Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
docencik87 - 29-10-2015, 20:16
Może od razu cały zestaw
http://allegro.pl/waz-prz...5047487253.html
http://allegro.pl/przewod...5543209982.html
http://allegro.pl/przewod...5633936518.html
Hugo - 29-10-2015, 20:41
docencik87, od Octavii I lepiej nie, bo miała niewysuwane spryskiwacze reflektorów, od Octavii II trochę drogo. Zastanawiają mnie te od Toyoty Avensis Verso, ale nie wiem czy miała wysuwane spryskiwacze, nie mogę znaleźć. Ciekawe co to są za zaworki to coś na wężach przed spryskiwaczami? W Galancie były identyczne, pewnie jakieś zaworki zwrotne. Nawet chciałem je ostatnio zamontować, ale nie wiem gdzie je wsadziłem
Hugo - 31-10-2015, 22:41
Tak sobie siedzę w dekoderze VIN-ów i sprawdzam serwa od Gali EA z różnych roczników i z różnymi silnikami. I zauważyłem ciekawostkę: Gale z całego okresu produkcji z silnikami 2,5 V6 miały te samo serwo o nr MR307144, ale na rysunkach sa pokazane 2 wersje. Jedno serwo jest takie cienkie, a drugie nazywa się "TANDEM" i jest 2 razy grubsze (takie mam w moim i były w każdym V6 jakie widziałem). Składa się tak jakby z 2 okręgów, jednego o większej i drugiego o mniejszej średnicy. Nawet w komentarzu przy numerze części jest napisane 7+8 cali. Czyżby te serwa były jakieś 2-komorowe albo miały 2 membrany czy coś? Inne auta też takie mają? Jeśli nie to Galant powinien hamować jak zły...
Co ciekawe w przypadku serw z 2,4 GDI nie ma napisu "TANDEM", ale w komentarzu jest notatka 8+9 cali, czyli wynika z tego, że też są 2-komorowe.
Legnum ma największe serwo, więc pewnie 9+10 cali.
deejay - 31-10-2015, 22:56
| Hugo napisał/a: | | Co ciekawe w przypadku serw z 2,4 GDI nie ma napisu "TANDEM", ale w komentarzu jest notatka 8+9 cali, czyli wynika z tego, że też są 2-komorowe. |
2.4 GDI ma wiesze serwo dlatego ze to silnik z bezpośrednim wtryskiem paliwa , a co za tym idzie pracuje na biegu jałowym na ubogiej mieszance ( mniejsze podciśnienie w kolektorze ssącym ) . Dlatego posiada większe serwo z czujnikiem ciśnienia podciśnienia , który to czujnik kontroluje ciś. w serwie i jak "brakuje" podciśnienia zmienia dawkowanie wtrysków i zwiększa podcisnienie w kolektorze ssącym.
Hugo - 01-11-2015, 00:00
| deejay napisał/a: | | 2.4 GDI ma wiesze serwo dlatego ze to silnik z bezpośrednim wtryskiem paliwa , a co za tym idzie pracuje na biegu jałowym na ubogiej mieszance ( mniejsze podciśnienie w kolektorze ssącym ) . Dlatego posiada większe serwo z czujnikiem ciśnienia podciśnienia , który to czujnik kontroluje ciś. w serwie i jak "brakuje" podciśnienia zmienia dawkowanie wtrysków i zwiększa podcisnienie w kolektorze ssącym. | No OK, znowu się czegoś dowiedziałem, ale czy można je zamontować do Gala z silnikiem 2,5 V6 i co powiesz na słowo "TANDEM" w opisie serwa?
Hugo - 02-11-2015, 21:20
Znalazłem trójnik spryskiwaczy reflektorów od Saaba 9-3 po 2003 r. Obsługuje on wysuwane spryskiwacze, wiec spoko. Niestety jak podaje sprzedawca króćce maja w najwęższym miejscu 7 mm średnicy, a w najszerszym 10 mm. Ja mam węże o średnicy wewnętrznej 10 mm, a uniwersalne trójniki, które do tej pory montowałem mają króćce o średnicy 10 mm w najwęższym i 11,5 mm w najszerszym miejscu. Pytanie mam takie czy jest szansa, że połączenia będą szczelne? Jak go kupię i będzie ciekło to kolejne złotówki wyrzucone w błoto, bo przecież nikt mi tego nigdy nie kupi...
To ten trójnik: http://allegro.pl/trojnik...5761622311.html
docencik87 - 02-11-2015, 22:14
Podejrzewam, że jest na wężyk 8mm, ale myślę, że zwykła opaska metalowa załatwi sprawę.
Hugo - 02-11-2015, 22:21
Wszystkie opaski w układzie mam te takie oryginalne, jak są np. na wężykach doprowadzających płyn chłodniczy do przepustnicy w Galu. Spróbuję je najpierw założyć, jak spadną to założę skręcane. Muszę wreszcie zamknąć ten temat, bo już idzie następny
jacek11 - 03-11-2015, 09:19
Obawiam się,że w ten sposób ograniczysz przepływ płynu.To tak jak byś ścisnął przewód.
Hugo - 03-11-2015, 09:25
| jacek11 napisał/a: | | Obawiam się,że w ten sposób ograniczysz przepływ płynu.To tak jak byś ścisnął przewód. | Tak, ale to nawet może się okazać plusem, bo zwiększy się jego ciśnienie. Zobaczymy, jestem dobrej myśli.
jacek11 - 03-11-2015, 09:25
Widzę,że kupiłeś.Będziesz musiał dopasować cienki przewodzić na króćce,a dopiero na nie wcisnąć węże.Inaczej ciężko będzie to ścisnąć.
Hugo - 03-11-2015, 09:26
Kupiłem. Pewnie będzie trzeba zrobić tak jak piszesz.
Torp12 - 03-11-2015, 09:29
| Hugo napisał/a: | | Kupiłem. Pewnie będzie trzeba zrobić tak jak piszesz. |
Skręcany cybant powinien dać radę :]
mkm - 06-11-2015, 07:10
| Hugo napisał/a: | | co powiesz na słowo "TANDEM" w opisie serwa? |
Że serwo jest pod "podwójną" pompe hamulcową?
Czyli opócz "zwykłego" hamulca zasilany jest na pompie jaiś inny układ przez co wymagane jest wydajniejsze serwo.
robertdg - 06-11-2015, 07:17
Serwo tandemowe (podwójna membrana) jest używane do większych osobówek i lekkich cięzarówek tak jak jest to na samym dole strony opisane https://en.wikipedia.org/wiki/Vacuum_servo
|
|
|