To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

pipi_ja - 26-08-2011, 11:26

Hugo napisał/a:
Żal dupę ściska jak się czyta niektóre wypowiedzi na temat hamulców w tym temacie. Najlepsze jest to, ze nagle Ci którzy jeszcze niedawno na nie narzekali i przyznawali, że są wadliwe, teraz nie widzą w nich nic złego. Żenada.

No i teraz ja napiszę: AMEN !!!

Sądzę, że za chwile te same osoby wrócą do tego tematu z tym samym problemem, ale mniejsza z tym.

Wg mnie żeby naprawdę hamować bez obaw trzeba zrobić swap hamulców jak jeden z użytkowników (chyba Krzyzak) inaczej prędzej czy później coś się urodzi.

Ode mnie tyle w temacie i pozdrawiam zauroczonych hamulcami w galancie.

Hugo - 26-08-2011, 11:33

pipi_ja napisał/a:
Ode mnie tyle w temacie i pozdrawiam zauroczonych hamulcami w galancie.
Ja również.
komarsnk - 26-08-2011, 11:38

pipi_ja napisał/a:
Hugo napisał/a:
Żal dupę ściska jak się czyta niektóre wypowiedzi na temat hamulców w tym temacie. Najlepsze jest to, ze nagle Ci którzy jeszcze niedawno na nie narzekali i przyznawali, że są wadliwe, teraz nie widzą w nich nic złego. Żenada.

Wg mnie żeby naprawdę hamować bez obaw

Obaw o co bo nie jest to do końca wyjasnione

pipi_ja - 27-08-2011, 01:10

komarsnk napisał/a:
deejay napisał/a:

"i nie zadawaj takich glupich pytan .... :roll: "

Amen

Cytat:
Obaw o co bo nie jest to do końca wyjasnione

Stronę wcześniej sam skwitowałeś swoje ostatnie pytanie :finga:

komarsnk - 27-08-2011, 07:47

pipi_ja, a powiedz mi tak: czy jak depniesz hamulec to włącza Ci się ABS?
pipi_ja - 27-08-2011, 13:32

Tak, ABS sie włącza przy każdym mocnym naciśnięciu hamulca, nawet na mocno rozgrzanych tarczach. Tyle tylko, że podczas normalnej jazdy, przy normalnym hamowaniu trzęsie jak chol.....ra.
komarsnk - 27-08-2011, 13:42

pipi_ja napisał/a:
Tak, ABS sie włącza przy każdym mocnym naciśnięciu hamulca, nawet na mocno rozgrzanych tarczach. Tyle tylko, że podczas normalnej jazdy, przy normalnym hamowaniu trzęsie jak chol.....ra.

no to masz odpowiedź na własne wątpliwości. Hamulce są jak OK skoro chcą zrywać przyczepność. Jest tylko kwestia znalezienia takich tarcz, które są zrobione materiałów bardziej wytrzymałych na temperatury niż te dostępne w normalnych cenach...
Ciekawe jakiego producenta są (były?) tarcze z ASO...
Może w tamtych latach u kitajców robili tarcze z takich stopów, że taka średnica wystarczała ;)

marcinzam - 27-08-2011, 20:49

komarsnk napisał/a:

Ciekawe jakiego producenta są (były?) tarcze z ASO...
Może w tamtych latach u kitajców robili tarcze z takich stopów, że taka średnica wystarczała ;)

wydaje mi się że między innymi Mountain ale nie te z allegro co są w niebieskich pudełkach blue print

to jest oryginał MR475331 tarcza 276mm

a to Mountain

dla porównania JC

mlun - 28-08-2011, 11:40

A co powiecie na to. Czasem jak się lekko hamuje to czuć delikatne bicie a jak mocniej pedał depnie to przestaje i potem np. przy ponownym lekkim hamowaniu nie bije.
komarsnk - 28-08-2011, 13:07

mlun napisał/a:
A co powiecie na to. Czasem jak się lekko hamuje to czuć delikatne bicie a jak mocniej pedał depnie to przestaje i potem np. przy ponownym lekkim hamowaniu nie bije.

nieoczyszczona powierzchnia styku tarczy do piasty? Łożysko? Niedokręcone koło?
Można gdybać...

mlun - 28-08-2011, 13:12

Koło ok. Piasta raczej oczyszczona(tarcze wymieniane 50k km temu i na początku nic nie było). Może faktycznie łożysko. Tylko czemu nie bije po mocniejszym wciśnięciu hamulca? Na dodatek nic nie huczy ani nie trzeszczy(jak na razie).
komarsnk - 28-08-2011, 14:24

mlun napisał/a:
Koło ok. Piasta raczej oczyszczona(tarcze wymieniane 50k km temu i na początku nic nie było). Może faktycznie łożysko. Tylko czemu nie bije po mocniejszym wciśnięciu hamulca? Na dodatek nic nie huczy ani nie trzeszczy(jak na razie).

Albo "jeździć obserwować" albo rozebrać wszystko ładnie, poczyścić i sprawdzić czujnikiem zegarowym czy jest gdzieś wahnięcie... Trzeba też wykluczyć krzywą piastę ale jak raz bije a raz nie to raczej coś z tarczami...

radek79 - 28-08-2011, 15:13

mlun napisał/a:

przegrzana tarcza w którymś kole

mlun - 28-08-2011, 15:22

radek79 rozwiń myśl. Jakby była przegrzana to by chyba było widać na niej. Zresztą nie przypominam sobie żeby mi się kiedyś je przegrzała.
radek79 - 28-08-2011, 16:48

mlun napisał/a:
radek79 rozwiń myśl. Jakby była przegrzana to by chyba było widać na niej. Zresztą nie przypominam sobie żeby mi się kiedyś je przegrzała.

miałem identyczny efekt po zapieczeniu się cylinderka w przednim kole