To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

waldinio - 01-04-2010, 10:14

wczoraj zrobiłem 1000km kraków-jelenia góra i coś tam jeszcze, średnia ze spalania wyszło 7,99l/100km jest ok :) a srednia ogolna coraz nizej :)
apikus - 01-04-2010, 13:00

waldinio napisał/a:
wczoraj zrobiłem 1000km kraków-jelenia góra

I nikogo nie odwiedziłeś :( :evil:

waldinio - 01-04-2010, 15:08

to z dnia na dzień było :P wiec nie było nawet szans :/
pekaes - 06-04-2010, 16:57

Witam!

Postanowiłem zrobić test (dla wytrwałych).

Sobota rano, trasa Grodzisk Maz. - Skarżysko, dystans ok. 140 km. Założyłem sobie, że o ile będzie to możliwe, najwyższa prędkość, z jaką będę jechał, to będzie 90 km/h (tempomat). Stąd napisałem, że był to test dla wytrwałych, bo na dwupasmówce wyprzedzały mnie Żuki, Nyski, a nawet - o ile się nie mylę - poczciwy Maluch :) . Kto jechał trasą E77, ten wie, że na odcinku od Warszawy do Radomia, dwupasmowa droga pozwala na szybką jazdę.

Ale do rzeczy. Po dojechaniu do celu, przy średniej prędkości 77 km/h, komputerek pokazywał średnie spalanie na poziomie 6,5 l/100 km. Myślę, że byłoby jeszcze lepiej, gdyby kilka razy nie złapało mnie czerwone światło (w Radomiu i na dwupasmówce, niemal w szczerym polu (sic!))...

W drodze powrotnej (Skarżysko-Grodzisk), postanowiłem tym razem, że na jednopasmówce będę jechał z "rozsądną" prędkością (w rzeczywistości nie przekraczałem 110 km/h), zaś na dwupasmówce ustawiłęm tempomat na 120 km/h. Po dojechaniu do Grodziska, średnia prędkość wyniosła 91 km/h, zaś średnie spalanie 7,4 l/100 km.

Uważam te wyniki za przyzwoite, choć 90 km/h na drodze dwupasmowej potrafi solidnie zmęczyć :) .

Pozdrawiam.
K.

Ajk - 16-04-2010, 18:49
Temat postu: [CY3A 1.8] Problem ze spalaniem?
niedawno kupiłem nowego Lancera invite 1.8 i po przejechaniu ok 350 km trochę zaczynam się martwić spalaniem. W pierwszy dzień, na wyjeździe "poznawczym" poza miasto, brak ruchu itp, średnia wyszła mi ok 8,5-9 l, ale teraz w normalnej jeździe (po mieście, kraków) normą jest wskazanie 12-14 litrów, jak uda mi się czasem zejść do 10-11 to jest dobrze. Raczej nie mam ciężkiej nogi, hamuję silnikiem kiedy tylko się da.

Z początku zwalałem to na docieranie się silnika, ale po lekturze kilku wpisów tutaj stwierdziłem że mam wyjątkowo wysokie spalanie w porównaniu do innych.

czy to jest ok, czy muszę się zacząć martwić? :)

wybaczcie z góry za ewentualne dublowanie, świeżo się zapisałem. :)

jaca71 - 16-04-2010, 19:17

Wydaje się że ten temat jest właściwy do dyskusji o spalaniu.

Twoje spalanie jest jak najbardziej normalne :) Tyle palą Lancery w Kraku :) Z czasem "nauczysz się" swojego samochodu i albo spalanie spadnie, albo je olejesz i zaczniesz się cieszyć jazdą :)
Nie denerwuj się, jeźdź normalnie, nie patrz na spalanie na komie tylko pod dystrybutorem i będzie git.

Luk - 16-04-2010, 19:22

jaca71 napisał/a:
Twoje spalanie jest jak najbardziej normalne :) Tyle palą Lancery w Kraku

I w Warszawie :)
Ale nie tylko Lancery, rozmawiałem ze znajomym, który kupił Mondeo (to poprzednie) chyba 2.0 ok. 145 KM, i jemu pali tyle samo mój Lancer, a nawet więcej... Tak więc nie ma się czym przejmować :)

waldinio - 16-04-2010, 19:26
Temat postu: Re: Problem ze spalaniem?
Ajk napisał/a:
niedawno kupiłem nowego Lancera invite 1.8 i po przejechaniu ok 350 km trochę zaczynam się martwić spalaniem. W pierwszy dzień, na wyjeździe "poznawczym" poza miasto, brak ruchu itp, średnia wyszła mi ok 8,5-9 l, ale teraz w normalnej jeździe (po mieście, kraków) normą jest wskazanie 12-14 litrów, jak uda mi się czasem zejść do 10-11 to jest dobrze. Raczej nie mam ciężkiej nogi, hamuję silnikiem kiedy tylko się da.

Z początku zwalałem to na docieranie się silnika, ale po lekturze kilku wpisów tutaj stwierdziłem że mam wyjątkowo wysokie spalanie w porównaniu do innych.

czy to jest ok, czy muszę się zacząć martwić? :)

wybaczcie z góry za ewentualne dublowanie, świeżo się zapisałem. :)

spalanie masz normalne :) też na początku tyle miałem ale to co pokazuje komp nie jest miarodajne z tym co przy dystrybutorze, mówie o trybie automatycznym, czesto spalanie na kompie mam w okolicach 10-14l a srednią mam niecałe 10l, jedynie spalanie wg kompa z trybu manualnego pokrywa sie tym z tym co mam w dzienniku na autocentrum :)

Ajk - 16-04-2010, 21:16
Temat postu: Re: Problem ze spalaniem?
Cytat:
spalanie masz normalne :) też na początku tyle miałem ale to co pokazuje komp nie jest miarodajne z tym co przy dystrybutorze, mówie o trybie automatycznym, czesto spalanie na kompie mam w okolicach 10-14l a srednią mam niecałe 10l, jedynie spalanie wg kompa z trybu manualnego pokrywa sie tym z tym co mam w dzienniku na autocentrum :)

dzięki wszystkim za odpowiedzi, pocieszyliście mnie ;]

ale nie za bardzo rozumiem ocb z trybem automatycznym / manualnym na kompie :> (niestety nie otrzymałem instrukcji, nadal czekam na nią ;] )

waldinio - 16-04-2010, 22:34

tryb automatyczny masz domyślnie, kasuje się 4h po zgaszeniu silnika :)
tryb manualny, na włączonym silniku zaciagnij ręczny, przejdz info do settings dłuzej przyciskając przycisk info i tam możesz ustawić tryb manualny, bodajze druga opcja w menu z A na M dasz (też dłuzej przyciskasz) przyciskiem info chodzisz po menu, return dłuzej, przechodzisz na spalanie i widzisz spalanie od początku, jak chcesz skasować to też dłuzej przycisk info :)

jac - 24-04-2010, 20:48
Temat postu: Spalanie 1,8
Witam Wszystkich.
To moj pierwszy post tutaj i mam nadzieje ze nie ostatni. Lancerka posiadam od niedawna, najechalem nim/nia ;-) juz 2500tys i oto moje spostrzezenia odnosnie spalania.
W komputer i jego wskazania nie nalezy wierzyc, przy zimnym silniku pokazuje wsazania chwilowe i sa one olbrzymie, niestety zadko kiedy prawdziwe. Zeby dojsc do realnego chwilowego zuzycia trzeba by pojezdzic z godzinke. Zeby natomiast sprawdzic dokladnie ile ona pali trzeba zalewac "pod korek" i po prostu pozniej liczyc. W moim autku, podkreslam ze jest to jazda delikatna (ponizej 2,5tys), tylko po miescie ale za to zakorkowanym (Londyn) zuzycie wyszlo dokladnie 8,6 litra. Aha klimatyzacje mam z zasady zawsze wlaczona nawet w zime. Jezeli chodzi o trasy to narazie moglem tylko sprawdzic autko ciagnac je do UK ale ze chcialem je "ulozyc" od nowosci wiec jechalem do 130, znaczy leniwie. wtedy wypila mi dobre 8 - 8.5 litra. Mysle ze teraz wskazanie byloby duzo mniejsze. Zauwazylem tylko jedna zasade: Mozna jezdzic bardzo szybko, krecic ja wysoko i spalis stosunkowo malo paliwa, jezeli jednak bedziemy jezdzic nerwowo (typowe ADHD) to nawet przy wolnej jezdzie spalimy 10 i wiecej.
;-)

waldinio - 25-04-2010, 08:47
Temat postu: Re: Spalanie 1,8
jac napisał/a:
Zauwazylem tylko jedna zasade: Mozna jezdzic bardzo szybko, krecic ja wysoko i spalis stosunkowo malo paliwa, jezeli jednak bedziemy jezdzic nerwowo (typowe ADHD) to nawet przy wolnej jezdzie spalimy 10 i wiecej.
;-)

też to zauwazyłem :) juz nie raz mówiłem pasazerom ze dziwne rzeczy się dzieją bo im dynamiczniej jezdze tym mniej pali :D wszystko dzieki temu, ze jak szybko uzyskam prędkość którą chce uzyskac to potem juz tylko muskam gaz dzieki czemu mniej zuzywa paliwa :)

pekaes - 25-04-2010, 11:25
Temat postu: Re: Spalanie 1,8
waldinio napisał/a:

im dynamiczniej jezdze tym mniej pali :D wszystko dzieki temu, ze jak szybko uzyskam prędkość którą chce uzyskac to potem juz tylko muskam gaz dzieki czemu mniej zuzywa paliwa :)

Też to zauważyłem :)

waldinio - 25-04-2010, 15:23

a moze ktoś wie, dlaczego dzisiaj w KRK odcinek 20km jedzie sie 3h?? :D masakra dzisiaj jakaś jest.... ale nie jest tak zle, srednia prędkosc 13km/h spalanie 14,5l/100km, spodziewalem sie wiecej ze bedzie :) a ja chciałem tylko na basen... :P a w koncu i tak na nim nie byłem bo zgłodniałem i wróciłem do domu :D :D :D
jaca71 - 25-04-2010, 16:35

waldinio napisał/a:
a moze ktoś wie, dlaczego dzisiaj w KRK odcinek 20km jedzie sie 3h?? :D masakra dzisiaj jakaś jest

Może to jest odpowiedź:
http://krakow.gazeta.pl/k...z_powrotem.html