To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

Sedinix - 25-04-2012, 19:32

pojęcie mam ale gdzie się wpinać skąd wiązka itd musiałbym to wiedzieć bo szukanie wszystkiego to zabawa na parę h pewnie a mi poprostu szkoda czasu. :)
SPIDER-ek - 26-04-2012, 10:58

Wczoraj zabrałem się za wymianę LCD->OLED, i kicha, muszę taśmę wymienić, bo gdzieś mi się urwała. Dzisiaj będę rzeźbił z nowa taśmą bo ładna pogoda.
Szkoda że te wyświetlacze nie są 1 do 1, bo ta robota z plastikiem jest syzyfową robotą. Trzeba dużo cierpliwości.

mar111cin - 26-04-2012, 11:18

Zrób fotki jak pasuje oled w ten czarny plastik, jak z mocowaniem itp.
SPIDER-ek - 26-04-2012, 11:37

mar111cin, ja mam starą obudowę po LCD, więc otwór jest większy. Na szczęście OLED nie świeci na wszystkie strony i za szybką nie będzie widać niedokładności.
mar111cin - 26-04-2012, 11:53

I właśnie o to chodzi, bo też się zbieram do wymiany na OLED i chciałem zobaczyć jak to teraz będzie pasować ;)
SPIDER-ek - 26-04-2012, 11:56

No to z wczoraj mam kilka fotek, oczywiście nie zamontowałem bo taśmę muszę dzisiaj wymienić.

mar111cin - 26-04-2012, 12:33

a jak z przykręceniem wyświetlacza do czegokolwiek w środku? pasują otwory pod coś?
SPIDER-ek - 26-04-2012, 13:46

Nie jest to do niczego przykręcone, poprostu u mnie obudowa jest tak wykrojona że po złozeniu trzyma płytke OLED w jednym miejscu i się nie rusza.
mar111cin - 26-04-2012, 14:50

czym planujesz wolną przestrzeń wypełnić? czarny silicon?

Porób potem foty, jak to się prezentuje za czarną szybką w dzień ;)

jAZZMAN - 26-04-2012, 18:23

Ja LCD uszczelniłem czymś takim
http://www.harborfreight....lack-90024.html
Sprawdziło się doskonale.

Uszczelniacz zakupiłem w Castodramacie.

SPIDER-ek - 26-04-2012, 21:23

Z racji ładnej pogody od dwóch dni zajmowałem się instalacją OLEDa zamiast byłego LCD obsługującego komputer pokładowy UKP ver. 2.0.5:)

Były małe problemy, ale zacznę od początku.

W dniu wczorajszym, wybudowałem LCD i rozpoczołem przymiarki i dopasowywanie obudowy pod nowy wyświetlacz OLED. Niestety nie jest to 1 do 1. Ramka wyświetlacza na płytce jest mniejsza, ale wyżej umiejscowiona, więc znowu musiałem rzeźbić w plastiku. jakoś tam udało się przystosować, niestety pozostały szczeliny. Niby można było by je wypełnić czarnym silikonem. Tylko że to i tak jest za ciemna szybką i tego nie widać. Więc dałem sobie spokój. Mój wyświetlacz po zamknięciu plastikowej obudowy trzyma się i nie potrzeba żadnych mocowań.

Ucieszony montuję wszystko na starych złączach/taśmach itd.
Właczam i pojawiła się lipa.

Podłączam spowrotem LCD, wszystko działa. No więc trochę zgłupiałem, bo pomyślałem że coś nie tak z update sprzętowo/softowym dla wersji OLED, więc podjechałem do Artura i on sprawdził na swojej taśmie, wszystko ok. Sprawdziliśmy inny wyświetlacz w aucie i też kicha. Podłączyliśmy inną tasiemkę w aucie i ok.
No więc co ... tasiemkę szlak trafił która była w aucie. Więc Artur zapodał mi drugą taśmę. I odłożyłem na nastepny dzień.

Dzisiaj znowu prace, już na nowej tasiemce, przeplotłem tasiemkę w aucie (oczywiście męczarnia i gimnastyka) i podłaczam OLED i co i kicha, to samo:) Wyjąłem spowrotem taśmę i podłączam i jest mniej syfu na wyśweitlaczu ale jest.

Okazało się że OLED jest tak czuły że nie może być kabel zrobiony w ten sposób zrobiony, żeby linie szły równolegle.

I w dodatku iść wzdłuż zasilania, oraz jakiś kabli w samochodzi.
Więc rozplątłem pokombinowałem z ułożeniem, zmontowałem i DZIAŁA:)

Poniżej fotki jak to wygląda. Powiem tyle że jest zdecydowanie lepiej w dzień i przede wszystkim nie ma niepotrzebnego podświetlania kryształu jak jest w LCD, tylko tutaj świecą konkretnie punkty tak jak ma być.

matek - 27-04-2012, 13:35

witam
bede za kilka tyg montowal u siebie UKP z OLED i chcialbym wiedziec czy zestaw z ze strony telwis mi wystarczy? czy trzeba dokupic jeszcze jakies kabelki no i jak dluga tasma? 60cm wystarczy czy 1m?

mar111cin - 27-04-2012, 14:37

Spiderek, na zdjęciach mało widoczne, a jak odczucia "organoleptyczne" ? Duża różnica względem LCD ?
sveno - 27-04-2012, 15:44

matek, potrzebujesz mase kabelków, do podłączenia masz około 20 kabli kazdy po 1-1.5m długości przynajmniej a niektóre nawet 3m (zewnętrzny czujnik temp)
matek napisał/a:
60cm wystarcza na styk.
mar111cin, zajzyj w temat spiderka, opisął tam wszystko

mar111cin - 28-04-2012, 09:51

wczoraj zmierzyłem pobór prądu przez samochód, o ile cały samochód potrzebuje około 110mA , to tyle sam UKP około 30mA, czyli tragedii nie ma.