To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

komarsnk - 11-12-2011, 18:05

bluecard88 napisał/a:
Witam . Kurcze jakis 700 km temu wymieniłem miedzy innymi olej na Shell Ultra ( poprzednio wlasciciel tez lal ten sam) No i pojawily mi sie delikatne wycieki , moze sączenie bo na parkingu nic nie kapie z filtra,ale wydaje mi sie ze spod pokrywy rozrzadu delikatnie jest mokro? Wczesniej ktos pisal ze ma wlasciwosci czyszczace ten Shell. z kad moze buyc ten wyciek ze z pod pokrywy rozrzadu widac mokrawo. Dodam ze na bagnecie nie widac nic zeby cos ubylo.
Kurcze teraz załuje ,ze kupilem tego shella. Na wiosne ( bo juz przelece okolo 10 tys) zmienie na valvoline maxlife. Szkoda, ze teraz go nie zalalem :(

Za wycieki nie wiń oleju tylko uszczelniacze. Jak zalejesz Maxlife to napewno samo się nie naprawi. Może przeciągniesz agonię uszczelek i uszczelniaczy ale raczej z wymiany się nie wywiniesz ;)

bluecard88 - 11-12-2011, 18:13

komarsnk napisał/a:
bluecard88 napisał/a:
Witam . Kurcze jakis 700 km temu wymieniłem miedzy innymi olej na Shell Ultra ( poprzednio wlasciciel tez lal ten sam) No i pojawily mi sie delikatne wycieki , moze sączenie bo na parkingu nic nie kapie z filtra,ale wydaje mi sie ze spod pokrywy rozrzadu delikatnie jest mokro? Wczesniej ktos pisal ze ma wlasciwosci czyszczace ten Shell. z kad moze buyc ten wyciek ze z pod pokrywy rozrzadu widac mokrawo. Dodam ze na bagnecie nie widac nic zeby cos ubylo.
Kurcze teraz załuje ,ze kupilem tego shella. Na wiosne ( bo juz przelece okolo 10 tys) zmienie na valvoline maxlife. Szkoda, ze teraz go nie zalalem :(

Za wycieki nie wiń oleju tylko uszczelniacze. Jak zalejesz Maxlife to napewno samo się nie naprawi. Może przeciągniesz agonię uszczelek i uszczelniaczy ale raczej z wymiany się nie wywiniesz ;)

No a jaki koszt takiej imprezy? Mozna na chwile obecną jezdzic z tym? Z silnika praktycznie nie ubywa, niezauwazalnie jesli juz. Głowice trzeba sciagać? ( pytam bo niemam pojecia)

milo - 11-12-2011, 18:45

Przypadkiem uszczelka pokrywy zaworów do wymiany , po co głowicę sciągać ubywa ci płynu czy pobiera go ? ja mam zalany Motul 6100 10/ 40 i tylko taki używam , przy każdej wymianie dobrze zrobić płukankę silnika
bluecard88 - 11-12-2011, 19:00

milo napisał/a:
Przypadkiem uszczelka pokrywy zaworów do wymiany , po co głowicę sciągać ubywa ci płynu czy pobiera go ? ja mam zalany Motul 6100 10/ 40 i tylko taki używam , przy każdej wymianie dobrze zrobić płukankę silnika

nie no co do glowicy to tylko pytam czy jak te uszczelniacze sie wymienia czy trzeba sciagac ? ppytam z ciekawosci bo sie nie znam. O ktore uszczelniacze chodzi ? ile taka naprawa na oko kosztuje?

milo - 11-12-2011, 19:09

Albo uszczelka pokrywy zaworów lub uszczelniacz wałka rozrządu lub wału zależy w którym miejscu sączy się na odległosc trudno ocenić, ile naprawa ? zależy gdzie i kto to robi ceny są różne
komarsnk - 11-12-2011, 20:02

bluecard88 napisał/a:
milo napisał/a:

nie no co do glowicy to tylko pytam czy jak te uszczelniacze sie wymienia czy trzeba sciagac ? ppytam z ciekawosci bo sie nie znam. O ktore uszczelniacze chodzi ? ile taka naprawa na oko kosztuje?

Porób zdjęcia gdzie "masz mokro" ;) i wszystko zaraz tu będziesz wiedział :)
Jak niedawno zmieniałeś olej to nie jest dziwne, że na razie nie ubywa :)
Nie leje się przecież ciurkiem ale po 5 tys km już będzie widać...
Wrzuć fotki

waldi-1 - 11-12-2011, 20:22

mam gala, rok 98 silnik 2,5 v6 przebieg według licznika 136 tys, niewiadomo czy prawdziwy ale silnik pracuje ładnie, chce wymienic olej a niewiem jaki jest obecnie zalany, co radzicie zrobić ? jaki olej zalać ? jaki filtr oleju? jakie jego oznaczenie ?
Hugo - 11-12-2011, 21:16

waldi-1 napisał/a:
mam gala, rok 98 silnik 2,5 v6 przebieg według licznika 136 tys, niewiadomo czy prawdziwy ale silnik pracuje ładnie, chce wymienic olej a niewiem jaki jest obecnie zalany, co radzicie zrobić ? jaki olej zalać ? jaki filtr oleju? jakie jego oznaczenie ?
Wszystko jest w tym temacie napisane!
waldi-1 - 11-12-2011, 21:37

litosci, to jest 95 stron, zreszta tam jest tak napisane ze niewiadomo co wybrać, mnie chodzi głownie o własciwosci oleju i o numer filtra
zreszta mam 5 litra 15w40 bp, czy moge go zalać ?

Owczar - 11-12-2011, 21:41

waldi-1, to ja powiem litości. Przeczytaj 10 ostatnich stron. To co jest dobre dla innych będzie dobre dla Twojego. Olej 15w40 to do poloneza... A filtr oleju poproś w sklepie do Twojego silnika i nr nie będzie potrzebny.
waldi-1 - 12-12-2011, 08:11

to moze podsumujmy temat, posegregujmy samochody według silnikow oraz według przebiegow na ponad 100 tys, ponad 200 tys i ponad 300 tys, i dobierzmy najlepszy olej do nich
robertdg - 12-12-2011, 08:45

Olej dobiera się do silnika zależnie od jego przeznaczenia oraz sterfy klimatycznej pracy.

Każdy producent/dystrybutor ma inne, diametralnie inne, informacje odnośnie zaleceń, np:

Dla silnika 6A13 (oleje klasy premium :-) dla normalnych warunków użytkowania)

Shell zaleca HX5 - 10W40
Fuchs zaleca olej TITAN Supersyn 5W-40 (nawet w ciężkich warunkach użytkowania)
Midland zaleca ECONOVA/SYNOVA SAE 5W-30
Mobil zaleca Super 2000 X1 10W-40
Orlen zaleca PLATINUM SEMISYNTHETIC 10W-40
Lotos zaleca Mineralny 15W40
Valvoline zaleca MaxLife Synthetic 5W-40 (nawet w trudnych warunkach eksploatacji)
Motul zaleca 6100 Synergie+ 10W-40
Castrol zaleca Edge Sport 0W-40

To co TY zalejesz, a to co ktoś zaleca to już inna bajka

tosztotomasz - 12-12-2011, 08:58

robertdg napisał/a:
Każdy producent/dystrybutor ma inne, diametralnie inne, informacje odnośnie zaleceń, np:

Olej zawsze dobiera się wg zaleceń producenta silnika, a nie oleju.

robertdg - 12-12-2011, 09:22

tosztotomasz napisał/a:
Olej zawsze dobiera się wg zaleceń producenta silnika, a nie oleju.

Za szybko czytasz, przeczytaj uważniej, chodziło mi o uwydatnienie punktu pomiędzy zaleceniem z ksiązki obsługi auta, a tym jaki rozrzut mają poszczególni dystrybutorzy :?

tosztotomasz - 12-12-2011, 09:58

robertdg, wiem, że o to Ci chodzilo dlatego podkreśliłem tylko, że kierowanie się zaleceniami producenta oleju ma często niewiele wspólnego z tym czego życzy sobie producent silnika. Najlepszym przykładem jest tu Honda, która zaleca do wszystkich benzynowych jednostek po 2003 roku olej klasy 0w20. Na palcach można policzyć wyszukiwarki olejowe, które podają taki olej jako zalecany.