To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Polarny ninja

harpagan - 28-01-2011, 10:10

rosomak1983 napisał/a:
-jaki założyc pasek rozrzadu :shock:

Przegrzebane katalogi Australijsko-Nowo Zelandzkie wyrzucaja wynik 153 zęby / 29 mm

Patrząc na chłopski rozum
1.6 MIVEC 156 zębów
1.8 DOHC 156 zębów
1.8 MIVEC 159 zębów

Blok w 1.8 Mivec i klasycznym 1.8 DOHC jest ten sam.
Skoro Mivec "potrzebuję" o 3 zęby więcej niż DOHC to znaczy że o tyle jest wyższa głowica.
Odejmujemy 3 zęby z paska 1.6 Mivec i wiemy jaki potrzebujemy do 1.6 DOHC (i pokrywa się to z informacją z katalogów)

Kleju napisał/a:
w 1.8 jest napinacz hydrauliczny a w 1.6 sohc jest mechaniczny albo stały już nie pamiętam

Moj franek jeździ na bloku od space runnera 4G93 SOHC
Blok jest identyczny z blokiem 4G93 DOHC z GTi i nie ma najmniejszego problemu z montażem napinacza. Obstawiam 99% na to że tak samo napinacz można zamontować do 4G92 SOHC.
Mało tego głowica od w/w 4G93 SOHC jest identyczna z głowicą coltowego 4G92 SOHC.
To powinno rozwiać wątpliwości dotyczące spasowania elementów.
Złożenie 4G92 DOHC nie różni się niczym od złożenia 4G93 DOHC poza długością paska.

Pytanie jak to będzie chodzić na komputerze od gti i czy nie warto pomyslec nad wysterowaniem tego np ecumasterem to już inna para kaloszy.

Rosomak - odwagę masz, czym jeździć też więc działaj :)
Byłby to mistrzowski zestaw do colta do kjsów :]

czarnuch23 - 28-01-2011, 10:27

Temat się rozwija.
Tak jak przez telefon masz 2 wyjscia, jendno to pewniak, 2 strzal w ciemno ale bardzo kuszacy.

Jesli kupisz 1.8 sohc jestes w domu i masz przetarty szlak, wszytko jest plug and play autko jezdzi i nie marudzi. Zwlaszcza ze chcesz je na codzien to bedzie mniej upierdliwe wyjscie, a do zapierdzielania samochod juz masz .

Wyjscie 1.6 DOHC fajny projekt jezdzi jeden w polsce seryjny i zaiwania niemilosiernie, ale... bo zawsze jest ale. Nie wiadomo nic o sprezaniu jakie otrzymasz. Jesli otrzymasz 11/1 to bedziesz mial problem z uzytkowaniem na codzien tego typu ze byle slabe paliwo silnik gasnie.
(ufok przerabial na orlenowskim 98- silnik poprychal zapalil sie check i koniec jazdy).
Paseka napewno bedzie trzeba szukac poza europa, serwis Mitsubishi sie wypnie bo nie masz VIN a oni nie wiedza nic poza tym gdzie siedza i na czym. Podobno Mitsubishi Poland ma obowiazek ci pomoc.. ale na nich tez juz przestalem liczyc bo w sprawie tlokow do 93T odpowiadaja mi juz pol roku... Nawet jak zagazujesz ten silnik nie mozesz miec pewnosci ze to bedzie bezawaryjne bo wkoncu dosc mocno obciazysz korby i tloki. Sporo tego ale, ale tez to : moment duzo niżej niz w 1.6 Mivec, moc teoretycznie wyzsza niz 1.8 naprawde daje sie to odczuć w jezdzie.

Kleju - 28-01-2011, 12:42

czarnuch23 napisał/a:
serwis Mitsubishi sie wypnie bo nie masz VIN

Jak ja szukałem części i podałem im VIN z cyborga, to odpisali mi że nie umiem odczytać numerów :D Bo mój VIN był 11-nasto cyfrowy... Jak im podesłałem zdjęcie wybitego numeru żaden serwis ani nawet mitsubishi poland już się nie odezwał :lol: zero kontaktu...

czarnuch23 napisał/a:
Jesli otrzymasz 11/1 to bedziesz mial problem z uzytkowaniem na codzien tego typu ze byle slabe paliwo silnik gasnie.
(ufok przerabial na orlenowskim 98- silnik poprychal zapalil sie check i koniec jazdy)

Musiał trafić na faktycznie słabej jakości paliwo... Ja póki co jeżdże na Lotos Dynamic i odpukać jest ok. Zobaczymy co będzie po czipsowaniu :wink:

harpagan napisał/a:
Rosomak - odwagę masz, czym jeździć też więc działaj

Podzielam to zdanie :D Trzeba być pionierem w tej dziedzinie :mrgreen:

rosomak1983 - 28-01-2011, 13:58

harpagan napisał/a:
Przegrzebane katalogi Australijsko-Nowo Zelandzkie wyrzucaja wynik 153 zęby / 29 mm

o własnie takiej odpowiedzi szukałem,
harpagan napisał/a:

Patrząc na chłopski rozum
1.6 MIVEC 156 zębów
1.8 DOHC 156 zębów
1.8 MIVEC 159 zębów

Blok w 1.8 Mivec i klasycznym 1.8 DOHC jest ten sam.
Skoro Mivec "potrzebuję" o 3 zęby więcej niż DOHC to znaczy że o tyle jest wyższa głowica.
Odejmujemy 3 zęby z paska 1.6 Mivec i wiemy jaki potrzebujemy do 1.6 DOHC (i pokrywa się to z informacją z katalogów)

dokładnie dedukcja i logika, fajnie ze mamy wiedze na temat reszty silników.
Co do paska mam juz cos namierzone 8)
harpagan napisał/a:
Mało tego głowica od w/w 4G93 SOHC jest identyczna z głowicą coltowego 4G92 SOHC.
To powinno rozwiać wątpliwości dotyczące spasowania elementów.

tu akurat jest pewniak uszczelka pod głowice jest ta sama i reszta jak piszesz :)
harpagan napisał/a:
Pytanie jak to będzie chodzić na komputerze od gti i czy nie warto pomyslec nad wysterowaniem tego np ecumasterem to już inna para kaloszy.

nie przewiduje ECUMASTERA a raczej jadza na dobrym 98 (a niech nawet sobie przelewa na rozgrzaniu choc bardziej obstawiam ze lambda sobie wyreguluje) plus sterowanie stagiem 4 plus na LPG, wiem ze czesc z was sie pokrzywi :P ale musze miec jedno autko na gaz a tutaj tez na 98 nie usmiecha mi sie jezdzić... Oczywiscie jakbym chciał ostrzej pojezdzic to tylko benzyna, Plusem jest LPG ze ma ponad 100 oktanów, nie do końca jednak jest pieknie bo jest to paliwo niskokaloryczne.
Gdy jest spalanie stukowe i przełacza sie na gaz to co wtedy nasila sie czy odwrotnie ??? Mimo wszystko wierze ze na LPG bedzie godziwie jezdzić.

Kleju - 28-01-2011, 14:56

Cytat:
nie przewiduje ECUMASTERA a raczej jadza na dobrym 98

A co ma paliwo do jednostki sterującej pracą silnika? :roll:

Wg mnie stand alone to jedyne sensowne rozwiązanie przy takiej "hybrydzie". I skąd masz pewność że na seryjnym ECU będzie przelewać?

A o słuszności instalacji LPG się nie wypowiadam, bo wg mnie to edit :P ale...

Cytat:
ale musze miec jedno autko na gaz

Stać mnie na konia, to stać mnie na owies ;) A jak nie, to sobie kupie osiołka który je siano :D
Najgorsze co może być, to chyba łączenie auta które z założenia ma być "usportowione" z oszczędną i tanią eksploatacją do jeżdzenia na codzień... :|

rosomak1983 napisał/a:
Mimo wszystko wierze ze na LPG bedzie godziwie jezdzić

Jakby tak było, to imprezy i evo też by wypuszczali z instalacją montowaną w serwisie :lol:

czarnuch23 - 28-01-2011, 18:19

Wiem ze jestem przez nie ktorych postrzegany jako totalny przeciwnik LPG. ALe po przeczytaniu wielu info o sterowniku Stag 4Plus zmienilem zdanie :D to nawet w turbo ma prawo dzialac i to czasami lepiej niz benzyna a napewno taniej :D Przeszlo mi przez mysl nawet gazowanie mojego turbo jak go skoncze ale to glupi pomysl :D :D :D (skoro subaru STI wydlubane na 340KM moze jezdzic na muchozolu to wszytko moze )

Co do samego sterowania ecu 1.8 sobie poradzi z tym silnikiem . seryjne 1.6 DOHC tez chodzi pod wiazka i ecu od 1.8 kropka w kropke. Ma tyle czujnikow ze sie ogarnie co i jak. Lambda na koncu poda ecu co zrobic z mieszanka i bedzie to jezdzilo a nawet edit.
Jasne fajniej bylo by to wysterowac na samostojacym Ecu bo mozna bylo by sie pozbyc przeplywki i zrobic lzejszy dolot ktory by napewno pomogl popychac autko ale to sa koszty...

Kleju a propo Imprez... nowe sa wypuszczane z instalacja LPG :D

Kleju - 28-01-2011, 18:42

Cytat:
Kleju a propo Imprez... nowe sa wypuszczane z instalacja LPG

Kurde jestem chyba trochę do tyłu z "nowościami" :D

czarnuch23 napisał/a:
seryjne 1.6 DOHC

Czyli seryjne 1.6DOHC ma przepływkę?

rosomak1983 - 28-01-2011, 19:07

czarnuch23 napisał/a:
Co do samego sterowania ecu 1.8 sobie poradzi z tym silnikiem . seryjne 1.6 DOHC tez chodzi pod wiazka i ecu od 1.8 kropka w kropke. Ma tyle czujnikow ze sie ogarnie co i jak. Lambda na koncu poda ecu co zrobic z mieszanka i bedzie to jezdzilo a nawet zapie...lo.

acha to teraz tylko kwestia czy moze wałki sa ostrzejsze bo moment jest dostępny dosc nisko... Czarnuch nie wiesz jak to na weolnych obrotach chodzi ???
I pytanie kardynalne!!! (retoryczne ale prosze potwierdzic)
Czy taki 1.6 DOHC z tym sprezaniem i moca (145pS) duzo lepiej sie popycha do przodu niz GTIk ??? Po prostu czy gra watra swieczki, jak pisałem mam namierzony pasek 153 zeby/ 29mm tutaj w Polsce tylko kwestia jest kształt zeba ale jestem dobrej mysli.

macieekg - 28-01-2011, 19:44

Mi tam się wydaje, że 1.6 DOHC będzie jechał podobnie albo wolniej niż GTi w końcu ma on o 17 niutonów mniej.

Jak wygląda sprawa z DOHC kolektor dolotowy jest z 1,6 czy 1,8? Bo jeśli był z 1,6 to można jeszcze na dolocie coś ugrać :-P :D
Tzn zamontować z GTi'ka wraz z przepustnicą. paweła dzięki takiej operacji miał 150Nm i to w 1,6 SOHC.

Kleju - 28-01-2011, 19:48

rosomak1983 napisał/a:
Czy taki 1.6 DOHC z tym sprezaniem i moca (145pS) duzo lepiej sie popycha do przodu niz GTIk ???

Hmm na śląsku jest jedno GTI które na bank jeżdzi szybciej i wszystkich objeżdza :lol:
Wracając do tematu, wydaję mi się, że będą to porównywalne osiągi. Z lekką przewagą na 1.6 (właśnie przez niskie położenie max monentu). A później to już pewnie dużo ma do powiedzenia waga auta, kierowcy i ogólny stosunek moc/masa. A jeśli moc w takim 1.6DOHC jest osiągana przy 7000obr to pewnie kręci się do około +-7800obr, czyli chyba jak GTI.

rosomak1983 napisał/a:
jak pisałem mam namierzony pasek 153 zeby/ 29mm tutaj w Polsce tylko kwestia jest kształt zeba

Jeśli pasuje na 4G93 DOHC to będzie pasować. U mnie pasek i koła są identyczne jak w 4G93. Więc na 99,99% do 1.6 DOHC tez podejdzie.

rosomak1983, dośc edit zabieraj się do roboty :mrgreen:

czarnuch23 - 28-01-2011, 19:49

czy odpycha sie lepiej ciezko mi porownywac bo jezdzilem tym w 4x4. Dolu ma wiecej ale znowu ma mniej momentu od gti o 20 niutkow. trzeba by bylo to porownac , a w chwili obecnej nie mam mozliwosci stanac na kresce z Ufoqiem bo jego 4wd jest w trakcie modernizacji.
Podejzewam ze na kresce 1.6 dostanie od 1.8 ale na torze kretym i ciasnym moze miec przewage.

Tak jak pisalem wyjscie 1.8 z sohc to bajka cod miod i nic do stracenia. Wyjscie 1.6 DOHC to droga pelna niewiadomych. Teoria nie zawsze pokrywa sie z praktyka i niestety do puki czegos ktos nie zrobi nie bedziemy mieli pewnosci jak jest :) Masz czym jezdzic mozesz sie bawic zwlaszcza ze masz wszystko co potrzbejesz do zabawy. Jak wyjdzie 135 to tez bedzie lepiej sie kulalo niz zwykly 1.6 a bedziesz mial TUNING pelna geba :)

rosomak1983 - 28-01-2011, 20:28

ech :? no to troche mnie zniecheciliscie, sprawa wyglada tak mam doł od 1.6 i od 1.8 w sumie za darmo... mozna powiedziec, koszty jednego i drugiego podobne...
Co jeszcze przemawia za 1.6 DOHC ??? Spalanie ???

czarnuch23 - 28-01-2011, 20:37

nie oszukuj sie spalanie bedzie podobne w obu :) Bo to dalej jest ta sama elektronika i te same tryski i wszystko... inne. tak wiec szanse ze bedzie to palilo mnie j sa bardzo nikle :)
Za przemawia nietypowosc tego silnika. Bedziesz mial 1 w posce zbudowany przez siebie i to na tyle zalet :) Chcesz miec cos nietypowego to jest twoj strzal :P

rosomak1983 - 28-01-2011, 20:50

czarnuch23 napisał/a:
nie oszukuj sie spalanie bedzie podobne w obu Bo to dalej jest ta sama elektronika i te same tryski i wszystko... inne. tak wiec szanse ze bedzie to palilo mnie j sa bardzo nikle

zaraz zaraz a czy komp nie zmodyfikuje dawki paliwa ??? MIVEC chyba tez pali mniej przy normalnej jezdzie. :wink:

czarnuch23 - 28-01-2011, 21:15

A ty biedaku dalej myslisz ze bedziesz tym jezdzil ekonomicznie :D
Bedzie to palilo porownywalnie z 1.8 moze minimalnie mniej... ale dowiesz sie tego dopiero jak to zbudujesz, a wiec kolejny znak zapytania:)
Poztym 1.8 tez potrafi byc ekonomiczne jak sie go niegniecie, problem w tym ze ciezko o kogos kto go nie gniecie :D nawet moja Kasia wyznaje zasade PUT THE PEDAL TO THE METAL