Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy
Bzyk_R1 - 16-06-2021, 00:04
Psssst... LSRG stoi na warsztacie i ubiera hamulce Brembo na tył. Jutro (właściwie to dzisiaj) drugi dzień walki. Przednie zaciski zostaną odwrócone, wlecą nowe klocki Tomex.a i wszystkie przewody w oplocie.
Bzyk_R1 - 19-06-2021, 19:08
Hamulce brembo z Mercedesa ML w wersji Husqvarna edition już u mnie. Auto fabrycznie wyjechało z 6 tłoczkami w hamulcach. Obecnie LSRG hamuje 12 tłoczków. Co tu dużo pisać działa podobnie jak w pilarkach
HUGIO - 19-06-2021, 21:59
Odnośnie takich nietypowych naklejek na zaciskach, to:
PS. Nie hejtuję, tylko wstawiam jako śmieszny obrazek
Turbocbr - 21-06-2021, 00:00
Barrrdzo Dobra Robota
Bzyk_R1 - 23-06-2021, 20:35
Ponad 1000km zrobione, brembo tył działa bezbłędnie. Aktualnie LSRG zwiedza województwo pomorskie, stacjonujemy we Władysławowie.
Bzyk_R1 - 30-06-2021, 22:36
Wycieczka nad morze zaliczona. Prawie 1400 kilometrów dopisane. LSRG po raz 5 za mojej kadencji odwiedził wybrzeże. Po raz pierwszy w Łebie panowie policjanci zanotowali mój stan licznika, bardzo miła kontrola drogowa ogólnie miły i bezbłędny wypad. Tym razem spalanie na poziomie 17l lpg na 100km, spieszyło mi się nie powiem.
W najbliższym czasie zrzucamy olej i znowu wpada PMO Extreme 5w40. Modyfikujemy kanapkę pod filtrem i wyposażamy ją w czujnik ciśnienia oleju. Potem trochę zabawy z kabelkami i montujemy 3 zegary w słupek A.
Bzyk_R1 - 11-08-2021, 21:42
Czas uzupełnić dziennik pokładowy. Czujnik ciśnienia zamontowany ale nadal nie znalazłem czasu na montaż zegarów w słupku. Dzisiaj LSRG otrzymało po raz kolejny przegląd techniczny oraz ubezpieczenie OC. Składka na rok tym razem 382pln. Przegląd bez zastrzeżeń, tzn auto nie powinno go przejść ale ze względów formalnych nie technicznych bo technicznie jest lepiej niż fabryka...
Kto czyta techniczny dział Outlandera ten wie że pojawił mi się pewien problem, mianowicie auto blokuje tylne koła przy pełnym skręcie i manewrowaniu np na parkingu. Objawy typowe dla zblokowanej wiskozy. Nasila się to przy mocnych upałach, kiedy olej bardzo się nagrzeje. Im zimniej tym objaw staje się mniej zauważalny
Rozmawiałem z Markiem Malikiem, twierdzi że to nie koniecznie objaw padniętego VCU, może się po prostu przegrzewać więc muszę się przyjrzeć chłodzeniu transferu lub olejowi wewnątrz. Wiskoza ma taką zasadę działania że im bardziej gorąca tym bardziej "klei". Narazie nie przeszkadza to w jeździe, auto nieco hamuje przy kręceniu na skrzyżowaniach, na wprost leci idealnie. No i mam w gratisie szperę można latać o wiele łatwiej bokiem. Na forum walczy z tym problemem również parę osób, czekam na efekty ich prac, może podpowiedzą rozwiązanie.
Jest też drugi problem, prawy tył siedzi 2-3 cm niżej niż lewy tył. Po ostatnim holowaniu dość ciężkiej lawety zaczęło mi coś hałasować z tyłu. Obstawiam albo pęknięcie sprężyny (chociaż nie widać nic) albo odbój lub górne mocowanie amortyzatora. Muszę to zrobić przed zlotem.
Zlikwidowałem całkowicie piszczenie brembo, nastała błoga cisza, aż miło teraz jeździć tym autem. Hamulce Brembo z Mercedesa ML działają super, bezbłędnie. Zrobiłem serwis wkładki filtra Simota.
Tyle z aktualności, muszę trochę podleczyć auto bo służy super, przetransportowało już niezliczone ilości traktorków do koszenia, jest zawsze w gotowości do trasy, należy mu się. Zastanawiam się czy na zakończenie kadencji u mnie zrobić mu zawieszenie na tip top czy też zostawić wszystko w oryginalnym stanie jak jest. Wszystko zależy od tego czy zadziała efekt "LSRG" i czy ktoś będzie chciał zapłacić za fajny i dobrze znany egzemplarz
jacek11 - 12-08-2021, 15:30
Co następne na celowniku ?
Bzyk_R1 - 12-08-2021, 22:24
jacek11, moja młoda skończyła właśnie roczek a to oznacza że potrzebuję mniejsze auto za jakiś 1 rok do 2 lat. Tak żeby przestać wozić powietrze i pchać go tyle na trasie.
Więc według mojego planu będzie to :
-sedan ewentualnie niskie sportowe kombi
-automat
-moooocny silnik najlepiej benzyna ale nie wykluczam jakiegoś 500-700Nm diesla po wirusie
-ma być cicho i wygodnie w środku.
robertdg - 18-08-2021, 21:59
Bzyk_R1 napisał/a: | Więc według mojego planu będzie to :
-sedan ewentualnie niskie sportowe kombi
-automat
-moooocny silnik najlepiej benzyna ale nie wykluczam jakiegoś 500-700Nm diesla po wirusie
-ma być cicho i wygodnie w środku. | Dorzuć quatro i Audi odpowie na Twoje wymagania
Bzyk_R1 - 20-08-2021, 19:00
Na pokład trafiły 3 wskaźniki Auto Gauge w wersji elektronicznej zamocowane w słupku A. Od góry kolejno, ciśnienie oleju, boost oraz temperatura oleju. Zegary wpięte w sterowanie jasnością zegarów więc można je ściemniać pokrętłem. Podświetlenie szafy to OEM żarówki, wróciłem do serii. Czasomierz w konsoli otrzymał białe ledy podświetlenia.
Bzyk_R1 - 05-09-2021, 16:57
Bardzo ale to bardzo wszystkim dziękuję za oddane głosy. dziękuję za super spotkanie w Suścu!
gulgulq - 06-09-2021, 14:31
Polecisz z praktyki jakiś fajny młotek/zbijak do szyb z przecinarką do pasów, nawet może być combo z latarką?
Na necie jest tego sporo a o obiektywne oceny ciężko.
Bzyk_R1 - 07-09-2021, 22:22
gulgulq, jeżeli chcesz coś naprawdę fajnego to kup urządzenie RES-Q-RENCH. A tak amatorsko to wożę ze dwie sztuki takich latareczek z magnesem, z lampami błyskowymi nożem i młotkiem. Myślę że na jeden raz by się sprawdziły, dostałem je na jakiś pokazach. Coś takiego :
https://allegro.pl/oferta/latarka-zycia-noz-do-pasow-zbijak-do-szyb-8697455056
Bzyk_R1 - 10-09-2021, 21:36
Auto wróciło z małego serwisu. Po powrocie ze zlotu oddałem go na wymianę amortyzatorów i odboi z tyłu. Wleciały amorki Sachs oraz odboje Kayaby. Można holować znowu lawetki.
|
|
|