Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA
joujoujou - 07-03-2023, 23:52
Dobry wieczór i dobra kawa.
Marcino - 08-03-2023, 09:54
Dzień dobry.
Kawa sie pije. Ślisko rano było bo.... w nocy coś białego napadało.
Bzyk_R1 - 08-03-2023, 21:49
Że pierwsza gładź za mną. Chyba sobie daruję resztę pomieszczeń i poczekam do emerytury na generalne remonty.
joujoujou - 08-03-2023, 23:42
Dobry wieczór.
Ciemno i zimno.
Krzyzak - 09-03-2023, 07:11
| Bzyk_R1 napisał/a: | | Że pierwsza gładź za mną. | też nienawidziłem szpachlowania, szczególnie sufitów
dlatego polecam zrobić tak, aby się nie narobić - a na pewno nie szlifować, bo wtedy bym się nie zdecydował
po 1 - gotowa masa szpachlowa - ja kupuję polimer MASTER (https://mastermas.pl/master-mas/)
po 2 - szeroka paca (można też wałkiem nakładać, ale paca i tak jest niezbędna)
używam takiej (mam różne szerokości: 20, 35, 45 i 60 cm - z doświadczenie ok. 40cm jest idealnie i prowadzisz dwoma rękami)
ale świetnie się sprawdza taka
ta druga polecana po nałożeniu rozrzedzonej masy wałkiem
daję 2-3 a bywało, że i 5 warstw i wychodzi to bardzo porządnie, od lat nie używam szlifierki
i chyba najważniejsze - robić zaraz po wprowadzeniu się - gdy jest pusto i nie nakurzysz sobie do łóżka albo nie skapniesz masą do gotującej się zupy (sufit w kuchni robiłem teraz w grudniu - gotujące się potrawy dają tyle ciepła, że masa schnie okrutnie szybko...)
na łączenia dawaj specjalną taśmę (ta samoprzylepna kratka i tak pęknie):
Marcino - 09-03-2023, 08:33
| Krzyzak napisał/a: | | daję 2-3 a bywało, że i 5 warstw i wychodzi to bardzo porządnie, od lat nie używam szlifierki |
Zbankrutował bym.... 2 wartwy i szlifiierka do gładzi z odkurzaczem. 5 warstw to długo i dużo trzeba pilnować sie... ale nie słyszałem aby ktoś bez szlifowania robił.
Co do mas gotowych, to w zasadzie każda polimierowa nadaje sie na wałek, używałem atlas GTV albo Baumit w wiaderkach wychodził dobrze cenowo.
Ale i takie z worka są ok. W zeszłym roku w zasadzie cały dom wymagał poprawek po pożarze...
Krzyzak - 09-03-2023, 10:31
| Marcino napisał/a: | | 2 wartwy i szlifiierka do gładzi z odkurzaczem. 5 warstw to długo | nie jest to reguła - ale było miejsce, gdzie dałem za grubo taśmy zbrojonej... żeby nie było garba to musiałem tak...
albo mocno odchylony od pionu kawałek płyty - tam chyba z 7-8 warstw poszło...
Bzyk_R1 - 09-03-2023, 10:45
Ja szpachluje ściany na których była tapeta i po zerwaniu zostały dziurki w tynku. Nie daje żadnych GK oprócz wnęk okiennych.
tomusn - 09-03-2023, 21:53
| robertdg napisał/a: | | Ta i dostaniesz znoszony sort bo Wp nawet nie kwapi sie aby rezerwistom dac odpowiednie warunki do szkolen |
haha , kiedy byłeś? u nas awantura poszła na całego
| robertdg napisał/a: | | Obiecuja nawet 2.5krotnośc dniowki jako srednie wynagrodzenie krajowe rekompensaty za utracone duchody (6883brutto PLN/21dni) |
Składałeś o wyrównanie?
też mnie to czeka
[ Dodano: 09-03-2023, 21:58 ]
| robertdg napisał/a: | | jacek11 napisał/a: | | Wezwania do rezerwy są faktem, i należy się spodziewać takiego papierka w skrzynce. | Trzeba podpisac odbiór
| joujoujou napisał/a: | | Mnie wezwanie nie grozi. Za stary jestem. | Co Ty gadasz, znam 2 przed 60 co dostali wezwanie, aczkolwiek za Toba uganiac sie nie beda bo troche im nie po drodze |
znam gości po 60tce
ale po 1. trzeba było być w WP, i zostać przeniesionym do rezerwy
i zależy od stopnia, mnie np planują ciągać do 63lat
jacek11 - 09-03-2023, 22:18
tomusn, Jaki masz stopień, i jaką specjlizację?
tomusn - 09-03-2023, 22:24
starszy kapral, a w kwitach - oficer sekcji, czyli płacą za porucznika
logistyka
joujoujou - 09-03-2023, 23:20
Dobry wieczór. Irlandia zasypana śniegiem. Tzn. u mnie jakieś 10cm, więc normalnie do pracy pojadę. Ale w TV gadają o armagedonie jakimś czy cuś.
Krzyzak - 10-03-2023, 08:48
Patrzę przez okno kawę pijąc - coś drobnego sypie. Z 2 cm się uzbierało... Nie mają lekko wiosenne kwiatki - krokusy rok temu to 8 marca 2022 rozkwitły brawurowo a wczoraj to takie biedne i zmarznięte - wygląda, że przekwitną nawet się nie rozwijając...
Marcino - 10-03-2023, 09:35
| tomusn napisał/a: | starszy kapral, a w kwitach - oficer sekcji, czyli płacą za porucznika
logistyka |
'Ja tez starszy kapral ale po szkole podchorążych, kilka lat temu juz mnie raz chcieli na szkolenie ale odmówiłem bo niestety rekompensata była mierna.
Teraz puki co cisza.....
A co do wiosny to jest z 4-5cm juz w Tczewie, jechałem do pracy to ślisko.
Bizi78 - 10-03-2023, 09:51
A na południu 12°C i słonecznie .
Bry kawosze .
|
|
|