To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

jAZZMAN - 03-04-2012, 18:05

chwilowe spalanie i prędkość pokazuje dobrze (jak na zgrubną kalibrację)

[ Dodano: 03-04-2012, 20:21 ]
Podłączyłem UKP do komputera przez USB, przywróciłem ustawienia fabryczne. Ustawiłem wszystko na nowo i wydaje się że działa. Zobaczymy.

tws - 04-04-2012, 08:02

Dzięki za sugestie, odniose się do kilku kwestii i pomysłów:

jAZZMAN napisał/a:

- w moim przypadku za krótka taśma do lcd

jest też w sprzedaży taśma do LCD 100cm, ale nie wiem czy w galu będzie śmigać

Cytat:

* zapis ustawień na PC – w aplikacji na PC funkcja umożliwiająca zapis do pliku wszystkich ustawień aby w każdej chwili można było go wczytać i wysłać do urządzenia.

w 2.0.5 (maj/czerwiec) pewnie będzie już taka opcja

Cytat:

* podczas ustawiania np. stałej wtrysku musiałem przycisnąć klawisz 538 razy, podczas przytrzymania przycisku cyfra zmieniała się o 1, mogła by rosnąć podczas trzymania klawisza.

przytrzymanie dłużej klawisza jest zarezerwowane dla innych funkcji - wygodnie stałe się wprowadza z programu pc

Cytat:

* rozbudowana opcja inspekcji (rozrząd, olej, przegląd, ubezpieczenie).

pewnie będzie, ale nie wiem czy w najbliższej wersji

Cytat:

* możliwość edycji logo powitalnego w programie na PC (w okienku z logo klikamy na piksele myszką i się zabarwiają albo nie). W ten sposób można będzie stworzyć własne logo powitalne.

mało prawdopodobne, że będzie (ale nie wykluczam - zależy od czasu)

Cytat:

* możliwość sterowania pilotem (podczerwień)

na pewno nie będzie. Jak w dobrym miejscu umieścisz przyciski (nie w zegarku, tylko gdzieś pod ręką) to lepiej na tym wyjdziesz. Wszystko co bezprzewodowe w aucie ma dziwne tendencje się gubić :)

ponadto w planach dla 2.0.5 jest:
- coś w rodzaju taksometru dla ekranu trip (a właściwie drugi pod-ekran) z możliwością wprowadzenia ceny paliwa i oszacowania kosztów przejazdów wg licznika dziennego (przejechałeś ....km spaliłeś .....litrów, kosztowało Cie to ....zł). Pod-ekrany będzie się przełączać SW2 tak jak w ekranach ADC.

Jak macie jakieś kolejne fajne i realne propozycje to pisać.

ps. wracając do kwestii powitania, wpisz w pierwszej linijce "LOGO GALANT" i zobacz powitanie - będziesz zadowolony ;)

swinks_UK - 04-04-2012, 08:50

tws napisał/a:

ps. wracając do kwestii powitania, wpisz w pierwszej linijce "LOGO GALANT" i zobacz powitanie - będziesz zadowolony ;)

Artur, a takie LOGO LEGNUM da się zrobić? :D

temen - 04-04-2012, 09:57

jAZZMAN napisał/a:
I stało się...

Uzbroiłem Miśka w UKP...

Upewniając się, którą Ty wersje wyświetlacza/kolor masz zamontowaną?

sveno - 04-04-2012, 11:31

a ja wczoraj znalazłem błąd/wadę nie wiem jak to nazwać. W ekranie trip, wyjeżdżając z Wieliczki wyzerowałem wskazania, gdy ruszyłem spod świateł UKP pokazał średnie spalanie coś około 53.33 potem spadąło, a,le ta trójka na końcu zostawała, np 17.83 14.63 itp pod akademikiem miałem wynik 12.13l/100km, kluczyk na Off potem znowu On i trójka z końca zniknęła, pierwszy raz to zaobserwowałem, nie jest to uciążliwe, ale dziwne bo przyzwyczaiłem się do wskazań z jedną cyfrą po przecinku :) Artur czym spowodowany był ten chwilowy błąd?
jAZZMAN - 04-04-2012, 12:21

tws, miło, że zwróciłeś uwagę na moje sugestie :) . Dodatkowo dziękuję za wyjaśnienia.

A... LOGO GALANT bardzo mnie usatysfakcjonowało :) - wiele takich ciekawostek jeszcze ukryłeś? :)

Bardzo fajna sprawa z obliczaniem kosztów tankowania,

temen, wyświetlacz LCD czarne tło i białe napisy. W temacie opisującym mojego Miśka znajdziesz więcej informacji http://forum.mitsumaniaki...1034062#1034062

sveno, to coś jak u mnie z odświeżaniem ekranu. Ale zdarzyło mi się to tylko 3 razy.

[ Dodano: 05-04-2012, 11:58 ]
Naszła mnie jeszcze jedna sugestia.
Nie wiem czy taka funkcja jest w UKP...

Przypomnienie dźwiękowe i na ekranie o niskim stanie paliwa (coś w stylu: "UWAGA, paliwa zostało na około 100km")

Tomek - 05-04-2012, 16:00

jestem prawie pewien, że u mnie zawiesiło się średnie spalanie na PB
prawie od samego początku pokazuje 25.3, co jest realną wartością, bo jak wiadomo używam PB tylko na rozruch i pierwsze kilometry, ale raczej nie jest możliwe, żeby nie skoczyło w dół czy w górę
w każdym razie teraz pojadę do domu, to wyzeruje i sprawdzimy, czy się coś zmieni

sveno - 05-04-2012, 21:35

a u mnie dzisiaj znowu wystąpiło dublowanie znaków, tym razem na ekanie uzytkownika, prawym przyciskiem zmieniłem sobie zasięg na ilość pozostałego paliwa i zobaczyłem 2 ikonki dystrybutora obok siebie w prawym dolnym rogu :)
tws - 06-04-2012, 11:38

sveno napisał/a:
a u mnie dzisiaj znowu wystąpiło dublowanie znaków, tym razem na ekanie uzytkownika, prawym przyciskiem zmieniłem sobie zasięg na ilość pozostałego paliwa i zobaczyłem 2 ikonki dystrybutora obok siebie w prawym dolnym rogu :)

takie błędy są ciężkie do wychwycenia, musiałbyś napisać ściężkę postępowania tak żebym mógł otworzyć identyczne warunki i wtedy taki błąd mogę znaleźć i usunąć. Ekran użytkownika ma to do siebie że nie da się go w 100% przetestować - ilość kombinacji co i gdzie wyświetlać jest naprawdę spora

a może po prostu UKP Ci wyświetliło dwa dystrybutory aby dyskretnie przypomnieć, że przy tankowaniu paliwa z jednego może nie starczyć :P

SPIDER-ek - 06-04-2012, 12:34

Artur, a zastanawiałeś się żeby wyprowadzić sygnał z UKP, na automatyczne zamykanie wszystkich drzwi przy przekroczeniu danej prędkości. Wiem że w nowych samochodach jest coś takiego.
To tak kolejna propozycja:)

tws - 06-04-2012, 12:46

SPIDER-ek napisał/a:
Artur, a zastanawiałeś się żeby wyprowadzić sygnał z UKP, na automatyczne zamykanie wszystkich drzwi przy przekroczeniu danej prędkości. Wiem że w nowych samochodach jest coś takiego.
To tak kolejna propozycja:)

zamykaniu czy otwieraniu? chyba otwieraniu - w razie wypadku łatwiej otworzyć zakleszczone drzwi. Oczywiście przy założeniu że po przekręceniu zapłonu drzwi Ci się zamykają (nikt Ci nie wtargnie do auta jak jedziesz w korku). I tak dla mnie to trochę przerost formy nad treścią

SPIDER-ek - 06-04-2012, 13:03

tws, :) podobnie jak w wielu nowych samochodach, wchodzisz, przekręcasz zapłon i ruszasz, dopiero drzwi zamykają się jak osiągniesz jakąś prędkość nie wiem 10km/h-20km/h, i nawet jak stoisz w korku masz je zamkniete, otwieranie drzwi to nie wiem jak jest zorganizowane.
sveno - 06-04-2012, 15:29

Cytat:
otwieranie drzwi to nie wiem jak jest zorganizowane.
w Leonie brata tak było, zamykały się po przekroczeniu 20km/h a otwierały jak silnik przestał pracować, co trochę denerwowało, bo gdy zatrzymywałeś się, żeby kogoś zabrać/wysadzić, to musiałeś albo zgasić auto, albo wcisnąć przycisk (fabryczny) który odryglowywał zamki, lub też 2 razy pociagnąć za klamkę wewnętrzną w danych drzwiach.
swinks_UK - 06-04-2012, 17:55

Osobiście nie widze potrzeby montowania tego bajeru w UKP. Obecnie niemal wszystkie systemy alarmowe dostępne na rynku mają taką opcję, wystarczy ją zaprogramować/uruchomić.
Weszła na rynek powszechnie w 2002 roku jako odpowiedź na plagę kradzieży "na wyrwę" gdy auto tkwiło w korku ulicznym.

2pac - 07-04-2012, 13:24

jakie spalanie pokazuje UKP podczas postoju / na biegu jałowym? 99,9; 0, -, rzeczywiste na h?