To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA

joujoujou - 07-03-2023, 23:52

Dobry wieczór i dobra kawa. :)
Marcino - 08-03-2023, 09:54

Dzień dobry.
Kawa sie pije. Ślisko rano było bo.... w nocy coś białego napadało.

Bzyk_R1 - 08-03-2023, 21:49

Że pierwsza gładź za mną. Chyba sobie daruję resztę pomieszczeń i poczekam do emerytury na generalne remonty.
joujoujou - 08-03-2023, 23:42

Dobry wieczór.

Ciemno i zimno.

Krzyzak - 09-03-2023, 07:11

Bzyk_R1 napisał/a:
Że pierwsza gładź za mną.
też nienawidziłem szpachlowania, szczególnie sufitów
dlatego polecam zrobić tak, aby się nie narobić - a na pewno nie szlifować, bo wtedy bym się nie zdecydował
po 1 - gotowa masa szpachlowa - ja kupuję polimer MASTER (https://mastermas.pl/master-mas/)
po 2 - szeroka paca (można też wałkiem nakładać, ale paca i tak jest niezbędna)
używam takiej (mam różne szerokości: 20, 35, 45 i 60 cm - z doświadczenie ok. 40cm jest idealnie i prowadzisz dwoma rękami)

ale świetnie się sprawdza taka

ta druga polecana po nałożeniu rozrzedzonej masy wałkiem

daję 2-3 a bywało, że i 5 warstw i wychodzi to bardzo porządnie, od lat nie używam szlifierki

i chyba najważniejsze - robić zaraz po wprowadzeniu się - gdy jest pusto i nie nakurzysz sobie do łóżka albo nie skapniesz masą do gotującej się zupy (sufit w kuchni robiłem teraz w grudniu - gotujące się potrawy dają tyle ciepła, że masa schnie okrutnie szybko...)
na łączenia dawaj specjalną taśmę (ta samoprzylepna kratka i tak pęknie):

Marcino - 09-03-2023, 08:33

Krzyzak napisał/a:
daję 2-3 a bywało, że i 5 warstw i wychodzi to bardzo porządnie, od lat nie używam szlifierki

Zbankrutował bym.... 2 wartwy i szlifiierka do gładzi z odkurzaczem. 5 warstw to długo i dużo trzeba pilnować sie... ale nie słyszałem aby ktoś bez szlifowania robił.
Co do mas gotowych, to w zasadzie każda polimierowa nadaje sie na wałek, używałem atlas GTV albo Baumit w wiaderkach wychodził dobrze cenowo.
Ale i takie z worka są ok. W zeszłym roku w zasadzie cały dom wymagał poprawek po pożarze...

Krzyzak - 09-03-2023, 10:31

Marcino napisał/a:
2 wartwy i szlifiierka do gładzi z odkurzaczem. 5 warstw to długo
nie jest to reguła - ale było miejsce, gdzie dałem za grubo taśmy zbrojonej... żeby nie było garba to musiałem tak...
albo mocno odchylony od pionu kawałek płyty - tam chyba z 7-8 warstw poszło...

Bzyk_R1 - 09-03-2023, 10:45

Ja szpachluje ściany na których była tapeta i po zerwaniu zostały dziurki w tynku. Nie daje żadnych GK oprócz wnęk okiennych.
tomusn - 09-03-2023, 21:53

robertdg napisał/a:
Ta i dostaniesz znoszony sort bo Wp nawet nie kwapi sie aby rezerwistom dac odpowiednie warunki do szkolen

haha , kiedy byłeś? u nas awantura poszła na całego
robertdg napisał/a:
Obiecuja nawet 2.5krotnośc dniowki jako srednie wynagrodzenie krajowe rekompensaty za utracone duchody (6883brutto PLN/21dni)

Składałeś o wyrównanie?
też mnie to czeka

[ Dodano: 09-03-2023, 21:58 ]
robertdg napisał/a:
jacek11 napisał/a:
Wezwania do rezerwy są faktem, i należy się spodziewać takiego papierka w skrzynce.
Trzeba podpisac odbiór :p
joujoujou napisał/a:
Mnie wezwanie nie grozi. Za stary jestem.
:D Co Ty gadasz, znam 2 przed 60 co dostali wezwanie, aczkolwiek za Toba uganiac sie nie beda bo troche im nie po drodze ;-)

znam gości po 60tce

ale po 1. trzeba było być w WP, i zostać przeniesionym do rezerwy
i zależy od stopnia, mnie np planują ciągać do 63lat

jacek11 - 09-03-2023, 22:18

tomusn, Jaki masz stopień, i jaką specjlizację?
tomusn - 09-03-2023, 22:24

starszy kapral, a w kwitach - oficer sekcji, czyli płacą za porucznika

logistyka

joujoujou - 09-03-2023, 23:20

Dobry wieczór. Irlandia zasypana śniegiem. Tzn. u mnie jakieś 10cm, więc normalnie do pracy pojadę. Ale w TV gadają o armagedonie jakimś czy cuś. :lol:
Krzyzak - 10-03-2023, 08:48

Patrzę przez okno kawę pijąc - coś drobnego sypie. Z 2 cm się uzbierało... Nie mają lekko wiosenne kwiatki - krokusy rok temu to 8 marca 2022 rozkwitły brawurowo a wczoraj to takie biedne i zmarznięte - wygląda, że przekwitną nawet się nie rozwijając...
Marcino - 10-03-2023, 09:35

tomusn napisał/a:
starszy kapral, a w kwitach - oficer sekcji, czyli płacą za porucznika

logistyka

'Ja tez starszy kapral ale po szkole podchorążych, kilka lat temu juz mnie raz chcieli na szkolenie ale odmówiłem bo niestety rekompensata była mierna.
Teraz puki co cisza.....

A co do wiosny to jest z 4-5cm juz w Tczewie, jechałem do pracy to ślisko.

Bizi78 - 10-03-2023, 09:51

A na południu 12°C i słonecznie :P .
Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .