Nasze Miśki - Polarny ninja
rosomak1983 - 21-01-2011, 20:53
| robertdg napisał/a: | | Nie no jakiś feler, a panewki były oliwione przy montazu |
tak były juz pisalismy o tym.
rosomak1983 - 27-01-2011, 12:41
Rozwazam nadal projekt 4g92 DOHC, zna ktos moze sprezanie w silnikach
4g92 SOHC
oraz
4g93 SOHC
4g93 DOHC ????
londolut - 27-01-2011, 13:11
4G92 SOHC 10.0:1
4G93 SOHC 9.5:1
4G93 DOHC 10.5:1
rosomak1983 - 27-01-2011, 15:13
londolut, dzieks.
o ile dobrze pamietam to 4g92 DOHC ma sprezanie 11;1 wiec patrzac na te dane to byc moze nakładajac głowice DOHC mozna by dobic do tych 11;1 oraz 145 PS
Z drugiej strony w MIVECU 1.6 jest sprezanie rozniez 11;1 ale ze zdjęc od Kleja (dzieki ) wynika ze tłoki sa wypukłe, doprezajace... tyle ze MIVEC ma inna glowice wiec nie wyklucza to ze 145 konny 4g92 róznil sie od zwykłego SOHC tylko głowica...
dobrze gadam ???
Anonymous - 27-01-2011, 16:50
| rosomak1983 napisał/a: | londolut, dzieks.
o ile dobrze pamietam to 4g92 DOHC ma sprezanie 11;1 wiec patrzac na te dane to byc moze nakładajac głowice DOHC mozna by dobic do tych 11;1 oraz 145 PS
Z drugiej strony w MIVECU 1.6 jest sprezanie rozniez 11;1 ale ze zdjęc od Kleja (dzieki ) wynika ze tłoki sa wypukłe, doprezajace... tyle ze MIVEC ma inna glowice wiec nie wyklucza to ze 145 konny 4g92 róznil sie od zwykłego SOHC tylko głowica...
dobrze gadam ??? |
Może / o ile dobrze pamietam / wynika / nie wyklucza /... za dużo masz tych niewiadomych i nie do końca jestem przekonany czy wiesz na co sie porywasz.Sam o tym myślałem i wiesz ze jest wielu posiadaczy 1,6 czy 1,8 , którzy marzą o takiej modyfikacji u siebie.Tutaj musisz miec 100% pewność ze projekt sie powiedzie.Mówie o tutorialu dla mechanika/Ciebie nie wiem kto to będzie robił, nie podwazam twojej wiedzy bo jakieś doświadczenie musisz mieć -mniemam ze posiadasz wykształcenie techniczne.Idealny by byl instruktaż od osoby, która już to robila.Najlepiej popytac na malezyjskim czy tez australijskim forum posiadaczy miveców na dobry start. Ja na twoim miejscu jak juz masz 1,8 w czesciach, rozebrac 1,6 - spasowac głowice 1,8 na blok 1,6, zobaczyc wizualnie i namacalnie jak to wygląda z tej perspektywy.Pomierzyc, zobaczyc czy bedzie trzeba coś wiecej kombinować itd.Wiesz językiem technicznym można wymiatać i teorie mieć w paluszku inaczej jest z praktyką pewnie to doskonale wiesz,
Przekalkuluj sobie raz jeszcze wszystko tak na zdrowy rozsądek bo bez urazy ale mam po prostu wrażenie, że niekiedy Cie ponosi ułańska fantazja.
tyle ode mnie
pzdr
bwr
rosomak1983 - 27-01-2011, 18:30
| Browar napisał/a: | | Tutaj musisz miec 100% pewność ze projekt sie powiedzie. |
yyyyyyyyy??? tak bez ryzyka byłoby nieco nudno hehe zartuje ale bez przesady jak projekt sie nie uda to po pierwsze mam czym jezdzic po drugie ciac sie nie bede
| Browar napisał/a: | | Sam o tym myślałem i wiesz ze jest wielu posiadaczy 1,6 czy 1,8 , którzy marzą o takiej modyfikacji u siebie |
ktos musi w koncu miec na tyle jaja zeby to zrobic, jak nie ja to ja juz wiem kto bedzie nastepny
| Browar napisał/a: | | nie podwazam twojej wiedzy bo jakieś doświadczenie musisz mieć -mniemam ze posiadasz wykształcenie techniczne. |
nie mam wykształcenia technicznego a raczej w zupelnie innym kierunku
| Browar napisał/a: | | spasowac głowice 1,8 na blok 1,6, zobaczyc wizualnie i namacalnie jak to wygląda z tej perspektywy |
przeciez uszczelki sa identyczne wiec o co kaman ???? :wink Pozatym pewnie ze to zrobie jak zdecyduje sie na ten projekt , bo w sumie blok i tak musze wyjac. itp
| Browar napisał/a: | | że niekiedy Cie ponosi ułańska fantazja. |
hehe no i ??? Mysle ze tego własnie brak na forum ciekawych nowatorskich projektów. Mam jeszcze pare szalonych pomysłów i w sumie graty tez sa
rosomak1983 - 27-01-2011, 18:59
Walcze teraz z paroma rzeczami na NIE;
-czy rzeczywiscie bedzie moc ok.140kM
-jaki założyc pasek rozrzadu
-mam dwa bardzo tanie silniki 1.8 SOHC na oku
rafq - 27-01-2011, 19:25
| rosomak1983 napisał/a: |
-czy rzeczywiscie bedzie moc ok.140kM
|
zagadka
| rosomak1983 napisał/a: |
-jaki założyc pasek rozrzadu
|
podstawową różnicą będzie długość między DOHC i SOHC
Anonymous - 27-01-2011, 19:25
| rosomak1983 napisał/a: | | nowatorskich projektów |
wydaje mi sie ze owych nowatorskich projektów jest pod dostatek a ostatnimi czasy powstaje ich coraz wiecej.
Wiekszość z nas po prostu stąpa twardo po ziemi.
No ale dobra no to ryzyk fizyk z jajami niech ci bedzie , rzadko sie trafia na takich ludzi - dzialaj a my pozwól że bedziemy Cie obserwować okiem Wielkiego brata
j-rules - 27-01-2011, 19:27
| Cytat: | | mam dwa bardzo tanie silniki 1.8 SOHC na oku |
Kup Cejotke i zrob wersje GTI
Anonymous - 27-01-2011, 19:32
za to widze ze rafq został nadwornym ekspertem
Kleju - 27-01-2011, 21:01
rosomak1983, tylko w 1.8 jest napinacz hydrauliczny a w 1.6 sohc jest mechaniczny albo stały już nie pamiętam Więc też może się zrobić problem.
Patrząc na serwisówkę silników serii 4G9 i rozrząd, to jednak 4G92 DOHC-Mivec różni się od 4G93DOHC (a ciekawę bo pasek jest taki sam). Ale są jakieś minimalne różnice w sile dokręcania elementów i w mivec nie ma czujnika pozycji wałka. Do tego w głowicy są całkiem inne sprężyny zaworowe, zawory.
Wysokość bloku to wiadomo, że jest inna:
4G92 - 243,5mm
4G93 - 263,5mm
I patrząc na to porównanie, to wyższe sprężanie będzie przez tłoki, tak jak Rosomak zauważył. Ciekawę jakby takie tłoki założyć do wersji SOHC
rosomak1983 - 27-01-2011, 22:46
| Kleju napisał/a: | rosomak1983, tylko w 1.8 jest napinacz hydrauliczny a w 1.6 sohc jest mechaniczny albo stały już nie pamiętam Więc też może się zrobić problem. |
to by dało rade zrobic, a prawdopodobnie podejdzie plug and play
PS W SOHC rolka jest napinaczem.
| Kleju napisał/a: | | Patrząc na serwisówkę silników serii 4G9 i rozrząd, to jednak 4G92 DOHC-Mivec różni się od 4G93DOHC (a ciekawę bo pasek jest taki sam). Ale są jakieś minimalne różnice w sile dokręcania elementów i w mivec nie ma czujnika pozycji wałka. Do tego w głowicy są całkiem inne sprężyny zaworowe, zawory. |
głowica jest inne wiec to zupełnie natualne
| Kleju napisał/a: | I patrząc na to porównanie, to wyższe sprężanie będzie przez tłoki, tak jak Rosomak zauważył. Ciekawę jakby takie tłoki założyć do wersji SOHC |
albo DOHC, i tutaj cała zagadka przez co jest realizowane sprezanie w tym owianym tajemnica 4g92 145PS.... Jakie tam siedza tłoki.
Po konsultacji ze Stolica (dzieki Czarnuch dzieki Harp) oraz Klejem, a takze dzieki pomocy Lutka ;dysponuje wiedza która juz była napisana tutaj
Spreżanie; (gdyby zawiarało błedy to pisac !!!)
4g92SOHC 10.0:1 113kM
4g92DOHC 11;1 (bez MIVEC) 145KM
4g92 DOHC MIVEC 11;1 170 kM
4G93 SOHC 9.5:1 116kM
4G93 DOHC 10.5:1 140kM
4g93 DOHC mivec (ciekawe ile)
Rozumujac teoretycznie, nalozenie czapki DOHC podnosi sprezanie o ok 1
tak mamy w 4g93, tloki sa takie same tutaj głowica ewidentnie podnosi sprezanie, oczywiscie nie ma pewnosci ale w 4g92 podniesie o porównywalna wielkosc. tutaj kieruje sie prosta logika...
Wskazywaloby ze MIVEC jest zupełnie wymodzony bo ma inna głowica (oczywistosc) oraz tłoki, Głowica w MIVECU jest wyzsza (dlatego pasek pasuje z 4g93 DOHC) i obniza sprezanie ale dodane sa dopreżajace tłoki i wychodzi na to samo tj 11;1
Natomiast uwazam ze w 4g92 DOHC 145PS nie moglo byc tloków doprezajacych gdyż sama głowica dopreza o ok.1 ,bo w tym silniku mamy 11;1 tak ???
Tak wiec IMO dałoby sie powalczyc o te 145PS o ile moc jest zasługa doprezenia a nie np ostrzejszych wałków czy innej np elektroniki mapy paliwa itp.
W zasadzie jedyne co mnie powstrzymuje to
-brak pewnosci czy bedzie ta moc (ok140-145kM)
-oraz brak paska rozrzadu na chwile obecna nie wiem jaki by tutaj założyć ale dobrac by sie dało moze.
Acha jakie byłbyby zalety i wady tak doprezonego silnika ???
Z wad to trzeba by dobrze ustawic zapłon i chyba moment obrotowy mniejszy niz w GTi ???? Silnik troche obciazony, co do dawki paliwa to o to sie nie martwie, sodna powinna dac sygnał kompowi zeby zmnieszył dawke paliwa, druga opcja dobra instalka LPG ( wysokooktanowe paliwo oraz mozliwosc ustawienia dawki na sekwencyjnym wtrysku)
A blok SOHC 1.8 tez wezme na wszelki wypadek chyba tym bardziej ze jest silnik od galanta z osprzetem 50km odemnie.
DOPISUJCIE SWOJE UWAGI JESLI TAKOWE MACIE
Kleju - 28-01-2011, 00:08
| rosomak1983 napisał/a: | | Natomiast uwazam ze w 4g92 DOHC 145PS...bo w tym silniku mamy 11;1 tak ??? |
Tak:
4G92 DOHC 16 Valve
* Total Displacement - 1597cc
* Bore - 81.0mm
* Stroke - 77.5mm
* Compression Ratio - 11:1
* Maximum Output - 108 kW (147 PS; 145 bhp) @ 7000 rpm
* Maximum Torque - 149 N·m (110 ft·lbf) @ 4500 rpm
Co ciekawę, 1.6Dohc ma nisko max moment, bo przy 4500obr W mivec dopiero przy 7500obr max moment... Co też pewnie coś znaczy.
| rosomak1983 napisał/a: | | Acha jakie byłbyby zalety i wady tak doprezonego silnika ??? |
Zalety:
- Możemy zyskać o ileś % większy moment obrotowy
- Wzrasta sprawność silnika
Wady:
- Większe ciśnienie, większe prawdopodobieństwo wydmuchania uszczelki
- Elementy silnika (korby, szpilki itp) mogą nie wytrzymać
- Problem z wysterowanie zapłonu (spalanie stukowe)
- Wzrastają siły obciążające
Tak wg mnie wyglądałoby to jeśli chciałbyś doprężyć seryjny silnik, na seryjnych gratach.
mystek - 28-01-2011, 07:00
#J-rules - mówiłem mu to przez telefon nawet jakby wyczarował te 23KM w stosunku do CA4A, to miałby u mnie zgrzewkę piwa
|
|
|