Nasze Miśki - Polarny ninja
rosomak1983 - 18-02-2011, 19:05
czarnuch23 napisał/a: | W temacie pomyslu o ktorym gadalismy : odezwij sie bo robilismy troche rozeznania w temacie moze ci sie przydac troche info a co do silnika : |
ja równiez robilem rozeznanie i tez mam nowe info takze zaraz do Ciebie dzwonie
czarnuch23 napisał/a: | skladaj odpalaj i ciesz sie bo nic tak nie cieszy jak zrobienie czegos co jest pozniej manualem dla innych mam ten fun z moimi heblami |
No dokladnie to cieszy niezmiernie, bardziej nawet niz kupno 330konnego Talona na extra gratach serio...
Zobaczymy co z tego bedzie ale nawet jak nie bedzie to i tak sie nie poddam i bede składał dalej
matunio20 - 19-02-2011, 22:45
Cytat: | aaaaaaaa i jeszcze jedno.... zawory 1.6 i 1.8 róznia sie miedzy soba chyba nie... |
Trochę dawno pytałeś, a nikt jak widzę nie odpowiedział, to ja powiem co wiem, gość w lantrze 1.6 na forum HFP robił silnik po strzale paska to zawory szły takie same jak do 2.0. więc są chyba takie same...
rosomak1983 - 19-02-2011, 23:24
matunio20 napisał/a: | Trochę dawno pytałeś, a nikt jak widzę nie odpowiedział, to ja powiem co wiem, gość w lantrze 1.6 na forum HFP robił silnik po strzale paska to zawory szły takie same jak do 2.0. więc są chyba takie same... |
matunio20, dzieki pytałem dawno i sprawdziłem w katalogu oraz naocznie, zawory w głowicy DOHC sa wieksze (w tym wypadku)
rosomak1983 - 22-02-2011, 15:09
Koło odelżone i wyważone w zakładzie u pana Otoczaka w Radomsku.
Dzisiaj przyszło, nie wazyłem ale ma byc ok 30% lżejsze wiec ok.5kg
Reszta sie robi
mkm - 25-02-2011, 06:11
Na jakim kolektorze będziesz składał?
Jak już będziesz odpalał - w razie jakichkolwiek niepokojących oznak (wibracje, szumy, piski itp.) wyłączaj od razu.
Przy tych przeróbkach jak coś poszło nie tak - to koniec tego silnika będzie widowiskowy.
Wszedłeś w modyfikacje z którymi juz nie ma żartów
Trzymam kciuki
PS. Ja bym jeszcze raz dla świętego spokoju sprawdził wyważenie koła.
kartomaniak gti - 25-02-2011, 08:14
mkm napisał/a: | Jak już będziesz odpalał | to naj sam pierw pokręć silnikiem na sucho
rosomak1983 - 25-02-2011, 09:39
mkm napisał/a: | Na jakim kolektorze będziesz składał? |
ssacym ???
z protona LRS, mam w niej kanały powiekszone i dopasowane do głowicy, niewiem jak ten kolektor ma sie do tego z GTi ale w poróznaniu do 1.6 ma wieksza pojemnosc, tj wizualnie jest wiekszy
mkm napisał/a: | Jak już będziesz odpalał - w razie jakichkolwiek niepokojących oznak (wibracje, szumy, piski itp.) wyłączaj od razu |
kartomaniak gti napisał/a: | to naj sam pierw pokręć silnikiem na sucho |
tak oczywsicie na sucho bedzie krecony jeszcze przed włozeniem do silnika bo... hmmm.... jeszcze nie o wszystkim wiecie
mkm napisał/a: | PS. Ja bym jeszcze raz dla świętego spokoju sprawdził wyważenie koła. |
Otoczak ma renome i jak narazie nikt sie jeszcze nie zawiódł.
harpagan - 25-02-2011, 10:10
Cytat: | Koło odelżone i wyważone w zakładzie u pana Otoczaka w Radomsku. |
Z czystej ciekawości
Jaki koszt?
rosomak1983 - 25-02-2011, 10:15
ok. 200zł razem z przesyłkami w obie strony
mystek - 25-02-2011, 15:07
Pytania laika - ma to jakieś wady? To całe odelżanie? Co się może stać? Silnik musi być jakiś "mocniejszy", czy może być taki zwykły, seryjny, coltowski?
rosomak1983 - 25-02-2011, 15:50
mystek, w skrócie;
Zalety; (mowa o dobrze zrobionym kole)
-szybsze wejscie na obroty czyli i lepsze przyspieszenie
-sprzegło i skrzynia ma lżej
-moja przypuszczenie: mniejsze spalanie w miescie.
Wady;
-szybsze zejscie z obrotów a zatem auto szybciej zwalnia po puszczeniu gazu
-ryzyko (jesli ktos zle to zrobi w najlepszym wypadku wywali panewki)
-moje przypuszczenie; wieksze spalanie na trasie
-pomiedzy zmiana biegów albo miedzygaz albo szybka ich zmiana
mystek - 25-02-2011, 17:50
hmm, to nie tak najgorzej, oczywiście mówiąc o dobrze zrobionym kole. A jaka jest różnica w tym wyhamowywaniu na biegu? Bo w sumie do miasta to byłaby nawet i zaleta (wspomaganie hamowania) . Tak na logikę? Czyli - jeśli koło lżejsze o 30% to i 30% szybsze hamowanie na biegu?
matunio20 - 25-02-2011, 18:44
myśle że nie...
rosomak1983 napisał/a: | tak oczywsicie na sucho bedzie krecony jeszcze przed włozeniem do silnika bo... hmmm.... jeszcze nie o wszystkim wiecie |
chyba przed włożeniem do budy A co to za tajemnice się kryją??
rosomak1983 - 25-02-2011, 18:55
mystek napisał/a: | Czyli - jeśli koło lżejsze o 30% to i 30% szybsze hamowanie na biegu? |
hehe a skad takie proporcje niewiem jak zmiejszenie masy przekłąda sie na przyspieszenie czy hamowanie watpie a nawet pewny jestem ze nie jest to zależnosc wprost proporcjonalna, powiedziałbym (jest to moje przypuszczenie) ze w przyblizeniu hamuje o tyle szybciej o ile szybciej przyspiesza, a jak to sie przekłada na mase koła to juz bardziej skomplikowane. Zmieniejszyłem mase koła o 30% bo z tego co czytałem to;
-jest to bezpieczna granica
-na codzien ujdzie
-wystarczy zeby dało jakies efekty
Jogurt - 25-02-2011, 19:18
rosomak1983 napisał/a: | Wady;
-szybsze zejscie z obrotów a zatem auto szybciej zwalnia po puszczeniu gazu
-ryzyko (jesli ktos zle to zrobi w najlepszym wypadku wywali panewki)
-moje przypuszczenie; wieksze spalanie na trasie
-pomiedzy zmiana biegów albo miedzygaz albo szybka ich zmiana |
do tego zmniejszenie V max
|
|
|