[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
pipi_ja - 26-08-2011, 11:26
Hugo napisał/a: | Żal dupę ściska jak się czyta niektóre wypowiedzi na temat hamulców w tym temacie. Najlepsze jest to, ze nagle Ci którzy jeszcze niedawno na nie narzekali i przyznawali, że są wadliwe, teraz nie widzą w nich nic złego. Żenada. |
No i teraz ja napiszę: AMEN !!!
Sądzę, że za chwile te same osoby wrócą do tego tematu z tym samym problemem, ale mniejsza z tym.
Wg mnie żeby naprawdę hamować bez obaw trzeba zrobić swap hamulców jak jeden z użytkowników (chyba Krzyzak) inaczej prędzej czy później coś się urodzi.
Ode mnie tyle w temacie i pozdrawiam zauroczonych hamulcami w galancie.
Hugo - 26-08-2011, 11:33
pipi_ja napisał/a: | Ode mnie tyle w temacie i pozdrawiam zauroczonych hamulcami w galancie. | Ja również.
komarsnk - 26-08-2011, 11:38
pipi_ja napisał/a: | Hugo napisał/a: | Żal dupę ściska jak się czyta niektóre wypowiedzi na temat hamulców w tym temacie. Najlepsze jest to, ze nagle Ci którzy jeszcze niedawno na nie narzekali i przyznawali, że są wadliwe, teraz nie widzą w nich nic złego. Żenada. |
Wg mnie żeby naprawdę hamować bez obaw |
Obaw o co bo nie jest to do końca wyjasnione
pipi_ja - 27-08-2011, 01:10
komarsnk napisał/a: | deejay napisał/a: |
"i nie zadawaj takich glupich pytan .... " |
Amen |
Cytat: | Obaw o co bo nie jest to do końca wyjasnione |
Stronę wcześniej sam skwitowałeś swoje ostatnie pytanie
komarsnk - 27-08-2011, 07:47
pipi_ja, a powiedz mi tak: czy jak depniesz hamulec to włącza Ci się ABS?
pipi_ja - 27-08-2011, 13:32
Tak, ABS sie włącza przy każdym mocnym naciśnięciu hamulca, nawet na mocno rozgrzanych tarczach. Tyle tylko, że podczas normalnej jazdy, przy normalnym hamowaniu trzęsie jak chol.....ra.
komarsnk - 27-08-2011, 13:42
pipi_ja napisał/a: | Tak, ABS sie włącza przy każdym mocnym naciśnięciu hamulca, nawet na mocno rozgrzanych tarczach. Tyle tylko, że podczas normalnej jazdy, przy normalnym hamowaniu trzęsie jak chol.....ra. |
no to masz odpowiedź na własne wątpliwości. Hamulce są jak OK skoro chcą zrywać przyczepność. Jest tylko kwestia znalezienia takich tarcz, które są zrobione materiałów bardziej wytrzymałych na temperatury niż te dostępne w normalnych cenach...
Ciekawe jakiego producenta są (były?) tarcze z ASO...
Może w tamtych latach u kitajców robili tarcze z takich stopów, że taka średnica wystarczała
marcinzam - 27-08-2011, 20:49
komarsnk napisał/a: |
Ciekawe jakiego producenta są (były?) tarcze z ASO...
Może w tamtych latach u kitajców robili tarcze z takich stopów, że taka średnica wystarczała |
wydaje mi się że między innymi Mountain ale nie te z allegro co są w niebieskich pudełkach blue print
to jest oryginał MR475331 tarcza 276mm
a to Mountain
dla porównania JC
mlun - 28-08-2011, 11:40
A co powiecie na to. Czasem jak się lekko hamuje to czuć delikatne bicie a jak mocniej pedał depnie to przestaje i potem np. przy ponownym lekkim hamowaniu nie bije.
komarsnk - 28-08-2011, 13:07
mlun napisał/a: | A co powiecie na to. Czasem jak się lekko hamuje to czuć delikatne bicie a jak mocniej pedał depnie to przestaje i potem np. przy ponownym lekkim hamowaniu nie bije. |
nieoczyszczona powierzchnia styku tarczy do piasty? Łożysko? Niedokręcone koło?
Można gdybać...
mlun - 28-08-2011, 13:12
Koło ok. Piasta raczej oczyszczona(tarcze wymieniane 50k km temu i na początku nic nie było). Może faktycznie łożysko. Tylko czemu nie bije po mocniejszym wciśnięciu hamulca? Na dodatek nic nie huczy ani nie trzeszczy(jak na razie).
komarsnk - 28-08-2011, 14:24
mlun napisał/a: | Koło ok. Piasta raczej oczyszczona(tarcze wymieniane 50k km temu i na początku nic nie było). Może faktycznie łożysko. Tylko czemu nie bije po mocniejszym wciśnięciu hamulca? Na dodatek nic nie huczy ani nie trzeszczy(jak na razie). |
Albo "jeździć obserwować" albo rozebrać wszystko ładnie, poczyścić i sprawdzić czujnikiem zegarowym czy jest gdzieś wahnięcie... Trzeba też wykluczyć krzywą piastę ale jak raz bije a raz nie to raczej coś z tarczami...
radek79 - 28-08-2011, 15:13
mlun napisał/a: | A co powiecie na to. Czasem jak się lekko hamuje to czuć delikatne bicie a jak mocniej pedał depnie to przestaje i potem np. przy ponownym lekkim hamowaniu nie bije. |
przegrzana tarcza w którymś kole
mlun - 28-08-2011, 15:22
radek79 rozwiń myśl. Jakby była przegrzana to by chyba było widać na niej. Zresztą nie przypominam sobie żeby mi się kiedyś je przegrzała.
radek79 - 28-08-2011, 16:48
mlun napisał/a: | radek79 rozwiń myśl. Jakby była przegrzana to by chyba było widać na niej. Zresztą nie przypominam sobie żeby mi się kiedyś je przegrzała. |
miałem identyczny efekt po zapieczeniu się cylinderka w przednim kole
|
|
|