Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Hugo - 27-10-2015, 22:23
docencik87, to co piszesz jest bardzo ciekawe. Możesz mieć rację. Muszę poszukać jakiegoś oryginalnego trójnika od spryskiwaczy reflektorów. Najlepsze jest to, że cały czas działał ten spryskiwacz, do którego wąż ma ok. 1,5 m, a po zamianie przewodów na trójniku ten spryskiwacz co ma wąż 15 cm od trójnika Tego już nie wytłumaczysz
Hugo - 27-10-2015, 22:31
http://allegro.pl/trojnik...5739237644.html
Trójnik od starego Pajero jest w kształcie litery "T" i zakładając, że węże nie zostały obcięte (a wygląda na to, że nie zostały) to mają podobne długości jak u mnie Zresztą jak demontowałem oryginalną instalację wodną spryskiwaczy reflektorów od Gala ze zderzaka dawcy to jeden przewód do spryskiwacza, był jeszcze krótszy, miał może z 10 cm długości, a drugi szedł wzdłuż całego zderzaka do drugiego spryskiwacza, więc myślę, że długości wężyków to fałszywy trop.
docencik87 - 27-10-2015, 22:44
Tak, ale spryskiwacze wysuwane to inna bajka niż te co siusają sobie jak przy spryskiwaniu szyby.
Wysuwane otwierają się (zaczynają spryskiwać) dopiero gdy wysuną się całkowicie. Wydaje mi się, że jeżeli jeden się wysunie całkowicie i zacznie pryskać to spada ciśnienie w całym układzie powodując, że drugi nie otworzy się całkowicie i może sikać jak z prostatą. Wydaje mi się, że trójnik musi mieć zawór zwrotny (po jednym na każde odejście).
docencik87 - 27-10-2015, 22:46
| Hugo napisał/a: | | więc myślę, że długości wężyków to fałszywy trop. |
True, spójrz na to zdjęcie co podesłałem. To jest oryginał od Mondeo mk3
robertdg - 28-10-2015, 07:19
| Hugo napisał/a: | | No właśnie tego się boję, bo pompa hamulcowa to początek układu i powietrze trzeba przepchnąć przez pompę ABS-u aż do kół, prawda? Jak to zrobić? | Nie dramatyzujcie, w manualu jest pokazane jak wstępnie odpowietrzyć pompe główną
Hugo - 28-10-2015, 08:00
docencik87, dzięki, bardzo mi pomogłeś. Nie pozostaje nic innego jak szukać jakiegoś oryginalnego trójnika od auta z wysuwanymi spryskiwaczami. | robertdg napisał/a: | | Nie dramatyzujcie | Ja nie dramatyzuję tylko pytam, bo nigdy w żadnym aucie nie odkręcałem i nie odpowietrzałem pompy hamulcowej.
booohal - 28-10-2015, 08:57
Raz się zapomniałem i zapowietrzyłem kompletnie pompę w Galu ale poszło bezproblemowo. Z tym, że ja i tak nawet przy zwykłym odpowietrzaniu przelewam prawie 0,5l płynu Tak dla pewności
Hugo - 28-10-2015, 09:40
booohal, to zdradź tajemnicę jak ją dobrze i bezproblemowo odpowietrzyć.
Kurcze nie mogę znaleźć trójnika od Octavii, ani żadnego passata i innego audi. Najlepiej kupiłbym nowy, bo przecież majątku nie powinien kosztować. Znalazłem tylko trójnik z zaworem spiętrzającym (brzmi ciekawie) od Octavii I, ale wolę nie ryzykować, bo "jedynka" ma niewysuwane spryskiwacze. Znacie jakieś sklepy internetowe z częściami do niemców?
Torp12 - 28-10-2015, 09:42
Hugo bo ja się już trochę gubie w tych Twoich spryskach a to przecież nie może być aż tak trudne.
Schemat:
I mówisz, ze w pierwszej opcji działa S1 a potem jak zamienisz to dalej działa S1? Trochę to nielogiczne zakładając że oba spryski są sprawne.
Jak dla mnie to w trójnikach nie ma zaworków bo by je było widać.
Hugo - 28-10-2015, 10:11
| Torp12 napisał/a: | | I mówisz, ze w pierwszej opcji działa S1 a potem jak zamienisz to dalej działa S1 | W pierwszej opcji działa S1, a jak zamienię wężyki na trójniku miejscami to działa S2. | Torp12 napisał/a: | | Jak dla mnie to w trójnikach nie ma zaworków bo by je było widać. | Oczywiście, że w tych uniwersalnych trójnikach nie ma zaworków, dlatego chcę teraz kupić jakiś oryginalny trójnik, bo w nich są na 100%.
Zobacz: http://www.skodaczesci.pl...sc.php?id=3675#
Ale numer, teraz zauważyłem, że 2 wyjścia na tym trójniku są mniejszej średnicy niż ten na dole. Napewno ten dolny to zasilanie z pompki, a te 2 mniejsze to wyjścia na spryskiwacze. Jestem już praktycznie przekonany, że powodem tych wszystkich problemów jest trójnik...
eremita - 28-10-2015, 11:05
| Hugo napisał/a: | | W pierwszej opcji działa S1, a jak zamienię wężyki na trójniku miejscami to działa S2. |
coś nie tak z tym trójnikiem,
a może załóż sobie coś takiego http://allegro.pl/zawor-z...5161271055.html
Torp12 - 28-10-2015, 11:06
| Hugo napisał/a: | | W pierwszej opcji działa S1, a jak zamienię wężyki na trójniku miejscami to działa S2. |
Czyli cały czas działa ten na dłuższym wężyku. Masz dwie opcje do sprawdzenia, wężyki i trójnik.
booohal - 28-10-2015, 11:10
| Hugo napisał/a: | | booohal, to zdradź tajemnicę jak ją dobrze i bezproblemowo odpowietrzyć. |
Żadna tajemnica. Zawsze robię tak samo.
Najwięcej czasu poświęcam oczywiście na pierwszej sekcji, którą odpowietrzam (zwyczajowo prawy tył). Przelewam ze dwie/trzy setki płynu. Przy pozostałych zaciskach już tylko symbolicznie cztery, pięć razy.
Kiedyś miałem jeszcze fajną strzykawkę 400ml to odkręcałem odpowietrznik na pierwszej sekcji, odciągałem cały czas płyn, a ktoś z przodu go uzupełniał. Też ze trzy/cztery setki. Później profilaktycznie tą sekcję odpowietrzałem tradycyjnie raz/ dwa razy, a reszta standardowo.
W kombiaku ostatnio wymieniałem pompę ABS (miałem obawy o odpowietrzenie o czym pisałem w swoim temacie) to odpowietrzenie zajęło mi z kolegą może z 20 minut (w tym odkręcenie i dokręcenie wszystkich kół)
Pis of kejk
eremita - 28-10-2015, 11:21
| Torp12 napisał/a: | | Hugo napisał/a: | | W pierwszej opcji działa S1, a jak zamienię wężyki na trójniku miejscami to działa S2. |
Czyli cały czas działa ten na dłuższym wężyku. Masz dwie opcje do sprawdzenia, wężyki i trójnik. |
Wężyk nie bo
Czyli ewidentnie trójnik
Hugo - 28-10-2015, 15:13
eremita, ten trójnik z zaworkiem nie podejdzie, bo mam średnicę wewnętrzną węży 10 mm, ale coś takiego muszę kupić tylko nie mogę znaleźć fi 10. No nic, wszystko wskazuje na trójnik, tak jak piszecie.
|
|
|