To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA

Juan Rapru - 02-03-2023, 11:33

Marcino napisał/a:
jak będzie trzeba sie postawić to was poprę.

Wtedy to może być za późno... :P

Marcino - 02-03-2023, 13:06

Juan Rapru napisał/a:
Marcino napisał/a:
jak będzie trzeba sie postawić to was poprę.

Wtedy to może być za późno... :P

No to popieram, ale swoich nawyków nie zmienie. Jest mi z tym bardzo wygodnie a chyba o to chodzi aby soebie ułatwiać w życiu. Być moze w innych rejinach Polski w innch realiach bym mówił inzcej, ale puki co tak się przystosowałem.

A
Cytat:
Jak wybuchnie wojna i będzie mobilizacja to bez gotówki dojedziesz tak daleko ile masz w baku paliwa. A potem nic nie zrobisz. Gotówka to bezpieczeństwo. Państwu nic do tego czy Marcin ma 100.000zł na czarną godzinę w skarpecie albo na bilety do Szwajcarii.

Jak wybuchnie wojna to pójdę walczyć za Ojczyznę a nie będę do Szwajcarii uciekał.

tościk - 02-03-2023, 17:09

Marcino napisał/a:
No to popieram, ale swoich nawyków nie zmienie.

Nikt z nas nie każe zmieniać nawyków ;)
Tak jak Krzysiek napisał - chcemy mieć wybór, a nie jedyną słuszną opcję narzuconą z góry pod bzdurną przykrywką.

joujoujou - 02-03-2023, 23:58

Jak wybuchnie wojna to nawet gotówka może przestać być cokolwiek warta. Z drugiej strony przykład Ukrainy pokazuje, że pomimo wojny system działa bez zarzutu. Karty, bankomaty i tak dalej.

Gotówką płacę jedynie za przejazd uberem i myjnię u Litwińców. Aha, i jeszcze trzymam monetę na wózek w supermarkecie. :lol:

Nie dajmy się zwariować. :P

Dobry wieczór.

Krzyzak - 03-03-2023, 08:39

Marcino napisał/a:
Jak wybuchnie wojna to pójdę walczyć za Ojczyznę a nie będę do Szwajcarii uciekał.
moją ojczyzną jest 4 dzieci a ojczyzną umarłych jest cmentarz...
mamy xxi wiek i spory się rozwiązuje inaczej niż zabijaniem, jednak w obecnym kształcie tylko wojna zresetuje system długu czy nadmiaru emerytów i pasożytów nad uczciwie pracującymi - dlatego mandżur już możesz szykować, bo będzie na pewno (może być to wojna ekonomiczna, która od 20 lat trwa)
system jest niewydolny i może znów cudem uda się znaleźć jakiś wirus, który zabija głównie starych, może udoskonalą ten obecnie najmodniejszy (chociaż ten zginął na wojnie 24.02.2022 r)

generalnie obecna wiedza pozwala łatwo stwierdzić, że wojna jest interesem z którego bogaci wyjdą jeszcze bogatsi a hołota zginie - tylko trzeba znaleźć odpowiednio głupie społeczeństwa, żeby łatwiej było wcisnąć im powód dla którego mają walczyć z innymi
łatwiej o tyle, że jesteśmy socjotechnicznie rozpracowani a trudniej, bo zamożni mają neta a i z tych mających internet sporo ma nawet nieocenzurowany (ale to już niedługo)
bogaci sponsorują obie strony a później udzielają kredytów na odbudowę - i tak się to kręci od 400 lat...
w końcu koncerny produkują broń cały czas a starocia trzeba gdzieś upchnąć/zutylizować - nowości też warto wypróbować w boju

Marcino - 03-03-2023, 09:13

joujoujou napisał/a:
Jak wybuchnie wojna to nawet gotówka może przestać być cokolwiek warta. Z drugiej strony przykład Ukrainy pokazuje, że pomimo wojny system działa bez zarzutu. Karty, bankomaty i tak dalej.

Tak jest, nawet kolej tam działa punktualnie.
joujoujou napisał/a:
Nie dajmy się zwariować.

O tak.
Krzyzak napisał/a:
mamy xxi wiek i spory się rozwiązuje inaczej niż zabijaniem,.....

To oczywiste i tyle z tej wypowiedzi dla mnie zostaje, reszta to interpretacja współczesnego świata

Tak że kawa i miłego dnia.

Bzyk_R1 - 03-03-2023, 13:12

Marcino, odwołując się do tego czy masz zaskórniaki czy nie i że nic do tego Państwu, nie miałem na myśli uciekania Twojego do Szwajcarii. Zakładam że wyślesz tam rodzinę a sam zostaniesz i będziesz walczył jak się da. Tak chyba jest uczciwie i w porządku. Sam tak bym zrobił. Mnie ustawa o PSP obliguje nie do walki ale do usuwania jej skutków i do obrony cywili,ratowania mienia i ewakuacji w razie potrzeby.

Chodzi o posiadanie wyboru. Doskonale Cię rozumiem, dzisiaj jak prowadzisz firmę, jak pracujesz w większym zakładzie, jak kupujesz online to musisz być cyfrowy. Ja też mam wszystkie potrzebne aplikacje, bliki, smarty, paczkomat itd, szlabany na wszystkich autostradach z daleka podnoszą się na widok Outlandera ale...jak chce sprzedać auto to mam prawo wziąć gotówkę, kupić dom mogę za gotówkę, 2 pomidory też, bo np mam za dużo monet i chce odciążyć portfel. Dzisiaj Pani z puszką poprosiła mnie o wsparcie fundacji i wiesz co? Miałem gotówkę przy sobie a ona nie miała terminala. Oboje mieliśmy wybór.

jacek11 - 03-03-2023, 17:05

Bry :) no to przedwojenna :coffee2: :coffee2: :coffee2: :coffee2: :coffee2:
Bzyk_R1 - 03-03-2023, 17:26

Jacku zawsze chciałem polecieć do Stanów, a może niedługo będziemy z nimi sąsiadować czy nawet w nich mieszkać? Kto wie.
jacek11 - 03-03-2023, 21:27

Już chodzą słuchy, że Polska jest kolonią Stanów. Ponoć w latach dziewięćdziesiątych została sprzedana.
Ja tam nie wiem. Ja chcę spokojnie żyć, a tutaj do JW zapewne będzie wezwanie.

robertdg - 04-03-2023, 08:33

jacek11 napisał/a:
tutaj do JW zapewne będzie wezwanie.
Ta i dostaniesz znoszony sort bo Wp nawet nie kwapi sie aby rezerwistom dac odpowiednie warunki do szkolen, z reszta sa dwie szkoły jednym sie podoba inni uwazaja ze to strata czasu, ja uważam że to mozna odpowiednio na harmonogramie rozegrac tak by 12 dni ubić w 8 konkretnych, bez pucowania lufy zeby tylko tabelki sie zgadzały, a na stanie nawet ze slepaków nie ma czym. Obiecuja nawet 2.5krotnośc dniowki jako srednie wynagrodzenie krajowe rekompensaty za utracone duchody (6883brutto PLN/21dni)
Bizi78 - 04-03-2023, 08:57

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .
jacek11 - 04-03-2023, 10:19

Wezwania do rezerwy są faktem, i należy się spodziewać takiego papierka w skrzynce. Nie ma znaczenia, czy mamy broń, czy jej nie mamy. Amerykanie cały czas produkują, więc chętnie sprzedadzą. W końcu to dla nich super interes.
joujoujou - 04-03-2023, 11:58

Mnie wezwanie nie grozi. Za stary jestem. :lol:

Dzień dobry!

Wczoraj pracowity dzień. Po nocnej zmianie powrót do domu, kawa, wymiana oleju w corolce, uszczelnienie przedniego p/mgielnego (bo się woda dostawała), pomalowanie szopy z zewnątrz (dwa razy) i koszenie mojego pół ha landu. Jak wstałem o 22, tak się i o 22 położyłem.

Ale dzięki temu dziś mam wolne! I będzie, oczywiście, grill i browary. :mrgreen:

robertdg - 04-03-2023, 17:15

jacek11 napisał/a:
Wezwania do rezerwy są faktem, i należy się spodziewać takiego papierka w skrzynce.
Trzeba podpisac odbiór :p
joujoujou napisał/a:
Mnie wezwanie nie grozi. Za stary jestem.
:D Co Ty gadasz, znam 2 przed 60 co dostali wezwanie, aczkolwiek za Toba uganiac sie nie beda bo troche im nie po drodze ;-)