To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Torp12 - 27-10-2015, 09:23

Hugo a dla próby podepnij oba spryski wężykami o takiej samej długości :]
Hugo - 27-10-2015, 10:08

Kurde znowu musiałbym kupić węża, bo mi się skończył.
komarsnk - 27-10-2015, 10:47

Torp12 napisał/a:
Hugo a dla próby podepnij oba spryski wężykami o takiej samej długości :]

A może ten krótki puchnie?

Torp12 - 27-10-2015, 11:33

Hugo napisał/a:
Kurde znowu musiałbym kupić węża, bo mi się skończył.

Parę złoty a może problem się rozwiąże.

Hugo - 27-10-2015, 13:31

komarsnk napisał/a:
A może ten krótki puchnie?
Nawet jakby tak było to i tak powinien psikać, tylko słabiej, a on tylko pluje. Zresztą trzymałem czasami przycisk wciśnięty przez kilka sekund, to gdyby spuchł to ciśnienie powinno się wyrównać i powinien zadziałać.

Chyba niegłupi mam pomysł z tymi zwężkami na króćcach trójnika, które prowadzą do spryskiwaczy. Może być tak, że ze względu na zbyt duży przekrój trójnika ciśnienie jest za niskie aby zadziałały obydwa spryskiwacze... Z drugiej strony jednak w żaden sposób nie potrafię wytłumaczyć tego, że po zamianie węży na trójniku prawy spryskiwacz zadziałał, a lewy nie :roll:

Torp12 - 27-10-2015, 14:26

Hugo napisał/a:

Z drugiej strony jednak w żaden sposób nie potrafię wytłumaczyć tego, że po zamianie węży na trójniku prawy spryskiwacz zadziałał, a lewy nie :roll:

Jakby były równej długości to faktycznie była by to zagadka science-fiction :) Ale skoro są różnej to najpierw weź na próbe równe wężyki. Krótsze, dłuższe obojętnie i zobacz czy będzie zmiana.

inq - 27-10-2015, 14:28

Hugo napisał/a:
Poszukaj proszę, byłoby idealne porównanie, bo poprzedniego V6 miałeś po II lifcie, tak?

Niestety nie mam u siebie tego. Widocznie poszło razem z samochodem. V6ka była po II lificie.

Hugo - 27-10-2015, 16:02

Miałem przez chwilę założony zamiast tego krótkiego wężyka, wężyk o długości zbliżonej do tego długiego i zero poprawy. No ale jak nie spróbuję to się nie przekonam.
Bartekkita - 27-10-2015, 16:15

inq, tak czy siak mógłbyś wrzucić swoje wyniki jak wrócisz ze stacji :) Ewentualnie jakbyś miał kiedyś okazje porównać drogę hamowania z jakimś V6, albo 2.0
Stówa - 27-10-2015, 17:19

Hugo, Dzięki Hugo! Chyba sobie takie sprawię ;D
docencik87 - 27-10-2015, 19:58

Hugo, spójrz na spryskiwacze od Mondeo mk3.
Jak widać, wężyki są różnej długości, natomiast trójnik nie jest ani Y ani T. Możliwe, że to właśnie w nim jest problem.

Tutaj zbliżenie:
http://archiwum.allegro.p...4286741421.html

Krzyzak - 27-10-2015, 21:09

Hugo napisał/a:
Mam nadzieję, że da się odkręcić śruby bez ściągania deski rozdzielczej...
bez problemu, robiłem to wiem :)
pracy wcale nie jest dużo - więcej jest potem z odpowietrzeniem...

Krzyzak - 27-10-2015, 21:18

Hugo napisał/a:
Może trójnik ma za duży przelot
a wszystkie 3 króćce są identycznej średnicy? masz pewność, że w środku nie ma zwężek? masz pewność, że dobrze podłączasz źródło i wyjścia?
ten krótki przewód jest identycznej średnicy wewnętrznej?

Hugo - 27-10-2015, 22:08

docencik87 napisał/a:
więcej jest potem z odpowietrzeniem...
No właśnie tego się boję, bo pompa hamulcowa to początek układu i powietrze trzeba przepchnąć przez pompę ABS-u aż do kół, prawda? Jak to zrobić?
docencik87 napisał/a:
spójrz na spryskiwacze od Mondeo mk3.

Jak widać, wężyki są różnej długości, natomiast trójnik nie jest ani Y ani T. Możliwe, że to właśnie w nim jest problem.
Takie widełki, a w Galancie oryginalny trójnik spryskiwaczy reflektorów jest w kształcie litery "F" i oczywiście od dołu jest wejście od pompki. Niestety połamał mi się podczas demontażu z innego zderzaka i dlatego montuję zamienniki.
Krzyzak napisał/a:
a wszystkie 3 króćce są identycznej średnicy?
Tak.
Krzyzak napisał/a:
masz pewność, że w środku nie ma zwężek?
Tak, sprawdzałem.
Krzyzak napisał/a:
masz pewność, że dobrze podłączasz źródło i wyjścia?
Tak, raczej nie da się pomylić, mam takie trójniki: http://allegro.pl/c60651-...5211816011.html i http://allegro.pl/trojnik...5304934702.html (w obu wejścia od pompki podłączone od dołu).
Krzyzak napisał/a:
ten krótki przewód jest identycznej średnicy wewnętrznej?
Tak, z tego samego węża.
docencik87 - 27-10-2015, 22:17

Hugo, teraz pytanie, czy spryskiwacze xenonów nie mają w tych trójnikach jakiś zaworków, by ciśnienie na drugim sprysku nie spadało gdy spryskiwacz już się wysunie i pryśnie na reflektory.
U mnie wygląda to tak, że sam moment spryskiwania trwa bardzo krótko i natychmiast po spadku ciśnienia dysze się chowają. Wydaje mi się, że pompka raczej nie pompuje non stop tylko nabija spryski do wysunięcia, spryski w tym momencie otwierają się i ciśnienie w układzie spada, a następnie następuje ich schowanie.