To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

2pac - 27-10-2012, 23:25

kątówa + palnik... :(
najpierw rozcięty został amortyzator na dolnym mocowaniu
potem wykręcona po podgrzaniu ta część co w chodzi w "wahacz"
po dospawaniu do pozostałej części śruby kawałka innej z łbem i podgrzaniu do czerwoności obydwu elementów, udało się wykręcić

bluecard88 - 02-11-2012, 21:27

Dobra, przestudiowałem ponad 90 stron (nie łatwa sprawa) o amorach bo zbliża się wymiana.
Ogółem, żaden amorek u mnie nie cieknie, ale chcę to zrobić profilaktycznie bo przód coś tłucze jak np: podjeżdżam pod mały krawężnik( poprzeczna nie równość).
Przód chcę taki:
http://allegro.pl/amo-prz...2740954116.html
Dobra cena ? razem z odbojami.

A na tył amory takie ( na chwilę obecną mam NIVO, ale że mają 14 lat wymieniam, niby nie ciekną, ale jakoś nisko ostatnio samochód mi stoi ):
http://allegro.pl/amortyz...2692493631.html

A sprężyny takie :
http://allegro.pl/sprezyn...2740753726.html

Pytam bardziej odnośnie tyłu z racji ,że mam NIVO i nie chcę pomyłek. Jeśli potrzebuję na tył jeszcze jakieś gumy/odboje (mogłem coś przeoczyć) to dajcie znać jakie , a najlepiej link z elementem .

Hugo - 02-11-2012, 22:39

bluecard88 napisał/a:
chcę to zrobić profilaktycznie bo przód coś tłucze jak np: podjeżdżam pod mały krawężnik( poprzeczna nie równość).
Powiem Ci, że amortyzator będzie tu ostatnią możliwą przyczyną. Do sprawdzenia w pierwszej kolejności: zaciski hamulcowe, sworznie górnych wahaczy, końcówki drążków i drążki kierownicze.
bluecard88 - 02-11-2012, 23:01

Hugo napisał/a:
bluecard88 napisał/a:
chcę to zrobić profilaktycznie bo przód coś tłucze jak np: podjeżdżam pod mały krawężnik( poprzeczna nie równość).
Powiem Ci, że amortyzator będzie tu ostatnią możliwą przyczyną. Do sprawdzenia w pierwszej kolejności: zaciski hamulcowe, sworznie górnych wahaczy, końcówki drążków i drążki kierownicze.

Właśnie czekam na sworznie górnych wahaczy i na końcówki, zobaczymy czy pomoże. Na grudzień planuje i tak amorki z przodu i wahacze dolne proste . Profilaktycznie ;) ....dla lepszego prowadzenia, bo bardzo często robię trasy rzędu 1200-1300km i zawsze po trasię coś mi nie pasuje w zawieszce, trzeba w końcu porządek zrobic.

Podpowiedzcie jeszcze odnośnie wymienionych przeze mnie rzeczy w poprzednim moim poście czy dobrze dobrane odnośnie NIVO?

booohal - 07-11-2012, 16:27

Koledzy, a jak wyglada wymiana tylnych amorków? Jest jakies dojście od środka auta by odkręcić górę?
Cezar - 07-11-2012, 17:18

booohal napisał/a:
Jest jakies dojście od środka auta by odkręcić górę?

Demontujesz boczki kanapy i wszystko widac jak na dloni :wink:

booohal - 07-11-2012, 17:29

Cezar, Senkju maj frend :biggrin:
2pac - 08-11-2012, 08:31

przyznam się, że sam nie wymieniałem amortyzatorów bo już w modzie nie jest leżenie pod samochodem na parkingu osiedlowym ;)

ale widziałem jak robił to mechanik i mogę powiedzieć, że średnio rozgarnięta osoba z prostymi narzędziami może dokonać wymiany - jest jednak jeden warunek: wszystko musi pójść dobrze

u mnie ukręciła się śruba dolnego mocowania, a żeby nie było za lekko to jeden amortyzator przyrósł i nawet duży młot nic nie pomógł, odkształcał się amortyzator od walenia młotem, a nie z szedł o mm
bez palinka nic bym nie zrobił

booohal - 08-11-2012, 19:46

2pac napisał/a:
średnio rozgarnięta osoba z prostymi narzędziami może dokonać wymiany

Mam właśnie taką nadzieję. Jak się uda to zdam relację.

bluecard88 - 10-11-2012, 15:59

Czy z tyłu wstawia się osłony i odboje przy wymianie amorów bo nie moge znaleść , wszedzie tylko przód. Jeśli tak dajcie namiary, link itp.
booohal - 10-11-2012, 16:11

bluecard88, Tak. Japaneze powiedział mi 50zł za komplet.
2pac - 11-11-2012, 09:31

u mnie osłony, odboje i gumki były w dobrym stanie
wymieniłem tylko gumki

nabucha - 27-11-2012, 19:39

Witam wszystkich forumowiczów
Na wstępie muszę nadmienić, że jestem zupełnym laikiem motoryzacyjnym.
Muszę wymienić tylne amortyzatory NIVO w Galant 2.0 GLS '98 (EA2W) 136KM na standardowe.
Przeczytałem wszystkie 93 strony tematu i jak byłem głupi tak i jestem. Jedni podają takie amortyzatory i sprężyny a za chwilę ktoś podaje inne.
Czy może mi ktoś łopatologicznie rozpisać co muszę kupić? I z takim kompletem dopiero pojechać do mechanika.
Auto jeździ po wiejskich drogach (dziurawych) z dość dużym ładunkiem (100-200 kg).
Chciałbym żeby sobie pojeździło a nie po roku wszystko było do wymiany.

Grid - 29-11-2012, 16:49

nabucha napisał/a:

Czy może mi ktoś łopatologicznie rozpisać co muszę kupić? I z takim kompletem dopiero pojechać do mechanika.

Zacznij od naszej forumowej wyroczni w sprawie części tzn. Japaneze. Pewnie od razu coś dobierze.

/Grid

nabucha - 29-11-2012, 21:54

Jak mogę go namierzyć?