Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA
Krzyzak - 28-02-2023, 08:30
| joujoujou napisał/a: | | Zorza polarna widziana nad Irlandią | nad Zatoką Gdańską też była widoczna - dobre warunki były, powietrze przejrzyste...
https://tv.trojmiasto.pl/Zorza-polarna-nad-Baltykiem-27-02-2023-video-79983.html
Marcino - 28-02-2023, 08:36
Zorza widziana także w okolicach Tczewa, juz sa zdjęcia ludzi z wioski na FB.
Miłego dnia, mrozik ale ostre słońce od rana. DObrze prąd sie robi.
tościk - 28-02-2023, 12:46
| Bzyk_R1 napisał/a: | | Chciałbym powiedzieć, że płacę gotówką ile się da. |
I ja też wracam do tego zwyczaju. Przyjemnie jest widzieć i czuć pieniądz, który się wydaje i wiedzieć, że z tej transakcji żadnemu bankowi nic nie skapnie
joujoujou - 28-02-2023, 23:55
Dobry wieczór.
Bizi78 - 01-03-2023, 10:00
Bry kawosze .
Marcino - 01-03-2023, 10:12
| jacek11 napisał/a: | | Ja płacę tylko gotówką. Nie mam karty płatniczej, więc nie mogę inaczej |
Serio mozna nie mieć w tych czasach ? I co stoisz w koljece w baknku po gotówke ??? I nosisz przy sobie ?
A jak płacić za pierdoły typu stacja benzynowa automatyczna, jakiś parking, autostrada - no dobra autostrada można miec na aplikacje i konto podłączone. Tak samo pewnie allegro itp ze sie logujesz na konto i robisz płatnosc.... ja to mam w telefonie i katy i płatności tez dodane..
Ja wiem ze teraz jest trend płacić gotówka i nie dać zarobić... ale np mój kolega który prowadzi knajpę powiedział ze ludziom się łatwiej wydaje kasę płacąc karta, nie sa "ograniczeni"
A druga rzecz płacąc kartami nie da się obejść podatków, i to chyba tutaj szara strefa kwitnie najbardziej.
Bzyk_R1 - 01-03-2023, 11:04
Marcino, trzeba pozwolić ludziom na wybór i o to tutaj chodzi. Szara strefa była od zawsze. Jeżeli ktoś chce być taki klarowny to wprowadźmy terminale w każdej parafii zamiast tacy, w osiedlowym zieleniaku każdym i na targowisku jak idziesz po 2kg ziemniaków i 2 pomidorki.
Tu nie chodzi o omijanie podatków i o to że ludzie kradną. Tu chodzi o powszechną inwigilację i to że chcą mieć wgląd do Twojego portfela. A w razie czego cyfrowy pieniądz można zdalnie wyłączyć. I potem ktoś sobie czyta takiego Krzyśka, patrzy, o szur i antysystemowiec, niepokorny, to klik i wyzerujemy mu kwotę podstawowego dochodu gwarantowanego. I potem ręce do góry bo na ratę za elektryka nie ma, na opłaty za filtry drogowe nie ma, w piecu nie ma czym palić, PV nie chodzi bo prąd odcięli i trzeba świerszcza przeprosić.
Marcino - 01-03-2023, 14:46
Pewnie niech bedzie wybór.
Ale nie wiem o co chodzi i gdzie się naczytaliście o tym "wyłączaniu pieniądza"
Bzyk_R1 - 01-03-2023, 16:21
A powiedz mi, czytałeś coś o wyłączeniu gospodarki, albo blackout.ach, albo wyłączeniu innych chorób niż jedyna słuszna najstraszniejsza? Czytałeś jak 24 lutego Putin wyłączył pandemię?
Chodzi o to że mając tylko pieniądz wirtualny jesteś zdany całkowicie na rządzących i ich rozporządzenia. Jak wybuchnie wojna i będzie mobilizacja to bez gotówki dojedziesz tak daleko ile masz w baku paliwa. A potem nic nie zrobisz. Gotówka to bezpieczeństwo. Państwu nic do tego czy Marcin ma 100.000zł na czarną godzinę w skarpecie albo na bilety do Szwajcarii.
jacek11 - 01-03-2023, 16:45
Marcino, Szmal za pracę mam papierkowy, więc bez sensu wpłacać go na konto, skoro i tak prawie wszystko idzie na bierząco. Konto w banku wykorzystujemy do płacenia rachunków, i tutaj jest jak by troszkę oszczędności.
Kurcze, nie wiedziałem, że są automatyczne stacje benzynowe Po autostradach rzadko jeżdżę, wyłączając A1 która jest jak na razie darmowa.
Ja wiem że jest postęp, ale tam nie chcę.
Ale mam jedną kartę, chociaż nie jest płatnicza. To karta rabatowa jednej ze stacji benzynowych. Nie jest to stacja na o.
robertdg - 01-03-2023, 19:22
Panowie jeżeli dla kogoś obrto gotókowy jest passe, to pragne nadmienić, że przedsiebiorstwa maja teraz ograniczony obrót do 8tyś zł na jednorazową płatnosc, wyobrazcie sobie ze robicie komus usluge, całosc wychodzi 12tys, wystawacie na przelew odroczony, jak dobrze pójdzie 7dni, z reguły 21 do 90dni, trafia sie palantino co nie ureguluje, bo nie ma zamiaru bo cholera wie co siedzi w jego głowie, jezeli komus sie wydaje ze sprawa odsprzedania długu czy sadzenia sie o wlasny hajs jest taka prosta, to polecam sprawdzic.
tościk - 01-03-2023, 21:52
| Marcino napisał/a: | | Ale nie wiem o co chodzi i gdzie się naczytaliście o tym "wyłączaniu pieniądza" |
A chociażby w wiadomościach z Kanady, jak ludzie wyszli na srogie protesty i policja pukała do drzwi za lajkowanie postów na FB a rząd do spółki z bankami blokował ludziom konta.
To pokazało jak bardzo rządom i bankom jest na rękę odejście od pieniądza tradycyjnego na rzecz pieniądza cyfrowego i dlaczego do tego dążą.
A niedawno pan Szymon Hołownia przypadkiem chlapnął, że tak właśnie trzeba zrobić czym prędzej, zanim dotrze do ludzi, że to bez sensu
Pętla na szyi się zaciska, kula u nogi już prawie zamontowana, lud już prawie zniewolony, jak się zorientuje, to na kwik będzie za późno
| Marcino napisał/a: | | Serio mozna nie mieć w tych czasach ? I co stoisz w koljece w baknku po gotówke ??? I nosisz przy sobie ? |
Można, trzeba tylko chcieć
| Marcino napisał/a: | | A jak płacić za pierdoły typu stacja benzynowa automatyczna, |
Trzeba mieć dużo szczęścia, żeby na taką trafić. W swoim życiu w Polsce widziałem jedną taką stację. I była znacznie droższa niż taka z obsługą i możliwością płatności gotówką, która była po drugiej stronie ulicy.
| Marcino napisał/a: | | jakiś parking, |
Nawet jak ostatnio byłem w światowej Warszawce, to była tez i kasa gotówkowa, a nawet dało się zapłacić za ten parking w niektórych punktach usługowych, które z niego korzystały.
| Marcino napisał/a: | | autostrada - no dobra autostrada można miec na aplikacje i konto podłączone. |
Albo jechac na Orlen po bilecik.
| Marcino napisał/a: | | Tak samo pewnie allegro itp ze sie logujesz na konto i robisz płatnosc. |
Albo zamawiasz za pobraniem. Co z resztą w moim wypadku jest już nawykiem. Nagle problemy za wysyłką zamówienia przestały mnie dotyczyć. Kurier tez się stara, żeby mnie jednak zastać. Normalnie cuda.
A gdyby ktoś pytał o paczkomaty, to przestałem korzystać po tym jak ostatnio nabijali mi przesyłkę na pal w ramach tortur
joujoujou - 01-03-2023, 23:56
Dobry wieczór.
Krzyzak - 02-03-2023, 07:28
| Marcino napisał/a: | | i gdzie się naczytaliście o tym "wyłączaniu pieniądza" |
pierwsze z brzegu:
podskoczyli bo kwestionowali ogólnoświatowy trend z najmodniejszym wirusem (słusznie jak się okazało):
https://wprawo.pl/stan-wyjatkowy-w-kanadzie-blokada-kont-bankowych-osob-i-firm-wspierajacych-konwoj-wolnosci/
tu zajawka cyfrowego pieniądze, ale niemal wszystkie kraje się na to przygotowuje:
https://obserwatorgospodarczy.pl/2022/05/24/cyfrowa-waluta-w-nigerii-na-razie-enaira-nie-odnosi-zapowiadanego-sukcesu/
pełną listę łatwo wyszukać
a celem jest oczywiście nowa kasta panów i niewolników wraz z systemem social credit (tzw. paszporty kowidowe były próbą w eu):
https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Credit_System
Marcino - 02-03-2023, 11:15
Dobry,
To ja żyje jednak w innym świecie, nie chce mi sie cytować waszych komentarzy, ale powiem tak,
Wypłąte od zawsze dostaje na kmonto - juz na studiach nas przymusili do załozenia aby stypendia wypłacac i tak zostało. Plusem jest dobra historia i brak problemów gdy sie startuje o kredyt, zresztą moja firma nie ma innej możliwości rozliczania się ze mną, kasa juz dawno zlikowisowana.
Ja korzystam normalnie z tego co jest dostępne na rynku i jest mi wygodnie, płacę blikiem i telefonem, dużo rzeczy kupuje przez Internet. Na allegro mam smart za 50zł rocznie przesyłki do paczkomatu gratis, ochronne kupującego, mogę bezpłatnie zwrócić przesyłkę, nie czekam na kuriera, do paczkomatu 630m spacerkiem czynne 24/h, jak w innych sklepach zmawiam coś to tak samo lubię.
Ostatnio nawet coś sprzedawałem na OLX i gościu zadzwonił czy ma szukać bankomatu czy może mi blikiem na telefon zapłacić... tak ze sa plusy.
Stacje benzynowa samoobsługową z dobra cena za ON mam przy kauflandzie wiec na zakupy i tankowanie przy okazji oszczędzając swój czas, wiem ze jest tam opcja chyba użycia banknotu, ale ja zawsze karta lub zbliżeniowo.
Tak samo płaciłem za granica za paliwo karta we Włoszech na stacjach gdzie nie było obsługi..
Za parking miejski mogę zapłacić w aplikacji mojego banku siedząc w aucie bez szukania kiosku itp,
Na autostradach mam apke i na A1 oraz A4 kra-ktw przejeżdżam na bramkach automatycznych, płatność moja podpięta kartą, nie stoję w korkach itp.
| Krzyzak napisał/a: | | pierwsze z brzegu: |
A tych widomości nie czytałem i nie zawracam sobie nimi niepotrzebnie głowy, nie martwię sie na zapas, sam niewiele zdziałam ale jak będzie trzeba sie postawić to was poprę.
Miłego dnia
|
|
|