To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Ceny paliw

robertdg - 04-10-2011, 22:03

Jakaś masakra cenowa 2 tygodnie temu tankowałem gaz za 2.53zł/litr, dzisiaj rano za 2.74zł/litr, dzisiaj wieczorem za 2.94zł/litr, od tygodnia sukcesywnie paliwo drożeje, nikt o niczym nie trąbi, więc o co chodzi :?:
Juiceman - 04-10-2011, 22:14

robertdg napisał/a:
Jakaś masakra cenowa 2 tygodnie temu tankowałem gaz za 2.53zł/litr, dzisiaj rano za 2.74zł/litr, dzisiaj wieczorem za 2.94zł/litr, od tygodnia sukcesywnie paliwo drożeje, nikt o niczym nie trąbi, więc o co chodzi :?:

Dziś od Bartka dostałem taki link :
http://biznes.onet.pl/uwa...57,1,news-detal

Krzyzak - 05-10-2011, 07:35

robertdg napisał/a:
więc o co chodzi :?:

kasa na obietnice wyborcze? :) - nie no - przecież nikt wyborczych obietnic nie realizuje...
to sam nie wiem - zima?

robertdg - 05-10-2011, 07:48

Manipulacja Panowie, embargo na ekologiczne paliwo, robią nas jak chcą
i9i - 05-10-2011, 08:04

Szwaby ględzą o ekologii w Brukseli forsują jakieś dziwne dyrektywy niby ekologiczne by inne kraje montowały wiatraki i inne dziwne drogie odpady z dojczlandu, a na ekologiczne paliwo co? AKCYZA!!! Coś czuję, że nas w tej Unii porządnie wydymają :evil:
yalook - 05-10-2011, 10:05

ja znalazłem na to dobry sposób - od poniedziałku przesiadam się do autobusu - bilet kwartalny będzie mnie kosztował dokładnie 10% tego co wydaje w tym samym okresie na paliwo, a czas dojazdu do pracy samochodem czy autobusem jest identyczny
gzesiolek - 05-10-2011, 10:49

yalook, stosowalem... stosowalem, np. przez wiekszosc ostatniej zimy i jednak zrezygnowalem...
jak Cie kiedys w zimie zlapie tak ze bedziesz czekac 20min na przystanku na autobus przy -20'C (mimo ze wg rozkladu powinien jakis w odpowiednim kierunku co maks 6-8min jechac), a jak przyjedzie juz odpowiedni to bedzie taki nabity, ze nie bedziesz mogl wejsc nie zostawiajac kurtki i torby na zewnatrz... i pozniej wyladujesz na zwolnieniu z powodu choroby to Ci sie odechce takiej ekologii... a ekonomicznie ten czas, choroba i leki drozej wyjda niz to paliwo...
Moze mam pechowa trase, bo Krakow ma podobna jedna z lepszych komunikacji miejskich w kraju, ale na ten moment jestem mocno zrazony... bo nie byl to jednostkowy przypadek... a ja wychodze z zalozenia ze 1. bilet moglby byc drozszy, 2. komunikacja miejska ma byc dla ludzi nie zyskow, 3. Autobusy powinny jezdzic na 30-50% oblozenia a nie 110%...

A jak mi teraz firma za paliwo placi (firmowym do pracy sie woze) to juz zadnej motywacji nie mam na zmiany...

Aha sama jazda autobusem to w moim przypadku praktycznie ten sam czas co autem, ale dochodzi czas dojscia z/na przystanek plus czas oczekiwania... i wtedy dziennie autem oszczedzam nawet do 1h czasu ;)

yalook - 05-10-2011, 11:29

gzesiolek napisał/a:
ekonomicznie ten czas, choroba i leki drozej wyjda niz to paliwo...
finansowo zyskam dużo: bilet 370 PLN, benzyna 3500 PLN kwartalnie. Nawet najdroższe leki nie zużyją różnicy w cenie
gzesiolek napisał/a:
A jak mi teraz firma za paliwo placi (firmowym do pracy sie woze) to juz zadnej motywacji nie mam na zmiany...
ja niestety muszę tankować za priv :-( - gdybym miał służbówkę to też bym nie myślał o komunikacji miejskiej
gzesiolek - 05-10-2011, 12:13

yalook, nie jest az tak rozowo bo prywatnym (czyli Lancerkiem) jezdzi zona i to znacznie wieksze przebiegi ode mnie, ale do 1200zł na miesiąc nam dużo brakuje...
Zwykle jest to 1600-2000km miesiecznie, ostatnio wychodzi nam ok 600zł... w sierpniu wraz z wyjazdem nad nasze morze wyszlo ok 1000zł, ale do Ciebie i Twoich kosztow sie nie zblizylismy...
No i zona to juz musi z auta korzystac bo corci 1,5 roku do zlobka z dala od glownych traktow komunikacyjnych MPK autobusem nie dowieziesz, a i zona pracuje poza samym miastem (stad tez raczej niskie spalanie bo korkow zwykle unika)...
ale ze to centrum outsourcingowe finansowe Shella to ma znizke na odpowiednich stacjach 15gr na litrze, zawsze te kilkanascie zlotych miesiecznie w kieszeni zostanie...
Tak czy siak jestem za komunikacja miejska ale nie przy aktualnych warunkach jakie mi ma do zaoferowania na mojej trasie ;)

gulgulq - 08-11-2011, 13:20

pamiętacie :)

yalook - 08-11-2011, 13:40

tak niskich cen nie pamiętam (nie pamiętam nawet, kiedy ostatni raz tankowałem poniżej 5,00), natomiast to pomarańczowe logo CPN pamiętam doskonale
JCH - 08-11-2011, 13:43

yalook napisał/a:
tak niskich cen nie pamiętam
Hehe... Pamiętam pierwsze tankowanie to mojej pierwszej Hondy - za 10 zł kupiłem 8 litrów PB 95 :D
fergul11 - 08-11-2011, 13:44

gulgulq napisał/a:
pamiętacie

obstawiam -lato 1997

Juiceman - 08-11-2011, 14:05

Pamiętam, ludzie później się burzyli jak cena była w okolicy ~1,7pln za litr, a jak cena przekroczyła magiczną barierę 2zł to była maskara hehehe
Tomek - 08-11-2011, 14:21

skoro już są wspominki to pamiętam jak pare ładnych lat temu jechaliśmy do Wawy gaz w TRN był po 1.40, 20 km na północ już po 1.20, a pod radomiem 0.98

jakis czas potem diesla tankowało się po 2.50 z wielkim oburzeniem