyba jedna z większych ciekawostek :D
Hugo - 25-10-2015, 20:34

Kilka aktualnych fotek, ale ostatnio mało ich robię:

Foto silnika trochę nieaktualne, bo jestem na etapie pewnych zmian, ale idą strasznie mozolnie...

I stara fotka jeszcze na 17 calowych kołach i pojedynczej soczewce na zestawie HID:

booohal pw.

Krzyzak - 25-10-2015, 21:52

Hugo - wrzuć w google "jak sprawdzić serwo hamulca" i poszukaj, bo niestety nie pamiętam gdzie jest opisane jak sprawdzić w naszych manualach. Generalnie chodzi o to, że przy przepuszczającej membranie ciśnienie spada ciągle - naciskasz na sucho (silnik nie pracuje) a pedał nie twardnieje a jak już stwardnieje i uruchomisz silnik to nie mięknie. Ale poszukaj dla pewności.
I zgadzam się co do meritum - hamulce są gówniane. Jak masz z przodu 1 tłoczek to jak wdepnięcie w kupę. Jak masz 2 jest lepiej.
Ostatnio w srebrnym zmieniłem tłoczki z tyłu i się poprawiło, ale ja też walczyłem z tym co ty. Jakoś w okolicach 2011 nawet kupowałem serwo i nie wiem czy nie od ciebie właśnie...
W każdym razie w mojej starej pompie było tak, że ten drucik pośrodku tłoczka się wygiął i pewnie przepuszczała między sekcjami. Do tego przy problemach z wysuwaniem tłoczków jest tak, że pompa ma posuw jałowy i hamulce nie biorą.
Ogólnie faktem jest, że nawet Punto czy mój Scenic ma lepsze hamulce (na szczęście tylko to ma lepsze) niż Galant. W kombi miałem zmieniane wszystkie 6 tłoczków, płyn, wszystkie tarcze, klocki, śrubki, prowadnice i uszczelnienia. Tu hamulce biorą przy muśnięciu pedału i są świetne - ale gdy się wciśnie mocno, to niewiele się zmienia, czyli siła hamowania niewiele rośnie. Więc też patologiczne zachowanie.
Nie walcz z tym... albo zmień na zestaw od Evo.
PS. - u siebie też musiałem wiercić otwory bo przez rok nie mogłem kupić wentylowanych tarczobębnów 282mm/20 do tylnych hampli od E88. Dlatego kupiłem tarcze od Space Wagona. Jeżdżę już ok. roku i jest OK, więc może to metoda (przeszczep zacisków od Evo). Stare tarcze Mountain pokrzywiły się w miejscu styku z piastą :shock: - próbowałem 3 piasty zanim doszedłem, że mogą się skrzywić w tym miejscu...

Hugo - 25-10-2015, 22:12

Krzyzak napisał/a:
naciskasz na sucho (silnik nie pracuje) a pedał nie twardnieje a jak już stwardnieje i uruchomisz silnik to nie mięknie
Nie jest tak. Na zgaszonym silniku twardnieje po ok. 2 naciśnięciach, po odpaleniu silnika od razu mięknie.
Krzyzak napisał/a:
Nie walcz z tym... albo zmień na zestaw od Evo.
Po konsultacjach z kilkoma osobami będę montował przednie tarcze (Zimmermann Sport lub zwykłe) i klocki od Carismy po lifcie a tylne hamulce od Legnum. Do tego wieeelkie serwo od Legnum. Skoro piszesz, że pompa hamulcowa może nawalić to ja też podmienię na inną. Jestem bardzo ciekawy jak to będzie hamować.
Krzyzak napisał/a:
Stare tarcze Mountain pokrzywiły się w miejscu styku z piastą
Przednie czy tylne?
Krzyzak napisał/a:
przeszczep zacisków od Evo
Jakiego? Tak czy inaczej będzie drogo...
Juiceman - 26-10-2015, 07:58

Na japonie do 2.5 szedł MR205635 - 7"+8"
Na europę szedł MR307144 7+8"
A do gdi szedł

MR475615 - 8"+9" - czyli te same rozmiary co do Legiego xD

Do legnuma szedł MR307245 8"+9"

Nie wiem czemu przy eurpejskim modelu przy 7 nie ma znacznika "

Bartekkita - 26-10-2015, 22:05

Hugo, a nie chciałoby Ci się zrobić testów zwykłego zestawu tylko z podmienionym serwem z GDI?
Krzyzak - 26-10-2015, 22:18

Mountainy były na tyle (pisałem, że 282mm z E88).
Niestety nie wiem z jakiego Evo by pasowały - strzelam, że coś małego - 1, 2 lub 3.

Hugo - 26-10-2015, 22:19

Bartekkita napisał/a:
Hugo, a nie chciałoby Ci się zrobić testów zwykłego zestawu tylko z podmienionym serwem z GDI?
Chciałoby się, ale będę musiał odpowietrzać pompę hamulcową 2 razy, a po drugie to niemało roboty jest żeby wyjąć serwo. Mam nadzieję, że da się odkręcić śruby bez ściągania deski rozdzielczej... Zobaczymy, na razie mam zaplanowane majsterkowanie przy czym innym, jak pogoda dopisze to może je podmienię.
Stówa - 26-10-2015, 22:52

Hugo, nowy misiek jest prze sztosem! Co to za klamki i daszki przeciwsłoneczne z takimi podświetleniami? :
Bartekkita - 27-10-2015, 00:08

Hugo napisał/a:
Bartekkita napisał/a:
Chciałoby się, ale będę musiał odpowietrzać pompę hamulcową 2 razy, a po drugie to niemało roboty jest żeby wyjąć serwo. Mam nadzieję, że da się odkręcić śruby bez ściągania deski rozdzielczej... Zobaczymy, na razie mam zaplanowane majsterkowanie przy czym innym, jak pogoda dopisze to może je podmienię.

No to czekam i trzymam kciuki, żebyś znalazł czas :) Chyba, że czyta to ktoś, kto jeździł GDI i V6 i może porownać hamulce?

Hugo - 27-10-2015, 00:20

Bartekkita napisał/a:
Chyba, że czyta to ktoś, kto jeździł GDI i V6 i może porownać hamulce?
No właśnie, albo ja musiałbym się przejechać GDI-kiem, albo odwrotnie. Stówa, dzięki. Poczytaj mój temat, a wszystkiego się dowiesz.
inq - 27-10-2015, 00:39

Ja czytam i ją jezdzilem i jest pewną różnica, ale nie wiem czy to nie wina egzemplarza konkretnego. Teraz w GDI później reaguje ABS, hamulec wydaje mi się twardszy i bardziej"ostry". W obu zrobiłem komplet tarcze \ klocki, płyn i przegląd zacisków. Muszę poszukać bo mam gdzieś wydrukowane wyniki przeglądu V-ki, a w czwartek bylem z GDI na przegladzie. Jeśli to kwestia serwa innego to wole to z GDI.
Stówa - 27-10-2015, 01:45

Hugo, Przekopanie tych 91 stron trochę mi zajmie, zajmę się tym przy chwili wolnego. Niestety od 1 strony do 60 wygasły już zdjęcia, więc będę musiał wszystko czytać D: Czeka mnie trochę lektury :D
Hugo - 27-10-2015, 08:14

inq napisał/a:
Muszę poszukać bo mam gdzieś wydrukowane wyniki przeglądu V-ki, a w czwartek bylem z GDI na przegladzie
Poszukaj proszę, byłoby idealne porównanie, bo poprzedniego V6 miałeś po II lifcie, tak? Stówa, daszki przeciwsłoneczne są od Toyoty Avensis II po 2003 r. Pasują P&P, wystarczy tylko przełożyć zamiast oryginalnego mocowania do dachu przy słupku, mocowanie z Galanta, ale to żaden problem. Kable od podświetlenia lusterek wychodzą pod tym mocowaniem, więc dolutowujemy dłuższe, puszczamy pod osłonami plastikowymi słupków przednich, osobno od każdego daszka, pod deskę rozdzielczą i dociągamy w okolice skrzynki bezpieczników. Znajdujemy stałe +12V i masę i się podłączamy :D
Klamki są od Pajero Pinina, była wersja z takimi klamkami. Pasują P&P, są identyczne jak te od Galanta.

Aha, zapomniałem napisać, że w sobotę po raz kolejny podszedłem do tematu spryskiwaczy reflektorów. Cały czas lewy działa jak powinien, a prawy psika jakby miał prostatę.
Dla pewności kupiłem nowy, oryginalny spryskiwacz jeden spryskiwacz od Octavii II. Podmieniłem go i oczywiście zero efektu. Wtedy wpadłem na pomysł aby zamienić wężyki na trójniku prawe wyjście na lewy spryskiwacz i odwrotnie. I co? Prawy spryskiwacz zadziałał jak powinien, a lewy jakby miał prostatę :mrgreen: To jest totalnie bez sensu. Najpierw miałem trójnik w kształcie litery "Y" i było to samo. Teraz mam w kształcie litery "T". Dlaczego zawsze lewy spryskiwacz, do którego jest co najmniej 1,5 m wąż, działa jak porąbany, a prawy, do którego wąż ma ok. 15 cm, nie działa. Mógłbym napisać już książkę o tych spryskiwaczach, byłaby ciekawa powieść science fiction...
Tak sobie myślę, że może zmniejszyłbym przepływ płynu na wyjściach trójnika to zadziałałyby obydwa? Może to nie głupie, ale jak to zrobić? Może trójnik ma za duży przelot (za cienkie ścianki) i dlatego jest w stanie zadziałać tylko jeden spryskiwacz? Nie pamiętam dokładnie, ale chyba oryginalny trójnik miał przelot o mniejszej średnicy.