To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Krzyzak - 07-09-2011, 06:43

ja dodam, że sama firma o niczym nie świadczy - mam klocki TRW w obu rekinach i w kombi pylą strasznie (tarcze też TRW) a w sedanie prawie wcale (tarcza Blueprint, pewnie jakaś chińszczyzna tak naprawdę)
deejay - 07-09-2011, 12:28

Duku napisał/a:
Na czym aktualnie jeździsz?

Obecnie posiadam tarcze TRW na przeniej osi , wiec śmiało tez mozesz załozyc Textar rownież .

mackbeth - 07-09-2011, 14:01

A u mnie się okazało że z przodu mam BluePrint'y o grubości 26mm czyli takie jak do drugiego liftu... i się zdziwiłem bo to towar deficytowy, a na allegro kupiony jako 24mm :)
Krzyzak - 07-09-2011, 15:49

mackbeth napisał/a:
bo to towar deficytowy
pełno tego teraz... :) - naprawdę nie jest to żaden "biały kruk" :)
mackbeth - 07-09-2011, 18:37

Aha, a myślałem ostatnio że nie tak łatwo je trafić:) No nic, będę miał tarcze na dłużej no i może się nie przegrzeją:)
fergul11 - 07-09-2011, 19:11

Krzyzak napisał/a:
tarcza Blueprint, pewnie jakaś chińszczyzna tak naprawdę
mackbeth napisał/a:
z przodu mam BluePrint'y

firma "blue print " tylko konfekcjonuje towar kupiłem kiedyś w pudełku sygnowanym ich znakiem końcówki drążków firmy 555, więc chyba nie można mówić o jakiejś konkretnej marce tylko o jakości wyrobów producenta z którym w danej chwili "blue print" ma podpisaną umowę na dostarczanie części ?
Miejmy nadzieje że dołożą wszelkich starań aby jakość sprzedawanych wyrobów była na względnie wysokim poziomie i nie była loterią .
Końcówki poddały się po 15k km gdzie 3/4 przebiegu było po autostradzie , wniosek..... :?

marcinzam - 07-09-2011, 20:04

mackbeth napisał/a:
Aha, a myślałem ostatnio że nie tak łatwo je trafić:) No nic, będę miał tarcze na dłużej no i może się nie przegrzeją:)

dlaczego na dłużej ,mają taką samą warstwę zużycia jak tarcze 24.

Przy tarczach 26 min grubość to 24,4 a przy tarczach 24 wynosi 22,4

Duku - 07-09-2011, 20:09

Szukałem trochę w necie tarcz Textara i nie bardzo mogłem znaleźć:/ W IC mają, ale na zamówienie. Ma ktoś namiary na sklep, gdzie mają te tarcze??
KamilR10 - 15-09-2011, 22:36

Co myslicie o takim zestawie? http://moto.allegro.pl/ta...1785828110.html
jakie klocki hamulcowe do tych tarcz polecacie, ktos mial taki zestaw?

badmdfk - 15-09-2011, 22:52

A nie mają one za małej średnicy?? Nie powinno być 272??
KaWu - 16-09-2011, 11:31

KamilR10 napisał/a:
Co myslicie o takim zestawie?

badmdfk napisał/a:

Wlasnie beda za male. Powinny byc 276mm.

SirSinner - 16-09-2011, 11:43

marcinzam napisał/a:
mackbeth napisał/a:

dlaczego na dłużej ,mają taką samą warstwę zużycia jak tarcze 24.

Przy tarczach 26 min grubość to 24,4 a przy tarczach 24 wynosi 22,4

Bo się tak szybko nie przegrzewają i wichrują.
Ja obecnie mam te:
http://sklep.intercars.co...notitle=1&wsk=O
+ klocki też ATE (troche pylą)

Prawie 10tys zrobione i puki co (odpukać) zero bicia - wreszczie!! :)

KamilR10 - 16-09-2011, 21:57

KaWu napisał/a:
KamilR10 napisał/a:
Co myslicie o takim zestawie?

badmdfk napisał/a:

Wlasnie beda za male. Powinny byc 276mm.

Tak powinny, ale ogolnie co myslicie o tych tarczach, widze wiekrzosc osob na forum bierze Textar, Zimmerman. Szukam dobrego kompletu tarcz i klockow na przod.

diabelll - 16-09-2011, 23:46

taka mala podpowiedz odemnie gdyby ktos mial dostep do tarcz girling i nie wiedzial co to to mowie od razu ze jest to TRW czyli calkiem spoko a pare zlotych taniej mozna sobie kupic
jAZZMAN - 18-09-2011, 10:59

Mam małe pytanie. W moim Miśku ktoś kiedyś coś kombinował przy przednich hamulcach... Sprawa wyszła stosunkowo niedawno gdy postanowiłem rozwiązać problem z zapieczonymi hamulcami.

Mianowicie:

Po1. Nie mam śrubki, którą się przykręca tarczę do piasty (taka była nawet w Maluchu).
Po2. Mam dwu tłoczkowe zaciski.
Po3. Tarcze mają troszkę większe otwory na śruby (szpilki). (luz jest na tyle spory, że tarcza ma pewien skok względem piasty).

W związku z powyższym znajomy, który pracuje w warsztacie nastraszył mnie, ze jak będę gwałtownie hamował przy dużej prędkości to może mi ściąć śruby i odpaść koło. Odkąd Misiek jest w Polsce zrobiono nim jakieś 20-25 tys km (z czego 10 pode mną) i jakoś koło nie odpadło.

Zdania są podzielone. Mi się wydaje,że przecież felga (stalowa) ma stożek, który przy każdej nakrętce trzymając tarczę. Dodatkowo 4 szpilki nie utrzymają tarczy na swoim miejscu?

Zważywszy na fakt, że nie po to mam Mitsubishi aby jeździć jak Oplem :) to zaniepokoiła mnie wypowiedź znajomego o prędkości, hamowaniu, odpadającym kole, śmierci i w ogóle :( .

Słucham Waszych opinii na ten temat i proszę o radę.