To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V

Anonymous - 03-02-2012, 19:30

nevercry napisał/a:
Aktualnie jak wynika z wykresów jest skalibrowana, że wyciąga parę koni mniej niż w przypadku benzyny

i tak dobry wykres, pokazuje po raz kolejny że galanty szły z gratisami od fabryki.

nevercry - 03-02-2012, 19:50

Cytat:
i tak dobry wykres, pokazuje po raz kolejny że galanty szły z gratisami od fabryki.

Prawdę mówiąc sam byłem zdziwiony, że wyciągnął więcej niż podaje producent. Pomiar był robiony po 3x na gazie i benzynie, za każdym razem wychodziły praktycznie identyczne wykresy. Można więc chyba przyznać, że faktycznie z fabryki wychodziły ze sporą tolerancją na plus.

matek - 04-02-2012, 00:12

hej mam pytanie

miesiac temu założyli mi gaz PRINS VSI, i wydaje mi sie ze trochę dużo pali... do pracy jeżdżę codziennie 25km z czego 20 autostrada i srednie spalanie mi wychodzi od 11,5 do 13

niestety na benzynie duzo nie jeździłem i nie mam porównania...

czy to duzo? staram sie jeździć oszczędnie i nie żyłuję ponad 4k obrotów... a może po prostu tyle ma palić?? :)

no benzyny mi tez trochę ubywa i co jakiś 1k km muszę dolać z 10l żeby było ok 1/4 zbiornika w baku...

mar111cin - 04-02-2012, 08:51

zerknj w moje raporty, też mam prinsa ;) (tylko lepiej usiądź dobrze i chwyć się zębami biurka)
matek - 04-02-2012, 11:44

ja tez lubię sobie depnąć ale u mnie jak poleca autostrada +130 to mogę się pożegnać z prawem jazdy... ;) dlatego jadę max 120 ( limit jest 100km/h ) , za co i tak mi już grozi mandat na ok 4500zł...

no i dlatego zastanawiam się czy nie za dużo pali jak na taka emerycka jazdę.... :)

no i ja mam tylko 2.0 :( chcialem kupic 2.5 ale bylo chyba 5 w calej norwegii na sprzedaz...

Tomek - 04-02-2012, 11:47

matek napisał/a:
ja tez lubię sobie depnąć ale u mnie jak poleca autostrada +130 to mogę się pożegnać z prawem jazdy... ;) dlatego jadę max 120 ( limit jest 100km/h ) , za co i tak mi już grozi mandat na ok 4500zł...

no i dlatego zastanawiam się czy nie za dużo pali jak na taka emerycka jazdę.... :)

no i ja mam tylko 2.0 :( chcialem kupic 2.5 ale bylo chyba 5 w calej norwegii na sprzedaz...

przy emeryckiej jeździe (stała prędkość 100-110) 2.5 mi pali 8.0-8.5
ale mam inną instalkę

po trasie, tym bardziej 2.0 nie powinno wychodzić ponad 10-11

matek - 04-02-2012, 12:11

hmm chyba bede jezdzil przez 2 dni na beznzynie sprawdze spalanie a potem ta sama trasa gazie...
ew jakieś inne pomysły? da rade podpiąć laptopa i zobaczyć aktualne spalanie?

Hugo - 04-02-2012, 12:49

tomek84 napisał/a:
po trasie, tym bardziej 2.0 nie powinno wychodzić ponad 10-11
Dokładnie tyle mi pali.
matek napisał/a:
srednie spalanie mi wychodzi od 11,5 do 13
Tyle mam na krótkich dystansach no i po mieście. Też mam 2.0
Tomek - 04-02-2012, 13:47

http://allegro.pl/podgrze...2098795503.html

czy to ma jakikolwiek sens w moim przypadku??
czy nic nie warta strata kasy??

radek79 - 04-02-2012, 14:13

tomek84 napisał/a:
http://allegro.pl/podgrzewacz-listwy-wtryskiwaczy-matrix-valtek-rail-i2098795503.html

czy to ma jakikolwiek sens w moim przypadku??
czy nic nie warta strata kasy??

już gdzieś pisałem na ten temat
Tomek jedynie co się ci polepszy to twoje samopoczucie ,dla instalacji prawidłowo zamontowanej i wyregulowanej nic

Tomek - 04-02-2012, 15:03

radek79 napisał/a:

Tomek jedynie co się ci polepszy to twoje samopoczucie ,dla instalacji prawidłowo zamontowanej i wyregulowanej nic

ale może tym razem jakieś konkrety,
o co chodzi?? za słabe grzanie czy co??

[ Dodano: 04-02-2012, 15:09 ]
może źle się wyraziłem

chodzi mi jedynie o to, żeby oszukać w pewnym momencie czujnik temp. gazu, który jest w listwie

obserwowałem auto przez ten tydzień i przy takim mrozie nie ma szansy się przełączyć na gaz, przy takim systemie, że przełącza się na podstawie czujnika temp. gazu w listwie

gaz w listwie jest zimny, a reduktor ma ze 100 stopni, więc jakby puścić ten gaz do listwy to i w listwie by ten gaz miał wysoką temperaturę, ale jak dostarczyć ciepły gaz do listwy, jeśli nie wyrzucimy tego zimnego z listwy??
błędne koło

[ Dodano: 04-02-2012, 15:12 ]
i jeszcze na koniec rada z forum lpg:

Kod:

Przekaźnik, który przełączy na czujnik z listwy w momencie przejścia na gaz. Przedtem połączenie powinno być realizowane na inny czujnik mierzący temperaturę reduktora.

radek79 - 04-02-2012, 15:13

mój znajomy kupił taką listwę i pojechał zamontować to gazownika , gazownik mu wytłumaczył że ta listwa to taki wynalazek jak magnetyzer sprzedawany tylko na allegro
Tomek - 04-02-2012, 20:39

radek79 napisał/a:
mój znajomy kupił taką listwę i pojechał zamontować to gazownika , gazownik mu wytłumaczył że ta listwa to taki wynalazek jak magnetyzer sprzedawany tylko na allegro

no, ale właśnie chciałbym poznać argumenty
jeżeli to np. nie grzeje, albo nie jest w stanie oddać ciepła, to ok, rozumiem o co chodzi
ale "ktoś, coś, kiedyś" to trochę mało

nie chodzi mi o to, żeby tym grzać gaz, bo ten z w parowniku jest gorący
chodzi mi tylko o to, żeby znaleźć sposób żeby podgrzać lekko listwę wtryskową na chwile, żeby czujnik oszukać, jak już przełączy na gaz, to potem będzie dochodził do listwy ciepły gaz z reduktora

QwiateQ - 04-02-2012, 23:21

tomek84 napisał/a:
chodzi mi tylko o to, żeby znaleźć sposób żeby podgrzać lekko listwę wtryskową na chwile, żeby czujnik oszukać, jak już przełączy na gaz, to potem będzie dochodził do listwy ciepły gaz z reduktora

http://img269.imageshack....94/65890720.jpg
Jak masz ustawioną za wysoką minimalną temp gazu to takie cuda się dzieją. A jak masz?

radek79 - 05-02-2012, 09:52

tomek84 napisał/a:
radek79 napisał/a:

no, ale właśnie chciałbym poznać argumenty
jeżeli to np. nie grzeje, albo nie jest w stanie oddać ciepła, to ok, rozumiem o co chodzi
ale "ktoś, coś, kiedyś" to trochę mało

ja myślę jeżeli ta listwa to cud malina to by była dostępna u gazowników