[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
Seba75 - 22-08-2015, 09:13
A więc wypiąłem sworzenie górnym przednich wahaczy i je zbadałem.W ruchach góra-dół nie ma luzu.Jednak lużno się ruszają dookoła.Czy one powinny być sztywniejsze?Czy najważniejszy jest luz góra-dół?Mechanik mówi że jest wszystko ok.
Hugo - 22-08-2015, 15:29
Oryginały lubią się luźno obracać, najważniejszy jest luz góra-dół.
Marcino - 24-08-2015, 09:02
muscle_car napisał/a: | Nie powinno się wymieniać wszystkich wahaczy na raz? Przecież jeżeli wszystkie 3 są stare i wymienimy 2 to wiadome jest, że ostatni nie wytrzyma sztywności pozostałych. Oczywiście mam na myśli wymianę obu stron. |
Można ale po.... co? Skoro np wybija się tylko sworzeń na prostym albo bananie a reszta jest ok?
muscle_car - 24-08-2015, 10:48
Marcino napisał/a: | muscle_car napisał/a: | Nie powinno się wymieniać wszystkich wahaczy na raz? Przecież jeżeli wszystkie 3 są stare i wymienimy 2 to wiadome jest, że ostatni nie wytrzyma sztywności pozostałych. Oczywiście mam na myśli wymianę obu stron. |
Można ale po.... co? Skoro np wybija się tylko sworzeń na prostym albo bananie a reszta jest ok? |
To zadam inne pytanie czy można wymienić sam sworzeń wahacza jeżeli nie jest osobna częścią jak w innych samochodach?
Hugo - 24-08-2015, 12:10
Sworznie są wymienne tylko w wahaczu przednim górnym i tylnym wahaczu mimośrodowym. Jak tuleje są OK to wymienia się same sworznie.
muscle_car - 24-08-2015, 12:33
Czyli nie można tego zrobić w dolnych wahaczach czyli wymiana samych gum jest nieopłacalna. Górne wahacze lubią gnić (w tylnym górnym miałem taki wżer że jeszcze chwila i by się złamał).
Hugo czy ty czasem nie jesteś z Nowych Tłoków?
Hugo - 24-08-2015, 14:15
muscle_car, tak to ja
muscle_car - 24-08-2015, 14:52
Jaki ten świat mały:)
Seba75 - 31-08-2015, 20:23
Mam pytanko.Czy możliwe że te tuleje w górnych wahaczach przednich wybiją się wcześniej niż sworzeń?Sworzeń sprawdzałem i jest ok.Czy można jakoś sprawdzić tulejki bez wyjmowania wahacza?Jakie byłyby objawy wybitych?
Hugo - 31-08-2015, 21:30
Seba75 napisał/a: | Czy możliwe że te tuleje w górnych wahaczach przednich wybiją się wcześniej niż sworzeń? | Szansa jak 1:1 000 000
Seba75 - 31-08-2015, 22:52
To ja już nie wiem skad dochodzą stuki.Chyba że galanty nie maja bardzo cichego zawieszenia.Dzisiaj nawet przejezdzalem przez tory i puscilem kierownice.Ani drgnela.To chyba dobrze.Mam praktycznie wszystko wymenione z przodu.Sam nie wiem juz
Shockwave - 31-08-2015, 23:12
Jedyna opcja wybicia tych tuleji to zly montaz, tzn skrecenie na sztywno w pozycji nie do jazdy. Jak Ci stuka a jestes pewien zawieszenia to przejedz przez nierownosc lub mala dziure z lekko wcisnietym pedalem hamulca. Ja tak mialem u siebie, zacisk gonil na prowadnicach. A szukalem przez pare miesiescy. Moze masz podobnie
Seba75 - 31-08-2015, 23:23
shockwave czyli jak przejade jak mowisz to jesli cos mam zle z prowadnicami to powinienem je slyszeć czy nie.Jak to obczaic?
Hugo - 01-09-2015, 07:53
Seba75 napisał/a: | Chyba że galanty nie maja bardzo cichego zawieszenia | Jak nie jest wybite to nawet na 18 calowych kołach zawieszenie w Galancie nie wydaje żadnych dźwięków. Jest bardzo ciche. Seba75 napisał/a: | Jak to obczaic? | Jedziesz po takiej nawierzchni żeby było słychać stuki i naciskasz delikatnie pedał hamulca podczas jazdy oczywiście. Jak stuki znikną to znaczy, że masz luzy na zaciskach.
Seba75 - 01-09-2015, 10:08
Hugo tam sprawdze.dzieki.A czy mozliwe że wjezdzjac na kraweznik na skreconych w lewo kołach stukniecie może powodować luz na krzyżaku kolumny kierowniczej?pytam,bo tak cos podejrzewam
|
|
|