[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
RalfPi - 05-03-2016, 18:07
Co do temperatury spalania gazu i układu chłodzenia - wydaje mi się, że ma to znaczenie dopiero przy dynamicznej jeździe lub z dużym obciążeniem - samochód jest teroretycznie zaprojektowany, żeby pracować z mocą maksymalną długotrwale - w związku z tym jazda z prędkością rzędu 120km/h -140km/h to powiedzmy około 40kW czyli powiedzmy niecała połowa mocy - zakładając, że straty proporcjonalne są do mocy, można powiedzieć, że układ chłodzenia ma jednak spory zapas.
Co do kwestii jakości gazu - słyszałem, że gaz jest wszędzie taki sam - i prawdę mówiąc specjalnie różnicy nie zauważyłem przy korzystaniu z różnych, przeróżnych stacji - może jest różnica w zawartości dodatkowych związków, które mogą powodować szybsze zużycie silnika... Ale podobnie, a może i gorzej, jest chyba z ropą..
HOLEK2222 - 05-03-2016, 18:29
tomekrvf, witam,mi powiedziano ze lancery z 2008 roku o wyposazeniu min.INTENSE,maja glowice przystosowane do gazu tyle ze gaz wyzsza połka cena instalacji w moim przypadku 3200zl
Golotheman - 05-03-2016, 20:35
HOLEK2222, to jest ciekawa informacja o której piszesz - możesz rozwinąć i podać źródło ?
Bastek ma teoretycznie to samo auto pod względem rocznika co ja, i jednak rozkraczył mu się lancer pod względem wpływu gazu na silnik.
bastek - 06-03-2016, 13:25
małe sprostowanie. raz przebieg. 240.000 km to statystyczny przebieg auta 10-cio letniego....
dwa w poniedziałęk/wtorek auto jedzie do zakłądu gdzie będzie rozebrane/obejrzane
w zasadze objawy mi przypominają te z watku
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=45676
bo z luzami to inaczej mi wygladało... obroty falowały, przygasał, i trwało to 10-15.000 km, a nie z dnia na dzień.
okazało się, że w ASO przekręcili kluczyk i stwierdzili że to zawory. chyba nie zaglądali...
Golotheman - 15-03-2016, 07:40
tak z innej beczki :
http://www.thaigascar.com...a%e0%b8%aa-lpg/
bardzo ciekawy montaż, ładnie pokazany kolektor i baaaardzo ciekawe rozwiązanie dla sedanów pod kątem zachowania koła w bagażniku - fajna maskownica walcowej butli. Warto obejrzeć do końca
DigitalNinja - 23-05-2016, 17:17
Ktoś może polecić gazownika w Warszawie i okolicach do zgazowania Lancera 1,8 ?
plecho1 - 23-05-2016, 21:10
Główny problem z LPG to dobór podzespołów i dokładne strojenie instalacji podczas jazdy. Silnik powinien dostawać odpowiednią mieszankę w każdym zakresie obrotów i obciążeń. Takie strojenie wykonuje się na podstawie podglądu parametrów pracy silnika i za pomocą dodatkowej sondy AFR wetkniętej w tłumik przejeżdżając do 100KM na drodze lub na Hamowni. Jeśli tak instalacja zostanie wyregulowana przez dobrego fachowca to nic nie może się dziać bo temperatura spalania będzie taka sama jak na benzynie. Ale ilu gazowników tak reguluje instalacje, ilu ma sprzęt i tak dużą wiedzę, większość tylko montuje jak najwięcej by jak najwięcej zarobić i w tym jest główny problem. Nie ma większego znaczenia czy to instalacja składana z podzespołów jednego producenta czy wielu, ważne jest to kto to montuje i reguluje.
brylekVFR - 23-05-2016, 22:25
Ja montowalem w listopadzie w KliniceLPG, za malo kilometrów prsejechalem zeby wystawiać oponie , ale jak na razie działa wszytko OK. Instalacji pod maską niemal nie widac, jedynie filtr fazy lotnej widać
julio - 23-05-2016, 23:28
brylekVFR napisał/a: | Instalacji pod maską niemal nie widac, jedynie filtr fazy lotnej widać |
Jeżeli możesz to pokaż fotkę spod maski ze zdjętą osłoną silnika.
DigitalNinja - 24-05-2016, 12:13
Mógłby ktoś podsumować temat, bo przebrnięcie przez 91 stron to trochę masakra
1. Czy utwardzanie zaworów jest warte świeczki ?
2. O jakiej generacji LPG się tu rozpisujecie ? To jest III czy IV generacja ?
3. Czy przejście na ciekłą fazę mogłoby wyeliminować przypadłość wypalania się zaworów i zmniejszanie luzów ?
4. Czy dotrysk benzyny eliminuje w/w przypadłość ?
brylekVFR - 24-05-2016, 13:00
julio napisał/a: | brylekVFR napisał/a: | Instalacji pod maską niemal nie widac, jedynie filtr fazy lotnej widać |
Jeżeli możesz to pokaż fotkę spod maski ze zdjętą osłoną silnika. |
Zdjęcie nic nie pomoże, wtryskiwacze gazu umieszczone są tuż obok wtryskiwaczy benzyny, nid widać ich mimo zdjetej oslony. Ale jak chcesz to w wolnej chwili zrobię zdjecie.
plecho1 - 24-05-2016, 13:30
DigitalNinja,
Mowa o IV generacji, III już nikt nie montuje po wejściu IV. V generacja jest trochę lepsza ale droższa więc przy małych przebiegach niezbyt opłacalna z reszta nie ma zbyt wielu fachowców od V czy VI generacji. Jeśli instalacja LPG jest dobrze dobrana i wyregulowana, to żadne dotryski benzyny nie są potrzebne.
julio - 24-05-2016, 21:25
brylekVFR napisał/a: | jak chcesz to w wolnej chwili zrobię zdjecie |
Chętnie. A reduktor gdzie masz - tam pod akumulatorem?
brylekVFR - 24-05-2016, 22:04
Zdjęcie ze zdjętą osłoną:
Montaż wtryskiwaczy:
Reduktor zamontowany pod akumulatorem, filtr fazy lotnej zamontowany mam za lewą lampą i jest to jedyny widoczny element
plecho1 - 25-05-2016, 06:54
Żeby chociaż tak BRC montowało swoje instalacje to już takim przeciwnikiem tej włoszczyzny bym nie był ale to co się po nich znajduje pod maską to masakra jakaś A tutaj schludnie i wszystko na bardzo krótkich połączeniach z kolektorem, bardzo ładny montaż.
|
|
|