To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

komarsnk - 15-12-2012, 01:03

Zolar napisał/a:
Chyba dałem się zrobić w konia jak dzieciak. Kupiłem w koncu te Kayaby Excel-G 341141 za 169zł. Made In Japan, w pudełku, z gwarancją, wszystko ładnie pięknie, ale po powrocie do domu kapnąłem się że brak w pudełkach odbojów i osłon :evil:

Zadzwoniłem, ale sprzedawca powiedział, że zawsze przy amortyzatorach Kayaby nie ma tych elementów w zestawie. Czy to prawda? :?

Osobiście nie spotkałem się z sytuacją żeby te elementy były w pudełku z amortyzatorem (co nie znaczy, że żaden producent nie daje). Jak jak kupowałem KYB na przód to w pudełku były tylko amory.

Hugo - 15-12-2012, 09:01

Zolar napisał/a:
Kupiłem w koncu te Kayaby Excel-G 341141 za 169zł. Made In Japan, w pudełku, z gwarancją, wszystko ładnie pięknie, ale po powrocie do domu kapnąłem się że brak w pudełkach odbojów i osłon
Gdzie kupiłeś?
Zolar - 15-12-2012, 11:59

W Warszawie odbierałem:

http://www.tanioidobrze.pl/

Szafiq - 19-12-2012, 13:34

Dzwoniłem do tego sklepu,rzeczywiście mają te amorki po 169zł ale nie wystawiają na życzenie klienta na allegro, kartą na miejscu też nie można płacić a to był warunek zakupu u mnie.Kupiłem więc na allegro parę złotych drożej u kogoś innego,właśnie dotarły i faktycznie są Made in Japan więc może wszystkie 341141 są z Japonii.
Wymienię po świętach bo teraz samochód potrzebny,choć skrzypi nie fajnie.

bluecard88 - 20-12-2012, 18:43

Dziś wrzucilem sprężyny na tył rc5864 i się okazało że samochód stoi jakieś 7-8cm wyżej! U was też tak wysoko? Wcześniej miałem nivo . Osadzie trochę?
wyderka - 20-12-2012, 19:28

u mnie było to samo jak narazie po 3 miesiącach siadł może z 1 cm
fabryka24 - 20-12-2012, 20:57

U mnie też tył podniósł się ok 8 -10 cm ,trochę wygląda jak koza , a i swiatła musiałem podnieść bo za nisko świeciły , mineły 2 miesiące i nic nie siadł .
komarsnk - 20-12-2012, 20:59

Nic tylko ciąć jeden zwój :twisted:
fj_mike - 20-12-2012, 22:53

Daj mu szansę, za rok siądzie. Po dwóch latach będzie jeszcze niżej :mrgreen:
komarsnk - 21-12-2012, 08:24

fj_mike napisał/a:

Dlatego też poważnie zastanawiam się nad używanymi nivo z pewnym-niskim przebiegiem bo owszem na pusto normalna zawiecha jest OK ale zapakuje tyle ile zazwyczaj pakuję jak się zbieram do rodziny to będzie klapa...
A obecne - nivo - pomimo, że na pusto nawet trochę siadły to po załadowaniu ani drgną :)
Zastanawiam się, czy jest opcja wsadzenia jakiś sprężyn nie dedykowanych do nivo - baa - nawet nie od gala :D Żeby były odrobinę twardsze od tych z nivo (które są z zasady miękkie) ale żeby nie zaburzały ich pracy...
Ale podejrzewam, że to jest ciężki temat do ogarnięcia...

Juiceman - 21-12-2012, 09:00

Używki oferowane u nas to nie jest dobra opcja. Jako że nivo w poliftowych od 2001 nie występowały za często, później wcale. To kupując używkę masz pewność że nivo nie będzie miało małego przebiegu. Więc może Ci wytrzymać miesiąc albo więcej. Jedna wielka nie wiadoma.
marcinzam - 21-12-2012, 09:23

fj_mike napisał/a:

a za cztery lata będzie tak jak ma być :D

Szafiq - 27-12-2012, 15:31

Krzyzak napisał/a:
Szafiq napisał/a:
W sumie to nie widziałem skrzypiących amortyzatorów.
a ja tak - polskie magnum mi skrzypiały od nowości (1 szt.) a czeskie kamoka po tym, jak uszkodzone osłony wpuściły do amorów wodę z solą
także może skrzypieć
a w rekinach dochodzą wahacze wleczone - trzeba rozmontować, przesmarować i złożyć (przykręcać na zawieszeniu w pozycji do pracy)

Wymieniłem amortyzatory z przodu, w sumie żaden problem, 3h roboty na spokojnie.
Okazało się, że miałem jeszcze oryginalne amortyzatory MITSUBISHI MR 235596(Kayaba) i to właśnie lewy amortyzator zaczął skrzypieć strasznie. Po wymianie cisza nareszcie :)

wester - 22-01-2013, 18:13

Galant 2002 Avance 2,5 V6 obniżone zawieszenie, sedan. Które amorki polecacie na tył?
Pozdrawiam

wyderka - 22-01-2013, 18:18

ja jestem zadowolony z Monroa :wink: