To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Hugo - 09-11-2015, 07:26

A jakie znaczenie dla tych pomiarów mają opony?
Z tego co piszesz Bartekkita to po prostu hamulce są w tym aucie świetne, ale tak jakby nieprecyzyjne. Wszystko sprowadza się do ich wspomagania, więc serwa hamulcowego chyba.

Fragu - 09-11-2015, 07:33

Skuteczność w Galancie jest bardzo fajna, za to pojemność cieplna i reakcja pedału hamulca są do bani.
booohal - 09-11-2015, 09:07

Fragu napisał/a:
Skuteczność w Galancie jest bardzo fajna

O ile układ jest po dobrym przeglądzie i nie są to 256/24 + korektor.
Fragu napisał/a:
pojemność cieplna

W znacznym stopniu skutki można zminimalizować montując sportowe klocki jak ja. W końcu nie boję się hamować z większych prędkości na drogach szybkiego ruchu. Po zamontowaniu 281/24 i wywaleniu korektora trochę zminimalizujemy też przyczyny.
Fragu napisał/a:
reakcja pedału hamulca

Najbardziej podoba mi się cytat Hugo '' i znowu to uczucie jakbym wdepnął w gówno'' :D

Owczar - 09-11-2015, 10:15

Pomiar siły hamowania na stacji nie zawsze będzie prawidłowy. Mój LS sumarycznie miał 11kN, a hamulce ma zyleta. Przy testach momentalnie wypadł z rolek.
booohal - 09-11-2015, 13:33

Wiadomo. Za dużo zmiennych: opony, rolki, szybkość wciśnięcia pedału hamulca...
Ja staram się mierzyć na tej samej stacji, z podobną siłą. Jakiś tam pogląd to da. Różnice między kołami i opory też nam coś zawsze podpowiedzą.

Bartek - 09-11-2015, 14:05

Mówiąc szczerze wypchnięcie auta z rolek to objaw poważnej usterki układu hamulcowego (chyba, że mówimy o ręcznym)
Owczar - 09-11-2015, 15:02

Bartku, ABS działa bez problemu.

Swoją drogą nie zwróciłem nigdy uwagi na działanie ABS na rolkach. Jak przednie koła się kręcą, a tylne nie, to teoretycznie ABS je powinien odcinać. Więc ciekaw jestem czy podczas testu hamuje tylko jedna napędzana oś, czy obie...

Bartek - 09-11-2015, 19:13

Powinny obie - ABS nie powinien mieć nic do gadania, jak hamuje jedna i auto wyjeżdża z rolek, to znaczy że z drugą jest bardzo źle - Legnum powoduje zatrzymanie rolek, a nie przesuwa się przy tym o więcej niż 10 cm w przypadku przedniej osi, dla tylnej nawet nie drgnie......
Hugo - 09-11-2015, 20:42

Bartek napisał/a:
Legnum powoduje zatrzymanie rolek, a nie przesuwa się przy tym o więcej niż 10 cm w przypadku przedniej osi, dla tylnej nawet nie drgnie......
To znaczy, że tył jest tak mocny w Legnum?
booohal napisał/a:
O ile układ jest po dobrym przeglądzie i nie są to 256/24 + korektor.
Chyba receptą na tak mocne hamulce jak u mnie jest nie grzebanie w hamulcach :mrgreen: Po zakupie (2,5 roku temu) przesmarowałem jedynie prowadnice zacisków tylnych (przednie pracowały bez zarzutu, więc nawet ich nie wyjmowałem) i później nawet palcem nie tykałem hamulców.
Owczar - 09-11-2015, 21:40

Bartek napisał/a:
Powinny obie - ABS nie powinien mieć nic do gadania, jak hamuje jedna i auto wyjeżdża z rolek, to znaczy że z drugą jest bardzo źle - Legnum powoduje zatrzymanie rolek, a nie przesuwa się przy tym o więcej niż 10 cm w przypadku przedniej osi, dla tylnej nawet nie drgnie......

Pozostaje jeszcze kwestia nawierzchni na której stoi druga oś. Na stacji, na której robiłem przegląd była to zwykła blacha, nawet nie perforowane. Auto się tam slizgalo przy lekkim dodaniu gazu. Układ hamulcowy w ls430 może nie jest wyczynowy ale bardzo skuteczny.

Krzyzak - 09-11-2015, 21:54

Bartekkita napisał/a:
Zauważyłem też w Galancie w sytuacjach krytycznych gdy myślałem, że mogę nie wyhamować ostatecznie zatrzymywałem się sporo wcześniej niż bym przypuszczał po początkowej fazie hamowania.
A wiesz, że też tak mam :)
Hugo - 09-11-2015, 21:55

Krzyzak napisał/a:
A wiesz, że też tak mam
A ja miałem dokładnie odwrotne spostrzeżenia w takich sytuacjach. Właściwie nie spostrzeżenia, a fakty, mało kiedyś w portki nie narobiłem :mrgreen:
Bartekkita - 09-11-2015, 21:55

Hugo, daleki jestem od stwierdzenia, że są świetne, bo jednak zdecydowana większość Maniaków na nie narzeka. Jednak wyniki sił hamowania są w zupełności wystarczające coś jest skopane gdzieś indziej, może w sterowaniu jak mówisz. Co więcej może specjalnie reakcja układu została zaprojektowana tak, a nie inaczej. Najlepiej byłoby porównać drogę hamowania Galanta z innymi pojazdami podobnej wielkości.
Hugo - 09-11-2015, 21:58

Bartekkita napisał/a:
Najlepiej byłoby porównać drogę hamowania Galanta z innymi pojazdami podobnej wielkości
OK, ale skoro wyniki sił hamowania wyszły dobre to nie ma to sensu. Teraz trzeba zrobić coś aby pedał hamulca pozwalał lekko i precyzyjnie sterować tymi hamulcami, że tak się wyrażę.
Krzyzak - 09-11-2015, 22:19

U mnie przestał tak wpadać po wymianie tylnych tłoczków i uszczelnień. Wcześniej był dużo miększy. Na pewno przy 2-tłoczkach z przodu hamuje wyraźnie szybciej, pedał jest twardy. Przy 1 tłoczku po 2 lifcie pedał jest miększy, ale mimo to nawet lekkie wciskanie powoduje szybkie zatrzymywanie się auta.