Mazowieckie - Mazowiecki ShoutBox
tommyc1 - 22-09-2012, 10:34
Misiek napisał/a: | Ludność przyjezdna narzeka jak źle w warszawie ale siedzą, warszawiacy narzekają na ludność przyjezdną, mówi jak to źle w warszawie. Tak było jest i będzie.
Ludzie nie lubią Warszawiaków, nie lubią miasta a zjeżdżają tu.
Tak samo czasem najbardziej warszawscy są ludzie urodzeni jak pierwsze pokolenie w warszawie (jak Polonia w Ameryce z filmu Kochaj albo rzuć) |
To "czasy komusze" przyczyniły się chyba w dużym stopniu do tego jak dzisiaj postrzegamy Warszawę. Prawdziwych warszawiaków zostało niewiele-inteligencja została zlikwidowana, niedobitki pouciekały za granicę Polski i w sporej większości nie wróciły. PRL nie sprzyjała odbudowie inteligencji warszawskiej. Stolicę po wojnie zasiedlili głównie przyjezdni ze wsi i małych miasteczek z całej Polski. Prosci ludzie, ktorzy pomagali odbudować zniszczone miasto. Prowincjonalizm stał sie wizytówką stolicy.
W PR3 kiedyś słuchałem audycji, w której wypowiadał się jakiś historyk, znawca dziejów Warszawy, który twierdził, że tak naprawdę Warszawa po wojnie nigdy nie została odbudowana. W sensie kultury, zwyczajów, tradycji...a nie budynków. Znam kilku warszawiaków (m.in. moja żona ) i są wśród nich różni ludzie, można znaleźć przykład buraka jak i człowieka na poziomie. Tak samo jak i wśród przyjezdnych...
Owczar - 22-09-2012, 22:07
Ale ja jestem spokojny i broń boże nie narzekam. Jest mi tu dobrze i nie zamierzam wyjeżdżać. Tylko jak ktoś wjeżdża w czyjeś auto i ucieka to jest buractwo. Nie interesuje mnie jak długo tu mieszka, skąd pochodzi itd. Dobrze to ujął tommyc1. Są różni ludzie. Nie rozumiem tylko skąd taka spinka jakbym kogoś personalnie obrażał. Wyjaśniłem o co chodziło, ale ktoś ma problem ze zrozumieniem i zarzuca mi bełkot.
nietoperek - 22-09-2012, 22:08
Korzystając z wolnego dnia postanowiłem coś porobić przy miśku jedyne co udało mi się zrobić to w końcu zmontować przednie hamulce
Owczar - 22-09-2012, 22:26
nietoperek, dasz radę jutro podjechać po te konsole?
nietoperek - 22-09-2012, 22:38
jutro mam wolne to mogę podjechać daj adres na pw chyba że by bardzo lało to nie będzie mi się chciało bo samochód nadal stoi pod blokiem w połowie rozebrany (ale chociaż po prawie 3latach) znalazłem alarm i czujnik dźwiękowy
.TM - 23-09-2012, 09:05
Chciałbym sprawdzić czy czarne poliftowe zegary z CS0 2.0 będą pasowały w miejsce półokrągłych CS0 1.6
Czy ktoś byłby chętny żeby się spotkać i udostępnić do sprawdzenia?
Misiek :) - 23-09-2012, 10:19
Ja będę na Targówku?Bródnie a wieczorem na Grochowie.
Jeśli będzie w Serwisie klubowym spot to mogę podjechać.
Mam czarne poliftowe zegary w 2,0
koszmarek - 23-09-2012, 10:29
nas dzisiaj nie będzie w warsztacie. nie wiem jak Maciek.
.TM - 23-09-2012, 13:10
na grochów mam trochę daleko, jeśli będzie spot w SMM to zajadę, jeśli nie będzie to sprawdzę zegary przy następnej okazji w SMM na spocie.
Misiek :) - 23-09-2012, 13:46
.TM, możemy się po 16 na Muranowie spotkać też albo popołudniu na Bródnie. Tylko daj wcześniej wieczorem znać
.TM - 23-09-2012, 16:44
Misiek, nie dam rady dzisiaj musimy to przełożyć na inny termin, najwcześniej w przyszły weekend. Tak czy owak dzięki za pomoc.
yalook - 24-09-2012, 15:04
widzieliście już najnowsze statystyki policji dot. kradzieży samochodów w W-wie ?
stat
Dzik - 24-09-2012, 16:35
Honda accord ta produkowana do 2009r była przez długie lata w pierwszej trójce aut których nie da sie ukraść. Po znalezieniu sposobu na zhakowanie kompa nadal była już w pierwszej piątce tylko, że najbardziej kradzionych MODELI samochodów
koszmarek - 24-09-2012, 20:17
ostatnio nam się do galanta chcieli włamać... cały zamek do wymiany od strony kierowcy. Na szczęście dzisiaj przywieźliśmy gala do garażu pod domkiem i spokój.
Misiek :) - 24-09-2012, 20:22
koszmarek napisał/a: | ostatnio nam się do galanta chcieli włamać... cały zamek do wymiany od strony kierowcy |
współczuje. Ostatnio też tak mialem. Gdzie to było?
Uważajcie bo moją jeszcze raz spróbować.
I koniecznie na Policje. Psujcie mendom co nie złapali moich włamywaczy statystyki
|
|
|