[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
komarsnk - 29-09-2011, 13:13
malina_drizzt napisał/a: | Hugo napisał/a: | malina_drizzt napisał/a: | Obecnie mam TRW i wydaje mi się, że są bardzo miękkie bo mocno pylą | Najbardziej pylą twarde klocki. |
W tym momencie zgłupiałem.
Na chłopski rozum jeżeli klocek jest twardy i nie ściera się po małym przebiegu to co w takim razie pyli, tarcza??? |
Dokładnie mam te same przemyślenia teoria teorią ale jak pisałem mam klocki Akebono, które PODOBNO uchodzą za miękkie klocki - nie pylą prawie wcale a mam Mikody GT, które są niezłą tarką dla klocków.
Więc właśnie się nie wypowiadam, że np. odpowiedź Hugo to bzdury bo potwierdzenie tej obserwacji mam na własnym podwórku
pozdro
Torp12 - 29-09-2011, 14:22
No ja wlasnie tez mialem takie przemyslenia ze :
-Pyla klocki miekkie bo sie szybciej wyciera
-Piszcza klocki twarde bo latwiej je przypalic
A teraz po wypowiedzi Hugo juz nie wiem nic:]
deejay - 29-09-2011, 14:34
Hugo napisał/a: | Najbardziej pylą twarde klocki. |
Bzdura , przeciez to logiczne ze klocki miekkie pyla , a twarde bardziej zuzywaja tarcze . Posiadalem Twarde TEXTARY ktore przez ok tydzien nie pozostawialy zadnych nalotow na tarczach , a po przejechaniu ok 30 tkm nie wykazywaly zadnego zuzycia
KaWu - 29-09-2011, 14:44
deejay napisał/a: | Bzdura , przeciez to logiczne ze klocki miekkie pyla , a twarde bardziej zuzywaja tarcze . Posiadalem Twarde TEXTARY ktore przez ok tydzien nie pozostawialy zadnych nalotow na tarczach , a po przejechaniu ok 30 tkm nie wykazywaly zadnego zuzycia |
Dokladnie. A juz myslalem, ze mam problemy z interpretacja po weekendzie
komarsnk - 29-09-2011, 14:54
deejay napisał/a: | Hugo napisał/a: | Najbardziej pylą twarde klocki. |
Bzdura , przeciez to logiczne ze klocki miekkie pyla , a twarde bardziej zuzywaja tarcze . Posiadalem Twarde TEXTARY ktore przez ok tydzien nie pozostawialy zadnych nalotow na tarczach , a po przejechaniu ok 30 tkm nie wykazywaly zadnego zuzycia |
To wychodzi na to, że klocki Akebono jednak nie są miękkie
deejay - 29-09-2011, 15:15
Do klockow miekkich naleza , TRW, ATE , Lukas , Brembo , Ferrodo , Bosch , Kashiyama , ROAD HOUSE ..
Kocki twarde :np . Akebono , Textar i wszystkie przewaznie sportowe .
Anonymous - 29-09-2011, 16:31
To i ja chciałem napisać pare słów apropo hamulcow i tarcz bo wreszcie wzialem sie do zrobienia tego cholernie uciazliwego bicia na kierownicy.
Przede wszystkim na poczatku z Deejayem podmienialismy rozne tarcze bo mialem kilka dostepnych i bicie ciagle bylo. Przetoczylem tarcze z przodu bo mialy jednak dosc znaczace odchyly powyzej nawet 0,08mm do 0,12mm. Nic sie nie zmienilo. Pomierzylismy dokladnie czujnikiem tarcze i piasty. Tarcze oczywiscie zwichrowane, ale okazalo sie ze lewa piasta takze ma dosyc duze odchyly... No to decyzja tylko jedna. Caly komplet nowy na przod i lewa piasta. Wybor padł na sprawdzony zestaw dzialajacy kosmicznie u Deejaya: Tarcze TRW, klocki brembo, zestaw naprawczy do zaciskow i piasta BTA . Jak juz robic to po calosci.
Takze wszystko rozebrane poczyszczone, zebrane szczota ile sie da luznego materialu. Nastepnie prysniete podkladem antykorozyjnym i srebrzanka.

Zawiecha rozpieta , przygotowana nowa piasta juz do montazu. Porzadnie wyczyszczony otwor w zwrotnicy wiec piasta wsunela sie bez zajakniecia

Po złozeniu zacisków z powrotem z nowymi gumkami itd. Wszystko ladnie poskladane i efekt finalny bardziej niz zadawalajacy
Nadeszla opcja na testy. Po calym zabiegu okazalo sie ze jest mega poprawa ale mimo wszystko cos jeszcze niehalo do pelni szczescia. Dalej przy hamowaniu bylo cos delikatnie czuc... Wiec postanowilem tez zrobic dokladnie taki sam zabieg na tyle.
Tym razem poszly na tył tarcze nacinane speedmaxa i klucki kashiyama.
No i dopiero po tym wszystkim moge z czystym sumieniem powiedziec ze poki co jest gites
Aha. Jeszcze jedno . Chcialem zauwazyc ze o dziwo w chwili obecnej jest hamulec lepszy na tym zestawie niz byl wczesniej na dotartych hamulcach Takze miekkie klocki rządzą w tym przypadku brembo.
No i do pelni szczescia wymienilismy jeszcze z Deejayem plyn hamulcowy na nowy co by juz wszystko cacy na sportowy niebieski ATE o podwyzszonej temp wrzenia.
Takze nauka na przyszlosc. Jezeli tarcze bija i kupicie nowe to warto jeszcze zmierzyc piaste. Bo jak widac przetoczone tarcze za chwile znowu bily przez piaste. I tak jak poprzednicy napisali bardzo dokladnie przygotowac piaste zeby miala idealne spasowanie z tarcza.
Cytat: | Bzdura , przeciez to logiczne ze klocki miekkie pyla , a twarde bardziej zuzywaja tarcze . Posiadalem Twarde TEXTARY ktore przez ok tydzien nie pozostawialy zadnych nalotow na tarczach , a po przejechaniu ok 30 tkm nie wykazywaly zadnego zuzycia |
Co do twardosci i pylenia to jak najbardziej popieram Bartka. Z reszta to jest logiczne ze miekkie klocki sie pyla bardzo...
pozdrawiam
Bartek dzieki wielkie za pomoc!!!
jAZZMAN - 30-09-2011, 17:01
Brzucho, możesz napisać jaki i gdzie kupiłeś zastaw naprawczy do zacisków?
Mam zaciski dwu tłoczkowe. Rozebrałem zaciski i psiknąłem WD40 bo mi się zapiekły pomogło, jednak należy to porządnie zrobić. Gdybyś mógł również podzielić się informacją na temat podkładu jakiego użyłeś. Dodatkowo srebrzanka w sprayu czy klasyczny pędzelek?
Anonymous - 30-09-2011, 19:03
Zestaw mozna nabyc w IC . Firmy AUTOFREN SEINSA numer katalogowy D4-427. Jezeli chodzi o podklad to reaktywny podklad w sprayu antykorozyjny. Natomiast srebrzanka z firmy APP do 800 stopni.
Jezeli chodzi o zestaw naprawczy to wszystko w nim jest . Nawet te gumki ktore mamy na prowadnicach Dla ścisłości górne prowadnice.
m6riano - 01-10-2011, 00:18
deejay napisał/a: | Posiadalem Twarde TEXTARY |
są ponoć 3 rodzaje twardości Textarów...nie wszyscy o tym wiedzą..i nie wszyscy mówią...(sprzedawcy)
jAZZMAN - 01-10-2011, 12:26
Brzucho, Ekstra dzięki za odpowiedź!! Zestaw Naprawczy D4-427 jest na jeden tłoczek? Jak wspomniałem mam dwu tłoczkowe zaciski więc muszę kupić dwa czy cztery zestawy?
Sticker - 01-10-2011, 12:49
jAZZMAN napisał/a: | Brzucho, Ekstra dzięki za odpowiedź!! Zestaw Naprawczy D4-427 jest na jeden tłoczek? Jak wspomniałem mam dwu tłoczkowe zaciski więc muszę kupić dwa czy cztery zestawy? |
Zestaw D4427 zawiera komplet na zacisk dwutłoczkowy, czyli potrzebujesz dwa takie zestawy na dwa zaciski.
m6riano - 01-10-2011, 16:05
Sticker napisał/a: | jAZZMAN napisał/a: | Brzucho, Ekstra dzięki za odpowiedź!! Zestaw Naprawczy D4-427 jest na jeden tłoczek? Jak wspomniałem mam dwu tłoczkowe zaciski więc muszę kupić dwa czy cztery zestawy? |
Zestaw D4427 zawiera komplet na zacisk dwutłoczkowy, czyli potrzebujesz dwa takie zestawy na dwa zaciski. |
A znacie może symbol zestawu na jednotłoczkowe przedliftowe?
Sticker - 01-10-2011, 17:16
m6riano napisał/a: |
A znacie może symbol zestawu na jednotłoczkowe przedliftowe? |
D4314
m6riano - 01-10-2011, 19:03
podziękował
|
|
|