Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy
Bzyk_R1 - 17-04-2021, 13:02
Auto odebrane. Miska uszczelniona i wymienione gumy podpór stabilizatora. Póki co jest mokro bo ciągle pada i nie mogę sobie ocenić jakości wykonanej pracy. Jak tylko dorwę kanał to zobaczę jak to zostało wykonane. Subiektywnie auto nie jest takie miękkie na mocnym kręceniu prawo/lewo i na "pralce" bardziej głucho. Mechanik odradził wymianę zmarszczonych gum gdyż żadna nie jest rozerwana czy rozwulkanizowana a wszystkie mam oryginalne. W sumie nadal trzymamy się zasady nie trzeba to nie ruszaj fabryki. Pora na kolejne punkty planu.
Bzyk_R1 - 10-05-2021, 23:39
Kolejny punkt rozpoczęty. Auto trafiło do gazowników na montaż ACR02 twin i strojenie AFR. Ogólnie instalacja będzie sprawdzona czy wszystko ok. Na ACR01 250 zrobiłem 84.000km. W tym czasie uległ uszkodzeniu czujnik ciśnienia lpg na wtryskiwaczach. Tyle z rzeczy eksploatacyjnych, poza tym gaziutek śmigał aż miło. Jazda na tym dystansie na benzynie kosztowała by mnie około 46.200pln natomiast na lpg tylko 23.500pln. Odkąd założyłem instalacje zaoszczędziłem na drugiego Turbiaka lub na 50% dotychczasowych wydatków w ten samochód, jak kto woli
Bzyk_R1 - 15-05-2021, 11:56
234.150km na pokład trafia reduktor ACR02 Twin. Montaż wymagał dołożenia drugiego filtra fazy lotnej i zmiany miejsca położenia filtra fazy ciekłej wraz z czujnikiem. Teraz ten drugi wylądował po prawej na błotniku. Nowy reduktor zajął ciepłe miejsce przy grodzi w miejscu dawnego Reda. Auto zostało przetestowane w warunkach drogowych i wystrojone z AFR na odcinku 37 kilometrów z racji tego że forum nie lubi opowieści o wybrykach drogowych, nie zdradzę ile na testach wypaliliśmy LPG zniknął objaw który kazał mi wywalić stary reduktor, auto bez zająknięcia idzie do 7500rpm na gazie. Miska oleju już nie cieknie, mechanik zrobił dobrą robotę. Wracamy do gry!
Rafik83 - 15-05-2021, 13:38
Jak zwykle dobra robota bo kto jak nie ty, zaczynam podejrzewać że O1T z fabryki taki dopieszczony nie wyszedł jak od ciebie z garażu
Bzyk_R1 - 15-05-2021, 14:00
Napewno wyszedł mniej zgnity niż teraz poza tym wolniejszy, brzydszy, słabszy, z gorszym prowadzeniem, oświetleniem, brzmieniem i hamulcami.
Rafik83 - 15-05-2021, 14:45
Bzyk_R1 napisał/a: | Napewno wyszedł mniej zgnity niż teraz poza tym wolniejszy, brzydszy, słabszy, z gorszym prowadzeniem, oświetleniem, brzmieniem i hamulcami. |
No i jak mniemam kierowca/właściciel też się zmienił na lepsze
AidsD - 25-05-2021, 11:16
Rafik83 napisał/a: | No i jak mniemam kierowca/właściciel też się zmienił na lepsze |
o to chyba musisz pytać żony Krzysztofa
Bzyk_R1 - 27-05-2021, 18:51
Poczyniłem kolejne inwestycje w kierunku bezpieczeństwa. Maksymilian w październiku kończy 4 lata (ale to leci) toteż decyzja o przesiadce w fotelik przodem do jazdy. Kawał z niego chłopaka i już jeździł z podkurczonymi nogami. Wybór padł po raz kolejny na AXKID. Tym razem fotelik BIGKID 2 Premium. Jego dotychczasowy fotelik tyłem do jazdy MiniKid zajmie Anielka (10 miesięcy) i znowu będzie można go na pewien czas przesunąć w tył. Powiem Wam że pomiędzy AXKIDami miejsca za wiele nie zostało. Na szczęście żona szczupła to jakoś tam wskoczy w razie W.
Zabierałem się do zrobienia słupka A i stworzenia adapterów na 3 wskaźniki. Zgromadziłem chyba z 4 sztuki z różnych dawców i dalej nic. Na szczęście z pomocą przyszedł Zbyszek i odkupiłem jego słupeczek z gotowymi kubkami
Słupek pójdzie w czarny kolor bo mam u siebie czarne teraz, a w otwory wejdą wskaźniki: Boost, Oil Temp i Oil Press. Kolejność jeszcze do ustalenia. Wybrałem moje ulubione wskaźniki Auto Gauge, tym razem elektroniczne z silnikiem krokowym bez piszczałek i diodek warning:
Oil Temp już mam, ląduje w słupku a w jego miejsce wraca zegarek, zmodyfikowany podświetlany na czerwone ledy. Stary mechaniczny boost zdemontuje, ciśnienie oleju podłącze przy okazji wymiany oleju do kanapki pod filtrem oleju. Wszystkie wskaźniki będą z jednej firmy i serii, będą identycznie startować i wykonywać procedurę powitania. Wszystkie będą podłączone pod podświetlanie licznika, będzie można je wygasić do zera gdyby przeszkadzały.
Do najbliższego planu wliczam też malowanie lusterek na czarno, będą pasować do czarnych szyb.
Niedawno zmieniałem olej, jestem za półmetkiem trochę się jeździ...
HUGIO - 27-05-2021, 20:24
Bzyk_R1 napisał/a: | malowanie lusterek |
Nie będzie taniej, szybciej i ogólnie lepiej okleić folią?
Bzyk_R1 - 27-05-2021, 20:26
HUGIO, na początek okleję je folią w spreju
HUGIO - 27-05-2021, 20:53
Hugo - 27-05-2021, 21:41
Bzyk_R1 napisał/a: | Do najbliższego planu wliczam też malowanie lusterek na czarno, będą pasować do czarnych szyb | Oj będzie
tościk - 28-05-2021, 11:35
Ooo to już na pewno będę Cię o patenty na montaż zegarów spamować
Słupek też by mi się przydał bo pomysł kurnika na środku chyba odpadnie ze względu na customowe multimedia.
Marcino - 28-05-2021, 14:00
Bzyk_R1 napisał/a: | zniknął objaw który kazał mi wywalić stary reduktor, |
Czyli jaki?
Bzyk_R1 - 28-05-2021, 22:23
Marcino, reduktor zaczął tracić ciśnienie niezależnie od ilości gazu w zbiorniku i temperatury na zewnątrz. Brakowało lpg i przerzucało na benzynę przy dużym obciążeniu.
|
|
|