Nasze Miśki - LEGNUM Vr4
kochajj - 07-06-2012, 17:24
układ paliwowy zrobiony. Dopływ i odpływ na AN6
Graty wykorzystane do układu paliwowego to:
Pompa Aeromotiv 340lph
przewody PTFE w oplocie 12mb
Regulator paliwa SARD rozwiercony na 8mm
- 4 adaptery do listwy paliwowej
- 5 kolanek PTFE
- 4 kolanka żeńskie/żeńskie
- 2 trójniki
- 4 łączniki do adaptacji przewodów z gumy zbrojonej
- 8 łączników prostych ptfe
- 2 szybkozłączki do rozpinania ukłądu paliwowego
- 1 adapter do zegara przed listwami wtryskowymi.
- 1 filtr paliwa
- 1 adapter do przejscia przez grodź
- 16 aluminiowych uchwytów do przewodów ptfe
- 1 zegar
sorki za jakość fotek...
swinks_UK - 07-06-2012, 18:41
Widzę, że zrobiłeś oba banki równolegle, tak jak rozmawialiśmy
A jak ci się spisuje pompa? Bo u mnie cały hard-wire już nie potrzebny, Aeromotive ma wewnętrzną regulację napiecia. Daje że aż miło
kochajj - 07-06-2012, 19:05
aeromotiv ma taki pobór prądu, że na seryjnej wiązce może coś polecieć z dymem...
mi spaliła 15A bezpiecznik przy pełnym obciążeniu... więc hard wire bedzie niezbędny...
deejay - 07-06-2012, 19:15
Tomek pamiętaj o przewodzie dolnym chłodnicy cieczy .
swinks_UK - 07-06-2012, 19:34
kochajj napisał/a: | aeromotiv ma taki pobór prądu, że na seryjnej wiązce może coś polecieć z dymem...
mi spaliła 15A bezpiecznik przy pełnym obciążeniu... więc hard wire bedzie niezbędny... |
Ale twoja z tego co pamiętam to nie Aeromotive...
Już pomierzone założone itd.
W Aeromotive jest progresywne zasilanie od 6V do maxa. W pompach Stealth jest właśnie taki trik, by wykorzystać seryjne zasilanie bez koniecznośći mostkowania.
Nie można zrobić hard-wire bo nie ustawisz bazowego ciśnienia (będzie przelewać fpr). Sam się na początku zdziwiłem jak nie dawałem zbić niżej niż 61psi bazowego. Potem kilka telefonów i maili i się wyjaśniło. Jest znowu 48psi.
Przy wtryskiwaczach 650cc mogę znowu zacząć myśleć o hard-wire
kochajj - 07-06-2012, 19:40
swinks_UK napisał/a: | kochajj napisał/a: | aeromotiv ma taki pobór prądu, że na seryjnej wiązce może coś polecieć z dymem...
mi spaliła 15A bezpiecznik przy pełnym obciążeniu... więc hard wire bedzie niezbędny... |
Ale twoja z tego co pamiętam to nie Aeromotive...
Już pomierzone założone itd.
W Aeromotive jest progresywne zasilanie od 6V do maxa. W pompach Stealth jest właśnie taki trik, by wykorzystać seryjne zasilanie bez koniecznośći mostkowania.
Nie można zrobić hard-wire bo nie ustawisz bazowego ciśnienia (będzie przelewać fpr). Sam się na początku zdziwiłem jak nie dawałem zbić niżej niż 61psi bazowego. Potem kilka telefonów i maili i się wyjaśniło. Jest znowu 48psi.
Przy wtryskiwaczach 650cc mogę znowu zacząć myśleć o hard-wire |
no jeśli znaczek jest całą różnicą to faktycznie nie mam aero...
nawet walbro ma "wewnętrzną" regulację... a nie mogłeś zbić, bo masz za małą średnicę odpływu i FPR... miałem identyczną sytuację jak ty... po rozwierceniu FPR i zamianie średnicy odpływu na hard wire moge ustawić 2 bary
Wracając do tematu, ze względu na zbyt mały odpływ przy uzyskaniu 12-14 volt możesz mieć zamiast około 4 bar na listwie nawet 6...
swinks_UK - 07-06-2012, 19:50
kochajj napisał/a: |
Regulator paliwa SARD rozwiercony na 8mm
|
Właśnie mam takie linie (zasilanie i zwrotna). Wszystko na AN6 czyli przekrój 8.2mm. Chyba to samo co u ciebie.
kochajj - 07-06-2012, 19:56
To rozbierz sobie FPR i zobacz jakie tam są średnice, to powinno Ci wszystko wyjaśnić...
jedyne wyjście to 2xFPR albo rozwiercić... ja wybrałem bramkę nr 2 i pomogło...
swinks_UK - 07-06-2012, 20:00
Był rozbierany, jak myslałem, że przesłona sie zawiesiła
Tak więc mały przepływ itd mogę wykluczyć.
W moim przypadku bramka nr 3.
Nie mam tak dużego poboru prądu.
swinks_UK - 07-06-2012, 20:36
Dobrych wieści ciąg dalszy Tomek.
W środę przyszły zamówione sprężynki BC
kochajj - 07-06-2012, 20:44
swinks_UK napisał/a: | Był rozbierany, jak myslałem, że przesłona sie zawiesiła
Tak więc mały przepływ itd mogę wykluczyć.
W moim przypadku bramka nr 3.
Nie mam tak dużego poboru prądu. |
Tomuś... skoro przy 14V ciśnienie nie dało się zbić poniżej 4 bar to wyobraź sobie, że na pełnym gwizdku dostaje 14V i masz 4 bary + 1 bar doładowania = 5 bar... trochę za dużo...
Musisz uzyskać taki przepływ za FPR aby dało się zbić ciśnienie w układnie do żądanego minimum przy 14V.. pewnie da się na tym jeździć, ale nie jest to dobre rozwiązanie...
kochajj - 07-06-2012, 20:44
swinks_UK napisał/a: | Dobrych wieści ciąg dalszy Tomek.
W środę przyszły zamówione sprężynki BC |
Poka poka... wałki doszły?
swinks_UK - 07-06-2012, 21:00
Wałki zatrzymane przez tutejszych celników
Wykombinowali sobie co bym jeszcze dopłacił 76 GBP za vat i cło... Jutro spróbuję z nimi podyskutować przez telefon, bo to w końcu były moje wałki a nie jakis zakup, ale raczej nie mam zbyt wielkich szans.
Teraz jestem w pracy, ale jak wrócę do domu to uaktualnię o zdjęcia.
kochajj - 09-06-2012, 19:40
dzisiaj definitywnie zakończyłem etap podłogi wraz z zawieszeniem... o to efekty:
i dzisiaj doszedł filtr paliwa:
swinks_UK - 09-06-2012, 20:46
kochajj napisał/a: |
i dzisiaj doszedł filtr paliwa:
|
Eeee, jakie dzisiaj?? Jest na zdjęciu z 7 czerwca
Bez kiwek mi tutaj...
Zrobiłem dzisiaj experyment z moim starym fpr, czyli powiększenie portu zwrotnego Tak jak pisałeś rozwierciłem z 6.8 na membranie do 8mm. No i z ciekawości założyłem.
Kupa... Masakra... I szkoda, ze popsułem fpr, bo go teraz nie sprzedam. Ustawienie ciśnienia mniej stabilne, czyli raz po przygazówce stabbilizuje się na 38psi, a raz na 44psi. Widać zależy jak się membrama ułoży. Ta kuleczka w środku ma widać rolę stabilizujacą.
Poza tym, ustawianie bazy jest wątpliwe. Bez vacuum na 48psi, podłączone ciśnienie i... spadek o 2psi, odłączone jeszcze raz i tym razem spadek na 5psi, by za następnym razem było zero reakcji na vacuum.
Do tego utrata 1:1 boost ratio. Pedał w podłogę i potrafi skoczyć do 75psi przy doładowaniu zaledwie 5psi.
Opisuję to wszystko dla potencjalnych rzeźbiarzy i tunerów, którzy chcieliby stosować metodę kochajj w fpr Aeromotive - nawet nie próbujcie, bo zepsujecie.
|
|
|