To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... część IX REKOMBINACJA

Marcino - 09-02-2026, 09:02

Dzień dobry w poniedziałek. Coś tam znowu sypneło, ale ogólnie dobrze. Nie ma wilelkiego mrozu. W sobote koło 0 było, odśniezyłem kampera, odpaliłem, wszytko działa. Powoli trzeba się do sezonu szykować :)
jacek11 - 09-02-2026, 21:28

Minus cztery, i delikatnie wieje. Dzisiaj miałem okazję uruchomić webasto z zaporożca. Nie poraża temperaturą, ale jakieś niewielkie pomieszczenie powinno ogrzać :roll:
joujoujou - 09-02-2026, 23:55

7 na plusie i przelotny deszcz.

Kawa.

Krzyzak - 10-02-2026, 07:09

jacek11 napisał/a:
webasto z zaporożca
Teraz bardzo popularne jest tzw. chińskie webasto - widziałem sporo zdjęć i filmów jak to ludzie mają porobione i faktycznie w tej cenie nic lepszego się nie kupi.
A z pogody - prawie 8 na minusie, wiatru brak, ciśnienie 997hPa, wilgotność 88%. Kawa za pół godziny.

Marcino - 10-02-2026, 07:49

Krzyzak napisał/a:
A z pogody - prawie 8 na minusie,
W nocy -10, rano -8stC. Pono c idzie ocieplenie,

Jacek, tak jak Darek pisze
Krzyzak napisał/a:
Teraz bardzo popularne jest tzw. chińskie webasto
Jak naprawdę musisz miec żrdło ogrzewania i nie ma innego wyjscia to chinczyki dają radę. Sam mam takie w kampervanie. Ale w sumie jak to twoje działa i dmucha - kwesta tego czy nie kopci i jaka efektywność.
jacek11 - 10-02-2026, 22:59

Ja w garażu mam takie właśnie chińskie, już zdaje się trzeci rok idzie. Faktycznie dobry to jest wynalazek.

To rosyjskie, to całkowity przypadek. U kuzyna w garażu od lat leżało, i postanowił sprawdzić czy działa. Tyle że nie za bardzo wiedział jak to podłączyć elektrycznie. Nie mogłem sobie tego odpuścić.
Generalnie to jest webasto na benzynę, i bardzo mnie ciekawiła budowa tego ustrojstwa. A tutaj bez żadnych udziwnień, paliwo podaje pompa elektryczna, do zwykłego gaźnika, i tyle. Reszta jak w zwykłej pieczce. Najlepsze jest to, że jak już rozkminiłem kabelki, to urządzenie odpaliło bez problemu.
Trzeba będzie wykonać panel sterujący, bo jak na razie to tylko prowizorycznie zostało podłączone. Dopiero potem można robić bezpieczne testy 8)

joujoujou - 10-02-2026, 23:54

Kawa.

8 na plusie i kropi. Słabiutki wiatr.

Marcino - 11-02-2026, 08:48

jacek11 napisał/a:
Nie mogłem sobie tego odpuścić.
I to jest najlepsze w tych starych sprzętach.

-2stC, pada lekko znowu to białe, i znowu błoto na ulicach.

jacek11 - 11-02-2026, 19:47

Cztery na plusie, a ma być jeszcze cieplej. Do soboty włącznie. A potem mróz :P
Jutro tłusty czwartek. Pączki trzeba będzie kupić jakieś. Raz na rok to chyba można zjeść :?:

joujoujou - 11-02-2026, 23:56

Pączków nie kupię, bo nie mam gdzie.

Kawa.

Krzyzak - Wczoraj 7:23

jacek11 napisał/a:
Jutro tłusty czwartek. Pączki trzeba będzie kupić jakieś
U mnie Basia jak zwykle kupuje i robi to w środę, bo wtedy są lepsze :)
Kiedyś miała koleżankę w lokalnej piekarni i ona odkładała paletę z początku produkcji - gdzie frytura jest świeżo nalana.

Co prawda ja słodyczy jeść nie powinienem, ale 3 pączki wczoraj zjadłem. Lubię to święto chyba najbardziej ze wszystkich.

Marcino - Wczoraj 7:30

Cześć, Od wczoraj wieczór mgliście, 1st na plusie. A od weekndu znowu ma być mroźno.
jacek11 - Wczoraj 22:30

Pączki zjedzone, faworki również.
Kawy też wypite trzy chyba.
Umyłem też auto, chociaż średnia na to pogoda jest.

joujoujou - Wczoraj 23:56

Mocno leje, mocno wieje, 2 na plusie.

Kawa.

I piątek trzynastego już niedługo. :P

Marcino - Dzisiaj 8:27

Potwierdzam, leje deszcz od rana - koło 0/1 st pokazywał samochód. Idzie mróz na weeknd, bedzie ciekawie.